Kan een kat koolmonoxide detecteren? – Het schokkende antwoord!

Katten kunnen geen koolmonoxide ruiken of anderszins detecteren. Dit gas is volledig geurloos. Daarom is er geen manier voor je kat om het te detecteren , ondanks hun sterkere neuzen.

Katten hebben echter een veel kleiner lichaamsgewicht dan mensen. Daarom zijn ze veel gevoeliger voor de effecten van koolmonoxide en zullen ze vaak eerder symptomen beginnen te ervaren. Soms kan dit hun mensen waarschuwen dat er iets niet klopt. Toch kunnen deze symptomen sterk variëren; niet allemaal zijn ze duidelijke tekenen dat er iets mis is.

Sommige katten kunnen bijvoorbeeld slaperig worden en gaan slapen , wat niet vaak ongebruikelijk is. Andere keren kunnen katten meer ongewoon gedrag vertonen, zoals verwarring, braken en ademhalingsmoeilijkheden. Deze symptomen kunnen erop wijzen dat er iets mis is en de eigenaar ertoe aanzetten om de aanwezigheid van koolmonoxide te overwegen.

Als u een kat bezit, kunt u nog steeds overwegen om een CO-detector op laag niveau te kopen. Deze zijn ontworpen om kleinere niveaus van CO te detecteren. Omdat katten gevoeliger zijn voor deze chemische stof, kunnen zelfs lagere niveaus problemen veroorzaken. Gewaarschuwd worden voor deze lagere concentraties kan helpen om je kat te redden.

Kattenkogelverdeler 1

Reageren katten op koolmonoxide?

Zoals bijna alle dieren kunnen katten koolmonoxidevergiftiging krijgen. Omdat ze minder wegen dan mensen, hebben katachtigen ook een lagere tolerantie voor CO. Maar net als mensen kunnen katten geen koolmonoxide voelen. Daarom kan het dodelijk zijn voor katachtigen – vaak voordat het dodelijk is voor hun eigenaren.

Het is vooral gevaarlijk omdat de symptomen niet altijd duidelijk zijn. Een getroffen kat kan bijvoorbeeld slapen. Gezien hoe vaak de meeste katten opkrullen en dutten, zal dit gedrag hun eigenaren waarschijnlijk geen oog geven. Koolmonoxide kan gemakkelijk de “stille moordenaar” zijn voor katten en mensen.

De meest voorkomende symptomen zijn slaperigheid en slaperigheid. Koolmonoxide hongert de hersenen letterlijk uit van zuurstof. Omdat het niet goed kan functioneren, beginnen de hersenen te vertragen, waardoor de kat slaperig wordt. Het doet hetzelfde bij mensen, wat vaak tot de dood leidt. De kat (en eigenaren) zullen immers geen andere symptomen opmerken tijdens het slapen.

Niet alle katachtigen zullen echter onmiddellijk opkrullen en slapen. In dit geval kan de katachtige zich slaperig, verward en wiebelig gedragen. Hun hersenen zullen immers niet goed functioneren.

oranje kat die iets ruikt
Afbeelding credit: Mariyal, Shutterstock

Uiteindelijk zullen zich ernstigere symptomen ontwikkelen. De kat kan bijvoorbeeld moeite hebben met ademhalen, braken en epileptische aanvallen hebben. Naarmate de hersenen meer zuurstofarm worden, zal het uiteindelijk epileptische aanvallen en de dood veroorzaken.

Deze meer lastige symptomen kunnen eigenaren soms waarschuwen dat er iets mis is, waardoor ze het gebouw verlaten. Veel eigenaren kunnen zich echter slaperig of slaperig voelen wanneer de kat deze verergerende symptomen ervaart, dus ze merken het misschien niet op. Daarom, hoewel katten in de meeste gevallen eerder symptomen ervaren dan mensen, betekent dat niet dat ze altijd het koolmonoxidelek signaleren.

Volk nog krijgen koolmonoxidevergiftiging en sterven, zelfs als ze huisdieren in huis hebben.

Kunnen katten gaslekken ruiken?

Nee. Katten kunnen koolmonoxide niet ruiken, omdat het geurloos is. Hoewel ze veel gevoeliger zijn voor geuren, doet koolmonoxide dat niet hebben een geur. Daarom kunnen ze dit gas niet voelen ondanks hun gevoeligere neus. In feite kan geen enkel dier koolmonoxide voelen, wat een reden is waarom het zo gevaarlijk is.

Ooit werden vogels gebruikt als vroege detectiesensoren voor mijnen. Dit is echter niet omdat de vogels het gas hebben gedetecteerd. In plaats daarvan betekent hun lagere lichaamsgewicht dat ze veel eerder werden beïnvloed dan mensen. Vaak leidde dit tot hun dood. Toen de vogel stierf, wisten de mijnwerkers dus dat er een gaslek was.

Het vertonen van symptomen van koolmonoxidevergiftiging is echter de enige manier waarop dieren kunnen worden gebruikt om het te detecteren. Ze kunnen het niet ruiken of op een andere manier voelen.

Hoe lang duurt het voordat een kat koolmonoxidevergiftiging krijgt?

Het hangt af van de concentratie van de koolmonoxide en het lichaamsgewicht van de kat. Verschillende lekken geven verschillende hoeveelheden koolmonoxide af in de lucht. Een kat achterlaten in een gesloten garage met een rijdende auto zou bijvoorbeeld meestal leiden tot koolmonoxidevergiftiging in ongeveer 10 minuten. Andere zware bronnen van koolmonoxide zouden waarschijnlijk vergelijkbare effecten in dezelfde hoeveelheid tijd produceren (zoals generatoren).

Katten worden vaak blootgesteld aan koolmonoxide als gevolg van menselijke fouten. Meestal komt het omdat bepaalde machines die op gas werken niet correct zijn geïnstalleerd. In deze gevallen wordt het bedrag teruggeschroefdased kan veel kleiner zijn. Daarom kan het zijn dat de kat niet zo snel symptomen vertoont. De meeste koolmonoxidevergiftigingen gebeuren echter binnen slechts een paar uur.

Katten kunnen ook worden blootgesteld aan hoge niveaus van koolmonoxide tijdens huisbranden. In dit geval hangt de hoeveelheid koolmonoxide die vrijkomt af van wat er brandt. Het gebrek aan zuurstof verstikt veel katten tijdens huisbranden – niet noodzakelijkerwijs verbrand door het vuur.

een kat die zich ziek voelt en lijkt te braken
Afbeelding Credit: chie hidaka, Shutterstock

Wat zijn de oorzaken koolmonoxidevergiftiging bij katten?

Er zijn veel bronnen van koolmonoxide in onze moderne wereld. Hier zijn enkele van de meest voorkomende oorzaken van koolmonoxidevergiftiging bij katten:

  • Slecht geventileerde ruimtes
  • Gas- of kerosineverwarmers
  • Woningbranden
  • Ongeventileerde ovens
  • Voertuigen in afgesloten gebieden
  • Koolstofbrandstoffen

kattenpootverdeler

Conclusie

Katten kunnen koolmonoxide niet ruiken, omdat het geen geur heeft. Ondanks dat katten sterkere neuzen hebben, zullen katten dit gas niet bewust opmerken. Vanwege hun kleinere formaat krijgen ze echter meestal symptomen voordat hun mensen dat doen.

Toch betekent dit niet dat hun eigenaren altijd de symptomen opmerken. Wanneer de kat in ernstige problemen verkeert, kan de eigenaar ook slaperig en slaperig zijn en andere symptomen hebben. Daarom zijn ze misschien niet in de gemoedstoestand die nodig is om de symptomen van hun kat op te merken.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: Ralf Geithe, Shutterstock