Moet ik de tanden van mijn kat poetsen? Dit is wat u moet weten!

Als het gaat om de zorg voor onze katten, zijn er veel dingen om bij te houden. Er zijn dierenartsafspraken te maken, kattenvoer te kopen, verzorging te doen – de lijst gaat maar door. Het kan moeilijk zijn om alles bij te houden en sommige dingen kunnen per ongeluk door de kieren glippen. Bijvoorbeeld de tanden van je kat poetsen: is dat iets wat je moet doen?

Het antwoord is: ja, moet u de tanden van uw kat regelmatig poetsen als uw kat dit toestaat. Dagelijks poetsen is ideaal, maar streef indien mogelijk naar een minimum van drie keer per week. Als u meer informatie wilt over waarom en hoe u de tanden van uw kat moet poetsen, bevat dit artikel alle informatie die u nodig heeft.

3 kattenverdeler

Waarom zou je de tanden van je kat poetsen?

Het gebit van uw kat moet regelmatig worden schoongemaakt en verzorgd om ophoping van tandsteen en tandplak te voorkomen. Het verminderen van tandsteen en plaque-opbouw is een cruciale manier om parodontitis te voorkomen, wat een enorm probleem is bij katten.

Meer dan de helft van alle katten van 3 jaar en ouder heeft een vorm van tandziekte. Als het onbehandeld blijft, kan de gebitstoestand van uw kat zich ontwikkelen tot iets ernstigers en pijnlijkers. Door de tanden van uw kat regelmatig te poetsen, kunt u maatregelen nemen om te voorkomen dat een ziekte zich manifesteert.

kat tandenpoetsen
Afbeelding Credit: cynoclub, Shutterstock

Benodigdheden die u nodig heeft

Om de tanden van je kat te poetsen, heb je twee hoofditems nodig: kattentandenborstels en kattentandpasta.

Er zijn variaties van katachtige tandenborstels waar je uit kunt kiezen. Sommige zijn kleine tandenborstels die lijken op menselijke tandenborstels, terwijl andere vingerborstels zijn die op je vinger glijden en waarmee je de tanden van je kat met de hand kunt poetsen.

Kattentandpasta kan smaakloos zijn, maar het kan ook in katspecifieke smaken komen die zijn ontworpen om aantrekkelijker te zijn voor uw kat en hen te helpen zijn tanden te laten poetsen.  Gebruik nooit menselijke tandpasta, omdat het giftig is voor katten van fluoride. Vermijd op dezelfde manier tandpasta met de kunstmatige zoetstof xylitol.

Help uw kat gewend te raken aan tandenpoetsen

De beste manier om uw kat te helpen wennen aan het laten poetsen van zijn tanden, is door te beginnen wanneer het een kitten is. Maar als je een oudere kat hebt, is er nog hoop.

Om je kat rustig te houden tijdens het tandenpoetsen is het belangrijk om de ervaring positief te maken. Als ze zich tijdens het proces gestrest of overweldigd voelen, zullen ze terughoudend zijn om het opnieuw te doen. Breng uw kat naar een rustige, veilige kamer en sluit de deur. Help ze om te ontspannen in je schoot.

Een vingerborstel kan voor uw kat gemakkelijker zijn om aan te passen dan een tandenborstel. Als je geen vingerborstel hebt en je kat zich verzet tegen een tandenborstel, kun je proberen een wattenstaafje te gebruiken de eerste paar keer dat je zijn tanden poetst om ze zich aan te laten passen aan het gevoel.

kat krijgt tandenpoetsen
Image Credit: Nieuw Afrika, Shutterstock

3 katten gezichtsverdelerDe 4 stappen om de tanden van uw kat te poetsen

1. Tandpasta aanbrengen

Gebruik een zeer kleine hoeveelheid tandpasta en leg deze op je tandenborstel naar keuze.

thematische pauze

2. Beweeg de mond van uw kat voorzichtig

Beweeg de lippen van je kat weg van zijn tanden. Hun mond kan gesloten blijven, dus probeer ze niet te dwingen deze te openen.

witte kat open mond
Afbeelding Credit: Pixabay
thematische pauze

3. Focus op doelgebieden

Je hoeft niet elk oppervlak van de tanden van je kat te poetsen, tenzij ze het goed vinden. De gebieden die u moet targeten, zijn de hoektanden en de tanden die naar zijn wangen zijn gericht, omdat deze gebieden het meest vatbaar zijn voor schade en ziekte.

thematische pauze

4. Breid je tandenpoetsen uit overuren

Naarmate uw kat zich meer op zijn gemak voelt met het proces, kunt u de tanden die u poetst geleidelijk uitbreiden. Als ze kalm genoeg zijn, kun je ook proberen hun tandvlees voorzichtig te borstelen.

tabby maine coon tandenpoetsen
Afbeelding credit: Nils Jacobi, Shutterstock

kattenpootverdeler

Do’s en do-nots van het poetsen van de tanden van uw kat

Als het gaat om tandheelkundige zorg, zijn er enkele do’s en don’ts die moeten worden gevolgd.

Dos


  • Gebruik de juiste hygiëne. Het wordt aanbevolen om handschoenen te dragen bij het reinigen van de tanden van uw kat, uw handen daarna te wassen en de gebruikte tandenborstel te spoelen.

  • Als je meerdere katten hebt, gebruik dan aparte tandenborstels voor elk van hen.

  • Koop katachtige specifieke tandenborstels en tandpasta.

  • Geduld is de sleutel. Uw kat zal waarschijnlijk terughoudend zijn om iets te proberenhing nieuw, dus neem de tijd en laat ze het tempo bepalen. Het is niet nodig om alle schoonmaak in één keer of zelfs in één dag te doen.

Don’ts

  • Gebruik geen menselijke benodigdheden. Menselijke tandenborstels zijn niet gebouwd voor de tanden en het tandvlees van een kat, en menselijke tandpasta heeft ingrediënten die uw kat ziek kunnen maken.
  • Gebruik geen zuiveringszout. Zuiveringszout kan de maag van uw kat verstoren en smaakt niet erg goed, waardoor uw kat nog ongeruster kan worden over het reinigen van tanden.

3 katten gezichtsverdeler

Conclusie

Tandenpoetsen is een belangrijk onderdeel van het behoud van de gezondheid en hygiëne van uw kat. Hoewel het overweldigend lijkt, zowel voor u als voor uw kat, kan het na verloop van tijd een routineproces worden dat geen van beiden bang maakt. Als u zich ooit onzeker of overweldigd voelt, aarzel dan niet om contact op te nemen met uw dierenarts voor advies en suggesties.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: Nils Jacobi, Shutterstock