Downsyndroom bij katten: oorzaken, symptomen & behandeling

Downsyndroom bij katten

Is het mogelijk dat katten geboren worden met het syndroom van Down? Deze vraag werd beroemd gemaakt door Monty de kat, die werd geboren met gezichtsstructuur en gezondheidsproblemen die vergelijkbaar waren met die welke een mens geboren met het syndroom van Down zou vertonen.

Nadat hij Instagram en het internet stormenderhand had veroverd, maakten veel katteneigenaren accounts voor hun eigen katten met tekens die vergelijkbaar waren met Monty, in de overtuiging dat hun kat ook het katachtige downsyndroom had.

Als gevolg hiervan werden dierenartsen (en Dr. Google) misleid door kattenliefhebbers te informeren naar de vraag of katten het syndroom van Down hebben of niet. Dit alles roept de vraag op, wat is precies verantwoordelijk voor het gedrag en de fysieke eigenschappen die ouders van huisdieren doen geloven dat hun kat het syndroom van Down heeft?

Kan een kat het syndroom van Down hebben?

Scheelziende kat

Hoewel sommige katten er vreemd uitzien of bepaalde symptomen vertonen die lijken op die van het syndroom van Down bij mensen, kunnen katten het syndroom niet hebben. Waarom? Ze hebben niet dezelfde chromosomen als wij.

Populaire sociale media-accounts of niet, het antwoord is nee: katten kunnen het syndroom van Down niet hebben.

Bij mensen is het syndroom van Down, ook bekend als Trisomie 21, een veel voorkomende genetische aandoening die het gevolg is van de aanwezigheid van een extra kopie of gedeeltelijke kopie van chromosoom 21. Het syndroom van Down is vernoemd naar John Langdon Down, een Britse arts die het syndroom in 1866 bij mensen beschreef.

Ouders van kinderen geboren met het syndroom van Down zijn meestal genetisch normaal en de aandoening wordt verondersteld bij toeval op te treden met een hogere incidentie bij oudere menselijke moeders. Bij mensen veroorzaakt het syndroom van Down milde tot matige mentale handicaps. Het wordt vaak geassocieerd met verminderde spiertonus, kortere lengte en opwaarts hellende ogen.

De reden dat katten het syndroom van Down niet kunnen hebben, is omdat ze geen chromosoom 21 hebben. Katten hebben maar 19 chromosomen, daarom kunnen ze letterlijk geen extra chromosoom 21 hebben.

Extra chromosomen komen wel voor bij katten, hoewel het zeldzaam is. Een aandoening geassocieerd met een extra chromosoom bij mannelijke katten is een aandoening die vergelijkbaar is met het Klinefelter-syndroom bij mensen.

In deze toestand dragen mannelijke katten een extra chromosoom dat de kleur van hun vacht beïnvloedt. Dit zorgt ervoor dat deze katten calico of schildpad-schelp vacht hebben, een haarkleurpatroon dat normaal alleen tot uiting komt bij vrouwelijke katten.

Als het geen kattensyndroom is, wat is het dan wel?

Downsyndroom-achtige symptomen bij katten zijn meestal indicatief dat er tijdens de baarmoeder iets anders is gebeurd dat de normale ontwikkeling van het kitten heeft beïnvloed. Als een kitten in de baarmoeder besmet is met het panleukopenia-virus, kan die infectie resulteren in veel van de afwijkingen die vaak worden geassocieerd met het ‘katachtige downsyndroom’.

Andere infecties, geboorteafwijkingen, blootstelling van de moederkat aan toxines tijdens de zwangerschap en ziekten van het neurologische systeem, zoals distale polyneuropathie (ziekte van zenuwen) of kattendysautonomie (degeneratie van het autonome zenuwstelsel), kunnen de tekenen van het syndroom van Down nabootsen. Neem bijvoorbeeld cerebellaire hypoplasie, een aandoening die abnormale ontwikkeling veroorzaakt van het deel van de hersenen dat het cerebellum wordt genoemd.

Cerebellaire hypoplasie kan ervoor zorgen dat een kat moeite heeft met het eten van voedsel en lopen, wat verward kan worden met het syndroom van Down. Bovendien kunnen kittens die een hoofd- en/of gezichtstrauma ervaren, geboren lijken te zijn met een abnormale gezichtsstructuur en neurologische problemen.

Downsyndroom-achtige symptomen bij katten

Waarom lijken sommige katten het syndroom van Down te hebben

Sommige katten hebben afwijkingen, zoals hartproblemen, brede neuzen en moeite met bewegen, waardoor ze het syndroom van Down lijken te hebben.

Ondanks de populariteit van zoekopdrachten op internet met betrekking tot het ‘katachtige downsyndroom’, is het belangrijk op te merken dat dierenartsen het syndroom van Down niet herkennen als een aandoening bij katten omdat er geen wetenschappelijke basis is om dit te doen, en genetische tests ondersteunen de claims niet.

Niettemin zijn er veel katten die afwijkingen vertonen in fysieke kenmerken en gedragsveranderingen die ertoe kunnen leiden dat goedhartige mensen denken dat hun katten het syndroom van Down hebben.

Symptomen die ten onrechte kunnen worden geassocieerd met het syndroom van Down zijn onder meer:

  • Breed geplaatste ogen die omgekeerd zijn
  • Brede neuzen
  • Kleine oren of abnormaal gevormde oren
  • Lage spierspanning
  • Hartproblemen
  • Moeite met lopen of eten
  • Moeite met urineren of poepen
  • Verlies van gehoor of gezichtsvermogen

Wat te doen als uw kat downsyndroom-achtige symptomen vertoont?

Wat te doen als ur kat heeft downsyndroom-achtige symptomen

Als uw kat afwijkingen vertoont die lijken op symptomen van het syndroom van Down, moet u een dierenarts raadplegen en ervoor zorgen dat uw kat de juiste zorg krijgt.

Zelfs als uw kat geen syndroom van Down heeft, als uw kat vergelijkbare symptomen vertoont als de aandoening, is het belangrijk om een dierenarts te raadplegen.

Het is waarschijnlijk dat je een ‘special needs cat’ hebt die extra zorg nodig heeft. Om ervoor te zorgen dat uw kat zo gezond en gelukkig mogelijk is, heeft u een goed veterinair zorgteam nodig om regelmatige veterinaire zorg te bieden.

Als uw kat mentale of fysieke handicaps heeft, is het aan u om uw kat te beschermen tegen mogelijke gevaren.

Katten met speciale behoeften moeten binnen worden gehouden en alleen onder uw toezicht en aan de lijn of in een gecontroleerde omgeving worden meegenomen die ontsnapping voorkomt. Als uw kat een visuele of auditieve beperking heeft, moet u zich ook aanpassen aan die handicaps.

Bovendien, als u een zwembad of een trap heeft, moet u mogelijk de toegang tot deze gebieden blokkeren. Als uw kat moeite heeft met basisfuncties, zoals eten, zichzelf schoonmaken of naar de badkamer gaan, dan moet u hem misschien helpen met die functies.

Als uw kat extra gezondheidsproblemen heeft, zoals hartgeruis of hormonale aandoeningen zoals diabetes, dan is uw dierenarts uw beste ondersteuning om uw kat de zorg te geven die hij of zij nodig heeft om te gedijen.

Dus kunt u nog steeds het sociale media-account van uw kat behouden en verhalen en foto’s delen, zelfs als uw kat geen chromosomaal defect heeft? NATUURLIJK!

Zie het als een kans om je volgers te informeren over hoe je voor een kat met speciale behoeften kunt zorgen en hoe leuk het is om dat te doen. Door dit te doen, kan uw reis met uw kat met speciale behoeften de overlevingsgids van iemand anders worden.

Veelgestelde vragen

Hoe weet je of je kat het syndroom van Down heeft?

Technisch gezien kunnen katten het syndroom van Down niet hebben omdat ze geen chromosoom 21 hebben, waar het genetische defect zich bevindt. Katten hebben slechts 19 chromosomen en kunnen daarom het syndroom van Down niet hebben. Katten kunnen echter lijden aan andere neurologische of fysieke aandoeningen die de tekenen van het syndroom van Down kunnen nabootsen.

Kunnen katten een verstandelijke beperking hebben?

Katten kunnen zeker een verstandelijke beperking hebben. Als een zich ontwikkelend kittenembryo tijdens de zwangerschap wordt blootgesteld aan infecties of toxines, kan dat van invloed zijn op het mentale vermogen. Katten die een hoofdtrauma ervaren, kunnen ook mentale problemen ontwikkelen.

Wat is er mis met Monty de kat?

Monty de kat is beroemd om zijn brede neus en Instagram-account. Hoewel internetaccounts verklaren dat hij is geboren zonder een neusbeen, waardoor hij zijn karakteristieke uiterlijk krijgt, is het niet bekend of hij is geboren met de afwijking of deze heeft ontwikkeld als secundair aan infectie of trauma, die beide ook botafwijkingen in het gezicht kunnen veroorzaken.

Heeft Grumpy Cat het syndroom van Down?

Grumpy Cat heeft geen syndroom van Down. Katten kunnen het syndroom van Down niet hebben omdat ze chromosoom 21 missen, het chromosoom waar het genetisch defect zich bevindt. Katten hebben slechts 19 chromosomen.