Kattenvoer van menselijke kwaliteit: wat betekent het?

Introductie

Van al het voedsel dat beschikbaar is voor het voeren van uw kat, is kattenvoer van menselijke kwaliteit waarschijnlijk een van de meest verwarrende, ondanks de populariteit ervan. Theoretisch spreekt voedsel van menselijke kwaliteit voor zich. Het is kattenvoer dat is gemaakt onder FDA-voorschriften voor menselijke consumptie. Het principe kan echter niet echt worden toegepast op voedsel voor huisdieren zoals op menselijk voedsel. Een ander probleem is dat sommige kattenvoermerken van menselijke kwaliteit niet zo hoogwaardig zijn als het etiket ze doet klinken.

Om de lucht te klaren en uit te leggen waarom niet al het kattenvoer van menselijke kwaliteit gezond is voor uw kat, bevat deze gids alles wat u moet weten over het voedsel. We bespreken ook de verschillende soorten kattenvoer en de voor- en nadelen van deze maaltijden om u te helpen bepalen of het een optie is die u moet proberen.

kattenpootverdeler

Hoe werkt het?

Er zijn veel niet-zo-gezonde kattenvoer op de markt. Ondanks dat het betaalbaar is en voldoet aan de normen van de Association of American Feed Control Officials (AAFCO) voor kattenvoeding, zijn veel merken van lage kwaliteit niet zo gezond als je zou hopen. In vergelijking met gewoon kattenvoer is kattenvoer van menselijke kwaliteit gezonder, hoewel u moet controleren of het merk dat u kiest aan alle verwachte normen voldoet.

Kattenvoer van menselijke kwaliteit wordt gemaakt in voedselfaciliteiten die bedoeld zijn voor menselijk voedsel, met behulp van ingrediënten die mensen kunnen eten. Vers, heel voedsel en kwaliteitsvlees maken vaak deel uit van de recepten en worden behandeld met alle zorg en aandacht die menselijk voedsel krijgt.

twee tabby katten eten kleine vers gemalen vogel en gemalen andere vogel recepten

AAFCO

De AAFCO is de leidende kracht als het gaat om dierenvoeding. Hoewel de organisatie vrijwillig is, regelt het zorgvuldig de voedingswaarde van dierenvoeding en hoe het wordt gedistribueerd. Hoewel de AAFCO ervoor zorgt dat huisdiervoer de voedingsstoffen bevat die dieren nodig hebben, reguleert het niet de kwaliteit van de ingrediënten die worden gebruikt. Dit is de reden waarom veel minder-dan-stellaire huisdiervoedingsmerken vulstoffen, additieven, conserveermiddelen en bijproducten gebruiken in hun recepten, zolang ze voldoen aan de vastgestelde minimale voedingsbehoeften.

Als het gaat om voedsel voor huisdieren van menselijke kwaliteit, waarschuwt de AAFCO eigenaren van gezelschapsdieren voor de claims van bepaalde bedrijven. Om volgens de AAFCO-definitie van menselijke kwaliteit te zijn, moet het voedsel worden gemaakt met 100% eetbare ingrediënten voor mensen en worden vervaardigd, verpakt en opgeslagen in door de FDA goedgekeurde faciliteiten. Als niet aan een van deze kenmerken wordt voldaan – zelfs als het voedsel niet op de juiste manier wordt opgeslagen – kan het niet nauwkeurig menselijke kwaliteit worden genoemd. Dus, strikt volgens deze termen, zal het voedsel van een huisdier hoogstwaarschijnlijk nooit als van menselijke kwaliteit worden beschouwd.

FDA- en USDA-voorschriften

Strikt genomen zijn er geen officiële FDA- of USDA-voorschriften voor kattenvoer van menselijke kwaliteit, omdat de voorschriften verwijzen naar voedsel dat uitsluitend voor mensen is gemaakt. Dit is wat veel recepten die beweren “menselijke kwaliteit” te zijn enigszins verdacht maakt.

Ondanks het feit dat ze niet voldoen aan specifieke voorschriften voor dierenvoeding, kunnen huisdiervoedingsbedrijven nog steeds worden beschouwd als mensenkwaliteit. De faciliteiten die het huisdiervoer maken, moeten echter voldoen aan alle exacte criteria voor normen van menselijke kwaliteit. Veel merken dierenvoeding springen liever niet door alle hoepels die nodig zijn om aan deze normen te voldoen vanwege de geld- en tijdskosten.

garen ball divider

Wat zijn de verschillende soorten kattenvoer van menselijke kwaliteit?

een tabby kat snuffelend aan smalls vers glad vogel recept op een kom

Ondanks hoe mooi de naam klinkt, is kattenvoer van menselijke kwaliteit vergelijkbaar met gewoon kattenvoer, maar het voldoet aan de FDA- en USDA-voorschriften. De bedrijven die kattenvoer van menselijke kwaliteit maken, moeten aan strenge normen voldoen om correct te worden geëtiketteerd als ‘menselijke kwaliteit’, waaronder het maken van het voedsel in faciliteiten die voldoen aan de gezondheids- en veiligheidsvoorschriften voor de mens.

Hierdoor is het type “human-grade” kattenvoer dat kan worden gemaakt vergelijkbaar met andere herkenbare merken die je in supermarkten in de schappen vindt. Het is ook wat het zo moeilijk maakt om te zeggen of een kattenvoerformule van menselijke kwaliteit is of slechts een paar ingrediënten van menselijke kwaliteit gebruikt.

Droogvoer

Betaalbaar, handig en duurzaam, droogvoer of brokjes is een van de meest populaire soorten dierenvoeding. Het kan moeilijk zijn om droog voedsel of brokjes van menselijke kwaliteit te vinden, simpelweg omdat het productieproces betekent dat de recepten vaak meer moeten vertrouwen op vleesmaaltijden, additieven en bijproducten. Vanwege de hoge verwerkingstemperaturen worden veel van de voedingsstoffen in de ingrediënten vernietigd, daarom worden minder gezonde ingrediënten vaak gebruikt om de voedingswaarde te verhogen.

Iets duurdere opties bevatten meer geschikte ingrediënten, en er zijn een paar merken die voldoen aan de menselijke grade claim. Hoogwaardige eiwitbronnen en hele voedingsmiddelen zijn de essentiële ingrediënten om naar te zoeken.

Gedehydrateerd voedsel

een tabbykat die kleine gevriesdroogde rauwe andere vogelrecepten op een kom snuffelt

Verwerkt op een laag vuur om het vocht in het voedsel te verwijderen, vereist uitgedroogd kattenvoer dat u water toevoegt voordat u de maaltijden serveert. Het voedsel wordt bewaard door het productieproces, waardoor het een vergelijkbare houdbaarheid heeft als droog voedsel zonder voedingsstoffen te verliezen aan oververwerking.

Gedehydrateerd voedsel van menselijke kwaliteit is vaak gemakkelijker te vinden, zij het duurder. Het productieproces maakt het gemakkelijker om de niveaus van voedingsstoffen die nodig zijn in het recept te behouden.

Gevriesdroogd voedsel

Dit proces droogt het voedsel ook uit door het in te vriezen en vocht weg te zuigen. Dit proces wordt vaak gecombineerd met hoge druk als een niet-thermische pasteurisatiemethode om het risico op bacteriële besmetting te verminderen. Omdat het voedsel niet thermisch wordt verwerkt, blijft de voedingswaarde van de ingrediënten behouden. Het eindresultaat is een houdbaar product.
Gevriesdroogd voedsel van menselijke kwaliteit is meestal duurder dan traditionele brokjes vanwege de ingrediënten van hogere kwaliteit en het feit dat het productieproces tijdrovend is.

Vers voedsel

Net als droogvoer is vers kattenvoer een populaire manier om katten te voeren. Hoewel het lang niet zo lang meegaat als brokjes of gedehydrateerd voedsel en moet worden gekoeld nadat het is geopend, heeft het een hoger vochtgehalte. Vers voedsel van menselijke kwaliteit helpt de hydratatie van uw kat te beheersen en bevat duidelijk gelabelde eiwitbronnen, bouillon en water.

Behandelt

maine coon kat met traktatie
Afbeelding credit: Nils Jacobi, Shutterstock

Je kat kan niet alleen leven van traktaties, menselijke kwaliteit of anderszins, maar ze kunnen beloningen zijn voor goed gedrag of als gezonde snacks tijdens trainingssessies. Gebruikt naast een al uitgebalanceerd maaltijdplan, kunnen traktaties een extra boost geven aan de gezondheid en voeding van uw kat. Net als ander kattenvoer van menselijke kwaliteit, worden traktaties gemaakt met dezelfde hoge normen voor gezondheid en veiligheid.

3 katten gezichtsverdeler

Waar wordt het gebruikt?

Op het eerste gezicht wordt kattenvoer van menselijke kwaliteit net als elk ander kattenvoer gebruikt: om een gezond, voedzaam dieet voor onze katachtige huisdieren te bieden. Met de focus op hele voedingsmiddelen en hoogwaardige vleesingrediënten, worden de recepten als gezonder beschouwd dan de meeste andere kattenvoeding. Voor eigenaren van gezelschapsdieren die de nadelen van kattenvoer van “feed-grade” liever vermijden, kan de standaard van menselijke kwaliteit de voorkeur hebben. Als het product wordt vervaardigd, verpakt en opgeslagen volgens de strenge normen die het van menselijke kwaliteit maken en de voedingsstoffen bevat die uw kat nodig heeft, wordt dergelijk kattenvoer geschikt geacht voor uw kat. Dit is echter niet altijd het geval.

Hoewel kattenvoer van menselijke kwaliteit kan worden gebruikt om katten te voeren, is het niet altijd van zo’n hoge kwaliteit als je zou verwachten. “Menselijke kwaliteit” zijn, zorgt er niet voor dat de formule een gezonde keuze is voor uw kat. Er zijn een paar kanttekeningen die u in gedachten moet houden, zodat u kattenvoer van menselijke kwaliteit gebruikt voor het beoogde doel. Ten eerste moet u ervoor zorgen dat het voedsel voldoet aan de voedingsnormen van AAFCO. Ten tweede moet u bepalen of het kattenvoer volledig van menselijke kwaliteit is of gewoon ingrediënten bevat die door mensen kunnen worden gegeten.

Als het kattenvoer niet voldoet aan de AAFCO-normen, is het het beste om een ander merk te kiezen. Het heeft geen zin om je kat met betere ingrediënten te voeden als het voedsel niet de juiste voedingsstoffen bevat om gezond voor hem te zijn. Uw dierenarts kan u helpen bepalen of een kattenvoer dat beweert van menselijke kwaliteit te zijn, de nodige voeding bevat en niet alleen profiteert van een marketingtruc.

Voordelen van kattenvoer van menselijke kwaliteit

twee tabby katten eten kleintjes vers gemalen andere vogel recept

Misschien is het grootste verkoopargument van kattenvoer van menselijke kwaliteit dat het gezonder is voor uw kat – als het correct wordt gedaan. Echte, hoogwaardige ingrediënten die alle voedingsstoffen bieden die uw kat nodig heeft, hebben de voorkeur boven ingrediënten die qua voeding niet zo uitgebalanceerd zijn.

Het is echter niet alleen de gezondheid van het voedsel of de ingrediënten die kattenvoer van menselijke kwaliteit zo populair maken. De kwaliteit van het eten is ook belangrijk. Hoewel er producten zijn die niet aan de kwaliteitsnormen voldoen, zorgen de merken die er wel voor zorgen dat uw kat alleen het beste voedsel eet dat beschikbaar is. In vergelijking met bepaalde voederproducten die afhankelijk zijn van 4D-vlees (vlees van stervende, zieke, gehandicapte of overleden dieren), zijn alternatieven van menselijke kwaliteit ethischer en smakelijker.

Nadelen van kattenvoer van menselijke kwaliteit

Een van de grootste nadelen van kattenvoer van menselijke kwaliteit is het feit dat er geen officiële regelgeving voor is. De vordering is uitsluitend gebaseerd op dee eerlijkheid van het merk dat het voedsel maakt en het vermogen om voedselveiligheidswetten te handhaven. Het is om deze reden dat de AAFCO eigenaren van gezelschapsdieren waarschuwt om het label “human-grade” te veel te vertrouwen. Zeker zogenaamd menselijk kattenvoer voldoet misschien niet helemaal aan de verwachtingen.

Een ander probleem is dat kattenvoer van menselijke kwaliteit meestal duurder is. Omdat de ingrediënten eetbaar moeten zijn voor mensen en voldoen aan de noodzakelijke veiligheidsnormen, zijn de productiekosten veel hoger dan voor regulier kattenvoer. Omdat het voedsel van veel hogere kwaliteit is, heeft het een veel hogere verkoopprijs.

Kattenkogelverdeler 1

Veelgestelde vragen (FAQ’s)

Wat is het verschil tussen feed-grade en human-grade kattenvoer?

Smalls abonnement
Image Credit: Kleintjes

Er zijn twee hoofdtypen kattenvoer: voederkwaliteit en menselijke kwaliteit. Menselijke kwaliteit wordt steeds populairder vanwege een groeiende voorkeur voor het voeren van kattenmaaltijden die geen vulstoffen bevatten. Het meeste voedsel voor huisdieren wordt echter beschouwd als “voederkwaliteit”, wat betekent dat het voedsel niet voldoet aan de FDA-normen voor menselijke consumptie.

Hoewel sommige kattenvoer van voederkwaliteit bijproducten, chemicaliën, vulstoffen en zelfs 4D-vlees bevat, zijn andere merken gemaakt met ingrediënten van menselijke kwaliteit. Ze kunnen gewoon niet worden beschouwd als volledig menselijke kwaliteit vanwege het productie- of verpakkingsproces dat niet aan alle kwaliteits- en veiligheidsnormen voldoet. De ingrediënten kunnen van menselijke kwaliteit zijn, maar het eindproduct niet.

Kunnen mensen kattenvoer van menselijke kwaliteit eten?

Volgens de strengste definitie kan kattenvoer van menselijke kwaliteit door mensen worden gegeten. Niet elk recept dat beweert van menselijke kwaliteit te zijn, voldoet echter aan de voorschriften. Een etiket met de tekst “gemaakt met ingrediënten van menselijke kwaliteit” betekent bijvoorbeeld niet dat het voedsel daadwerkelijk van menselijke kwaliteit is. Helaas kunnen delen van het productieproces het eindproduct onveilig maken voor menselijke consumptie. Ook etiketten die vermelden dat het recept echte ingrediënten gebruikt, betekenen ook niet dat het van menselijke kwaliteit is.

Om volledig veilig te zijn voor mensen om te eten, moeten voedselproducten te allen tijde tijdens het productieproces voldoen aan alle hoge normen die door de FDA en de USDA voor menselijk voedsel zijn vastgesteld. Probeer alsjeblieft niet het eten van je kat. De term van menselijke kwaliteit in kattenvoer wordt gebruikt om aan te geven dat de ingrediënten van voedselkwaliteit zijn, niet van voederkwaliteit.
Dit is het verschil tussen het gebruik van hoogwaardig, duidelijk herkenbaar vlees van gezonde dieren dat ook voor menselijke consumptie bestemd zou kunnen zijn versus een vleesbijproductmeel van wie weet welk deel van een dier.

Een beknopte handleiding

Kattenvoer van menselijke kwaliteit Kattenvoer van voerkwaliteit
Gemaakt met ingrediënten die veilig zijn voor mensen om te eten, zoals hele voedingsmiddelen en kwaliteitsvlees Voldoet niet aan de normen voor menselijke voedselveiligheid
Vervaardigd in faciliteiten die voldoen aan de USDA-specificaties voor voedselveiligheid Kan vleesmaaltijden, vulstoffen, additieven, conserveermiddelen en niet-geïdentificeerde bijproducten bevatten
Duurder dan regulier kattenvoer Bevat soms 4D-vlees van stervende, zieke, gehandicapte of overleden dieren
Hoogwaardige opties voldoen aan de AAFCO-normen voor kattenvoeding Voldoet aan de AAFCO-normen voor kattenvoeding

divider-catclaw1

Conclusie

Kattenvoer van menselijke kwaliteit is een van de gezondere manieren om uw kat te voeden, op voorwaarde dat het merk dat u kiest er alles aan doet om ervoor te zorgen dat het voldoet aan de normen van menselijke kwaliteit. Dit betekent dat het kattenvoer moet worden gemaakt met hoogwaardige ingrediënten en ook moet worden bereid, verpakt en opgeslagen in faciliteiten die voldoen aan de USDA-voorschriften voor voedselveiligheid.

We hopen dat deze gids u heeft geholpen het verschil te begrijpen tussen voedsel van menselijke kwaliteit en voerkwaliteit en of het een optie is die u wilt proberen.

thematische pauze

Uitgelicht afbeeldingskrediet: Smalls