Missen katten hun baasjes als ze weg zijn?

We zouden allemaal graag willen denken dat we de sterkst mogelijke band hebben met onze harige familieleden. Immers, veel huisdierouders dotten op hun katachtige vrienden, bieden het lekkerste en gezondste voedsel, bieden liefdevolle knuffels aan en krijgen ze veterinaire hulp als ze zich onder het weer voelen.

Maar hoe sterk onze band met onze katten ook is, missen ze ons echt als we er niet zijn? Of vergeten ze ons op het moment dat we de deur uitlopen?

Laten we eens kijken of we erachter kunnen komen!

Zijn katten loyaal aan hun baasjes?

Het staat buiten kijf dat veel katten van hun baasjes houden, en sommige zijn erg loyaal. Loyaliteit lijkt echter een eigenschap te zijn waar veel katten mee worstelen. Misschien voortkomend uit hun onafhankelijke aard, worden katten gemakkelijk verleid door het vooruitzicht van iets beters.

Dit kan ertoe leiden dat ze naar de huizen van buren dwalen of zelfs meerdere gezinnen op enige afstand van elkaar hebben. Soms zijn het lekkerdere traktaties of een comfortabeler bed om op te slapen dat katten wegtrekt, maar vaak zijn ze gewoon hun weddenschappen aan het afdekken en krijgen ze het beste van twee werelden!

Laten we echter niet het verkeerde idee krijgen over katten. Katten hebben speciale mensen in hun leven, en als je een van hun favoriete mensen bent, kan het zijn alsof je een extra schaduw hebt.

Als u de favoriet van uw kat bent, kiezen ze waarschijnlijk uw schoot en uw aandacht boven elk ander familielid of gast. Katten kunnen dus loyaal zijn. Zelfs als de garantie van een extra maaltijd hun aandacht een tijdje opeist, vormen katten vaak een liefdevolle band met hun eigenaren en kunnen ze erg aanhankelijk zijn.

Missen katten ons als we het huis verlaten?

Sommige katten voelen zich angstig als hun mensen weg zijn, iets dat kan leiden tot destructief gedrag.

Je zou denken dat alleen honden en kinderen last hebben van verlatingsangst, maar dat is niet het geval. Katten kunnen ook angstsymptomen ontwikkelen wanneer je ze verlaat. Sommige katten zullen luid miauwen wanneer ze alleen worden gelaten, hoewel je dat misschien niet weet, tenzij je een webcam voor huisdieren hebt.

Andere katten zullen tapijten krabben of ander destructief gedrag vertonen omdat ze van streek zijn. Je kunt zelfs thuiskomen met onaangename verrassingen zoals poep in je schoen of een stukje plas op je bed. Dit zijn allemaal tekenen dat uw kat angstig is terwijl u weg bent, en u moet met een dierenarts of gecertificeerde dierengedragsdeskundige praten voor advies over hoe u dit kunt verbeteren.

Zelfs als ze niet al te verdrietig zijn, kun je merken dat je kat bij het raam wacht tot je terugkomt. Ze kunnen ook op uw oprit of tuinpad verschijnen om u te begroeten wanneer u thuiskomt. Dit zijn tekenen dat je beste maatje je gemist heeft en blij is dat je terug bent!

Hoe weet je of je kat je mist?

Niemand wil dat zijn kat verlatingsangst heeft als hij het huis verlaat, maar het is fijn om je gewild te voelen en dat je kat je heeft gemist terwijl je weg bent geweest. Ver weg van het extreme van verlatingsangst zijn de lieve en vertederende tekenen dat je kat je graag in de buurt heeft.

Als ze je bijvoorbeeld volgen naar de deur wanneer je je sleutels oppakt en je die blik geven waarvan ze weten dat je moeite hebt om weerstand te bieden, is het duidelijk dat ze liever hebben dat je blijft hangen. Of misschien volgen ze je naar de auto om je weg te zien en wachten ze dan precies waar ze zijn tot je terugkeer. Misschien is het meer hun gedrag als je thuiskomt dat je laat weten dat ze je hebben gemist.

Bijvoorbeeld als ze het geluid van je automotor herkennen en vanuit de tuin vijf deuren naar beneden verschijnen om je terug naar het huis te racen. Of ze weven in en uit je benen in de gang, wrijven tegen je aan en spinnen. Al deze tekens laten u weten dat ze om u geven en dat ze van uw gezelschap genieten.

Hoe lang herinnert een kat zich een persoon?

Hoe meer positieve tijd je besteedt aan het spelen, praten met en voeden van je kat, hoe langer ze je zal herinneren.

Geheugen is een interessant concept en het vermogen van verschillende soorten om dingen te onthouden varieert. Iedereen kent de algemene misvatting dat goudvissen een geheugen van drie seconden hebben. In werkelijkheid is het geheugen van een goudvis veel langer dan dit, omdat het meer op enkele maanden lijkt.

Dus, waar doen katten het op deze schaal? Hebben ze een redelijk korte geheugenspanne zoals goudvissen? Of een veel langere geheugenspanne, zoals mensen? Afhankelijk van de situatie kunnen katten herinneringen hebben van maximaal 10 jaar.

De herinneringen van katten werken echter door associatie in plaats van specifieke feiten of informatie te onthouden. Daarom slaan ze herinneringen op op basis van bijbehorende ervaringen die bijzonder positief of negatief waren of zij.

Daarom, als je veel tijd met je kat doorbrengt en positieve herinneringen opbouwt door hem te voeden, te spelen en ermee om te gaan, zullen ze zich y kunnen herinnerenou voor maximaal 10 jaar. Evenzo, als ze een zeer negatieve ervaring met iemand hadden, bijvoorbeeld als ze gewond, achtervolgd of anderszins van streek waren, zouden ze zich deze persoon ook herinneren.

Aan de andere kant, als je niet veel quality time met je kat doorbrengt en heel weinig specifieke interacties hebt, is het onwaarschijnlijk dat ze je zullen onthouden.

Conclusie

Een huisdierouder zijn voor een kat is heel anders dan het bezitten van een hond. In feite is een grappige observatie dat mensen honden bezitten, maar katten bezitten hun mensen! Maar alleen omdat je relatie met je kat anders is, betekent niet dat ze niet van je houden en van je gezelschap genieten.

Katten zijn soms wispelturige wezens en sommigen laten zich gemakkelijk leiden door de belofte van een extra maaltijd elders. Ze hebben echter nog steeds hun eigen unieke manieren om je belangrijk te laten voelen. Misschien wetende wat we weten over verlatingsangst en stress bij katten, zouden we niet willen dat onze kat ons mist, maar het is leuk als ze ons laten zien dat ze om ons geven.

Veelgestelde vragen

Worden katten verdrietig als je weggaat?

Soms worden katten angstig als hun eigenaar vertrekt. Deze verlatingsangst kan ervoor zorgen dat ze meubels en tapijten krabben of urine of uitwerpselen buiten hun kattenbak doorgeven. Stress bij katten leidt vaak tot andere gezondheidsproblemen zoals cystitis en pijnlijke huid als gevolg van overgrooming.

Daarom, hoewel het misschien leuk is om te overwegen dat je kat je mist, is de realiteit dat stress ernstig is. Dus, als je kat niet al te veel last lijkt te hebben als je weg bent, vat het dan niet persoonlijk op, wees blij dat hij tevreden en zorgeloos is.

Hebben katten een favoriet persoon?

Veel katten hebben een favoriet persoon. Dit kan de persoon zijn die de meeste tijd met hen doorbrengt, hen voedt en met hen speelt. Soms kiezen ze echter een ander familielid als hun favoriet. Vreemd genoeg kan hun favoriet zelfs iemand zijn die niet zo van katten houdt! Het draait allemaal om wie de beste vibes afgeeft en hen een rustig, veilig en geborgen gevoel geeft.

Hoe lang duurt het voordat een kat zijn eigenaar vergeet?

Als je kat vermist raakt, of als je op een lange reis gaat en hem achterlaat, maak je je misschien zorgen dat je kat je niet zal herkennen als je elkaar weer ziet. Katten hebben echter een langere geheugenspanne dan je zou denken. Zolang je positieve herinneringen hebt gemaakt met je purry-vriend, kunnen ze je gezicht wel 10 jaar lang onthouden.