Mijn kat stopte met verzorgen: door de dierenarts goedgekeurde redenen en advies

Als katteneigenaren willen we ervoor zorgen dat onze huisdieren gelukkig en gezond zijn. Verzorging is een veel voorkomend gedrag voor katten en ze kunnen een aanzienlijk deel van hun dag besteden aan het verzorgen van zichzelf, dus wanneer ze plotseling stoppen, kan dit een reden tot bezorgdheid zijn. Als ze helemaal gestopt zijn en hun vacht dof en mat is geworden, is het tijd om de dierenarts te bellen. Dat gezegd hebbende, er zijn veel redenen waarom uw kat misschien niet zo vaak verzorgt als vroeger, dus blijf lezen terwijl we de problemen bespreken die van invloed zijn op de verzorging om u te helpen beter geïnformeerd te zijn.

3 kat face divider

De 6 meest voorkomende redenen waarom katten stoppen met trimmen

1. Stress of angst

Katten zijn gevoelige wezens die gestrest kunnen raken door dingen als harde geluiden en vreemden. Als ze zich overdreven angstig voelen, kunnen ze stoppen met zichzelf te verzorgen. Andere tekenen van stress zijn veranderingen in eetlust en slaappatronen.

thematische pauze

2. Artritis

Net als mensen kunnen katten artritis ontwikkelen naarmate ze ouder worden. Deze pijnlijke ziekte kan het voor hen moeilijk maken om te verzorgen, dus doen ze het minder.

thematische pauze

3. Tandheelkundige problemen

Als uw kat last heeft van gebitsproblemen zoals tandbederf of tandvleesaandoeningen, kan het te pijnlijk zijn om zo vaak te verzorgen als ze zouden willen. Tandziekte is een ernstig probleem voor katten, waarbij sommige deskundigen suggereren dat het meer dan 85% van de katten ouder dan 6 jaar treft.1

resorptie van kattentanden
Image Credit: Yaya Photos, Shutterstock
thematische pauze

4. Huidaandoeningen

Als uw kat last heeft van allergieën of dermatitis, kan dit het verzorgingsproces ongemakkelijk maken, waardoor ze minder hoeven te verzorgen. Ze kunnen volledig stoppen met verzorgen als de huid jeukt of pijnlijk is.

thematische pauze

5. Obesitas

Als uw kat overgewicht heeft, kan het moeilijk zijn om bepaalde gebieden te bereiken, vooral hun achterkant. Ze kunnen ook snel moe worden, wat resulteert in nog minder verzorging.

thematische pauze

6. Andere kwalen

Uw kat kan stoppen met trimmen als hij last heeft van andere kwalen. De pijn en / of systemische problemen veroorzaakt door de aandoening kunnen leiden tot een kat die zichzelf niet langer verzorgt. Een kat met griep voelt zich bijvoorbeeld misschien niet goed en verzorgt zichzelf niet omdat hij zich niet goed voelt. Op andere momenten kan een kat die lijdt aan een urineweginfectie te veel pijn ervaren die verband houdt met zijn urinewegen om zijn verzorgingsgewoonten bij te houden. Evenzo, als uw kat een ongelukkige tuimeling tegenkomt en uiteindelijk een been verstuikt of een bot breekt, zal het verzorgen van hun verwonding en het omgaan met de pijn waarschijnlijk voorrang hebben op verzorging.

kattenverzorging zelf
Afbeelding Credit: Deedee86, Pixabay

Wanneer moet u uw kat naar de dierenarts brengen?

Uw kat is helemaal gestopt met trimmen

Verzorging is een essentieel gedrag voor katten, en zelfs als ze gestrest zijn of pijn hebben, moeten ze het nog steeds blijven doen, zelfs al is het maar in kleine hoeveelheden. Als uw kat volledig is gestopt met verzorgen, kan dit een teken zijn van een onderliggende medische aandoening, dus het is een goed moment om een afspraak te maken met een dierenarts.

De vacht van uw kat is dof of gematteerd

Als uw kat een doffe of gematteerde vacht heeft, kan dit een teken zijn dat ze zichzelf niet goed verzorgen, wat leidt tot een opeenhoping van oliën en puin. Als ze zichzelf niet goed kunnen verzorgen, is dit waarschijnlijk een teken van een onderliggende aandoening, zoals obesitas of tandheelkundige problemen. Een reis naar de dierenarts kan u helpen het probleem te bepalen en stappen te ondernemen om het te corrigeren.

kat gematteerde vacht
Afbeelding credit: Petra, Pixabay

Uw kat heeft huidirritatie of infecties ontwikkeld

Als uw kat huidproblemen ontwikkelt, kan dit een teken zijn dat ze zichzelf niet goed verzorgen. Een opeenhoping van oliën en puin kan de huid irriteren en bacteriën laten groeien, wat infecties kan veroorzaken.

Uw kat heeft een slechte adem of moeite met eten

Als uw kat niet zo veel verzorgt als vroeger en een slechte adem heeft of moeite lijkt te hebben met eten, kan dit een teken zijn dat hij last heeft van gebitsproblemen. Een dierenarts kan naar hun tanden kijken en u vertellen welke stappen u moet nemen om de pijn van uw kat te verlichten en ervoor te zorgen dat ze zichzelf weer verzorgen.

U vermoedt dat uw kat onwel is

Als u denkt dat uw kat onwel is (met een kwaal), moet hij door een dierenarts worden gezien voordat de toestand verergert.

kat likt de vloer
Image Credit: Jake Pause, Shutterstock

Waarom verzorgen katten zichzelf?


  • Om te houden hun vacht schoon

  • Om natuurlijke oliën over hun vacht te verspreiden

  • Om hun lichaamstemperatuur te reguleren (bij warm weer)

  • Om een band op te bouwen met hun kittens of een andere kat met wie ze bevriend zijn

  • Om parasieten uit hun vacht te verwijderen

Hoe kan ik mijn kat helpen bij het verzorgen?


  • Als je kat moeite heeft om zichzelf te verzorgen, is een van de beste dingen die je kunt doen, hem regelmatig borstelen met een katspecifieke borstel of kam. Het helpt matten te voorkomen en verspreidt de oliën door de vacht.

  • Begin met het borstelen van je kat terwijl ze nog jong zijn en heb geen hulp nodig bij het verzorgen om ze te laten wennen aan het proces en in een routine te krijgen.

  • Gebruik positieve bekrachtiging bij het verzorgen van je kat om ervoor te zorgen dat hij terugkomt voor meer. Het kan helpen om traktaties te geven tijdens het verzorgen van uw huisdier.

  • Verzorgingsdoekjes kunnen u helpen uw kat schoon te houden zonder dat u hem een bad hoeft te geven. Veel katten geven hier ook de voorkeur aan aan borstels en kammen.

  • Overweeg om een professionele trimmer te gebruiken, vooral als u moeite heeft om uw kat zelf te verzorgen.

kattenpootverdeler

Conclusie

Verzorging is een essentieel gedrag voor katten. Als u merkt dat uw kat volledig is gestopt met trimmen, is het het beste om de dierenarts te bellen om ze te laten bekijken om eventuele onderliggende gezondheidsproblemen uit te sluiten of om aan de slag te gaan op weg naar herstel. Uw kat kan ook de hoeveelheid verzorging verminderen die ze doen vanwege factoren zoals obesitas, artritis en gebitsproblemen. Je kunt ze helpen verzorgen door ze regelmatig te borstelen of een professionele trimmer in te huren.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding: Ilona Koeleman, Shutterstock