Hoe snel kan een kat zwanger worden na de bevalling? Dierenarts beoordeelde feiten & FAQ

Katten zijn schattige huisdieren die miljoenen mensen vreugde en comfort brengen. Hun voortplantingscycli kunnen echter een uitdaging zijn om te navigeren en veel mensen vragen zich af hoe lang het duurt voordat een kat weer loops wordt nadat ze is bevallen. Afhankelijk van de geografische locatie en seizoensgebondenheid, kan een kat zeer snel na de bevalling loops worden, in slechts een week. Op andere momenten kan ze enkele maanden niet loops worden. Blijf lezen terwijl we het onderwerp hier diepgaand verkennen.

3 kat face divider

Begrijpen hoe katten zich voortplanten

Katten zijn seizoensgebonden polyestreuze dieren, wat betekent dat ze meerdere keren per jaar loops kunnen worden als het seizoen goed is. Er zijn 3 belangrijke factoren die bepalen of een kat loops wordt:


 • Haar grootte. De meeste katten moeten minstens 80% van hun maximale potentiële lichaamsgewicht bereiken voordat ze loops kunnen worden. Dit gebeurt tegen de tijd dat de meeste katten de puberteit bereiken.

 • Haar gezondheid. Problemen met het voortplantingssysteem kunnen ervoor zorgen dat een kat niet in staat is om loops te worden en normaal te fietsen.

 • Duur van het daglicht. Katten zijn seizoensgebonden polyestrous en zullen fietsen gedurende maanden waarin de dagen lang zijn en minstens 12-14 uur of langer duren.

Dit betekent dat in sommige delen van de wereld, zoals het geval is in sommige tropische landen, katten het hele jaar door herhaaldelijk loops kunnen worden. In gematigde zones stoppen ze echter met fietsen wanneer de daglichtduur lager is. Op het noordelijk halfrond worden katten bijvoorbeeld meestal loops tussen de maanden januari tot de late herfst.

Hun draagtijd is 63-65 dagen en na de bevalling kan de kat al dan niet loops worden, afhankelijk van de hierboven genoemde factoren.

Loopse kat
Afbeelding credit: Faeröer, Shutterstock

Wanneer worden katten loops na de bevalling?

Hoe lang het kan duren voordat een kat loops wordt na de bevalling, hangt af van verschillende factoren. De belangrijkste factor is de lengte van de dag, zoals hierboven uitgelegd. Er kunnen echter ook andere factoren een rol spelen. Katten met een zeer sterk moederinstinct kunnen weigeren hun kittens te verlaten en mogen niet loops worden totdat hun kittens zijn gespeend. Dit proces duurt meestal 6-8 weken. In sommige gevallen kan de kat echter binnen 1-2 weken weer zwanger worden als er een niet-gecastreerde kater aanwezig is.

Tekenen dat uw kat loops is

Tekenen van hitte


 • Vocalisatie: Katten worden meestal mondiger als ze loops zijn. Je zult merken dat ze luider en vaker miauwen dan normaal. De vocalisaties hebben de neiging om lang en uitgesponnen te zijn, alsof de kat in de problemen of pijn zit.

 • Verhoogde genegenheid: Wanneer uw kat loops begint te worden, wordt hij vaak aanhankelijker dan normaal, voortdurend op zoek naar aandacht en fysiek contact. Ze kunnen zelfs veeleisend en hinderlijk worden.

 • Rollen en wrijven: Naast verhoogde genegenheid, kunnen katten op de vloer beginnen te rollen en tegen het meubilair wrijven wanneer ze loops worden en kunnen ze ook beginnen te krabben aan veel items in huis.

 • Veranderingen in houding: Veel katten nemen een specifieke houding aan wanneer ze loops zijn, waaronder verhoogde achterhand, afgeplatte voorpoten en een trillende staart naar één kant.

kattenpootverdeler

Wat moet ik doen als mijn kat loops is?

Als uw kat loops is, zal het geven van veel aandacht en genegenheid aan haar helpen om stress en angst te verminderen. Interactief speelgoed kan ook helpen om uw huisdier bezig te houden en af te leiden van haar hormonale veranderingen, zodat ze niet zo storend is in andere delen van het huis.

Hoe kan ik voorkomen dat mijn kat loops wordt?

Helaas is de enige manier om te voorkomen dat een vrouwelijke kat een loopsheidscyclus ervaart, haar te laten steriliseren. Dit voorkomt ook ongewenste zwangerschappen en vermindert het risico dat uw kat tal van gezondheidsproblemen krijgt naarmate ze ouder wordt, waaronder kanker, wat kan helpen haar levensduur te verlengen.

kat in hitte buigt in een fauteuil
Image Credit: iwciagr, Shutterstock

Hoe kan ik mijn kat helpen na de bevalling?

Een kat helpen nadat ze is bevallen


 • Scheid de vrouwelijke kat van de mannelijke katten om te voorkomen dat ze te snel weer zwanger wordt. Het verzorgen van meer dan één nest tegelijk kan stressvol zijn voor de kat en ongezond als haar lichaam geen tijd heeft om te genezen.

 • Zorg voor voldoende voedzaam voedsel en vers water om uw kat te helpen herstellen van de bevalling en om melk te produceren voor haar kittens.

 • Houd de kittens goed in de gaten om ervoor te zorgen dat ze borstvoeding geven en goed aankomen. Neem onmiddellijk contact op met uw dierenarts als u tekenen van ziekte of nood opmerkt.

 • Beperk het aantal bezoekers aan de moederkat om stress en het risico op infectie te verminderen.

 • Let op tekenen van postpartumcomplicaties, zoals lethargie, koorts, afscheiding en verlies van eetlust. Neem onmiddellijk contact op met uw dierenarts als u problemen opmerkt.
 • Houd de moeder goed in de gaten om ervoor te zorgen dat ze goed eet en op de juiste manier aankomt, en neem contact op met de dierenarts als u tekenen van ziekte of angst opmerkt

kattenpootverdeler

Conclusie

Er zijn verschillende factoren die bepalen wanneer een kat na de bevalling weer loops wordt. Ze kunnen echter binnen 1 tot 2 weken weer zwanger worden als er een niet-gecastreerde kater in de buurt is, dus het is belangrijk om ze te scheiden om je kat gezond te houden. U zult weten dat uw kat loops is als ze meer vocaal is dan normaal en constant aandacht zoekt of zelfs opeist. Om ongewenste zwangerschappen te voorkomen en het risico op gezondheidsproblemen op latere leeftijd te verminderen, moet u uw kat zo snel mogelijk steriliseren of castreren.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: iarecottonstudio, Shutterstock