Mijn kat smakt op zijn lippen, wat is er aan de hand? Vet goedgekeurd advies

Net als elke andere toegewijde huisdiereigenaar, heb je waarschijnlijk uren naar je kat gestaard en elke beweging bestudeerd. Katten zijn ongetwijfeld unieke en fascinerende wezens en ze vertonen heel vreemd gedrag. Je hebt zeker gemerkt dat je mooie harige katachtige vriend af en toe op zijn lippen sloeg. Is dit een raar ritueel dat ze hebben, of is het een reden om je zorgen te maken? Lip-smakken is meestal een volkomen onschuldig gedrag dat katten vertonen direct na een heerlijke maaltijd of tijdens een knuffel. Er zijn echter bepaalde situaties waarin lipsmakken kan wijzen op ernstige medische aandoeningen.

Lees hieronder meer over dit onderwerp om alle mogelijke scenario’s te vinden waarin een kat zijn lippen zou kunnen slaan en of u zich zorgen moet maken.

cat + lijnverdeler

Mogelijke oorzaken van katten die op hun lippen slaan

Elke katteneigenaar zal de kleine dagelijkse rituelen van hun kat opmerken en meestal zijn deze rituelen volkomen normaal. Lip-smakken is een normale routine waar een kat af en toe van geniet. Hieronder vindt u enkele veelvoorkomende redenen waarom een kat op zijn lippen kan slaan, waarvan de meeste meestal onschadelijk zijn.

Na een maaltijd

Zoals je waarschijnlijk hebt gemerkt, zijn honden en katten er absoluut dol op om je te laten zien hoe heerlijk hun maaltijd was door zichzelf daarna te verzorgen. Dit ritueel omvat het smakken van hun lippen en het likken van hun tandvlees om restjes te verwijderen. De kat zal meestal de vacht rond de lippen, het tandvlees en de tanden likken als een regelmatig verzorgingsritueel na elke maaltijd, dus een beetje lipsmakken is niets om je zorgen over te maken.

Tijdens het aaien

Katten hebben de gewoonte om zichzelf te likken en op hun lippen te slaan als ze tevreden zijn. Deze gevoelens zullen het meest waarschijnlijk verschijnen bij het aaien of knuffelen van je kat, dus als je ziet dat de kat zichzelf likt, maak je er dan geen zorgen over. Dit is de unieke manier van de kat om te communiceren hoe tevreden en waarderend ze zijn van alle aandacht die ze hebben gekregen.

de hand van een vrouw die een kat aait
Afbeelding credit: Yerlin Matu, Unsplash

Tandheelkundige problemen

Veel onvermijdelijke gezondheidscomplicaties bij katten komen met ouderdom, zoals tandziekten. Hoewel tandplak en tandsteen ongewenste aandoeningen zijn, zijn ze niet helemaal onverwacht bij oudere katten. Ze kunnen ervoor zorgen dat bacteriën zich ontwikkelen en u kunt verwachten dat uw oudere kat veel lip-smakken en likken doet als ze een oraal probleem hebben dat overmatig kwijlen veroorzaakt.

Slechte smaak

Omdat katten natuurlijke roofdieren zijn, kunnen ze insecten en vreemde planten vinden waarmee ze willen spelen en knabbelen, dus het is niet ongewoon dat ze een slecht smakende plant met een sterke smaak tegenkomen. Deze onaangename ervaring kan ervoor zorgen dat de kat meer speeksel produceert en op zijn lippen slaat. Dit is meestal onschadelijk – zolang de plant waarop ze kauwen niet giftig is – en het is de manier van de kat om om te gaan met een onaangename smaak in zijn mond. Natuurlijk is het het beste om te voorkomen dat je je kat op kauwt enig planten, ongeacht hun toxiciteit.

zwarte bombay kat buiten likkende mond
Afbeelding credit: Henrik Veres, Pixabay

garen kogelverdeler

Wanneer moet je je zorgen maken?

Hoewel we de meest voorkomende oorzaken hebben genoemd van katten die op hun lippen slaan, zijn er enkele momenten waarop lipsmakken een oorzaak van bezorgdheid kan zijn. Meestal, wanneer de kat zijn lippen overmatig slaat en gepaard gaat met ander vreemd gedrag, moet u mogelijk uw lokale dierenarts raadplegen voor advies.

Stress

Stress heeft een van de meest schadelijke effecten op het lichaam van uw huisdier. Wanneer uw kat gestrest is, zult u veel duidelijke symptomen opmerken, zoals vocalisatie, agitatie en agressiviteit. Soms kan de stress bij katten heel subtiel zijn, met slechts een paar tekenen. Overmatig kwijlen, slikken en lip-smakken kunnen soms een duidelijk teken zijn van een stressvolle situatie voor katten. Als je dit gedrag opmerkt, probeer dan de oorzaak van de stress weg te nemen of verwijder je kat uit de stressvolle situatie.

Misselijkheid

Misselijk voelen is een veel voorkomende reden voor lip-smakken bij katten vanwege het overtollige speeksel dat hun lichaam produceert. Wanneer u weet dat uw kat maagproblemen heeft, kunt u verwachten dat ze op hun lippen slaan. Hoewel maagproblemen niet normaal zijn, zijn ze niet altijd een oorzaak van bezorgdheid en kunnen ze optreden als gevolg van haarballen of veranderingen in het dieet. Als er echter herhaaldelijk lipsmakken is, is het tijd om met uw dierenarts te praten.

3 kat face divider

Laatste gedachten

Katten die op hun lippen slaan, is meestal een volkomen normale reactie op iets dat ze hebben gegeten of een eenvoudige uitdrukking van tevredenheid. De oorzaak voor dit gedrag kan zo eenvoudig zijn als een heerlijke maaltijd of zo complex als een onderliggende medische aandoening. Het verkrijgen van alle informatie die u nodig hebt, zal waardevol zijn, omdat u ceen mogelijke risico’s uit om er snel achter te komen dat uw kat zichzelf gewoon verzorgt.

Als u nog steeds onzeker en bezorgd bent, kunt u uw kat altijd meenemen voor een controle bij de dierenarts.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding: Karina Chilanti, Shutterstock