Hoe een schuurkat te trainen: 10 eenvoudige stappen

Schuurkatten komen veel voor in bijna elke schuur in de Verenigde Staten en andere landen. Het zijn meestal katten van gemengd ras die een beetje afstandelijk en enigszins verwilderd zijn, maar geweldig in het weghouden van muizen en ratten. Sommige schuurkatten zijn ook aanhankelijk en bouwen banden op met hun mensen, maar dat is meer uitzondering dan regel. We hebben een 10-stappengids ontwikkeld over het trainen van een schuurkat, samen met tips en waardevol advies.

cat + lijnverdeler

De 10 stappen om een schuurkat te trainen

1. Krattraining is een must

Hoewel katten er niet dol op zijn om opgesloten te zitten in een hok of kooi, moet je ze eerst trainen om een schuurkat te trainen. Benchtraining laat je schuurkat zien dat de schuur zijn thuis is en altijd zal zijn. Ook zal uw schuurkat sneller wennen aan zijn nieuwe omgeving en een band creëren met de stalomgeving. Natuurlijk, als uw schuurkat in uw schuur is geboren en daar is opgegroeid, is benchtraining waarschijnlijk niet nodig.

thematische pauze

2. Dek de kist gedeeltelijk af

Het is een goed idee om de bench van je schuurkat gedeeltelijk te bedekken met een deken of karton, zodat ze zich niet blootgesteld voelen. Hierdoor kan je harige vriend zich meer ontspannen en minder gestrest voelen in zijn krat, wat van vitaal belang is als je wilt dat ze blijven hangen nadat de krattraining is beëindigd. Trainers raden aan om drie zijden en de bovenkant te bedekken, waarbij alleen de voorkant zichtbaar blijft.

een kat met een sterk gezicht die in zijn bench blijft
Image Credit: Cavan-Images, Shutterstock
thematische pauze

3. Laat voedsel, water, een kattenbak en een speeltje achter in de bench van je kat

Het is cruciaal om voedsel, water en ten minste één speeltje in de kist te laten. Dit geldt vooral als u uw kat een paar uur alleen laat. Het plaatsen van een kattenbak in de bench is ook noodzakelijk, zodat uw kat nergens anders dan in zijn bench zindelijk kan worden.

thematische pauze

4. Geef uw schuurkat twee keer per dag natvoer traktaties

Om een band op te bouwen met je nieuwe schuurkat, is het een goed idee om twee keer per dag kleine, natte snacks aan te bieden. Je moet ook bij hun bench blijven en met je kat praten, zodat hij het geluid van je stem leert kennen en gewend raakt aan je aanwezigheid. Hetzelfde kan gezegd worden voor iedereen die op uw boerderij woont. Dit socialisatieproces zal je schuurkat enorm helpen en een grote zegen zijn wanneer je eindelijk zijn bench opent en hem vrij laat rondlopen op de boerderij.

Nat kattenvoer in Hepper nom nom schaal

thematische pauze

5. Laat je kat na 2 tot 4 weken vrij rondlopen

Zodra er genoeg tijd is verstreken dat uw kat het gevoel heeft dat de schuur zijn nieuwe thuis is, is het tijd om zijn bench te openen en hem vrij te laten rondlopen. Soms blijft je kat een tijdje in zijn bench, zelfs een paar uur, terwijl hij beslist of hij al dan niet naar buiten gaat. Dit is normaal, omdat een schuurkat zich meestal comfortabel voelt in zijn bench en het als een veilige ruimte beschouwt.

Het is ook een goed idee om de bench minstens een week op dezelfde plek te laten staan, zodat je kat een plek heeft om naar terug te keren als hij zich bedreigd, angstig of moe voelt. Laat bovendien voedsel en water in de bench, zodat uw kat kan eten en drinken wanneer dat nodig is.

thematische pauze

6. Plaats de bench van je kat in de buurt van goede schuilplaatsen

Het is waarschijnlijk dat wanneer je eindelijk de bench van je schuurkat opent en hem eruit laat, hij er snel vandoor gaat en zich verstopt. Dit is normaal gedrag voor de meeste katten, die als kleine dieren een grote angst hebben om prooi te worden en niet graag opgesloten worden. Het goede nieuws is dat je schuurkat na een dag of twee waarschijnlijk weer tevoorschijn komt en veel gelukkiger is om je te zien.

kitten in bench
Image Credit: Evgeniya Tomashevskaya, Shutterstock
thematische pauze

7. Verplaats het voedsel en water van uw kat naar een handige plek

Afhankelijk van hoe sociaal uw kat wordt nadat hij in een bench is getraind, wilt u misschien zijn voer- en waterbakken naar een handigere plek verplaatsen. Dit kan ook nodig zijn zodat andere dieren, waaronder honden, katten, eenden, kippen en ratten (onder andere), het voedsel van uw kat niet eten.

thematische pauze

8. Strooi gebruikt strooisel waar u wilt dat uw schuurkat zindelijk wordt

Deze tipstap klinkt misschien vies, maar het is zeer effectief. Als u een deel van het gebruikte strooisel uit de kattenbak van uw kat haalt en de uitwerpselen verwijdert, kunt u het verspreiden waar u wilt dat ze zindelijk worden zodra ze zijn vrijgelaten. De geur van hun urine en uitwerpselen zal uw kat naar het gebied trekken en ook het natuurlijke markeergedrag nabootsen.

een kat die op hooi in een schuur ligt
Image Credit: AStoKo, Pixabay
thematische pauze

9. Sluit je kat niet te lang op

Alle katten zijn uniek en zullen anders reageren op een bench. Sommigen zullen begrijpen dat de schuur sneller hun nieuwe thuis is dan anderen. Meestal krijgen de meeste schuurkatten na 3 tot 4 weken de foto en blijven ze hangen wanneer je de deur van de bench opent en ze vrij laat rondlopen. Als je ze langer dan 4 weken in een bench zet, zullen sommige katten weglopen en nooit meer terugkomen omdat ze het gevoel hebben dat ze weer vastzitten in opsluiting.

thematische pauze

10. Blijf eten uitzetten, zelfs als je schuurkat een dag of 3 verdwijnt

Het is niet ongebruikelijk dat een schuurkat een dag of twee, soms zelfs langer, op verkenning gaat. Gedurende die tijd moet je doorgaan met het uitzetten van voedsel en water. Op die manier, wanneer je kat terugkomt, weten ze dat ze nog steeds welkom zijn.

een schuurkat die op een zonnige dag buiten staat
Image Credit: imagesbykim, Pixabay

garen kogelverdeler

Tips voor het succesvol houden van een schuurkat

Hoewel het katten zijn, zijn schuurkatten op verschillende manieren een beetje anders dan gedomesticeerde katten. Hieronder staan enkele uitstekende tips om een schuurkat in de buurt te houden.

Probeer geen schuurkat mee naar binnen te nemen

Sommige schuurkatten zijn meer verwilderd dan gedomesticeerd. Ook kan een schuurkat die niet is gevaccineerd, ontwormd en gecontroleerd op ziekten, een ziekte verspreiden naar andere dieren en huisdieren in uw huis.

Voer stalkatten goed om de uitroeiing van ongedierte te verbeteren

Het fascinerende aan schuurkatten is dat ze op jacht gaan naar net genoeg voedsel om te overleven als je ze niet voedt. Een goed gevoede schuurkat zal echter jagen op muizen en ratten voor sport en zal in de meeste gevallen meer van hen doden dan alleen voor voedsel.

Kat die buiten zelfgemaakt voedsel eet
Afbeelding credit: Lia Kos, Shutterstock

Laat uw schuurkat vaccineren en ontseksen

Hoewel ze het misschien niet leuk vinden omdat je ze moet vangen en naar je plaatselijke dierenarts moet vervoeren, is het van cruciaal belang voor hun gezondheid om je schuurkat te laten vaccineren, ontseksen en controleren op andere ziekten. Het laatste wat je wilt is dat een ziek dier op je boerderij is en mogelijk problemen veroorzaakt voor je andere dieren.

Praat met je schuurkat terwijl hij in een bench zit

Terwijl je in een bench zit, moet je met een zachte, rustige stem tegen je kat praten, zodat ze eraan wennen en aan je wennen. Hoewel een schuurkat waarschijnlijk nooit zo aanhankelijk zal zijn als een typische huiskat, zullen velen komen wanneer je ze belt en je volgen als ze je stem herkennen.

3 kat face divider

Laatste gedachten

Hoewel je een schuurkat niet kunt trainen om dingen te doen die de typische huiskat zal doen, kun je ze zeker laten wennen aan je boerderij, schuur, stem en de andere dieren. Zodra de training is voltooid, zullen de meeste schuurkatten blij zijn om in uw schuur en andere plaatsen op uw boerderij te wonen. Het vergt een beetje geduld en veel compassie om een schuurkat te trainen, maar de resultaten zijn ongetwijfeld de moeite waard.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: Alexas_Fotos, Pixabay