Hoe cat nagelknippers te gebruiken – 4 eenvoudige stappen

Toegewijde kattenouders doen er alles aan om comfortabele omgevingen voor hun katachtigen te creëren en ervoor te zorgen dat hun harige vrienden altijd goed gevoed en goed onderhouden zijn. Verzorging is een essentieel onderdeel van het leven van elke kat en nagelverzorging van katten is een van de moeilijkste dingen.

Veel mensen worden nerveus bij het snijden van de klauwen van hun kat, omdat katten kieskeurig kunnen zijn over het proces. Sommigen weten ook niet zeker hoe ze de nagelknippers van katten op de juiste manier moeten gebruiken, wat kan leiden tot meer stress en angst. Gelukkig is het proces eenvoudiger dan het lijkt.

Dit artikel legt uit hoe u kattennagelknippers kunt gebruiken en geeft u nuttige tips over het verzorgen van de klauwen van uw kat.

cat + lijnverdeler

De 4 stappen om kattennagelknippers te gebruiken

1. Kies het type kattennagelknipper

Voordat u kattennagelknippers op uw kat gebruikt, moet u beslissen welk type nagelknipper u wilt gebruiken. Er zijn verschillende beschikbaar die u kunnen helpen dit werk met succes uit te voeren, waaronder:

 • Schaar-stijl kat nagelknippers — Deze eenvoudig te gebruiken nagelknippers hebben de vorm van een schaar en bevatten een divot voor het knippen van nagels.
 • Tang-achtige kat nagelknippers — Met deze veerachtige nagelknippers kun je zelfs extreem dikke kattenklauwen knippen.
 • Guillotine-blade kat nagelknippers — Deze scherpe nagelknippers werken volgens een guillotine principe; Je moet de nagel van de kat in het guillotinegat steken om het te knippen, wat lastig kan zijn voor mensen zonder ervaring.
 • Slijptrimmers — Deze elektrische trimmers zijn efficiënt en kunnen u snel helpen de nagels van uw kat te knippen. Deze apparaten zijn echter vaak luid en kunnen uw kat bang maken of irriteren.

Hoewel je elk van deze hulpmiddelen kunt gebruiken om de nagels van je kat te knippen, is de beste optie voor beginners en degenen die bang zijn om hun katten per ongeluk pijn te doen, de schaarachtige kattennagelknipper.

Als u deze momenteel niet kunt kopen, kunt u ook menselijke tondeuses gebruiken om de nagels van uw kat te knippen, maar zorg ervoor dat u ze desinfecteert en ervoor zorgt dat de messen scherp zijn.

thematische pauze

2. Creëer een ontspannen en rustige omgeving

Om het nagelknipproces soepel en vredig te laten verlopen, moet u rekening houden met de instelling, niet alleen met het knippen. Omdat deze situatie stressvol kan zijn, is het het beste om een ontspannen en rustige omgeving te creëren waar je de nagels van je harige vriend knipt.

Maak het hele proces zo ontspannend mogelijk. Zet katvriendelijke muziek op en zoek een veilige plek waar je kat comfortabel op schoot kan zitten.

Als je ervoor wilt zorgen dat je kat kalm zal zijn tijdens het knippen van nagels, probeer dan hun nagels te knippen na een maaltijd of wanneer ze slaperig of suf zijn, want dan zijn ze meestal het meest ontspannen.

man holdint kat nageltrimmer
Afbeelding credit: Tatiana Foxy, Shutterstock
thematische pauze

3. Houd de poten van je kat vast

Nadat je een comfortabele omgeving hebt gecreëerd en je kat op schoot hebt, moet je zijn poten vasthouden om beweging te beperken en mogelijke verwondingen bij het knippen van zijn nagels te voorkomen.

Als je het werk alleen doet, kun je je kat op een tafel plaatsen en één poot tegelijk vasthouden of hem op schoot leggen en één hand gebruiken om je kat vast te houden terwijl je de andere hand gebruikt om de poot vast te houden / de nagel te knippen.

Als je besluit om je kat in bedwang te houden, onthoud dan dat minder meer is: pas altijd de minste mate van terughoudendheid toe die nodig is om het werk te doen. Je moet je kat stevig maar voorzichtig vasthouden, zodat geen van jullie beiden gewond raakt.

Hoewel het voor sommige katten mogelijk is om zonder terughoudendheid door het knippen van nagels te gaan, is het beter om veilig te zijn dan sorry.

thematische pauze

4. Knip de nagels voorzichtig

Hoewel veel mensen geloven dat het moeilijk is om de nagels van een kat te knippen, is de waarheid dat de handeling zelf niet zo moeilijk is. Hoewel de meeste katten in het begin weerstand zullen vertonen, zul je merken dat elke volgende nagelknipsessie gemakkelijker en gemakkelijker zal zijn.

De belangrijkste reden waarom mensen bang zijn om de nagels van een kat te knippen, is dat ze bang zijn om hun harige vriend onbedoeld pijn te doen. De nagels van een kat bevatten zenuwuiteinden in het snelle gebied, die pijn en bloedingen kunnen veroorzaken als ze per ongeluk worden gesneden. Daarom moet je voorzichtig zijn bij het knippen van de klauwen van je kat.

Om het hele proces gemakkelijk en blessurevrij te maken, volgt u deze eenvoudige stappen:

 • Oefen zachte druk uit op de poten van uw kat, zodat hun klauwen naar buiten reiken.
 • Onderzoek de nagel en probeer de positie van de snelle te bepalen.
 • Knip de nagel een paar millimeter away van de snel om blessures te voorkomen.

Vergeet niet om je tijd te nemen tijdens dit proces in plaats van er een race van te maken, want dat zal in de toekomst meer weerstand veroorzaken.

Als je kat extreem kieskeurig is over nagelknippen, is zelfs het knippen van één nagel per dag een goed begin! Je zult uiteindelijk beter worden en het werk sneller doen, en je kat zal geduldiger worden en leren hoe je het proces kunt afwachten.

close-up knippen van kattennagels
Image Credit: GaiBru-Photo, Shutterstock

garen kogelverdeler

Extra tips voor het knippen van de nagels van uw kat

Oefen regelmatige nagelverzorging voor uw kat

De nagels van katten groeien voortdurend, wat betekent dat katachtigen de rest van hun leven een nagelverzorgingsroutine nodig hebben. Om ervoor te zorgen dat elke sessie met uw kat soepel verloopt, moet u consistent zijn en regelmatig nagelverzorging toepassen. Dat zal u beiden in staat stellen om comfortabeler te worden met het proces terwijl u de gezondheid van uw kat in goede conditie houdt.

U moet de nagels van uw kat elke 10 dagen tot 2 weken knippen om te voorkomen dat ze overgroeid raken en pijn, ongemak en mobiliteitsproblemen veroorzaken.

Declaw je kat niet

Katten houden ervan om alles om hen heen te krabben, van hun speelgoed tot het meubilair, omdat krabben een natuurlijk instinct voor hen is. Sommige mensen beschouwen dit echter als een gedragsprobleem en besluiten hun katten te declameren.

Hoewel dit misschien een goed idee lijkt, is declameren onmenselijk en moet het ten koste van alles worden vermeden.

Als u problemen ondervindt met het knippen van de nagels van uw kat, kunt u altijd advies inwinnen bij uw dierenarts of uw kat naar een professionele trimmer brengen.

kitten nagels knippen
Image Credit: Ground Picture, Shutterstock

kattenpootverdeler

Veelgestelde vragen

Wat moet ik doen als ik per ongeluk de quick cut en mijn kat bloedt?

Ondanks je beste inspanningen en intenties, is het mogelijk om je kat onbedoeld pijn te doen tijdens het knippen van je nagels. Als er een ongeluk is en je snijdt per ongeluk je kat snel tot het punt dat hij bloedt, blijf dan kalm, inspecteer de wond en zoek naar manieren om het bloeden te stoppen.

Als de snede klein is, gebruik dan gewoon bloem, maïzena of styptisch poeder om het bloeden te stoppen; Uw kat zal lichte pijn ervaren, maar het zou vrij snel moeten verdwijnen.

Als de snee diep is of als je het bloeden niet kunt stoppen, is het het beste om je kat naar de dierenarts te brengen, die de nodige hulp zal bieden.

Hoe kun je het knippen van nagels comfortabeler maken voor katten?

Na verloop van tijd zal het knippen van nagels gemakkelijker worden voor kattenouders en katten; Het is allemaal een kwestie van oefenen en geduld. Er zijn echter veel dingen die u kunt doen om het proces comfortabeler te maken voor katten:

 • Knip de nagels van je kat in een rustige omgeving.
 • Speel katspecifieke muziek af om je harige metgezel te helpen ontspannen.
 • Breng de minimale hoeveelheid terughoudendheid aan die nodig is om de nagels van uw kat te knippen.
 • Geef je kat traktaties tijdens het hele proces.
 • Overhaast de dingen niet; Ga op het tempo van je kat!
 • Verdeel het knippen indien nodig in meerdere sessies, waarbij u één nagel tegelijk knipt.

3 kat face divider

Laatste gedachten

Het gebruik van nagelknippers op een kat lijkt misschien moeilijk of ingewikkeld, maar het is eigenlijk eenvoudig als je eenmaal leert hoe je ze moet gebruiken. Na het lezen van dit artikel zou je nu moeten weten hoe je kattennagelknippers kunt gebruiken om de nagels van je kat veilig en efficiënt te knippen.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding credit: 135pixels, Shutterstock