Mijn kat heeft een vlieg opgegeten: door dierenartsen goedgekeurde gevaren en tips

Klik om verder te gaan:

 • Vliegen die zijn bespoten met insecticide
 • Kattenvoer bevat vliegen
 • Redenen waarom katten met insecten spelen?
 • Verzorging van kattenvoer
 • Manieren om op natuurlijke wijze van vliegen af te komen
Thematische pauze

Katten jagen op en bespringen alles wat beweegt, inclusief kleine insecten. Sprinkhanen en vliegen zijn populaire doelwitten, en ze fladderen en glijden met onvoorspelbare gratie vol starts en stops die de definitie zijn van perfect kattenentertainment. Maar als uw kat net een vlieg heeft gegeten, vraagt u zich misschien af of er in de toekomst een bezoek aan de dierenarts voor noodgevallen komt. Het antwoord, dat u graag zult horen, is Waarschijnlijk niet.

Vliegen dragen parasieten, bacteriën en virussen bij zich, dus ze zijn niet geweldig om in de buurt te hebben, maar de kans dat een kat een parasitaire infectie krijgt na het eten van een vlieg is klein. Neem contact op met uw dierenarts als u zich zorgen maakt over de gezondheid van uw kat of als ze tekenen van ziekte vertoont, zoals maagproblemen die niet binnen 24-48 uur beginnen te verbeteren.

3 Gezichtsverdeler voor katten

Hoe zit het met vliegen die zijn bespoten met insecticide?

Het is onwaarschijnlijk dat de hoeveelheid gif die wordt aangetroffen in een vlieg die aan zijn einde is gekomen als gevolg van insecticide, ziekte bij katten veroorzaakt. Als uw kat echter in direct contact komt met een insecticide, is dit een ander verhaal.  Veel insecticiden zijn giftig voor katten en moeten worden bewaard op plaatsen waar katten geen toegang toe hebben, zoals een afgesloten kast. Producten die permethrine bevatten, zijn een bijzonder punt van zorg, omdat ze dodelijk kunnen zijn 1.

Permethrine wordt vaak aangetroffen in insectensprays en producten die zijn ontworpen om op stof te worden gespoten om muggen en andere bijtende insecten op afstand te houden. Het wordt ook aangetroffen in vlooienbehandelingen bij honden, daarom kunnen katten niet dezelfde anti-vlooienproducten gebruiken als honden. Zorg ervoor dat u het etiket leest van elk insecticide dat in huis of rechtstreeks op een dier wordt gebruikt.

Wanneer moet u contact opnemen met uw dierenarts?

Neem onmiddellijk contact op met uw dierenarts als u vermoedt dat uw kat in direct contact is gekomen met een insecticide. Wacht niet tot er tekenen ontstaan, want permethrinetoxiciteit kan snel leiden tot tremoren, toevallen en zelfs de dood. Zorg ervoor dat u het product dat uw kat heeft gekocht bij de hand heeft, zodat u uw dierenarts nauwkeurige informatie kunt geven over wat ze hebben geconsumeerd en wanneer.

Overweeg om belangrijke informatie op te schrijven die u niet wilt vergeten, zoals wanneer uw kat is blootgesteld en of hij tekenen vertoont, zoals spiertrekkingen, lethargie, kwijlen of opwinding.

een vlieg op honden- of kattenvoer
Afbeelding tegoed: laila63, Shutterstock

Klopt het dat sommige kattenvoeding vliegen bevat?

Er is momenteel veel belangstelling voor het ontwikkelen van manieren om eiwitten op basis van insecten, waaronder larven van de zwarte soldaatvlieg, te gebruiken in voedsel voor mensen en huisdieren. Dierenvoeding met insecteneiwitten is momenteel verkrijgbaar in sommige Europese landen. Het kweken van insecten is een veel duurzamere praktijk dan traditionele landbouwpraktijken zoals de productie van rundvlees en kippen. Het vereist veel minder land, water en energie dan vleesproductie en produceert veel minder broeikasgassen.

3 katten verdeler

Waarom spelen katten met insecten?

Katten zijn uitstekende jagers. De drang om te sluipen, te springen en te bespringen is instinctief. Uit een studie gepubliceerd in het British Journal of Nutrition bleek dat insecten en insecten 1,2% van het dieet van een wilde kat uitmaken. Onze goed gevoede, gedomesticeerde katten jagen waarschijnlijk niet op vliegen en sprinkhanen vanwege hun voedingswaarde, maar om aan hun jachtbehoeften te voldoen. Zelfs binnenkatten behouden nog steeds hun jachtinstinct en zullen oefenen op alles wat ze kunnen vinden.

Kat en sprinkhaan
Afbeelding tegoed: Deniza-40x, Shutterstock

Leggen vliegen eieren op kattenvoer?

Vliegen kunnen eieren leggen op kattenvoer dat is weggelaten, maar het duurt meestal ongeveer 24 uur voordat maden verschijnen. Door de voerbakjes van uw huisdier regelmatig af te wassen, kunt u voorkomen dat vliegen het voer van uw kat lastig vallen. Kommen die voor voedsel worden gebruikt, moeten na elk gebruik worden gewassen en natvoer mag slechts ongeveer 2 uur staan voordat het wordt verwijderd. Het snel opruimen van gemorste vloeistoffen kan ook de kans minimaliseren dat vliegen worden aangetrokken door de eethoek van uw huisdier.

Zijn er manieren om op natuurlijke wijze van vliegen af te komen?

Vliegen hangen graag rond vuilnisbakken en rottende materialen zoals tuinmulch, omdat ze het liefst eieren leggen op organisch afval. Als ze eenmaal een geschikte plek hebben gevonden om te broeden, komen vliegen vaak herhaaldelijk terug.

Een paar aanpassingen kunnen hen echter aanmoedigen om ergens anders heen te gaan, iinclusief het gebruik van vuilnisbakken met afsluitende deksels, het afdekken van voedsel en het op de hoogte blijven van gemorste vloeistoffen en kruimels. Door raam- en deurhorren te installeren en ervoor te zorgen dat ze in goede staat verkeren, kunnen vliegen buiten blijven waar ze thuishoren. U kunt contact opnemen met uw dierenarts voordat u insectenspray gebruikt om te bevestigen dat het product veilig is voor gebruik in de buurt van katten.

Kattenpoot verdeler

Conclusie

Katten houden van jagen en springen, en insecten zoals vliegen zijn vaak aan de ontvangende kant van dit instinctieve kattengedrag. Er is over het algemeen geen reden tot bezorgdheid als uw kat een vlieg of twee eet. Vliegen kunnen echter veel ziektekiemen bij zich dragen, dus er zijn dingen die we kunnen doen om ze te ontmoedigen om onze huizen binnen te komen.

Katten kunnen vaak worden overgehaald om insecten met rust te laten door korte maar frequente speelsessies met ze aan te gaan.  Door speelgoed te gebruiken dat het meest lijkt op natuurlijke prooidieren, zoals muizen, kan uw kat een deel van zijn jachtenergie verbruiken.

Bronnen
 • Preventie
 • Dierenarts Straat
 • Dierenarts Cornell
 • De bewaker
 • NCBI NLM NIH
 • NCBI NLM NIH
 • ASPCA Pro
 • Huisdier Goed
 • PetMD
 • PetMD
Thematische pauze

Uitgelichte afbeelding tegoed: sophiecat, Shutterstock

Het bericht Mijn kat at een vlieg: door dierenartsen goedgekeurde gevaren en tips verscheen eerst op Opgewonden katten.