Mijn kat heeft een muis opgegeten: door dierenartsen goedgekeurde gevaren en preventie

Katten zijn geboren jagers en het is normaal dat ze prooien zoals muizen achtervolgen en vangen. Als uw kat net een muis heeft gegeten, vraagt u zich misschien af of u zich zorgen moet maken. Wat als je maatje een muis heeft opgegeten die vergiftigd is? Katten kunnen muizen eten, en dat doen ze vaak als ze toegang krijgen tot de buitenlucht.

Als uw kat een muis heeft gegeten waarvan u vermoedt dat deze vergiftigd is, hoeft u zich waarschijnlijk weinig zorgen te maken; Katten moeten verschillende vergiftigde knaagdieren consumeren om ziek te worden van blootstelling aan rodenticiden. Dit type vergiftiging wordt secundaire of relaisvergiftiging genoemd en komt vaker voor bij katten die leven van een dieet van knaagdieren, namelijk buitenkatten met toegang tot verschillende muizen in gebieden waar vaak knaagdierdodende chemicaliën worden gebruikt.

Alleen omdat het natuurlijk is voor katten om op muizen te jagen en ze te eten, wil dat nog niet zeggen dat het geen problemen kan veroorzaken. Knaagdieren dragen vaak parasieten en bacteriën bij zich en sommige daarvan kunnen leiden tot gezondheidscomplicaties bij katten en hun menselijke metgezellen. Het is daarom erg belangrijk dat uw kat een robuust antiparasitair medicijn gebruikt, zoals geadviseerd door uw dierenarts. De frequentie kan variëren, afhankelijk van hoeveel jager uw kat is.

3 Gezichtsverdeler voor katten

Wat zijn de ziekten die door muizen worden gedragen?

Muis met lange staart close-up
Afbeelding tegoed: Ralphs_Fotos, Pixabay

Zoals alle zoogdieren dragen muizen vaak parasieten bij zich. Wanneer een kat een muis consumeert, kunnen ze besmet raken met deze parasieten.

Hieronder staan de meest voorkomende parasieten die katten kunnen oppikken door muizen te eten:
 • Toxoplasma gondii – een microscopisch kleine parasiet die wordt uitgescheiden in de ontlasting van geïnfecteerde katten. Het kan een bedreiging vormen voor de gezondheid, vooral voor zwangere vrouwen en hun ongeboren baby’s, en mensen met een verzwakt immuunsysteem. Het wordt aanbevolen dat zwangere vrouwen en mensen met een verzwakt immuunsysteem niet omgaan met kattenuitwerpselen, bijvoorbeeld het schoonmaken van kattenbakken.
 • Rondwormen – Toxascaris leonina en Toxocara cati zijn de meest voorkomende soorten rondwormen die bij katten worden aangetroffen.  Ze kunnen door katten worden opgelopen bij het eten van knaagdieren die besmet zijn.  Nogmaals, deze parasieten kunnen mensen infecteren, en hoewel zeldzaam, kunnen ze schadelijk zijn, vooral voor jonge kinderen.
 • Lintworm – Katten raken meestal besmet met lintwormen door geïnfecteerde vlooien in te nemen tijdens het verzorgen of door geïnfecteerde knaagdieren te eten. Vlooien en knaagdieren raken besmet door het eten van lintwormeieren in de omgeving. Als lintwormsegmenten door mensen worden ingeslikt (door onbedoelde inname van kattenuitwerpselen), kunnen ze een infectie veroorzaken, maar een goede hygiëne voorkomt dit.

Muizen kunnen ook bacteriële infecties bij zich dragen die kunnen worden overgedragen op katten die vóór hen dateren.

Deze omvatten:
 • Yersinia pestis is de bacterie die verantwoordelijk is voor de pest.  Het wordt voornamelijk overgedragen via de vlooien van ratten en andere knaagdieren. Katten worden meestal blootgesteld aan de bacterie door oraal contact met het weefsel van een geïnfecteerd knaagdier, bijvoorbeeld door het eten van een muis, of door de beet van een geïnfecteerde vlo.
 • Francisella tularensis is een bacterie die het meest voorkomt bij konijnen en knaagdieren in de VS.  Het overleeft in het gastheerorganisme door tumorachtige massa’s in de lever te creëren.  Infectie met deze bacterie komt niet vaak voor bij katten, maar ze kunnen besmet raken als ze een besmet konijn of knaagdier eten.  De veroorzaakte ziekte staat bekend als tularemie. De tekenen van tularemie zijn hoge koorts, geelzucht (gele verkleuring van de huid en het oogwit) en maagpijn. Deze infectie is zoönotisch, wat betekent dat het van katten op mensen kan worden overgedragen, en het is een meldingsplichtige ziekte in de VS.

Yersinia pestis en Tularensis van Francisella Infecties kunnen ernstig zijn en vereisen onmiddellijke evaluatie en behandeling. Katten die regelmatig buiten spelen, hebben vaak baat bij regelmatige ontworming, omdat het moeilijk kan zijn om te zien of een kat een parasitaire infectie heeft op basis van alleen fysieke tekenen.

kat + lijnverdeler

Waarom doden en eten binnenkatten muizen?

Het is instinctief. Muizen en andere kleine zoogdieren maken deel uit van het natuurlijke dieet van een kat en ze hebben nooit een goede reden gehad om zich te ontdoen van hun natuurlijke neiging om kleine wezens te achtervolgen. Het vermogen van de kat om muizen te vangen is grotendeels wat mensen en katten in de eerste plaats bij elkaar heeft gebracht!

Hoe kan ik mijn kat ontmoedigen om me dode muizen cadeau te doen?

Het is gebruikelijk dat katten met toegang tot de buitenlucht dode knaagdieren mee naar huis nemen zodat mensen ze kunnen vinden. Niemand weet precies waarom katten dit soort gedrag vertonen, maar er zijn een aantal theorieën.

 • Katten die een uitgebalanceerd dieet krijgen, hebben minder kans om te doden en te eten hun prooi.  Ze zullen er eerder mee spelen en kunnen het daarbij doden, maar dit kan als een “geschenk” voor jou worden achtergelaten.
 • De opportunistische aard van een kat betekent dat als zich kort na een succesvolle moord een tweede kans voordoet om een prooi te vangen, ze zullen aangrijpen, zelfs als ze geen honger hebben.  Als ze geen honger hebben, zullen ze de prooi waarschijnlijk achterlaten zodat je hem kunt vinden in plaats van hem op te eten.

Dus, hoe kunnen we die informatie gebruiken om het aantal dode muizen voor de deur te verminderen?

Beperk de toegang tot buiten

Katten die regelmatig naar buiten gaan, hebben meer kans om prooien te vangen, zoals vogels en muizen. Door huisdieren binnen te houden bij zonsopgang en zonsondergang, wanneer prooisoorten het meest actief zijn, kan een grote bijdrage worden geleverd aan het minimaliseren van het aantal vogels en kleine zoogdieren dat ze doden, mee naar huis nemen of consumeren.

Catio’s bieden katten een veilige, afgesloten ruimte waar ze kunnen genieten van de bezienswaardigheden en geluiden van de lokale vogels en eekhoorns, terwijl ze tegelijkertijd hun vermogen om op hen te jagen beperken. Sommige katten vinden het echter stressvol om hun natuurlijke jachtgedrag niet uit te voeren, dus het is belangrijk om ervoor te zorgen dat uw kat geen tekenen van stress vertoont, zoals ongepast toiletbezoek, blaasontsteking of overmatige verzorging. Neem contact op met uw dierenarts als u zich zorgen maakt dat uw kat last heeft van stressgerelateerde problemen.

Kattenjacht muizen
Afbeelding tegoed: Kathryn19, Pixabay

Zorg voor veel speelgoed

Door uw kat verschillende speeltjes te geven om mee te spelen en korte maar frequente speelsessies te houden met speelgoed dat sterk lijkt op natuurlijke prooidieren, kan dit een alternatieve uitlaatklep zijn voor de natuurlijke roofzucht van uw kat.  Je kunt spelen met toverstokspeelgoed om hun jachtinstinct te stimuleren en ze kunnen genieten van de spanning van de achtervolging zonder kleine knaagdieren te kwellen.

Belang van voeding

Zorg voor een hoogwaardig, uitgebalanceerd dieet om de honger om te jagen te verminderen.  Katten houden van afwisseling in hun dieet, dus voeg indien mogelijk af en toe nieuw voer toe. Door de hele dag en nacht kleine maaltijden te geven, wordt het natuurlijke voedingspatroon van de kat nagebootst. Getimede feeders kunnen hierbij nuttig zijn.

Kattenpoot verdeler

Conclusie

Hoewel het misschien niet prettig is om te zien hoe je kat een muis verslindt, is er waarschijnlijk geen reden tot paniek. Knaagdieren maken deel uit van het natuurlijke dieet van een kat, dus het is logisch dat ze ze achtervolgen en opeten. Als uw kat een knaagdier heeft gegeten waarvan u vermoedt dat het is gestorven door inname van gif, zijn er waarschijnlijk geen complicaties, maar u kunt altijd uw dierenarts bellen om met hen te praten over het aantal muizen dat is gegeten en het soort gif dat ze mogelijk hebben gehad voor gemoedsrust.

Secundaire rodenticidevergiftiging is uiterst zeldzaam bij katten die zelden muizen eten en wordt vaker gezien bij katten die jagen op al hun voedsel, d.w.z. wilde katten of boerderijkatten.  Hoewel muizen deel uitmaken van het natuurlijke kattendieet, zijn ze ook een belangrijke bron van parasieten en minder vaak bacteriën die gezondheidscomplicaties kunnen veroorzaken.  Als uw kat een frequente muizeneter is, is het erg belangrijk dat ze maandelijks worden ontwormd met een robuust en effectief antiparasitair medicijn. Zorg ervoor dat u met uw dierenarts praat om er zeker van te zijn dat uw kat op de juiste manier wordt gedekt.

Bronnen
 • NHS
 • VCA Ziekenhuizen
 • VCA Ziekenhuizen
 • VCA Ziekenhuizen
 • MSD Vet Handleiding
 • I Verzorging van de kat
Thematische pauze

Uitgelichte afbeelding tegoed: Viacheslav Lopatin, Shutterstock

Het bericht Mijn kat at een muis: door dierenartsen goedgekeurde gevaren en preventie verscheen eerst op Opgewonden katten.