Is kattenwateradditief een goed idee? Dierenarts goedgekeurd Voors en tegens

Klik om verder te gaan:

Thematische pauze

Mondhygiëne speelt een belangrijke rol in de algehele gezondheid van een kat. Het is essentieel om een mondhygiëneregime te ontwikkelen om ervoor te zorgen dat de tanden en het tandvlees gezond blijven om andere medische problemen te voorkomen, zoals gebroken tanden of parodontitis. Erger nog, uw kat zal constant bacteriën van geïnfecteerd tandvlees inslikken, wat schade aan vitale organen kan veroorzaken.

Stel dat uw kat een slechte adem heeft, wat meestal een teken is van een probleem met de mondhygiëne. De eerste stap is om uw kat naar de dierenarts te brengen voor een grondig oraal onderzoek, zodat de bron van de slechte geur kan worden gevonden en behandeld.  Als je er eenmaal voor hebt gezorgd dat het gebit van je kat gezond is, hoe zorg je er dan voor dat de komende jaren een zoetgeurende, gezonde mond blijft?  Zijn additieven voor kattenwater een goed idee? Laten we dit onderwerp eens bekijken en de voor- en nadelen onderzoeken van het toevoegen van wateradditieven aan de waterbak van uw kat.

Kattenpoot verdeler

Voordat je aan de slag gaat

Een paar keer per week de tanden van uw kat poetsen met een door katten goedgekeurde tandpasta 1 is het beste wat u kunt doen om te voorkomen dat tandplak en tandsteen zich op de tanden vormen. Wanneer tandplak uithardt, ontstaat er een poreus, ruw oppervlak waardoor bacteriën kunnen groeien. Zodra dit gebeurt, is de enige manier om het tandsteen echt te verwijderen, een gebitsreiniging door uw dierenarts. Zodra het gebit van uw kat is schoongemaakt, is het aan u om de tanden en het tandvlees gezond te houden.

Additief wordt in een glas water gegoten
Afbeelding tegoed: miss.lemon, Shutterstock

Als u een wateradditief toevoegt aan de waterbak van uw kat, zorg er dan voor dat het voor de veiligheid wordt geaccepteerd door de Veterinary Oral Health Council (VOHC). We moeten er rekening mee houden dat het toevoegen van een wateradditief niet in de plaats mag komen van het tandenpoetsen van uw kat, maar voor sommige kattenouders is tandenpoetsen gewoon geen realiteit. U kunt een tandheelkundig dieet voeren dat zachtjes tandplak schraapt terwijl uw kat eet om te helpen, maar het is het beste om naast een wateradditief een combinatie van tandenpoetsen (als uw kat dit toestaat) en tandheelkundige diëten/traktaties te gebruiken.

Je kunt ook een wattenstaafje gebruiken om de tanden een paar keer per dag af te vegen om tandplak te verminderen. Tanddoekjes zijn ook een effectieve manier om tandplak te verwijderen voordat het in tandsteen verandert.  Sommige katten staan je gewoon niet toe om dit te doen, dus pas op dat je niet gebeten wordt als je deze methoden probeert.

Het poetsen van de tanden van je kat kost tijd en geduld.  Het is belangrijk dat u beiden in een rustige stemming bent voordat u begint en dat u uw kat de tijd geeft om zich op zijn gemak te voelen bij elke stap voordat u naar de volgende gaat.  Deze video demonstreert de stappen en techniek goed.

Kat kogelverdeler 1

Voordelen van het toevoegen van een wateradditief

1. Helpt de vorming van tandplak en tandsteen te verminderen.

Zoals we al zeiden, ontstaan gebitsproblemen wanneer tandplak zich ophoopt op de tanden, verkalkt en verandert in tandsteen. Tandsteen onder de tandvleesrand leidt tot parodontitis als het niet wordt behandeld, dus het is absoluut noodzakelijk om het gebit van uw kat zo schoon mogelijk te houden. Als er tandsteen aanwezig is, is de enige manier om het te verwijderen door middel van een gebitsreiniging, iets wat alleen uw dierenarts kan doen en waarvoor een algemene verdoving nodig is. Studies tonen aan dat het toevoegen van een wateradditief aan het water van uw kat zal helpen om tandplak met 50% te verminderen, wat kan helpen om het gebit van uw kat gezond te houden.

Thematische pauze

2. Verfrist de adem

Wateradditieven kunnen helpen bij een stinkende adem, wat altijd welkom is! Een frisse adem is ook een teken dat de mondhygiëne van uw kat onder controle is.

Het gapen van de kat
Afbeelding tegoed: wilkernet, Pixabay
Thematische pauze

3. Bestrijdt bacteriën

Wateradditieven kunnen helpen bij het elimineren van bacteriën in de mond van uw kat elke keer dat uw kat water drinkt, wat de boosdoener is voor tandplakvorming op de tanden.

Thematische pauze

4. Biedt een alternatief voor mondhygiëne

Hoewel wateradditieven niet de plaats mogen innemen van tandenpoetsen, kunnen ze een soort verdediging bieden aan katten die niet toestaan dat hun tanden worden gepoetst.

Thematische pauze

5. Sommige zijn er in verschillende smaken

Alle kattenbezitters weten dat het soms een strijd is om een kat water te laten drinken, en sommige wateradditieven zullen uw kat verleiden om te drinken als het een aangename smaak heeft. Ze zijn er ook in smaakloze en geurloze vormen, dus het kan zijn dat u moet experimenteren om te zien waar uw kat de voorkeur aan geeft.

Kat met waterdispenser
Afbeelding tegoed: Creative Cat Studio, Shutterstock

kat + lijnverdeler

Nadelen van het toevoegen van een wateradditief

1. Kan sommige katten ervan weerhouden om te drinken

Nogmaals, sommige katten drinken weinig water, en als u een katteneigenaar bent die voornamelijk nat ingeblikt voedsel geeft om uw kat te hydrateren, werken wateradditieven mogelijk niet. En als het wateradditief een smaak heeft die uw kat niet lekker vindt, kan het hem ervan weerhouden om helemaal geen water te drinken, en dat wilt u zeker niet – als dat wel het geval is, probeer dan de geur- en smaakloze vorm van additief.

Thematische pauze

2. Minder effectief in automatische waterfonteinen

U kunt wateradditieven gebruiken in sommige automatische waterfonteinen, maar houd er rekening mee dat de waterfontein ervoor kan zorgen dat het additief zijn effectiviteit verliest. Omdat de waterfontein het water filtert, kan het onbedoeld enkele van de effectieve ingrediënten in het additief eruit filteren.

Grijs en wit katje drinkwater bij de drinkfontein voor huisdieren
Afbeelding tegoed: Patcharida, Shutterstock
Thematische pauze

3. Niet 100% effectief

Wateradditieven zijn geen complete oplossing voor mondhygiëne voor uw kat. Hoewel wateradditieven helpen om tandplak tegen te gaan, is het niet bedoeld om het tandenpoetsen van uw kat te vervangen; Ze zijn echter een goed alternatief als je geen andere keuze hebt.

Thematische pauze

4. Kan bij sommige katten ziekte veroorzaken

Sommige ouders van huisdieren melden dat hun kat braken en diarree kreeg na het drinken van een wateradditief, dus het is verstandig om uw kat in de gaten te houden en het gebruik te staken als uw kat ziek wordt. De meeste wateradditieven gebruiken volledig natuurlijke ingrediënten, zoals extract van groene theebladeren, glycerine, natriumbenzoaat, granaatappelextract en erythritol (een natuurlijke zoetstof).

Scheidingslijn-kattenklauw1

Conclusie

Zolang u een wateradditief koopt dat VOHC-goedgekeurd is, kan het geen kwaad om een wateradditief voor uw kat te proberen. Houd er rekening mee dat wateradditieven niet voor alle katten werken en dat ze niet bedoeld zijn om de plaats in te nemen van andere mondhygiëneregimes, zoals tandenpoetsen en tandheelkundige diëten. Laat het gebit van uw kat jaarlijks controleren door uw dierenarts en als u merkt dat de eetlust afneemt of een slechte adem heeft, neem uw kat dan mee voor een onderzoek.

Thematische pauze

Uitgelichte afbeelding tegoed: