Hoeveel water heeft een kat per dag nodig? Door dierenartsen goedgekeurde feiten en gezondheidstips

Klik om verder te gaan:

Thematische pauze

Net als mensen hebben katten toegang nodig tot vers drinkwater, wat essentieel is voor een goede werking van het lichaam en een optimale gezondheid. Water helpt katten een goede gezondheid te behouden en gifstoffen uit hun systemen te spoelen, terwijl het hun spijsvertering en bloedsomloop bevordert.

Zonder voldoende water kunnen katten gemakkelijk uitgedroogd raken, wat leidt tot verdere gezondheidsproblemen. Daarom moet uw kat voldoende water per dag binnenkrijgen om goed gehydrateerd te blijven.

Maar hoeveel water heeft een kat per dag nodig? Als algemene regel geldt dat katten meestal ongeveer 2 ons water moeten drinken voor elke 2,2 pond lichaamsgewicht (50-60 ml per kg).

In dit artikel praten we meer over katten en hun waterbehoefte, inclusief hoe lang katten zonder water kunnen overleven en hoeveel water ze per dag nodig hebben!

3 katten verdeler

Hoeveel water hebben katten per dag nodig?

Voor hun dagelijkse waterinname hebben katten tussen de 3.5 en 4.5 gram water per 5 pond van hun gewicht nodig 1.

Dit is de boxtitel

 • Kittens (3-6 pond): 5-5.5 gram water per dag
 • Middelgrote kat (8 pond): 6-7 ons water per dag
 • Grote kat (13 pond): 8-10 ons water per dag

Dat gezegd hebbende, elke kat is anders en de waterinname van een individuele kat moet worden aangepast aan hun dieet en huidige gezondheid.

Veel katten halen vocht uit andere bronnen dan water, waaronder natvoer en zelfs droogvoer, kranen, plassen, vogelbaden of de kommen van andere huisdieren, dus het kan lijken alsof ze minder water drinken dan ze zouden moeten.

Dat gezegd hebbende, katten die geen natvoer consumeren en ook geen toegang hebben tot andere bronnen van drinkwater, zullen u nodig hebben om ze het nodige water te geven voor hydratatie.

Maine Coon Kat die Zijn Poot in Waterkom onderdompelt
Afbeelding tegoed: Pickless, Shutterstock

Hoe lang kunnen katten overleven zonder water?

Over het algemeen kunnen de meeste gezonde katten 3 dagen zonder water (of zelfs langer in experimentele omstandigheden), maar dat betekent natuurlijk niet dat ze dat ook zouden moeten doen. Als ze zo lang zonder water zitten, zullen de meeste katten te maken krijgen met uitdroging, orgaanfalen en andere dodelijke gezondheidsproblemen. Katten moeten elke dag toegang hebben tot vers, schoon water.

Daarom moet u uw kat elke dag voldoende water geven om uitdroging te voorkomen.

3 Gezichtsverdeler voor katten

Uitdroging bij katten: oorzaken, tekenen en behandeling

Uitdroging bij katten treedt op wanneer ze niet genoeg water consumeren dat nodig is voor een goede dagelijkse werking. Ze zullen meerdere lichaamsveranderingen ervaren, waaronder het verlies van elektrolyten en belangrijke voedingsstoffen zoals natrium, kalium en calcium. De balans van deze voedingsstoffen is cruciaal om de weefsels en organen van de kat in goede conditie te houden.

dierenarts luistert naar de borst van een kat met een stethoscoop
Afbeelding tegoed: Andy Gin, Shutterstock

Oorzaken van uitdroging bij katten

Sommige katten kunnen uitdroging ervaren als ze zich niet lekker voelen en daarom niet genoeg water drinken of als ze gezondheidsproblemen hebben die leiden tot overmatig waterverlies. De belangrijkste oorzaken van uitdroging bij katten zijn:

 • Trauma
 • Braken
 • Diarree
 • Koorts
 • Suikerziekte
 • Zonnesteek
 • Nierziekte

Uitdroging kan dodelijk zijn voor katten, daarom moet u weten hoe u de tekenen bij uw harige metgezel kunt herkennen, zodat u ze snel kunt behandelen om verdere gezondheidsschade te voorkomen en ernstige medische problemen te voorkomen.

Tekenen van uitdroging bij katten

Uitdroging bij katten kan mild of ernstig zijn, dus de tekenen van dit probleem kunnen variëren. De meest voorkomende symptomen zijn:

 • Droog tandvlees
 • Verhoogde huidtentvorming
 • Lethargie
 • Ingevallen ogen
 • Zwakte en uiteindelijke ineenstorting

Als u een van deze symptomen opmerkt, neem dan onmiddellijk contact op met uw dierenarts en zorg voor de benodigde behandeling voor uw kat.

Himalaya Kat Drinkwater Hepper Nom Nom Bowl

Behandeling van uitdroging bij katten

De behandeling van uitdroging begint meestal met uw dierenarts die uw kat inspecteert om de ernst en oorzaak van de uitdroging te bepalen. Verdere behandeling omvat het geven van IV-vloeistoffen om uw kat te helpen weer gehydrateerd te worden, in veel gevallen kan de kat in het ziekenhuis moeten worden opgenomen.

Uw dierenarts zal u ook helpen bij het behandelen van eventuele onderliggende gezondheidsproblemen die uw kat kan ervaren.

kat + lijnverdeler

Veelgestelde Vragen/FAQ

Hoe kan ik de hydratatie van mijn kat controleren?

Als het erop lijkt dat uw kat niet genoeg water drinkt, zijn hier Twee eenvoudige manieren Om te zien of uw kat gehydrateerd is:

 • Huidknijptest – Als u zachtjes in de nekvel van uw kat knijpt en eraan trekt, moet deze weer op zijn plaats komen als uw kat goed gehydrateerd is. Als de huid niet meer op zijn plaats komt of er lang over doet om terug te komen, kan uw kat uitgedroogd zijn. Helaas werkt deze test alleen bij jonge en gezonde dieren met een elastische huid en is niet geschikt voor oudere katten en katten met medische problemen.
 • Het tandvlees van uw kat – Het enige wat u hoeft te doen is de lippen van uw kat voorzichtig op te tillen en naar het tandvlees te kijken. Het tandvlees van een kat moet nat en felroze zijn. Alle tekenen van droogheid of bleekheid kunnen erop wijzen dat uw kat uitgedroogd is.

Wat moet ik doen als mijn kat uitgedroogd is?

In de meeste gevallen treedt uitdroging bij katten op als gevolg van een onderliggend medisch probleem in plaats van dat ze niet genoeg water hebben. Dat gezegd hebbende, als u vermoedt dat uw kat uitgedroogd is, raadpleeg dan uw dierenarts en vraag verder advies.

In de tussentijd kun je je metgezel op een warme dag gehydrateerd houden door hem natvoer aan te bieden of meerdere waterbakjes in huis te plaatsen, een bron van stromend water aan te bieden, zoals een kattenfontein of zelfs de kraan voor hem open te draaien.

Kat drinkwater uit fontein
Afbeelding tegoed: Daria Kulkova, Shutterstock

Waarom drinkt mijn kat geen water?

Hoewel katten niet veel water drinken, hebben ze toch een bepaalde hoeveelheid vloeistoffen nodig om hun systemen te laten functioneren. Dus als uw kat geen water drinkt, is het belangrijk om de oorzaak van het probleem te achterhalen.

Er is Er zijn verschillende redenen waarom uw kat kan weigeren water te drinkeninclusief:

 • Ze zijn al goed gehydrateerd.
 • Hun waterbak is niet schoon genoeg, of hun water is niet vers.
 • Hun waterbak staat op een moeilijk bereikbare locatie.
 • Ze kunnen medische problemen hebben.
 • De waterbak staat in de buurt van hun voer of kattenbak in plaats van bij hen vandaan
 • Ze moeten de waterbak delen en willen dat graag doen
 • De waterbak bevindt zich in een drukbezocht gedeelte van het huis, zoals de keuken

Hoe kan ik mijn kat helpen meer water te drinken?

Er zijn verschillende tips en trucs die u kunt gebruiken om uw kat te helpen meer water te drinken, waaronder:

 • Plaats meerdere waterbakken rond het huis voor gemakkelijkere toegang.
 • Probeer verschillende soorten kommen, want katten kunnen kieskeurig zijn over waar ze uit drinken. Brede platte keramische kommen of een glas op je nachtkastje bijvoorbeeld
 • Maak de waterbakjes regelmatig schoon en zorg ervoor dat je kat elke dag vers water krijgt.
 • Bied natvoer of vochtige brokken aan in plaats van droog kattenvoer.
 • Bespreek mogelijke veranderingen in het dieet met uw dierenarts.
 • Overweeg om een kattenwaterfontein te maken of te kopen.

3 katten verdeler

Conclusie

Katachtigen hebben ongeveer 3.5-4.5 gram water per 5 pond lichaamsgewicht nodig om een optimale gezondheid te behouden en gehydrateerd te blijven. Dit geldt ook voor water dat uit voedsel wordt gewonnen. Zonder voldoende water kunnen katten gemakkelijk uitgedroogd raken en ernstige gevolgen ondervinden. Als u tekenen van uitdroging bij uw kat opmerkt, neem dan contact op met uw dierenarts om verdere achteruitgang te voorkomen.

Thematische pauze

Uitgelichte afbeelding tegoed: yykkaa, Shutterstock