Kunnen katten en honden uit dezelfde waterbak drinken? Door dierenartsen beoordeelde feiten en tips

Klik om verder te gaan:

Thematische pauze

Als je in een huishouden met meerdere huisdieren woont en zowel een kat als een hond hebt, vraag je je misschien af of deze dieren hun waterbak kunnen delen.

Als uw kat en hond ervoor kiezen om uit dezelfde waterbak te drinken, dan Dit is prima. Hoewel het delen van de waterbak vaak handig kan zijn, Een dergelijke praktijk heeft ook enkele nadelen.

In dit artikel praten we meer over katten en honden die uit dezelfde waterbak drinken en de veiligheidsoverwegingen.

3 katten verdeler

Moeten katten en honden uit dezelfde waterbak drinken?

Katten en honden kunnen uit dezelfde waterbak drinken, maar het moet hun keuze zijn om dit te doen en geen noodzaak. Ze moeten altijd toegang hebben tot aparte waterbakken, zodat ze kunnen kiezen.

Over het algemeen geldt dat zolang uw kat en hond goed met elkaar overweg kunnen, er geen problemen zouden moeten zijn als ze een waterbak delen. Het lijkt misschien onhygiënisch, maar dit is niet de belangrijkste reden om losse kommen aan te bieden. Katten zijn een heel andere soort dan honden en ze hebben andere prioriteiten als het gaat om hun kernbronnen zoals voedsel en water.

Als uw kat en hond al vrienden voor het leven zijn en ze zich op hun gemak voelen bij het delen van een waterbak, zou het goed moeten zijn. Maar als je harige metgezellen aarzelen of zelfs angstig lijken om hun water te delen, moet je ervoor zorgen dat ze andere alternatieven hebben.

Hepper Cat Waterfontein 1

Mogelijke gevaren

In de meeste huishoudens met meerdere huisdieren brengt een waterbak die wordt gedeeld tussen een kat en een hond niet veel gevaar met zich mee, omdat deze dieren al andere dingen in hun omgeving delen.

Als een van uw huisdieren echter een besmettelijke ziekte heeft, kan het delen van een waterbak er gemakkelijk toe leiden dat het andere huisdier ziek wordt. Katten en honden kunnen schadelijke ziekteverwekkers, inwendige parasieten en infecties op elkaar overdragen. Houd er rekening mee dat dit nog steeds kan gebeuren als ze hun waterbak niet delen, maar als ze dat wel doen, is de kans op een dergelijk voorval groter. Dus als een van uw huisdieren zich niet goed voelt, probeer dan hun voer- en waterbakken gescheiden te houden van de rest van de dieren.

Het meest voorkomende probleem is dat uw kat terughoudend kan zijn om te drinken als hij een kom moet delen. Katten kunnen erg kieskeurig zijn over de vorm en textuur van hun kommen en de diepte van het water. Ze geven er ook de voorkeur aan om waterbakken uit de buurt van hun voedsel en kattenbakken te plaatsen om mogelijke besmetting te verminderen. Katten kunnen zich ook kwetsbaarder voelen als ze moeten stoppen om te eten en te drinken, vooral naast een hond die bedreigend voor hen kan aanvoelen. Waterbakken voor honden staan vaak in de keuken of andere gebieden met veel verkeer en uw kat drinkt misschien liever op een rustige, afgelegen plek. Als u al deze zorgen bij elkaar optelt, kan dit betekenen dat uw kat ervoor kiest om niet vaak te komen drinken.

Kat gezichtsverdeler 2

Tips voor je kat en hond die de waterbak delen

Als uw huisdieren goed met elkaar overweg kunnen en genieten van elkaars gezelschap, kunt u ze hun waterbak laten delen.

Toch zijn er verschillende dingen die je moet doen om deze ervaring voor beide dieren zo comfortabel mogelijk te maken:

  • Dwing uw huisdieren nooit om hun waterbakken te delen. Het zou iets moeten zijn dat ze graag doen. Anders kunnen er problemen zijn met verminderde waterinname en angst.
  • Als een van uw huisdieren een besmettelijke ziekte heeft, kunt u het beste voorkomen dat ze de waterbak delen totdat het probleem is opgelost en beide dieren gezond zijn.
  • Zorg ervoor dat er voldoende water is voor beide dieren. Houd meerdere waterbakken in huis, zodat uw kat en hond meerdere ruimtes hebben om de hele dag door te hydrateren.
  • Maak de waterbakken regelmatig schoon om biofilm te verwijderen en ververs het water binnenin om het koel en fris te houden.

Hoe u de waterbak van uw huisdieren op de juiste manier onderhoudt

Als u van plan bent om uw kat en hond een waterbak te laten delen, moet u controleren of er een goede hygiëne bij het hele proces betrokken is.

Hier is een lijst met dingen die u moet doen om ervoor te zorgen dat de voerbak van uw huisdier altijd schoon en veilig in gebruik is:

  • Maak de kom dagelijks schoon, vooral omdat honden slordig kunnen zijn tijdens het drinken van water.
  • Ververs het water in de kom dagelijks of zelfs vaker als het warm weer is en de luchtvochtigheid hoog is.
  • Overweeg om een roestvrijstalen of keramische kom te gebruiken, omdat deze hygiënischer en hygiënischer is dan plastic.
  • Gebruik bij het wassen van de kom heet water en ongeparfumeerd afwasmiddel en spoel de kom grondig af voordat u hem opnieuw gebruikt.

3 katten verdeler

Conclusie

Katten en honden kunnen water uit dezelfde waterbak drinken, zolang dat maar iets is dat ze leuk vinden om te doen, in plaats van iets dat ze moeten doen. Als je harige vrienden gezond zijn en goed met elkaar overweg kunnen, is het delen van een waterbak prima, zolang je je maar aan de juiste sanitaire voorzieningen houdt.

Als een van uw huisdieren echter ziek of ziek is, kunt u het beste niet delen totdat u zeker weet dat uw beide harige metgezellen gezond zijn. Zieke dieren die water delen, kunnen ertoe leiden dat de ziekte wordt overgedragen op uw andere huisdier, waardoor er meer problemen ontstaan.

Thematische pauze

Uitgelichte afbeelding tegoed: insightzaoya, Pixabay