Mijn kat heeft een rat gedood, wat moet ik nu doen?

De eerste keer dat je kat je een rat brengt, kan hij allerlei emoties oproepen: walging, angst en meer komen allemaal vaak voor en zijn volkomen normaal. Maar geen van die emoties vertelt je wat je moet doen als je kat je een dode rat brengt.

De waarheid is dat je misschien niet veel hoeft te doen, omdat jagen en doden van ratten normaal kattengedrag is. Dat gezegd hebbende, zijn er een paar dingen die u misschien wilt doen als uw kat een rat doodt. Deze gids breekt het allemaal voor je op.

divider-catclaw1Waarom doodt uw kat ratten?

Sommige mensen denken dat een kat die een knaagdier achtervolgt, betekent dat ze het niet proberen te doden. Maar dat is niet het geval. Katten achtervolgen hun prooi voordat ze hem doden om hem te verslijten en veiliger voor hen te maken als ze hem afmaken. Dus als je je kat ziet jagen op een prooi, is dat niet alleen voor entertainmentdoeleinden.

Maar dat verklaart niet waarom je kat om te beginnen een rat achtervolgt en doodt. Dat komt allemaal neer op instinct. Je kat ziet kleine prooien als een rat en het is zijn instinct om te jagen en te doden.

Hoewel u uw kat er misschien van kunt overtuigen dat een specifieke huisdierrat of muis geen prooi is, kan het een extreme uitdaging zijn. Katten zien kleine knaagdieren gewoon als prooi en als ze de kans krijgen, zullen ze aanvallen en proberen ze te doden. Het is maar net hoe ze zijn.

kitten op het punt om op een rat te springen
Afbeelding Credit: Dieterich01, Pixabay

Wat te doen als uw buitenkat ratten doodt

Als je buitenkat doodt en een rat van buiten naar je toe brengt, moet je weten hoe je moet reageren. Ze doen alleen iets natuurlijks met hen, maar dat betekent niet dat je te maken wilt hebben met een overvloed aan dode ratten.

Begin met het opruimen van de rat. Houd de kat uit de kamer terwijl je schoonmaakt; anders pakken ze het misschien en verplaatsen het naar een nieuwe locatie. Draag vervolgens handschoenen om de dode rat op te pakken en in een plastic zak te doen. Bind de zak vast voordat je hem buiten weggooit. Anders kunnen andere dieren de rat vinden, wat kan leiden tot andere problemen waarmee je te maken krijgt. Ruim vervolgens het gebied op waar uw kat de rat heeft laten vallen. Gebruik een geschikt ontsmettingsmiddel voor het oppervlak.

Hoewel je misschien niet wilt dat je kat je dode knaagdieren brengt, als je een buitenkat hebt, is het hun natuurlijke instinct om te jagen terwijl ze buiten zijn. Het is ook niet waarschijnlijk dat het snel zal stoppen.

Als u merkt dat de rat uw kat heeft gebeten of gekrabd, kunt u overwegen om ze naar een dierenarts te brengen voor testen, om ervoor te zorgen dat de rat geen ziekten heeft verspreid. We raden ook aan om met de dierenarts te praten voor een meer grondige uitleg van wat u moet doen als een rat uw kat bijt of krabt.

Wat te doen als uw binnenkat ratten doodt

Je wilt je kat niet per se uitschelden voor het doden van een rat in je huis, dus het beste wat je kunt doen is de ratten vangen en verzorgen voordat je kat de kans krijgt. Zet vallen uit om ratten te vangen, sluit ingangen af zodat ze niet in je huis kunnen komen, ruim rommel op en zorg ervoor dat de omstandigheden niet ideaal zijn voor binnenkomende ratten.

Als al het andere faalt en je de ratten zelf niet onder controle krijgt, denk dan niet dat je op je kat kunt vertrouwen. Hoewel ze af en toe een rat zullen vangen en er waarschijnlijk van zullen genieten om ze rond te jagen, zullen ze lang niet zo effectief zijn in het beheersen van de rattenpopulatie als je zou hopen.

Overweeg dus om contact op te nemen met een professional. U wilt niet te maken hebben met een horde ratten in uw huis, en een ongedierteprofessional kan u helpen het probleem voor eens en voor altijd op te lossen.

divider-catclaw1Laatste gedachten

Wanneer je kat je een dode rat brengt, maak er dan niet meer een groot probleem van dan nodig is. Je hoeft het niet leuk te vinden; weet gewoon dat het in veel opzichten deel uitmaakt van het bezitten van een kat. Dat gezegd hebbende, is het nog steeds belangrijk om te weten wat te doen als ze een rat mee naar huis nemen. Op deze manier kun je de situatie met vertrouwen aanpakken, zelfs als je er niet enthousiast over bent!

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: HikwaMehluli, Pixabay