Mijn kat heeft een knobbel op zijn rug in de buurt van de wervelkolom – is het gevaarlijk?

Elke huisdierouder is bekend met het alarm van het ontdekken van een plotselinge verandering in hun huisdier. Het kan erg eng zijn om een groei op hun lichaam te vinden, en vaak springen onze hersenen onmiddellijk naar kanker, omdat dat een vrij veel voorkomende reden is voor nieuwe knobbels. Er kunnen echter veel mogelijke redenen zijn voor een knobbeltje op de rug van uw kat, en veel van hen zijn goedaardig. U wilt uw kat nog steeds laten controleren door een dierenarts, omdat sommige rugproblemen vreselijke gevolgen kunnen hebben als u ze niet snel aanpakt.

cat + lijnverdeler

De 5 mogelijke redenen waarom uw kat een knobbel op zijn rug heeft

1. Kankerachtige of niet-kankerachtige groei

Helaas is kanker een van de meest voorkomende diagnoses wanneer uw kat een knobbel op zijn rug heeft, vooral als de knobbel hard is. Kanker is echter niet altijd het einde. Uw kat kan een positieve prognose hebben, afhankelijk van het type kanker en hoe ver het was gevorderd voordat het werd ontdekt.

Interessant is dat 85% van de katten met ruggenmerglymfoom positief test op kattenleukemie. Het FeLV-vaccin is ontworpen om uw kat te beschermen tegen kattenleukemie en wordt door de meeste dierenartsen aanbevolen. Toch is het FeLV-vaccin niet 100% effectief.

Katten kunnen ook lipomen krijgen, dat zijn vetgezwellen die kunnen optreden in de buurt van de wervelkolom of elders in het lichaam. Deze vereisen geen behandeling en zijn onbekommerd.

Zieke kat in dierenziekenhuis
Afbeelding Credit: Kachalkina Veronika, Shutterstock
thematische pauze

2. Spondylose Deformans

Sommige katten kunnen benige gezwellen ontwikkelen. Spondylose Deformans is goedaardig en zal geen permanente schade toebrengen aan uw kat, maar het kan rugpijn veroorzaken.

thematische pauze

3. Infectie (Abces)

Een knobbel kan zich vormen op een blessure die niet goed is behandeld. Uw dierenarts kan antibiotica voorschrijven, afhankelijk van het type infectie. Elk letsel moet zo snel mogelijk worden behandeld om infectie te voorkomen, vooral in de buurt van het ruggenmerg, omdat het nauw verbonden is met de hersenen.

Abessijnse kattencheck door dierenarts
Afbeelding Credit: Nataly Mayak, Shutterstock
thematische pauze

4. Letsel

Uw kat kan een knobbel op zijn rug hebben als gevolg van een verwonding, zoals vallen of worden aangereden door een auto. Als je een oudere kat hebt, moet je misschien hun leefruimte evalueren om de mogelijkheid te elimineren dat ze naar gevaarlijke hoogten springen en zichzelf verwonden, zoals een uitnodigende boekenplank die leidt tot de precaire piek van een kast.

thematische pauze

5. Aangeboren aandoeningen

Hoewel enigszins zeldzaam, zijn er een aantal genetische aandoeningen waarmee uw kat mogelijk is geboren en die spinale problemen kunnen veroorzaken. Tekenen van een aangeboren aandoening verschijnen over het algemeen tegen de tijd dat uw kat twee jaar oud is, maar vereisen een diagnose door een dierenarts.

kat slaapt op de bank

garen ball divider

Wanneer moet u uw kat naar de dierenarts brengen voor een knobbel in de buurt van hun wervelkolom

Hoewel u niet noodzakelijkerwijs weet of de knobbel levensbedreigend is, moet u uw kat altijd naar de dierenarts brengen zodra u problemen of knobbels in de buurt van hun ruggenmerg ontdekt. Het centrale zenuwstelsel is cruciaal voor de gezondheid van uw kat en een vroege diagnose zorgt voor een meer hoopvolle prognose.

Wanneer u uw dierenarts bezoekt, zorg er dan voor dat u alle medische dossiers van uw kat meeneemt en hen vertelt over andere ongewone symptomen die uw kat mogelijk heeft ervaren, inclusief andere mobiliteitsproblemen. Uw dierenarts zal waarschijnlijk uitgebreide diagnostische tests uitvoeren, zoals het uitvoeren van bloedonderzoek en scans om kanker en andere ernstige ziekten uit te sluiten.

Dierenarts arts houdt kat vast
Afbeelding credit: H_Ko, Shutterstock

3 katten gezichtsverdeler

Conclusie

Een knobbeltje op de rug van uw kat kan worden veroorzaakt door van alles, van een verwonding tot een levensbedreigende ziekte. U moet uw kat altijd naar de dierenarts brengen om zo snel mogelijk te worden beoordeeld. Hoe eerder ze een diagnose stellen, hoe eerder u uw kat op weg kunt zetten naar herstel, of hem in ieder geval zo lang mogelijk comfortabel kunt maken. Helaas zijn kanker en FIP veel voorkomende diagnoses, maar er is ook een kans dat uw kat mobiliteitsproblemen heeft als gevolg van tussenwervelschijfziekte of letsel. Snel handelen kan hun vermogen om te lopen en te genieten van een grotere kwaliteit van leven redden.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: Svetlana Rey, Shutterstock