Skip to Content

Mijn kat heeft aan vlooienmiddel gelikt! Dit is wat u moet doen (Antwoord van de dierenarts)


De routinematige verzorging van uw kat omvat vaak een maandelijkse of driemaandelijkse vlooienbehandeling. Dankzij de moderne geneeskunde is dit nog nooit zo eenvoudig geweest, omdat vlooienmiddelen nu vaak in topische vorm te vinden zijn – waarbij het medicijn direct op de huid kan worden aangebracht en geabsorbeerd. Dit voorkomt het gevreesde pillen van een kat, wat al veel grappige memes en YouTube-video’s over het gevreesde proces heeft opgeleverd.

Dat betekent echter niet dat een topische toepassing altijd zo eenvoudig is als men hoopt of verwacht. Katten zijn meesters in het veroorzaken van problemen, en soms is het aanbrengen van vlooienmiddel geen uitzondering. In gevallen waar het medicijn een beetje uitloopt, het te ver op het lichaam wordt aangebracht, of een kat eraan krabt, kunnen ze ook de kans hebben om wat van dit medicijn in te nemen.

Lees verder om te leren wat je moet doen als dit gebeurt!

cat + line divider

Hoe werken topische vlooienmiddelen?

De modernere vormen van topische vlooienbehandelingen worden onder de vacht aangebracht, rechtstreeks op de huid van de kat. Zorg er daarbij voor dat u een kattenspecifieke behandeling gebruikt, want van sommige hondenbehandelingen kunnen katten erg ziek worden, een aanval krijgen of zelfs sterven!

Eenmaal aangebracht op de huid, verspreidt het medicijn zich door de huid en wordt het opgenomen in het lichaam. Vaak betekent dit dat de behandeling 30 dagen of langer duurt.

Oudere vlooienmedicijnen kunnen pyrethroïden bevatten; vlooienbehandelingen voor honden bevatten ook vaak deze producten. Hoewel ze goed zijn voor honden, zijn ze zeker niet goed voor katten, en kunnen ze ernstige toxiciteit en ziekte veroorzaken bij deze soort. Dit artikel gaat niet over deze specifieke medicijnen, maar benadrukt de noodzaak om ervoor te zorgen dat uw kat alleen kattenspecifieke vlooienbehandelingen krijgt.

vlooienbehandeling toepassen op kat
Image Credit: Csaba Deli, Shutterstock

Welke tekenen kan ik zien als mijn kat vlooienmiddel likt of eet?

Zoals gezegd kunnen katten vlooienmiddelen oplikken nadat ze zijn aangebracht. In die gevallen kunt u klinische symptomen zien, waaronder de volgende:

  • Kwijlen
  • Lippen smakken
  • Het schuim op de mond
  • Misselijkheid of braken

Is het gevaarlijk als mijn kat aan vlooienmiddel likt?

Het antwoord is: dat hangt ervan af. In de meeste gevallen hebben deze medicijnen een vrij hoge veiligheidsmarge, wat betekent dat het likken of innemen van een kleine hoeveelheid van het product voor de meeste katten geen problemen zou moeten opleveren. Verder is dit alleen een probleem als het product nog vers of nat is. Zodra het droog is, zou het likken ervan niet meer mogen voorkomen. De bovenvermelde symptomen lijken eerder verband te houden met de smaak van het geneesmiddel dan met een reactie op het geneesmiddel zelf. Als u zich echter zorgen maakt, neem dan onmiddellijk contact op met uw dierenarts of de dierenvergiftigingendienst.

garenbalverdeler

Veelgestelde vragen (FAQ’s)

Waarom likte mijn kat aan het vlooienmiddel?

Goede vraag! De meeste katten zijn graag schone, kieskeurige wezens. Als we dus iets vreemds op hun vacht aanbrengen, voelt dat waarschijnlijk heel vreemd voor hen!

Verder kan het natte gevoel van de vloeistof ervoor zorgen dat ze hun vacht willen likken.

En tenslotte hebben veel van deze producten een geur. Voor katten, wier reukvermogen veel beter is dan het onze, is de geur waarschijnlijk nogal penetrant en zelfs aanstootgevend. Voor hen is likken de gemakkelijke manier om de situatie te verhelpen.

Kattenbakvulling in de badkamer
Image Credit: Karsten Paulick, Pixabay

Hoe kan ik voorkomen dat mijn kat aan vlooienmiddelen likt?

Plaatsing van de medicatie is de sleutel. Begin met het medicijn hoog genoeg op het lichaam van uw kat te plaatsen, zodat ze geen toegang hebben om het medicijn op te likken. Dit betekent meestal ergens achter in de nek, of zelfs achter op de kop. Katten kunnen echter ook met hun achterpoot aan het aangebrachte vlooienmiddel krabben, waardoor het product langs de zijkant van hun nek naar beneden wordt gesleept, waar ze het kunnen oplikken. Nogmaals, door het medicijn hoog in de nek of op de kop te leggen, wordt hun mogelijkheid om bij het gemorste product te komen beperkt.

Ook zijn sommige van deze medicijnen verkrijgbaar in zeer redelijke volumes. In plaats van het hele flesje op dezelfde plaats aan te brengen, kan het helpen om het product op twee of drie plaatsen aan te brengen, waardoor de kans dat het medicijn uitloopt wordt beperkt.

Wat kan ik doen om mijn kat te helpen als hij aan vlooienmiddelen likt?

Als ze vlooienmiddel oplikken nadat het is aangebracht, overweeg dan om ze een of twee smakelijke traktaties aan te bieden om te helpen de smaak uit hun mond te halen. Dit kan inhouden dat u wat lekkers aanbiedt, of iets als tonijn (ervan uitgaande dat uw kat niet allergisch is voor vis!) om te proberen de bittere smaak van het medicijn weg te nemen. In veel gevallen zullen katten in het heetst van de strijd weigeren het voedsel te eten, maar aanbieden kan nooit kwaad.

3 kat gezicht verdeler

Conclusie

In sommige gevallen kan een kat die aan een door de kat goedgekeurd vlooienmiddel likt, zich een beetje misselijk voelen of een vieze smaak in de bek hebben. Maar het is ongebruikelijk dat het eten van een kleine hoeveelheid van het medicijn tot grote problemen leidt. Maar als iets er niet goed uitziet of niet goed aanvoelt, aarzel dan niet om contact op te nemen met uw dierenarts of met de Pet Poison Hotline.

themapauze

Uitgelichte afbeelding: TeamK, Pixabay