Mijn kat drinkt alleen uit de kraan: 5 redenen waarom

Oude katteneigenaren weten dat het soms een worsteling kan zijn om hun katten voldoende water te laten drinken. Maar omdat katten altijd de vreemdste manier lijken te kiezen om hun leven te leiden, zul je er ook een aantal vinden die zullen drinken, maar alleen van specifieke plekken, zoals een kraan. Als je kat alleen uit de kraan drinkt, vraag je je misschien af of er iets mis mee is.

Katten kunnen om verschillende redenen liever uit de kraan drinken, maar dit betekent niet noodzakelijkerwijs dat er iets mis is. In veel gebieden is kraanwater echter niet van drinkkwaliteit, dus dit kan een grote zorg zijn. Blijf lezen om te leren waarom je kat uit je gootsteen nipt en hoe je ze kunt aanmoedigen om te stoppen.

kattenpootverdeler

De 5 redenen waarom uw kat alleen uit de kraan drinkt

1. Instinct

In het wild heeft water dat niet beweegt meer kans om ziektekiemen en parasieten te bevatten die een kat ziek kunnen maken. Je kat drinkt misschien liever uit de kraan omdat instinct hem vertelt dat stromend water veiliger en vaak kouder is.

Kat kijkt naar drinkglas
Afbeelding credit: JumpStory
thematische pauze

2. Veiligheid

Over veiligheid gesproken, uw kat kan ervoor kiezen om uit de kraan boven zijn kom te drinken omdat hij zich hoger op zijn gemak voelt. De locatie van de kom van uw kat kan ervoor zorgen dat ze zich gevangen of kwetsbaar voelen terwijl ze drinken. Kranen bevinden zich op een aanrecht en uw kat kan zich beter voelen door de tijd te nemen om te drinken met wat hoogte eronder.

thematische pauze

3. Opwinding

Als uw kat bijzonder speels is, kan hij de beweging van het stromende water spannender vinden dan saaie komvloeistof. Wanneer ze interesse tonen in hun waterbak, kan het gewoon zijn om ermee te spetteren, poten of ermee te spelen in plaats van te drinken.

Cat drinking_rihaij _Pixabay
Image Credit: rihaij , Pixabay
thematische pauze

4. Zindelijkheid

Uw kat kan zijn waterbak vermijden als deze zich in de buurt van een kattenbak of zijn voerbak bevindt. Sommige katten houden er niet van om op dezelfde plek te drinken en te eten. Drinken en eten in de buurt van hun toiletplek is voor de meeste katten onaantrekkelijk. Deze katten drinken misschien liever uit de kraan.

thematische pauze

5. Problemen met waterbakken

Je kat kan ook uit de kraan drinken als hij de waterbak niet lekker vindt. Sommige katten geven bijvoorbeeld de voorkeur aan keramische of metalen kommen boven plastic kommen. Als de kom van uw kat te klein is, kan dit een snorharentrauma veroorzaken en ertoe leiden dat ze het vermijden.

verdeler-catclaw1

Tips om uw kat aan te moedigen om uit een waterbak te drinken

Als uw kat een puinhoop maakt door uit de kraan te drinken of uw waterrekening stijgt, geeft u er misschien de voorkeur aan dat uw kat uit een kom drinkt. Hier zijn enkele tips om dat te laten gebeuren.


  • Zorg er eerst voor dat de waterbak van uw kat breed genoeg is om in zijn snorharen te passen en overweeg deze te vervangen als deze van plastic is. Verplaats de kom uit de buurt van de kattenbak of voerbak van uw kat. Probeer de waterbak op het aanrecht te plaatsen, zodat je kat zich veiliger voelt tijdens het drinken.

  • Ververs het water dagelijks, zelfs als je kat niet alles heeft gedronken. Voeg ijsblokjes toe om het koel te houden. Plaats kommen op verschillende locaties in huis, zodat uw kat naast de kranen ook drankopties heeft.

  • Als je kat zich vooral aangetrokken voelt tot de beweging van het water, probeer dan een kattenwaterfontein te kopen. Deze apparaten zijn meestal aangesloten en houden het water continu in beweging. Uw kat kan ervoor kiezen om uit een “kraan” of het bassin te drinken.

kattenpootverdeler

Conclusie

Zoals we hebben geleerd, zijn er verschillende goede redenen waarom je kat alleen uit de kraan drinkt, en het betekent niet dat er iets mis met hem is. Als je deze gewoonte minder dan charmant vindt, probeer dan onze tips om je kat om te leiden om uit een kom te drinken. Katten drinken niet altijd veel water, vooral degenen die ingeblikt voedsel eten, maar ze moeten altijd toegang hebben tot een schone waterbron. Als je bang bent dat je kat niet genoeg drinkt, praat dan met je dierenarts.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding: voorbeeldsterren, Shutterstock