Mijn kat at hondenontwormer! Dit is wat u moet doen (antwoord van de dierenarts)

Gelukkig zijn hondenontwormers niet inherent giftig voor katten. Het potentiële probleem is echter of een kat te veel van de ontwormer heeft gegeten, omdat honden veel groter kunnen zijn dan katten. Hier is alles wat u moet weten om te bepalen of uw kat in gevaar is na het eten van hondenontwormer.

Klik hieronder om vooruit te springen:

3 kat face divider

Wat te doen als een kat hondenontwormer eet

Probeer de situatie in te schatten. Kun je precies vertellen welke ontwormer je kat at en hoeveel ze aten? Kun je aangeven wanneer het werd gegeten? Schrijf deze informatie op en verzamel eventuele ontwormingsverpakkingen als je die hebt. Zorg ervoor dat u alle ontwormers uit het gebied verwijdert, zodat uw kat er niet meer in kan komen.

Nu wilt u contact opnemen met de Pet Poison Helpline. Tegen betaling heeft deze 24-uurs, 365 dagen per jaar service specialisten klaarstaan om het risico voor uw kat te controleren van het innemen van welke ontwormer ze ook hebben ingenomen. Ze zullen u laten weten of uw kat onmiddellijk, snel of alleen als er tekenen van ziekte ontstaan, naar een dierenarts moet.

Tekenen van ziekte bij een kat door het eten van hondenontwormer

Ondersteunende zorg voor een kat die hondenontwormer eet

Als de Pet Poison Helpline adviseert dat uw kat meer ontwormer heeft gegeten dan een normale dosis voor katten, maar niet naar een dierenarts hoeft te gaan, zullen zij u adviseren om ze thuis te bekijken op tekenen van ziekte zoals die hierboven. De volgende dag of zo, wilt u regelmatig contact opnemen met uw kat, inclusief hun kattenbak, en letten op eventuele veranderingen. Moedig eten zoals gewoonlijk aan en meer drinken, indien mogelijk, om de hydratatie te ondersteunen.

Voor katten die diarree ervaren, wat het meest waarschijnlijke teken zou zijn dat u zult zien, kunt u een flauw dieet geven in plaats van hun normale kattenvoer om hen te helpen herstellen. Een flauw dieet is gemaakt van gekookte kipfilet zonder been, zonder vel, zonder vel – versnipperd, half en half gemengd met gekookte witte rijst. Voer hetzelfde volume voedsel dat je normaal zou doen, maar gemaakt van het kip- en rijstmengsel. Je kunt ook een theelepel 100% pompoenpuree in elke maaltijd mengen als een bron van vezels.

Kat drinkt uit keramische kom
Afbeelding credit: Pattysan, Shutterstock

kattenpootverdeler

Veelgestelde vragen

Kan het eten van hondenontwormer mijn kat doden?

Dit zou ongelooflijk zeldzaam zijn. Hondenontwormers worden goed verdragen bij katten en een kat zou een zeer aanzienlijke hoeveelheid ontwormer moeten eten om dit te laten gebeuren, maar het is mogelijk.

Smaken hondenontwormers goed voor katten?

In de meeste gevallen niet, maar pyrantel kan op smaak worden gebracht en sommige katten, vooral kittens, kunnen dit leuk vinden om te likken. In kleine hoeveelheden is dat geen probleem, maar als ze toevallig een hele fles omver gooien en er een aanzienlijke hoeveelheid van binnenkrijgen, kunnen ze ziek worden.

kattenpootverdeler

Conclusie

De meeste hondenontwormers zijn veilig voor katten in de juiste doses. Als ze toevallig te veel eten, kunnen ze er ziek van worden en in het ergste geval kan dat fataal zijn. De Pet Poison Helpline moet onmiddellijk worden gecontacteerd als uw kat ervan wordt verdacht hondenontwormer te hebben ingenomen, zodat zij de volgende stappen het beste kunnen adviseren. Hoewel de meest voorkomende bijwerkingen van inname van ontwormers bij katten braken, diarree en hypersalivatie zouden zijn, kunnen meer ernstige bijwerkingen optreden.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: gabriel claudiu puscau, Shutterstock