Mijn kat at een poinsettiablad, hier is wat te doen (dierenarts antwoord)

Op bijna elke lijst met giftige planten voor katten, vooral vakantielijsten, zie je poinsettia’s staan. Het goede nieuws is dat poinsettia’s zeer mild giftig zijn voor katten, en een kat zou veel bladeren in één keer moeten eten om een aanzienlijk gevaar voor hen te vormen, meer dan een enkel blad of het kauwen op bladeren dat normaal zou optreden.

Als je kat een poinsettiablad heeft gegeten, is dit wat je moet weten.

Klik hieronder om vooruit te springen:

3 kat face divider

Wat zijn Poinsettia’s?

Wetenschappelijke naam Euphorbia pulcherrima, dit zijn populaire vakantieplanten die vaak worden gebruikt als tafeldecoraties rond Kerstmis in de Verenigde Staten. Het zijn tropische planten met prachtige felrode bladeren. Poinsettia-bladeren bevatten een sap dat contactdermatitis kan veroorzaken als het op de huid wordt gewreven, wat ook irritatie aan de mond en het maagdarmkanaal kan veroorzaken als het door een kat wordt ingenomen.

poinsettia op een vaas
Afbeelding Credit: Ray_Shrewsberry, Pixabay

Wat te doen als een kat een poinsettiablad eet

Probeer indien mogelijk te noteren hoeveel bladeren je denkt dat je kat heeft gegeten en wanneer het had kunnen gebeuren. Neem dan contact op met de Pet Poison Helpline. Tegen betaling heeft deze service specialisten klaarstaan om het risico voor uw kat van het innemen van poinsettiabladeren te controleren. Hoewel aanzienlijke complicaties van het eten van poinsettia-bladeren zeldzaam zijn voor katten, kunnen ze u helpen bij de volgende stappen en hoe waarschijnlijk het is dat uw kat zich ziek voelt.

Tekenen dat een kat een poinsettiablad heeft gegeten

  • Hypersalivatie (kwijlen)
  • Lippen likken
  • Braken
  • Diarree
  • Roodheid, zwelling of bultjes met of zonder jeuk, op de huid of rond de ogen
  • Verminderde eetlust

Ondersteunende zorg voor een kat die een poinsettiablad eet

In de meeste gevallen, wanneer een kat een poinsettia-blad eet, is veterinaire interventie niet nodig. Dat betekent echter niet dat je kat misschien niet thuis en ongemakkelijk is. Als ze tekenen vertonen dat ze een poinsettiablad hebben gegeten, maar door de Pet Poison Helpline zijn geadviseerd om thuis te blijven, zouden deze symptomen binnen een paar uur tot een dag of zo moeten verdwijnen.

Het is belangrijk om je kat water en voedsel aan te bieden om alles uit zijn mond te verwijderen. Als ze braken of diarree ontwikkelen, is het meestal het beste om ze over te schakelen naar een saai dieet.

Een flauw dieet is gemaakt van gekookte beenloze, huidloze, niet-gekruide kipfilet, versnipperd, half en half gemengd met gekookte witte rijst. Voer hetzelfde volume voedsel dat je normaal zou doen, maar gemaakt van het kip- en rijstmengsel. Je kunt ook een theelepel 100% pompoenpuree in elke maaltijd mengen als een bron van vezels.

Mooie katachtige kat die op een metalen kom eet
Afbeelding credit: Krakenimages.com, Shutterstock

kattenpootverdeler

Veelgestelde vragen

Kan mijn kat sterven door het eten van een poinsettiablad?

Poinsettia’s zijn veel minder giftig dan de meeste mensen zich realiseren, en het is zeer zeldzaam dat een kat genoeg bladeren van deze plant binnenkrijgt om ernstige gevolgen voor de gezondheid te ondervinden, niettemin de dood. Tenzij ze een allergische reactie op de plant hebben of om een andere reden al erg ziek zijn, mag het eten van een poinsettiablad niet dodelijk zijn voor een kat en mag het helemaal geen tekenen van ziekte veroorzaken.

Moet ik mijn kat naar de spoedeisende hulp brengen als ze een poinsettiablad eten?

In de meeste gevallen niet. Het is het beste om contact op te nemen met de Pet Poison Helpline voor meer diepgaand advies, maar omdat poinsettia’s zo mild giftig zijn voor katten, is het zeldzaam dat ze genoeg van de plant eten om medische zorg van een dierenarts nodig te hebben.

kattenpootverdeler

Conclusie

Hoewel technisch giftig, zijn poinsettia’s veel minder gevaarlijk dan de meeste mensen denken en vormen ze geen onmiddellijke bedreiging voor de gezondheid van katten. Het eten van een enkel poinsettiablad zal waarschijnlijk weinig tot geen problemen veroorzaken voor een kat, en ze zouden meerdere bladeren moeten eten om het risico te lopen op een grotere ziekte.

Als uw kat een poinsettiablad eet, is het nog steeds het beste om contact op te nemen met de Pet Poison Helpline voor het geval dat, maar anders zullen ze meestal vanzelf beter worden, als ze al ziek worden.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding credit: Robert Woeger, Unsplash