Mijn kat at een vergiftigde muis! Cruciale dierenarts beoordeelde volgende stappen

Katten zijn natuurlijke roofdieren. Ze houden ervan om op speelgoed, insecten en zelfs kleine dieren te jagen als ze de kans krijgen. Veel mensen hebben katten als huisdier, niet alleen voor gezelschap, maar ook om hun huizen te beschermen tegen knaagdieren en ander ongedierte (zoals kakkerlakken).

Niet alle katten eten de muizen die ze vangen en doden, maar sommige wel. Als uw kat een rat of muis eet, is het onwaarschijnlijk dat ze ziek worden, zelfs als het knaagdier is vergiftigd. Het idee dat je kat een vergiftigde muis eet, lijkt misschien eng, maar als je de risico’s en de tekenen kent waar je op moet letten, kun je het vertrouwen hebben dat je weet dat je de situatie aankunt.

3 kat face divider

De 3 stappen die u moet volgen nadat uw kat een vergiftigde muis heeft gegeten

1. Begrijp het risico

Hoewel het mogelijk is, wordt het niet vaak gemeld dat een kat ernstig ziek wordt na het consumeren van een deel of zelfs het geheel van een vergiftigd knaagdier. De hoeveelheid gif die een knaagdier moet eten om dodelijk te zijn, is veel minder dan wat een kat nodig zou hebben. Dit betekent niet dat het gif uw kat op geen enkele manier zal beïnvloeden, en het wordt altijd aanbevolen om contact op te nemen met uw dierenarts als u zich zorgen maakt dat uw kat mogelijk is blootgesteld aan een gif.

Vergiftiging is niet het enige risico op een dode rat of muis. Deze knaagdieren hebben de neiging om dingen zoals mijten, rondwormen en zelfs vlooien te herbergen – waarvan je niet wilt dat je kat besmet raakt. Als uw kat uw aangewezen knaagdierjager is, moeten ze regelmatig medicijnen en behandelingen voor parasietpreventie krijgen.

zieke gemberkat
Afbeelding Creidt: JumpStory
thematische pauze

2. Houd tekenen in de gaten

Als u merkt dat uw kat een deel of het geheel van een knaagdier heeft gegeten, is het een goed idee om ongeveer 48 uur te letten op tekenen van vergiftiging of ziekte. Gedurende deze tijd kan uw huisdier de volgende klinische symptomen vertonen als het gif in het knaagdier hen heeft aangetast:

 • Lethargie
 • Braken
 • Diarree
 • Buikklachten

Als een van deze symptomen zich voordoet, neem dan contact op met uw dierenarts en bezoek indien mogelijk een dierenkliniek voor noodgevallen. Maar u kunt ontspannen als er geen tekenen van vergiftiging worden weergegeven gedurende de 48 uur nadat uw kat een muis heeft gegeten.

Parasieten hebben langer nodig om zich te vestigen en vormen niet zo’n direct gevaar als vergiftiging. U moet echter blijven letten op tekenen van parasietbesmetting, waaronder:

 • Doffe vacht
 • Hoesten
 • Bloederige uitwerpselen
 • Verlies van eetlust
 • Een “potbuik”

Als uw kat besmet raakt met parasieten, kan het probleem meestal worden behandeld door een dierenarts. Daarna zal uw kat een gelukkig, gezond en veilig leven leiden.

Zieke kat die het voedsel braakt
Afbeelding credit: Tom Wang, Shutterstock
thematische pauze

3. Overweeg andere vormen van knaagdierbeheer

Een van de beste manieren om ervoor te zorgen dat uw kat geen vergiftigde muis eet, is door knaagdierbeheeropties te vermijden waarbij om te beginnen gif betrokken is. Een effectieve optie is een mechanische “snap trap” waarmee je het kunt laden met lekkernijen die muizen en ratten leuk vinden, zoals pindakaas of kleine stukjes vlees. Wanneer een rat de traktatie gaat eten, knapt de val dicht en doodt het knaagdier. Dit type val vereist dat u de val schoonmaakt, maar het zorgt ervoor dat uw kat veilig blijft voor gifstoffen van welke aard dan ook.

Andere opties zijn:


 • Sonische ongediertewerende middelen – Deze zijn ontworpen om knaagdieren af te weren met geluidsfrequenties die ze kunnen horen, maar mensen en honden en katten niet. Houd er rekening mee dat er weinig door onderzoek ondersteunde literatuur is om de effectiviteit van deze producten te verifiëren. Sommige mensen melden dat ze werken, terwijl anderen zeggen dat ze dat niet doen. De enige manier om te weten of een sonische ongediertewerend middel voor u zal werken, is door het te proberen.

 • Humane Release Vallen – Deze zijn meestal ontworpen om eruit te zien en te functioneren als huisdierhabitats, hoewel ze bedoeld zijn om tijdelijk te zijn, dus ze zijn meestal niet zo groot in grootte of vorm. Het idee is dat je een snack erin stopt, en wanneer een muis binnenkomt om de snack op te halen, sluit de habitat automatisch en wordt het knaagdier gevangen totdat je het ergens anders loslaat.

 • Een professionele ongediertebestrijdingsspecialist – Laat uw serviceprovider weten dat u knaagdieren probeert weg te houden terwijl u uw kat beschermt, en zij moeten u humane ongediertebestrijdingsopties kunnen bieden om te overwegen.

Het idee is om maatregelen te nemen om knaagdieren uit uw huis te houden zonder de kwaliteit van de gezondheid en het geluk van uw kat in gevaar te brengen. Er zijn altijd verschillende opties om naartoe te gaan als er een niet voor u werkt.

Ongediertebestrijder
Afbeelding credit: GS23, Shutterstock

3 kat face dividerConclusie

Hoewel het waar is dat katten ziek kunnen worden na het eten van een vergiftigde muis, worden maar weinig katten extreem ziek en een goede veterinaire intervetion kan veel van deze helpen. Katten lopen een hoger risico op het oplopen van een parasitaire besmetting dan iets anders. Nu weet je de tekenen waar je op moet letten als je kat een muis eet en wat je eraan kunt doen als je problemen opmerkt.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding credit: Viacheslav Lopatin, Shutterstock