7 meest bedreigde kattensoorten in 2023: dierenarts beoordeelde feiten (met foto’s)

Veel te veel soorten verdwijnen door menselijke activiteit en inmenging. Kattensoorten zijn niet immuun om bedreigd te worden en uiteindelijk uit te sterven.

Maar het is een goed idee om je bewust te zijn van het probleem; Hoe kan het anders ooit worden opgelost? Hier is een lijst van zeven van de meest bedreigde kattensoorten. De eerste twee zijn ernstig bedreigd, wat een stap voor uitsterven is.

3 kat face divider

De 7 bedreigde kattensoorten

1. Amoerluipaard (ernstig bedreigd)

Amoer Luipaard
Afbeelding credit: Carol Gray, Shutterstock

Distributie

De Amoerluipaard is te vinden in verhoogde gebieden in Rusland en China tussen ruige heuvels, stroomgebieden en rotsachtige ontsluitingen. Ze kunnen overleven in een besneeuwd, koud klimaat en hun leefgebied is gebaseerd op waar de meeste van hun prooien, de sikaherten, aanwezig zijn. Individuele Amoerluipaarden hebben de neiging om de territoria van anderen te vermijden.

Uiterlijk

De Amoerluipaard heeft de traditionele donkerbruine rozetten die hun vacht bedekken, maar hun bleke crèmekleurige vacht onderscheidt hen van andere luipaarden. Hun vacht is ook zwaarder door het koude klimaat waarin ze leven.

Hun rozetten zijn ook uniek omdat ze ver uit elkaar staan en dikke zwarte randen hebben.

Dieet

Amoerluipaarden zijn carnivoren die getalenteerde stalkers zijn en prooien 10 keer hun eigen gewicht kunnen neerhalen. Hun belangrijkste prooien zijn de Manchurian sika herten, Ussuri wild zwijn, en Siberische reeën.

Ze zullen ook achter kleinere prooien aan gaan, waaronder muizen, vogels, konijnen, wezels en dassen.

Mate van bedreiging

De Amoerluipaard is de meest bedreigde grote kat ter wereld. Er zijn geen recente tellingen van de Amoerluipaardpopulatie geweest, maar in 2015 werd geschat dat er minder dan 60 waren.  Instandhoudingsinspanningen hebben echter een toename gezien en er wordt aangenomen dat er momenteel meer dan 100 zijn.

Dit is nog steeds onvoldoende om te voorkomen dat ze uitsterven, maar in 2012 werd een nationaal park gecreëerd, genaamd het Land of the Leopard National Park. Het beslaat 2.630 vierkante kilometer, wat heeft geholpen om hun aantal langzaam te vergroten. Maar er is nog een lange weg te gaan.

thematische pauze

2. Iriomote kat (ernstig bedreigd)

Iriomote wilde kat
Afbeelding credit: Yudai Ogawa, Shutterstock

Distributie

De Iriomote Cat is slechts in één specifieke regio te vinden: het Iriomote-eiland in Japan. Het bevat subtropische bossen en licht verhoogde gebieden. De Iriomote Cat geeft er de voorkeur aan om gebieden in de buurt van rivieren, de rand van bossen en plaatsen met een lage luchtvochtigheid te bewonen.

Uiterlijk

Hun vacht is een combinatie van grijs en bruin, met een verscheidenheid aan donkerbruine vlekken en strepen. Ze variëren van ongeveer 7 tot 11 pond, dus ze zijn vrij klein, hoewel Iriomotes een ondersoort van luipaarden zijn.

Dieet

Iriomote Katten zijn carnivoren en eten meestal kleine zoogdieren, waaronder ratten en fruitvleermuizen, maar ook slangen, hagedissen, kikkers, vogels, insecten en af en toe krabben en vissen.

Mate van bedreiging

Er zijn geen recente cijfers over de populatiestatus van de Iriomote Leopard. Maar vanaf 2007 wordt aangenomen dat er nog ongeveer 100 tot 109 over zijn, en hun aantal neemt af.

thematische pauze

3. Andes bergkat (bedreigd)

Afbeelding credit: Luis D Romero, Shutterstock

Distributie

De Andes-bergkat is te vinden in de hogere hoogten van de Andes en ze kunnen tot 1.800 meter hoog overleven. Ze zijn te vinden in de semi-aride en rotsachtige droge gebieden van de Andes, hoewel hun favoriete habitat is in valleien met sporadische rotswanden.

Uiterlijk

De Andes-bergkat is een ashy-grijze kleur met bruinachtige vlekken die een reeks lijnen vormen die het uiterlijk van strepen geven. Hun vacht is dik en pluche en ze hebben afgeronde oren. Ze zijn ook vrij klein, ongeveer de grootte van een huiskat van 8 tot 13 pond.

Dieet

De Andeskat eet kleine vogels, zoogdieren, hagedissen en watervogels. Hun primaire prooi is de bergviscacha, een knaagdier dat sterk lijkt op de chinchilla.

Mate van bedreiging

De laatste beoordeling van de populatie van de Andeskat was in 2014, toen er 1.378 volwassenen waren. Dat klinkt misschien als een groot aantal in vergelijking met de Amoerluipaard en Iriomote Kat, maar de populatie neemt af. Hoewel regelgeving de kat beschermt, is wetshandhaving op dit gebied een uitdaging.

thematische pauze

4. Borneo Bay Cat (bedreigd)

Distributie

De Borneo Bay Cat is alleen te vinden op Borneo, en ze waren niet bekend om te bestaan totdat er een werd gevangen in 1994. Ze leven meestal in moerassen, regenwouden en laaglanden en worden meestal gespot in de buurt van rivieren.

Uiterlijk

De Borneo Bay Cat is een rijke kastanjekleur met een donkerdere, roodachtig gekleurde staart. Ze hebben ronde oren met zwarte vacht en een ronde kop, met twee lijnen die van hun ogen naar de achterkant van hun hoofd lopen. Deze kleine kat is ongeveer 6 tot 9 pond.

Dieet

De Borneo Bay Cat eet vogels, kleine knaagdieren, apen en aas.

Mate van bedreiging

De Borneo Bay Cat had een beoordeling van hun populatie in 2014, toen er 2.200 volwassen katten waren. Hun bevolking neemt nog steeds af.

thematische pauze

5. Platkopkat (bedreigd)

Platkopkat
Image Credit: Handtekeningbericht, Shutterstock

Distributie

De platkopkat is te vinden aan de zuidkant van het schiereiland, Thailand, Sumatra, Borneo en Maleisië. Ze verblijven in de buurt van kustgebieden en nieuwe laaglanden, meestal in de buurt van zoet water.

Uiterlijk

De platkopkat heeft een opvallende kop. Ze hebben een samengeperste schedel, waardoor hun hoofd een cilindrische vorm krijgt, en hun hoektanden zijn merkbaar groot (wanneer ze hun mond openen).

Ze hebben een dikke roodbruine vacht en een witgevlekte onderbuik. De vacht op hun gezicht is lichter dan de rest van hun lichaam en hun klauwen zijn niet intrekbaar, zodat je ze te allen tijde kunt zien. Deze kleine soort weegt ongeveer 3 tot 6 pond.

Dieet

De platkopkat leeft in de buurt van water, dus hun belangrijkste dieet is vis en kikkers. Maar ze eten ook vogels, knaagdieren en fruit.

Mate van bedreiging

De platkopkat werd in 2014 beoordeeld en op dat moment was de populatie 2.499 volwassen katten. Hun bevolking neemt af.

thematische pauze

6. Iberische lynx (bedreigd)

Pardellynx
Afbeelding credit: Ondrej Prosicky, Shutterstock

Distributie

De Iberische lynx was ooit dichtbevolkt in de regio van het Iberisch schiereiland, maar nu zijn ze in Zuid-Spanje en Noord-Portugal. Ze brengen het grootste deel van hun tijd door in dichte struiken en open graslanden.

Uiterlijk

De Iberische Lynx heeft een oranjegele vacht met donkere vlekken in verschillende maten. Zoals alle lynxen hebben ze merkbaar getufte oren. Ze wegen 15 tot 33 pond.

Dieet

De primaire prooi voor de Iberische lynx zijn konijnen, maar ze zullen ook jonge herten, eenden en patrijzen eten wanneer konijnen schaars zijn.

Mate van bedreiging

De beoordelingen voor de populatie van de Iberische Lynx werden uitgevoerd in 2014, toen er 156 volwassenen waren. Maar de bevolking neemt toe.

thematische pauze

7. Tijger (bedreigd)

een tijger die op gras loopt
Afbeelding credit: YanCabrera, Pixabay

Distributie

De Tijger heeft bijna geen introductie nodig. Hun verspreiding is vrij wijdverspreid en ze zijn te vinden in veel landen, zoals China, India en Rusland, dus hun habitat is ook behoorlijk divers.

Uiterlijk

Er zijn veel ondersoorten van tijgers, maar ze zijn allemaal verschillende tinten oranje met opvallende zwarte strepen. Tijgers zijn de grootste van alle kattensoorten en kunnen 200-660 pond wegen!

Dieet

De enorme omvang van de tijger betekent dat ze grote prooien nodig hebben. Ze eten alles van geiten en buffels tot paarden, herten en af en toe een mens.

Mate van bedreiging

Er zijn negen ondersoorten van tijgers, maar helaas zijn er drie uitgestorven. De andere zes zijn de Sumatrische, Siberische (of Amoer), Bengaalse (of Indiase), Zuid-Chinese, Maleisische en Indo-Chinese Tijgers

Het aantal Tijgers is in de afgelopen eeuw met 95% gedaald. De zes overlevende soorten tijgers zijn allemaal bedreigd, sommige meer dan andere.

IUCN beoordeelde alle Tijgers in 2021, en de aantallen variëren van 2.608 tot 3.140, en de aantallen nemen af. Het is moeilijk om je een wereld voor te stellen zonder de Tijger.

verdeler-catclaw1

Kwetsbare katachtige soorten

We behandelden alle ernstig bedreigde en bedreigde kattensoorten. De IUCN heeft zeven categorieën:


 • Minste zorg

 • Bijna bedreigd

 • Kwetsbaar

 • Bedreigd

 • Ernstig bedreigd

 • Uitgestorven in het wild

 • Uitgestorven

De katachtige soorten in de kwetsbare categorie worden hier vermeld omdat ze slechts een stap verwijderd zijn van bedreiging:

cheeta op een boomstam
Afbeelding Credit: Glavo, Pixabay

 • Afrikaanse Gouden Kat: Deze katachtige komt voor in west- en west-centraal Afrika. De aantallen nemen af en ze worden zelden gezien, maar IUCN heeft geen bijzonderheden.

 • Zwartvoetkat: Deze katachtige wordt gevonden in zuidelijk Afrika en er waren 9.707 volwassen katten in 2014. Hun aantal neemt af.

 • Cheeta: Ze komen ver voor op het Afrikaanse continent. In 2021 waren er 6.517 volwassen katten en hun aantal neemt af.

 • Chinese bergkat: Deze katachtige komt voornamelijk voor op het Qinghai-Tibet Plateau in China. Hun bevolking was 1.177-23.540 in 2021 en nam af.

 • Nevelpanter: Deze katachtige komt voor in de nevelwouden van Zuidoost-Azië. In 2021 waren er 3.700-5.580 katten en die nemen af.

 • Vissende kat: Deze katachtige komt voor in Zuid- en Zuidoost-Azië. IUCN heeft de exacte cijfers niet, maar ze nemen af.

 • Guiña: Deze katachtige komt voor in centraal en zuidelijk Chili. In 2014 was de populatie volwassen katten 5.980-92.092. Ze nemen ook af.

 • Luipaard: Deze katachtige komt voor in het grootste deel van Afrika en delen van Azië. IUCN heeft niet de exacte aantallen, maar de populaties van alle ondersoorten van de luipaardfamilie nemen af.

 • Leeuw: Deze katachtige komt voor aan de zuidelijke rand van de Sahara tot het noorden van Zuid-Afrika. De populatie werd beoordeeld in 2014 en er waren 23.000-39.000 volwassenen. Net als bij de anderen neemt de Leeuwenpopulatie af.

 • Noordelijke tijgerkat: Deze katachtige is te vinden in Costa Rica en Panama, evenals Zuid-Amerika en centraal Brazilië. In 2016 waren er 8.932-10.208 volwassenen en deze aantallen nemen af.

 • Sneeuwpanter: Deze katachtige komt voor in de bergketens van Centraal- en Zuid-Azië. Ze werden beoordeeld in 2016 toen er 2.710-3.386 volwassenen waren, en ze nemen af.

 • Zuidelijke tijgerkat: Deze katachtige komt voor in centraal en zuidelijk Brazilië, oostelijk Paraguay en noordoostelijk Argentinië. In 2014 waren er 6.047 volwassen katten en die nemen af.

 • Sunda Clouded Leopard: Deze katachtige komt voor op Borneo en Sumatra. In 2015 waren er 4.500 volwassen katten en die nemen af.

Wat kun je doen?

Elke katachtige soort die kwetsbaar, bedreigd en ernstig bedreigd is, blijft afnemende aantallen hebben. U kunt deze en andere bedreigde diersoorten helpen door donaties aan gerenommeerde natuur- en natuurbeschermingsorganisaties. Je kunt ook vrijwilligerswerk doen in je plaatselijke natuurreservaat of natuurcentrum.

Leer meer over bedreigde soorten in uw omgeving en informeer uw vrienden en familie over het nemen van stappen om deze soorten te helpen beschermen. Laat je stem horen door brieven / e-mails te schrijven en te posten over de soort waar je het meest gepassioneerd over bent op sociale media. Schrijf naar uw congresvertegenwoordiger over het ondersteunen van de Endangered Species Act.

Probeer ook milieubewust te zijn: recycleer, gebruik milieuvriendelijke producten en koop niets van een bedreigde diersoort, zoals ivoor of koraal.

3 kat face dividerConclusie

Het soort vernietiging dat mensen blijven veroorzaken, leidt ertoe dat hele soorten voor altijd verdwijnen. Gelukkig werken veel natuurbeschermingsgroepen en de lokale bevolking in de landen van deze kwetsbare soorten onvermoeibaar om ze te beschermen. Velen hebben zelfs hun leven verloren aan deze zaak.

Bewustzijn van deze prachtige katachtige soorten en anderen die risico lopen, is de eerste stap om een verschil te maken.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: tony mills, Shutterstock