Maakt kattenkruid katten hoog?

Veel mensen zijn bekend met de extreme reactie die veel katten vertonen op het kattenkruid. Na het snuiven van kattenkruid vertonen de meeste katten uitzinnige opwinding – rollen, wrijven, vocaliseren en zelfs kwijlen, waardoor velen het vergelijken met de effecten die drugs op mensen kunnen hebben.

Tot voor kort was het mechanisme dat ten grondslag ligt aan deze reactie bij leden van de kattenfamilie onbekend, maar recent onderzoek heeft aangetoond dat het wordt veroorzaakt door het vrijkomen van stoffen in het lichaam die endorfines worden genoemd en die een ‘natuurlijke high’ produceren.

In dit artikel bespreken we kattenkruid, recent bewijs voor hoe het werkt en wat dat betekent in termen van veiligheid en verslavende aard voor uw kat.

Wat is kattenkruid?

Kattenkruid is inheems in delen van Europa, het Midden-Oosten en Azië, en werd geïntroduceerd in Noord-Amerika met Europese nederzetting.

Kattenkruid (Nepeta cataria) is een overblijvend kruid dat deel uitmaakt van de muntfamilie van planten, het is ook bekend als kattenkruid, kattenkruid en kattenkruid. Kattenkruid is inheems in delen van Europa, het Midden-Oosten en Azië, en werd geïntroduceerd in Noord-Amerika met Europese nederzetting.

De plant wordt tot 100 cm (40 inch) hoog, heeft vierkante stengels, grijsgroene bladeren met grove (getande) randen en kleine geurige bloemen die roze of wit zijn en bloeien van de lente tot de herfst.

Kattenkruid en verschillende andere planten, zoals zilverranken, produceren stoffen die iridoïden worden genoemd en die fungeren als een verdediging tegen insecten (hetzij door het insectenplagen direct af te weren, hetzij door hun parasieten of roofdieren aan te trekken). De specifieke kat-aantrekkende verbinding in kattenkruid wordt nepetalacton genoemd.

Er zijn verschillende kattenkruidhoudende producten in de handel verkrijgbaar voor huisdieren, waaronder speelgoed, sprays en oliën. Kattenkruid kan ook thuis worden gekweekt en kan vers of gedroogd aan katten worden gegeven. Het zal na verloop van tijd kracht verliezen, dus om het plezier voor uw kat te verlengen, moet het tussen gebruik in verzegelde luchtdichte containers worden bewaard en kan het ook worden ingevroren.

Lees ook: Wat doet kattenkruid met katten & Waarom katten het leuk vinden?

Wat is een ‘high’?

‘High worden’ betekent dat je je gemoedstoestand of bewustzijn verheft om een gevoel van grote opwinding, welzijn en geluk te geven. Dit wordt ook wel ‘euforie’ genoemd en kan op vele manieren worden bereikt, maar wordt vaak geassocieerd met het gebruik van drugs.

Welk effect heeft kattenkruid op katten?

Het effect wordt veroorzaakt door katten die nepetalacton ruiken dat door de plant wordt vrijgegeven, niet door het eten ervan (hoewel veel katten het ook zullen likken en eten).

De meeste katten reageren op kattenkruid door hyperactief en opgewonden te worden wanneer ze het tegenkomen, voordat ze stil worden en er ontspannen uitzien (wat heeft geleid tot vergelijking met de effecten van marihuana en high worden bij mensen).

Het geven van kattenkruid aan een kat resulteert meestal in het snuiven, likken en kauwen ervan, voordat ze uitzinnig over hun hoofd wrijven en lichamen erop door herhaaldelijk om te rollen. Sommige katten zullen vocaliseren en rondvliegen, wat leidt tot de suggestie dat kattenkruid hallucinaties kan veroorzaken.

Het effect wordt veroorzaakt door katten die nepetalacton ruiken dat door de plant wordt vrijgegeven, niet door het eten ervan (hoewel veel katten het ook zullen likken en eten).

De effecten van kattenkruid duren ongeveer 10 minuten, en het duurt minstens een paar uur voordat de kat er weer op reageert. Kittens beginnen niet te reageren op kattenkruid totdat ze minstens 6-8 weken oud zijn, en het duurt vaak tot 3-6 maanden oud om een volledige reactie te zien.

Slechts tweederde van de katten reageert op kattenkruid, of ze dat nu doen of niet, is een erfelijke eigenschap. Er is geen duidelijk verband met het ras, geslacht of kleur van de kat bij het voorspellen of ze zullen reageren of niet.

Lees ook: Kunnen katten kattenkruid eten?

Maakt kattenkruid mensen high?

In de loop der jaren hebben mensen kattenkruid gebruikt voor recreatieve en medicinale doeleinden door het in thee te drinken, te roken en erop te kauwen.

Kan het antwoord op de vraag of kattenkruid katten high maakt, worden gevonden door de effecten ervan op mensen te onderzoeken? In de loop der jaren hebben mensen kattenkruid gebruikt voor recreatieve en medicinale doeleinden door het in thee te drinken, te roken en erop te kauwen. Kattenkruid produceert echter meestal kalmerende of kalmerende effecten bij mensen, in plaats van de euforische reactie die bij katten wordt gezien.

Het is gebruikt als een remedie voor koliek bij baby’s, winderigheid, hoofdpijn, angst, en als een tonicum voor pijn. In de jaren 1960 werd het gerookt als een vulmiddel of een substituut voor marihuana en gemeld dat het visuele en auditieve hallucinaties veroorzaakte, maar er is geen bewijs dat katten ook hallucinaties ervaren.

Lees ook: Beste kalmerende hulp voor katten

Hoe maakt kattenkruid katten high?

De reactie van katten op kattenkruid is vergeleken met het gedrag van loopse vrouwelijke katten (oestrus).

De reactie van katten op kattenkruid is vergeleken met het gedrag van loopse poezen (oestrus). Al vele jaren wordt gespeculeerd dat wanneer katten kattenkruid snuiven, de nepetalacton op gebieden van de hersenen (de amygdala en hypothalamus genoemd) op een vergelijkbare manier inwerkt als katachtige seksuele feromonen, maar recent onderzoek heeft een alternatieve verklaring aangetoond ……

Zoals we al hebben vermeld, produceren verschillende planten iridoïde verbindingen om herbivore insecten af te weren. Nepetalacton geproduceerd door kattenkruid en nepalectol geproduceerd door zilverrank, veroorzaken beide dezelfde karakteristieke euforische reactie bij katten. Een recente studie met behulp van zilveren wijnstok heeft de werkelijke reden aangetoond dat deze planten katten hoog laten lijken.

Blootstelling aan de chemische nepalectol in zilverrank zorgde ervoor dat de niveaus van â-endorfines in het bloed van de katten dramatisch toenamen. â-endorfines werken via het opioïde systeem van het lichaam om plezier op te wekken en pijn te verlichten. De opioïde receptoren die worden geactiveerd door endorfines zijn ook de plaatsen waar drugs zoals morfine en heroïne werken.

De studie bevestigde verder dat nepalectol katten trof via het opioïde systeem door een opioïde-blokkerend medicijn (naloxon) te gebruiken vóór blootstelling aan de plant. Nadat katten naloxon kregen, reageerden ze niet meer op de zilveren wijnstok. Daarom kan worden geconcludeerd dat deze katten een high ervaren – maar gedreven door hun eigen natuurlijke endorfines!

Lees ook: Nieuw onderzoek bewijst dat het bezitten van een kat goed is voor je hart

Maakt kattenkruid wildcats ook high?

Naast de meerderheid van onze huiskatten die genieten van kattenkruid, doen veel andere leden van de kattenfamilie dat ook.

Naast de meerderheid van onze huiskatten die genieten van kattenkruid, doen veel andere leden van de kattenfamilie dat ook. Van wilde grote katten zoals luipaarden, jaguars, lynxen en leeuwen is aangetoond dat ze euforisch reageren op kattenkruid en zilverrank, tijgers reageren er echter meestal slecht op.

Er wordt gedacht dat er een evolutionair voordeel is voor katachtigen die zich aangetrokken voelen tot kattenkruid en soortgelijke planten zoals zilveren wijnstokken. Wanneer ze insectenafstotende iridoïde chemicaliën op planten wrijven, worden chemicaliën zoals nepetalacton overgebracht op hun vacht (vooral rond het hoofd en de nek).

Een experiment toonde een grote vermindering van het aantal muggen landen op katten nadat ze in zilveren wijnstok waren gerold, dus dit gedrag bij katten (en is ook aangenaam) biedt hen ook bescherming tegen bijtende insecten, wat erg handig is gezien de neiging van veel wilde katten om prooien door lange grassen te besluipen.

Is Kattenkruid veilig?

Het goede nieuws voor katten overal ter wereld is dat kattenkruid als veilig wordt beschouwd!

Het goede nieuws voor katten overal ter wereld is dat kattenkruid als veilig wordt beschouwd! Enige zorg is echter nodig, want als katten eet grote hoeveelheden kattenkruid het kan braken en diarree veroorzaken – dus vermijd dat uw kat er te veel van consumeert.

De reactie op kattenkruid is niet afhankelijk van de dosis – er is net genoeg kattenkruid nodig om de afgifte van endorfine in het lichaam te stimuleren, en de reactie verandert niet als er na dat punt meer door de kat wordt gesnoven. Dit betekent dat het onmogelijk is om een fatale overdosis kattenkruid te nemen (in tegenstelling tot de toediening van opioïde geneesmiddelen).

De American Association of Feline Practitioners (AAFP) en de International Society of Feline Medicine (ISFM) beschouwen kattenkruid ook als veilig omdat hun Richtlijnen voor katvriendelijk omgaan stel voor om kattenkruidhoudend speelgoed te gebruiken om dierenartsbezoeken en onderzoeken thuis en in kattendragers te helpen repeteren.

Is kattenkruid verslavend?

Het goede nieuws is dat omdat kattenkruid stimulatie van het opioïde systeem veroorzaakt via de eigen natuurlijke endorfines van katten, het niet verslavend is en er geen zorgen zijn over ontwenningsverschijnselen ervan.

Samenvatting

Calico kat spelen met kattenkruid

Het kattenkruid en soortgelijke planten zoals zilveren wijnstok bieden veel katten een aangename ervaring wanneer ze het snuiven, waardoor ze wrijven, rollen, vocaliseren en spelen.

Het kattenkruid en soortgelijke planten zoals zilveren wijnstok bieden veel katten een aangename ervaring wanneer ze het snuiven, waardoor ze wrijven, rollen, vocaliseren en spelen. Er is lang gespeculeerd dat kattenkruid katten high maakt, maar tot voor kort was de manier waarop het zijn karakteristieke reactie bij katten veroorzaakte onbekend. Een recente studie heeft aangetoond dat blootstelling aan de werkzame stof in een vergelijkbare plant genaamd zilverrank, een afgifte van endorfines veroorzaakt, die inwerken op lichaamseigen opioïde receptoren die een ‘natuurlijke high’ en euforische toestand veroorzaken.

Omdat dit effect wordt veroorzaakt door natuurlijk voorkomende stoffen in het lichaam, is het niet mogelijk voor katten om een overdosis te nemen of verslaafd te raken aan kattenkruid (hoewel ze er geen grote hoeveelheden van moeten eten omdat het gastro-intestinale verstoringen kan veroorzaken). Het goede nieuws is dus dat het veilig is voor je kittie om als gewone katernaal van kattenkruid te genieten. behandelen!

Lees ook: 7 veel voorkomende kattenvocalisaties en wat ze betekenen

Veelgestelde vragen

Waarom houdt mijn kat niet van kattenkruid?

Als uw huisdier een kitten is, dan zijn ze waarschijnlijk nog net niet oud genoeg om op kattenkruid te reageren. Katten vertonen vaak pas de karakteristieke kattenkruidreactie als ze 3-6 maanden oud zijn, dus blijf het gewoon af en toe proberen als ze opgroeien.

Ongeveer een derde van de katten lijkt helaas helemaal niet te reageren op kattenkruid, maar het goede nieuws is dat 80% van de katten wel reageert op zilverrank die als alternatief kan worden gebruikt (ongeveer driekwart van de katten die niet reageren op kattenkruid reageren wel op zilverrank).

Kun je je kat een overdosis kattenkruid geven?

Gelukkig kun je je kat geen overdosis kattenkruid geven, noch is de reactie die ze hebben gerelateerd aan de hoeveelheid kattenkruid – zodra ze genoeg hebben gesnoven om de afgifte van natuurlijke endorfines in hun systeem te veroorzaken, zullen ze ongeveer 5-15 minuten reageren. Het duurt dan een paar uur voordat je kat weer reageert op kattenkruid. Hoewel niet geclassificeerd als giftig, als uw kat te veel kattenkruid eet, kan dit braken en diarree veroorzaken.

Waarom maakt kattenkruid katten gek?

Een vluchtige olie in kattenkruid genaamd nepalactone veroorzaakt de afgifte van â-endorfines in het lichaam die inwerken op opioïde receptoren die de euforische reactie veroorzaken die velen van ons bij onze katten hebben gezien. Opioïde receptoren zijn dezelfde die drugs zoals heroïne en morfine werken, wat de observatie verklaart dat veel katten ‘high’ lijken te zijn van kattenkruid!

Hoe geef ik mijn kat kattenkruid?

Er is speelgoed beschikbaar dat kattenkruid bevat waar veel katten graag over wrijven en zichzelf rollen, en vaak met hun achterpoten naar hen schoppen. Kattenkruid kan ook worden gekocht in een spray- of olievorm – dit kan worden toegepast op geschikte gebieden zoals krabpalen. Kattenkruid kan ook aan katten worden gegeven als de verse plant, of worden gedroogd en op speelgoed of oppervlakken worden gestrooid zodat uw kat ervan kan genieten.

Bronnen weergeven

Bol, S., Caspers, J., Buckinham, L. et al. Reactievermogen van katten (Felidae) naar zilverrank (Actinidia polygama |), Tataarse kamperfoelie (Lonicera tatarica |), valeriaan (Valeriana officinalis |) en kattenkruid (Nepeta cataria). BMC Dierenarts Res 13, 70 (2017).

Grognet J. Catnip: Het gebruik en de effecten ervan, verleden en heden. Kan Vet J. 1990 Jun;31(6):455-6.