Leaky Gut Syndrome bij katten: oorzaken, symptomen en behandeling

“Leaky gut syndrome” is een term die wordt gebruikt om een aandoening te beschrijven waarbij de wand van de darm meer doorlaatbaar is dan zou moeten zijn.

De bekleding van de darmwand is een belangrijke barrière. Bij gezonde katten zorgt deze barrière ervoor dat voedingsstoffen en gezonde bacteriën uit voedsel worden opgenomen, maar voorkomt dat stoffen zoals “slechte” bacteriën, toxines en allergenen in de bloedbaan terechtkomen.

Als deze voering beschadigd of ontstoken raakt, kan de barrière “lek” worden, wat betekent dat die ongewenste stoffen er mogelijk doorheen kunnen.

Sommige mensen denken dat een breed scala aan symptomen en aandoeningen kan worden veroorzaakt door het immuunsysteem dat reageert op deze ongewenste stoffen die door de darmwand lekken.

Hoewel we weten dat bepaalde ziekten en medicijnen een toename van de darmdoorlaatbaarheid kunnen veroorzaken, is er weinig bewijs om het bestaan van het “lekkende darmsyndroom” bij mensen of dieren te ondersteunen. Momenteel wordt het lekkende darmsyndroom niet erkend als een afzonderlijke medische aandoening in de gezondheidszorg voor mens of dier.

Hoewel de wetenschap rond het lekkende darmsyndroom als ziekte nog steeds onduidelijk is, weten we dat het behoud van een gezonde darm een belangrijk onderdeel is van het gelukkig en gezond houden van onze katten. Dit artikel zal de nieuwste ideeën over het lekkende darmsyndroom onderzoeken en hoe we kunnen helpen de darmen van onze kat gezond te houden.

Wat zijn de oorzaken van leaky gut syndroom bij katten?

We weten dat bepaalde geneesmiddelen (zoals niet-steroïde anti-inflammatoire en corticosteroïden) en bepaalde aandoeningen (zoals inflammatoire darmaandoeningen, gastro-intestinale infecties en ernstige voedselallergieën en -intoleranties) de bekleding van het spijsverteringskanaal kunnen beschadigen.

Voorstanders van het leaky gut syndrome denken echter dat een veel breder scala aan oorzaken betrokken kan zijn, waaronder:

 • Onbalans in de bacteriën en micro-organismen in de darm (dysbiose genoemd)
 • Slecht of ongepast dieet
 • Voedingstekorten
 • Overmatig gebruik van antibiotica die bacteriële onevenwichtigheden veroorzaken
 • Blootstelling aan gifstoffen, conserveermiddelen en chemicaliën zoals pesticiden
 • Stress

Wat zijn de tekenen van leaky gut syndroom bij katten?

Leaky gut syndroom wordt momenteel niet erkend als een afzonderlijke medische aandoening bij dieren.

De wetenschap is nog steeds erg in de lucht over de vraag of het leaky gut syndrome direct significante ziekten veroorzaakt. Maar sommige mensen geloven dat het een rol kan spelen in een breed scala aan symptomen, meestal van invloed op het gastro-intestinale systeem van uw kat. Deze omvatten:

Als uw kat aan een van deze symptomen lijdt, is het belangrijk dat u een afspraak maakt om uw dierenarts te bezoeken en niet probeert uw kat thuis te behandelen.

Welke ziekten zijn gekoppeld aan leaky gut syndroom?

eddy kat met ibd

We weten dat verhoogde darmdoorlaatbaarheid wordt gezien bij inflammatoire en ulceratieve aandoeningen die het spijsverteringskanaal bij katten beïnvloeden, zoals inflammatoire darmaandoeningen en sommige ernstige voedselallergieën.

Sommige mensen geloven echter dat het lekkende darmsyndroom een factor kan zijn in een hele reeks gezondheidsproblemen buiten het maagdarmkanaal bij mensen en dieren. Deze omvatten leverziekte, gewrichtsaandoeningen, hart- en longaandoeningen, epilepsie, pancreatitis, chronisch vermoeidheidssyndroom en zelfs psychische stoornissen.

Het is belangrijk op te merken dat veel van deze associaties worden ondersteund door weinig of geen bewijs bij mensen of dieren.

Hoe diagnosticeer je het lekkende darmsyndroom bij katten?

ibd bij katten

Er is geen manier om het lekkende darmsyndroom bij mensen of dieren te diagnosticeren. Als uw kat echter lijdt aan gastro-intestinale symptomen, is er een reeks tests die uw dierenarts kan uitvoeren om hun algehele gezondheid en de gezondheid van hun darm te beoordelen.

Tests die uw dierenarts mogelijk wil uitvoeren, kunnen zijn:

 • Een grondig lichamelijk onderzoek en beoordeling van de lichaamsconditiescore
 • Fecaal monster om te screenen op parasieten en infecties
 • Uitgebreide screening bloedonderzoek
 • Aanvullende tests die specifiek zijn voor het gastro-intestinale systeem (dit kan TLI, folaat en cobalamine omvatten)
 • Beeldvorming van de buik van uw kat met röntgenfoto’s of echografie
 • Biopten van hun maagdarmkanaal

Hoe behandel je het lekkende darmsyndroom bij katten?

Als uw kat spijsverteringsproblemen ervaart, kan uw dierenarts een speciaal dieet aanbevelen.

Behandeling van het lekkende darmsyndroom is gericht op het verminderen van darmontsteking en het herstellen van de balans van gezonde bacteriën in de darm.

Beoordeel het dieet van uw kat

Ten eerste het is belangrijk om ervoor te zorgen dat uw kat een hoogwaardig, uitgebalanceerd voer voor huisdieren krijgt. Als een voedselallergie wordt vermoed, kan uw dierenarts een door een dierenarts geleide voedselproef aanbevelen met behulp van hypoallergeen voedsel. Als er een voedselallergie wordt vastgesteld, is het belangrijk om dit uit het dieet van uw kat te verwijderen.

Ondersteun een gezond microbioom

Probiotica kunnen nuttig zijn bij het ondersteunen van de darmgezondheid en het bevorderen van een gezonde balans van bacteriën in de darm, wat van vitaal belang is voor de algehele gezondheid van uw kat. Dit is belangrijk voor alle katten, maar vooral voor katten die lijden aan aandoeningen zoals inflammatoire darmaandoeningen, chronische nierziekten en immuungerelateerde aandoeningen zoals allergieën. Probiotica zijn vooral nuttig als uw kat antibiotica heeft voorgeschreven gekregen, omdat ze helpen bij het opnieuw opbouwen van de populatie van goede bacteriën die kunnen worden beschadigd door antibioticagebruik.

Voor advies over het kiezen van het beste probioticum voor uw kat, bekijk deze beoordeling van 2022. Andere supplementen die nuttig kunnen zijn, zijn omega-3-vetzuren, vezelsupplementen, spijsverteringsenzymen, multivitaminen en antioxidanten. Praat altijd met uw dierenarts voordat u uw kat begint met een nieuw supplement of vitamine.

Bij katten met ernstige darmgezondheidsproblemen kan uw dierenarts een behandeling aanbevelen die fecale microbiotatransplantatie (FMT) wordt genoemd. Fecale transplantatie is de overdracht van uitwerpselen (die een populatie van goede bacteriën en micro-organismen bevatten) van een gezonde donorkat naar het spijsverteringsstelsel van de getroffen kat – ja, letterlijk poep van de ene kat in de andere zetten!

Stop met bepaalde medicijnen

Ten slotte, als uw kat begon te lijden aan spijsverteringsproblemen na het starten van een nieuw medicijn, zoals niet-steroïde ontstekingsremmers, moet dit mogelijk worden gestopt en een alternatieve behandeling worden gebruikt. Uw dierenarts kan een behandelplan bespreken dat alle gezondheidsbehoeften van uw kat in evenwicht brengt.

Hoe voorkomen we lekkende darm syndroom bij katten?

Er is nog steeds een enorme hoeveelheid die we niet weten over het lekkende darmsyndroom, dus het is moeilijk om te weten hoe we het kunnen voorkomen. Er zijn echter een aantal stappen die u kunt nemen om de darm van uw kat gezond te houden:

 • Kies een hoogwaardig, uitgebalanceerd dierenvoer
 • Vermijd overmatig gebruik of ongepast gebruik van antibiotica
 • Overweeg het gebruik van probiotica
 • Houd uw kat op een gezond gewicht
 • Stimuleer voldoende beweging

Conclusie

De wetenschappelijke gemeenschap is nog steeds verdeeld over de vraag of het lekkende darmsyndroom bestaat als een afzonderlijke medische aandoening bij mensen of dieren, en het wordt momenteel niet erkend in de menselijke geneeskunde.

We weten echter zeker dat darmgezondheid een vitale rol speelt in hoe ons lichaam functioneert, en dus is het behoud en de bevordering van een gezonde darm van vitaal belang voor de algehele gezondheid van huisdieren. Dus, hoewel het lekkende darmsyndroom momenteel geen aandoening is die kan worden gediagnosticeerd, zou het zorgen voor de darmgezondheid van onze kat een prioriteit moeten zijn voor alle katteneigenaren en dierenartsen.

Veelgestelde vragen:

Hoe behandel je lekkende darm bij katten?

Omdat het lekkende darmsyndroom geen erkende medische aandoening is, zijn er geen algemeen erkende behandelingen. Het is echter bekend dat het voeren van een uitgebalanceerd dieet, het verwijderen van bekende allergenen en het gebruik van probiotica de darmgezondheid bij katten ondersteunt.

Wat zijn de eerste symptomen van een lekkende darm?

Lekkende darm syndroom wordt vaak geassocieerd met symptomen van het maagdarmkanaal, waaronder winderigheid, diarree, braken, gewichtsverlies, opgeblazen gevoel en krampen. Sommige mensen geloven dat het ook een rol kan spelen bij een breed scala aan andere symptomen en ziekten, van gewrichtspijn tot leverziekte, hart- en longaandoeningen, immuunaandoeningen en zelfs psychische stoornissen bij mensen. Er is echter weinig tot geen bewijs om veel van deze beweringen te ondersteunen.

Wat gebeurt er met dieren met een lekkende darm?

Bij dieren met het lekkende darmsyndroom is de darmwand meer doorlaatbaar dan zou moeten. Dit betekent dat onverteerd voedsel, toxines en “slechte” bacteriën de darmwand kunnen passeren en in de bloedbaan kunnen komen. Sommige mensen geloven dat dit een immuunreactie in het lichaam kan veroorzaken die verantwoordelijk kan zijn voor een hele reeks symptomen en aandoeningen, van gastro-intestinale symptomen zoals diarree en een opgeblazen gevoel, tot aandoeningen buiten het gastro-intestinale systeem.

Er is echter weinig bewijs om deze theorie te ondersteunen en momenteel wordt het lekkende darmsyndroom niet erkend als een afzonderlijke medische aandoening bij mensen of dieren.

Kan lekkende darm worden gecorrigeerd?

Omdat het lekkende darmsyndroom niet kan worden gediagnosticeerd, is het moeilijk om te beoordelen of behandelingen voor het lekkende darmsyndroom effectief zijn. We weten echter wel dat een gezond dieet, het verwijderen van bekende allergenen en het gebruik van probiotica allemaal kunnen helpen bij het ondersteunen van een healthy darmwand en een gezonde populatie van darmbacteriën.