Lang haar Scottish Fold Cat: Feiten, Oorsprong &Geschiedenis (Met Foto’s)

Schattig, pluizig en onschuldig van uiterlijk, langharige Scottish Fold-katten hebben een unieke uitstraling waardoor ze opvallen. Hun schattige, gevouwen oren geven hen een zoete blik die het hart van de meeste toeschouwers doet smelten. Zoals de naam al aangeeft, komt dit ras uit Schotland en kan het worden teruggevoerd tot 1961. Laten we deze schattige kleine bundels van vreugde eens nader bekijken.

garen ball divider

De vroegste records van Lang haar Schotse plooien in de geschiedenis

De Scottish Fold heeft een unieke afstamming. In 1961 ontdekte een Schotse herder een kitten met gevouwen oren op de boerderij van zijn buurman. Hij noemde het kitten Susie en interessant genoeg had de moeder normale oren. Maar het was onduidelijk wat voor type kat de vader was. Hij begon een kitten te fokken uit Susie’s nest met Britse korthaarkatten om meer kittens met gevouwen oren te creëren.

In de late jaren 1970 werd ontdekt dat bij het fokken van twee katten die beide gevouwen oren hebben, 1/3 van de kittens skeletletsels zou ontwikkelen, waardoor het fokken van deze katten in Europa tot stilstand kwam. Een kat met gevouwen oren kan echter nog steeds worden gefokt met een kat met normale oren, en de gevouwen oortrek is een dominante mutatie, wat betekent dat sommige kittens de gevouwen oren zullen uitdrukken. Het is echter niet gegarandeerd dat alle kittens dat zullen doen.

De genetica van de gevouwen oortrek is niet volledig begrepen, maar het is nu bekend dat het gen voor gevouwen oren op hetzelfde chromosoom wordt gedragen als het gen voor korte benen.

scottish fold langhaar crème kitten_Oleksandr Volchanskyi_shutterstock
Afbeelding Credit: Oleksandr Volchanskyi, Shutterstock

Hoe lange haar Schotse plooien populair werden

Het ras zoals we het vandaag kennen, is ontwikkeld in Amerika. Fokkers in de VS hebben gewerkt aan het fokken van het gen dat skeletlaesies veroorzaakt en het ras wordt tegenwoordig over het algemeen als gezond beschouwd. Maar het is nog steeds een zeldzaam maar zeer populair ras. Hoewel Scottish Folds oorspronkelijk werden gefokt met kortharige katten, worden ze nu ook met andere katten gefokt, wat ertoe kan leiden dat ze lang haar ontwikkelen in plaats van kort haar. De langharige Scottish Fold is dus geen ras op zich, maar gewoon een vachtvariant van de Scottish Fold.

Er zijn ook twee soorten langharige Scottish Fold: “gevouwen” en “recht”. Gevouwen betekent de oren van de kat die iets vouwen, terwijl stijven verwijzen naar katten met oren die rechtop staan. Beide typen zijn echter buitengewoon schattig. Het ras heeft een sterk instinct om op kleine knaagdieren en insecten te jagen, dus het is belangrijk om ze binnen te houden. Deze katten kunnen erg sociaal en aanhankelijk zijn, maar ze kunnen ook heel gereserveerd zijn.

Hoewel de katten relatief gemakkelijk met elkaar worden gefokt, zijn ze niet erg succesvol in het fokken met andere rassen. Dit komt omdat de gevouwen-ooreigenschap een dominante eigenschap is, wat betekent dat het gemakkelijker tot uiting komt in nakomelingen. Daarom zullen Scottish Fold-katten waarschijnlijk altijd een zeldzaam ras blijven – waardoor ze behoorlijk duur zijn om te kopen.

Formele erkenning van Schotse plooien met lang haar

Het ras kreeg de status van kampioenschap door de Cat Fanciers Association in 1978 en door de International Cat Association in 1981. De Scottish Fold staat bekend om zijn gevouwen oren, afgeronde kop en zoete temperament. Het is niet geaccepteerd door de Britse Raad van Bestuur van de Cat Fancy of de European Cat Fanciers Association omdat de gevouwen oren het gevolg zijn van een mutatie.

witte schotse vouw kat
Afbeelding Credit: Hetman Bohdan, Shutterstock

3 katten gezichtsverdelerTop 3 unieke feiten over lang haar Schotse plooien

1. Het fokken van Scottish Fold-katten met andere rassen kan resulteren in kittens met korte benen

Aangezien het gen voor gevouwen oren zich op hetzelfde chromosoom bevindt als het gen voor gevouwen benen, betekent dit dat het fokken van Scottish Fold-katten met andere rassen waarschijnlijk zal resulteren in kittens met korte benen.

Harige rode schotse vouw hoogland ras Cat_Seregraff_shutterstock
Afbeelding Credit: Seregraff, Shutterstock
thematische pauze

2. Ze houden van knuffelen

Ze hebben de neiging om dicht bij hun eigenaren te zijn en staan erom bekend dat ze erg goed zijn met kinderen en andere huisdieren. Scottish Folds werpen niet veel af en zijn zeer onderhoudsarm.

thematische pauze

3. Ze zitten net als wij

Schotse plooien zitten vaak in prairiehondstijl om hun zicht te vergroten en geluiden die ze horen eruit te pikken.

Schotse vouwkat die zit als een mens
Afbeelding Credit: zossia, Shutterstock

3 kattenverdelerHoe ziet een Schotse vouw eruit?

De Scottish Fold is een medicamentUmm-formaat kat met een afgeronde, kortharige, dikke vacht. Het lange haar Scottish Fold lijkt op elkaar, maar dan met een lange, donzige vacht in plaats van een korte vacht. Het kan elke kleur of patroon zijn, maar is meestal bruin of zwart. De oren zijn het meest onderscheidende kenmerk van de kat. Ze zijn groot, breed met ronde heats en platte gezichten. De katten hebben grote ogen en middelgrote, gespierde lichamen.

witte schotse vouw kat zitten
Afbeelding Credit: Oleksandr Volchanskyi, Shutterstock

Hoe zorg je voor je lange haar Scottish Fold Cat

Deze katten zijn zeer gemakkelijk te hanteren en zijn zeer onderhoudsarm. Het is echter belangrijk om hun oren schoon en gezond te houden. Als u een ongewone geur uit hun oren opmerkt, moet u ze onmiddellijk naar de dierenarts brengen. Dit is een teken dat hun oren geïnfecteerd zijn en medische hulp nodig hebben.

Ook wil je investeren in een goede hoogwaardige borstel voor deze katten. Hoewel ze niet vaak verharen, kan hun vacht gemakkelijk gematteerd raken als deze niet regelmatig wordt geborsteld.

Zorg er ten slotte voor dat je speelgoed koopt, zoals krabpalen, speelgoed en andere items om je Scottish Fold bezig te houden. Hoewel ze over het algemeen meestal een mild temperament hebben, kunnen ze vernietiging veroorzaken als ze voor langere tijd alleen thuis worden gelaten. Als je van plan bent om een Scottish Fold mee naar huis te nemen, zorg er dan voor dat je je onderzoek doet en ontdek hoe je ze op de juiste manier kunt verzorgen.

Maken Schotse plooien met lang haar goede huisdieren?

Als u op zoek bent naar een kat die zeer gemakkelijk te hanteren en zeer onderhoudsarm is, is de langharige Scottish Fold misschien de juiste keuze voor u. Deze katten zijn erg vriendelijk, geweldig met kinderen en extreem aanhankelijk. Ze houden ervan om te knuffelen en dicht bij hun eigenaren te zijn. Ze verharen ook niet zoveel als andere kattenrassen en worden over het algemeen beschouwd als een onderhoudsarm huisdier.

kattenpootverdeler

Conclusie

De langharige Scottish Fold is een schattige, onderhoudsarme kat met veel persoonlijkheid. Deze katten zijn aanhankelijk en heel gemakkelijk om van te houden. Ze zijn geweldige huisdieren voor mensen die een kat willen die niet veel verhart, maar toch graag speelt en met hun gezin omgaat. Deze katten zijn ook goed voor gezinnen met kinderen. Ze kunnen heel zachtaardig en geduldig zijn met kleintjes, omdat ze de neiging hebben om niet veel te sissen of te krabben.

Deze katten kunnen het beste binnen worden gehouden en mogen alleen naar buiten als dat nodig is. Als je ervoor kiest om ze buiten te laten, zorg er dan altijd voor dat je ze in de gaten houdt. Er is geen garantie dat ze binnen blijven.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: Borkin Vadim, Shutterstock