Kunnen wilde katten ziekten verspreiden naar honden? Door dierenarts goedgekeurde feiten & FAQ

Als je een verwilderde kattenpopulatie in je buurt hebt (en de kans is groot dat je dat doet, omdat verwilderde katten in veel gebieden voorkomen) en ook een hond hebt, heb je je waarschijnlijk afgevraagd hoe veilig het is voor je hond om in de buurt van de katten te zijn. Afgezien van de kans dat uw hond en een verwilderde kat ruzie krijgen, vormen verwilderde katten extra risico’s voor uw huisdier? Kunnen verwilderde katten bijvoorbeeld ziektes verspreiden naar honden?

Het antwoord is ja; Een paar ziekten kunnen zich van kat op hond verspreiden (het is zeldzaam voor overdracht van verschillende soorten, maar het is mogelijk). Sommige zijn niet zo ernstig, maar er zijn er een paar, in het bijzonder, je moet op je hoede zijn dat je hond er een krijgt, omdat ze ernstig kunnen zijn.

Hier is een nadere blik op hen, samen met al het andere dat u moet weten.

Klik hieronder om vooruit te springen:

kattenpootverdeler

Het verschil tussen verwilderde en zwerfkatten

Als je katten zonder huis in je buurt hebt, zou je kunnen aannemen dat ze allemaal verwilderd zijn, maar sommige van deze katten kunnen eigenlijk zwerfkatten zijn. Wat is het verschil?

Verwilderde katachtigen zijn katten die nog nooit met mensen hebben geleefd; Ze zijn in het wild geboren. Dit betekent dat ze niet groot zijn in interacties met mensen en meer dan blij zijn om wild en vrij te zijn. Dit zijn de katten die van je weg kunnen rennen als ze je ontmoeten (of in plaats daarvan defensief worden).

Zwerfkatten zijn katten die ooit een thuis hadden met mensen, maar verdwaald of verlaten raakten. Hoewel deze katachtigen uiteindelijk gedrag van wilde katten kunnen overnemen, zijn ze eerder vriendelijk voor mensen.

garen kogelverdelerWelke ziekten kunnen honden krijgen van wilde katten?

Als uw hond in de buurt van verwilderde katten is geweest, moet u letten op tekenen van deze mogelijke ziekten.

kat en hond in het raam
Afbeelding credit; Vovantarakan, Shutterstock

Hondsdolheid

Hondsdolheid is een grote angst voor veel hondenbezitters en helaas kan het worden overgedragen van een verwilderde kat op uw hond. Meestal wordt deze ziekte verspreid via een beet van een geïnfecteerde kat, wat een belangrijke reden is waarom u niet wilt dat uw hond ruzie krijgt met wilde katten! Het kan echter ook worden overgedragen via speeksel, dus als uw hond een open snee heeft en een geïnfecteerde kat likt het, kan hondsdolheid worden doorgegeven. En aangezien hondsdolheid bijna altijd dodelijk is, is de gedachte dat je hond het krijgt angstaanjagend.

Hoe weet u of uw huisdier besmet is met hondsdolheid? Je zult verschillende tekenen zien, zoals overmatig kwijlen, agressie, een duizelingwekkende wandeling, moeite met slikken, verlamming en epileptische aanvallen.

Dit is een van de vele redenen waarom rabiësvaccinatie wordt aanbevolen voor uw hond in landen waar hondsdolheid endemisch is. Het is vaak zelfs een wettelijke verplichting.

Toxoplasmose

Als je met katten hebt geleefd of ooit zwanger bent geweest, ben je waarschijnlijk bekend met toxoplasmose. Zo niet, dan is dit een ziekte veroorzaakt door Toxoplasma gondii – een parasiet waarvoor katachtigen de primaire gastheren zijn. Deze parasiet kan en zal echter warmbloedige dieren binnendringen, zodat deze op honden kan worden overgedragen. Hoe gaat dit over van kat op hond? Via uitwerpselen. Als een hond uitwerpselen van een geïnfecteerde kat eet, kan deze ook besmet raken.

Wat gebeurt er als je hond besmet raakt? Uw pup kan diarree, koorts, ontsteking in het oog, hoesten, verlies van eetlust, geelzucht, tremoren of epileptische aanvallen of verlamming ervaren. Het goede nieuws is dat als uw hond een gezonde volwassene is, zijn immuunsysteem in staat moet zijn om de parasiet aan te pakken en te voorkomen dat de infectie zich verspreidt. Maar honden met een verzwakte immuniteit (puppy’s, senioren of honden met ziekten) zullen niet zoveel geluk hebben. Als u tekenen van toxoplasmose ziet, breng uw huisdier dan meteen naar de dierenarts voor behandeling!

Katten- en hondengevechten
Afbeelding credit: Moshe EINHORN, Shutterstock

Bordetella Bronchiseptica

U kent deze ziekte misschien onder de meer algemene naam – kennelhoest. Net als de gewone menselijke verkoudheid, kan dit zich gemakkelijk verspreiden, zelfs van de ene soort naar de andere. En kennelhoest is meestal erger bij honden dan bij katten, dus je wilt je hond ver weg houden van elke verwilderde kat die tekenen van dit heeft vertoond.

Welke tekenen zouden dat zijn? Kennelhoest tekenen omvatten hoesten (dat meestal klinkt als toeteren), niezen, koorts, vermoeidheid en verlies van eetlust. Gelukkig is deze ziekte gemakkelijk te behandelen, dus breng uw pup naar de dierenarts als u er tekenen van ziet! U kunt er ook voor zorgen dat uw hond het vaccin tegen de bordetellabacterie heeft gehad om de kans op kennelhoest te verkleinen.

Parasieten

Waarschijnlijk het meest voorkomende dat bij katten en honden wordt doorgegeven, zijn parasieten, met name darmparasieten. Deze omvatten lintwormen, rondwormen en haakwormen, die worden overgedragen wanneer een hond de uitwerpselen van een wilde kat binnenkrijgt. Darmparasieten hebben de neiging om schadelijker te zijn voor puppy’s, omdat ze kunnen leiden tot bloedarmoede of slechte groei, maar ze kunnen ook volwassen honden treffen. Afhankelijk van het type worm dat is binnengedrongen, zie je verschillende tekenen; Wanneer u deze ziet, wilt u uw dierenarts bezoeken voor een diagnose en behandeling.

Er is ook ringworm, die eigenlijk geen worm is, maar een schimmelinfectie. Dit kan bij uw hond voorkomen als deze in contact komt met een verwilderde kat of gewoon rondneuzen in grond waar een besmette kat was. Dit kan worden geïdentificeerd door schilferige plekken van ontbrekend haar op uw pup . Dit kan ook worden doorgegeven aan mensen, dus u wilt uw huisdier ervoor laten behandelen!

En laten we vlooien niet vergeten! Wist je dat de meest voorkomende soort vlooien bij honden eigenlijk de kattenvlo is? Als er zwerfkatten en verwilderde katten in uw huis zijn, kunt u garanderen dat ze deze vervelende kleine lifters hebben meegenomen, dus uw hond op de hoogte houden van vlooienpreventie is de beste verdediging.

garen kogelverdelerHoe verwilderde katten uit uw tuin te houden

De beste manier om uw hond te beschermen tegen ziekten die door verwilderde katten worden overgedragen, is door de dieren uit de buurt van elkaar te houden. Maar verwilderde katten hebben soms de neiging om in je tuin te dwalen of in je vuilnisbakken te komen, dus hoe kun je dat verhelpen? Hier zijn een paar handige tips!

  • Installeer bewegingsgeactiveerde producten die een ultrasoon geluid uitzenden wanneer ze worden geactiveerd. Deze kunnen katten gemakkelijk laten schrikken om je tuin met rust te laten. Verwilderde katten zullen echter uiteindelijk de specifieke gebieden leren waarin deze apparaten zich bevinden en ze beginnen te vermijden, dus verplaats de apparaten om de zoveel tijd naar verschillende plaatsen.
  • Gebruik bewegingsgeactiveerde sprinklers. Als er één ding is waar de meerderheid van de katten een hekel aan heeft, is het nat worden, dus het gebruik van sprinklers om van wilde katten af te komen, is een eenvoudige manier om de boodschap over te brengen dat uw tuin moet worden vermeden.
  • Als verwilderde katten in je tuin komen, probeer dan een paar planten toe te voegen die katachtigen haten, zoals de “enge kattenplant” (ook bekend als Coleus Canina). Je kunt ook proberen koffiedik rond te strooien, omdat veel mensen zweren dat dit uitstekende afschrikmiddelen zijn.
  • Als er vogelvoeders in uw tuin zijn, verplaats die dan naar een locatie die moeilijk te bereiken is voor katten.
Maine Coon Cats in de buurt van Water Sprinkler
Afbeelding credit: Nils Jacobi, Shutterstock

verdeler-catclaw1

Laatste gedachten

Honden kunnen ziekten krijgen van verwilderde katachtigen, dus het is belangrijk om uw hond gescheiden te houden van alle zwerfdieren in uw buurt. Anders loopt u het risico dat uw huisdier hondsdolheid, kennelhoest, parasieten en meer krijgt. Gelukkig kun je het minder waarschijnlijk maken dat verwilderde katten je ruimte betreden door een paar eenvoudige afschrikmiddelen te plaatsen, die je pup veilig houden!

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding credit; Esin Deniz, Shutterstock