Wanneer een kat met leverfalen te euthanaseren: door de dierenarts goedgekeurd advies

Als u overweegt wanneer het juiste moment is om afscheid te nemen van uw kat als deze leverfalen heeft, bent u niet de enige. Weten wanneer je afscheid moet nemen is een hartverscheurende beslissing voor elke eigenaar, en het kan moeilijk zijn om erachter te komen of je de juiste beslissing neemt of niet. Leverfalen bij katten volgt meestal op een leveraandoening, hoewel er situaties zijn waarin acuut (plotseling) leverfalen kan optreden.

Gelukkig kunnen de meeste oorzaken van leverziekte worden behandeld voordat leverfalen optreedt, maar als de lever van uw kat faalt, is u misschien verteld dat u niet veel meer kunt doen. Vanuit mijn eigen persoonlijke ervaring met het werken met katten bij leverfalen, Ik zou u adviseren om euthanasie voor uw kat te overwegen wanneer hun kwaliteit van leven slecht is en voordat ze lijden.

Dit is een moeilijke beslissing, maar je kat aan het einde van zijn leven vrij laten zijn van pijn en lijden is veel beter dan hem te laten lijden.

kattenpootverdeler

Wat is leverfalen?

Leverfalen treedt op wanneer de lever stopt met functioneren zoals het zou moeten en begint af te sluiten. Leverfalen is meestal het eindstadium van leverziekte, maar sommige toxines kunnen ernstige schade aan de lever veroorzaken dat deze wordt afgesloten.

De lever is een vitaal orgaan, omdat het veel van de processen in het lichaam van uw kat controleert waardoor ze kunnen leven. De lever heeft zoveel functies dat het lichaam niet zonder kan overleven. De volgende zijn slechts enkele van die functies.

De lever:

 • Creëert eiwitten
 • Maakt gal waardoor uw kat zijn voedsel kan verteren,
 • Helpt het bloed van uw kat te stollen
 • Verwijdert afvalstoffen of gifstoffen in het bloed
 • Reguleert het energiemetabolisme

Omdat de lever betrokken is bij zoveel van de lichaamsfuncties, zijn er verschillende manieren waarop het kan worden beschadigd. Veel voorkomende manieren zijn leververvetting of acute toxiciteit veroorzaakt door het innemen van een toxine zoals paracetamol. De hoeveelheid leverschade hangt vaak af van de oorzaak, maar de lever kan zelfs van ernstige schade regenereren, wat betekent dat katten met een leveraandoening vaak kunnen herstellen als ze op tijd worden behandeld.

Leverfalen treedt op wanneer de lever onherroepelijk beschadigd is, vaak als gevolg van het afsterven van grote delen van het orgaan. Dit wordt meestal gezien bij katten die iets hepatotoxisch (giftig voor de lever) hebben ingenomen. Naarmate de lever begint te falen, worden veel andere processen beïnvloed, waardoor het voor het lichaam van de kat moeilijker wordt om te functioneren.

3 kat face divider

Wat zijn de tekenen van leverfalen bij katten?

De tekenen van leverfalen bij katten zijn allemaal vergelijkbaar, ongeacht de oorzaak. Sommige zijn subtieler dan andere, maar leverfalen produceert meestal tekenen die onmogelijk te negeren zijn. Tekenen dat de lever faalt, kunnen zich op meerdere manieren voordoen, waarbij vaak andere lichamelijke systemen zoals het spijsverterings- of neurologische systeem betrokken zijn.

De tekenen van leverfalen bij katten zijn onder meer:

 • Braken en diarree
 • Bloed in de ontlasting
 • Geelzucht
 • Neurologische symptomen zoals epileptische aanvallen, schudden, instorting, cirkelen of blindheid
 • Ascites (vochtophoping in de buik)
 • Zwakheid
 • Onappetijtelijkheid
 • Pijn

Deze worden allemaal voornamelijk gezien bij ernstige leverschade of -falen, en de symptomen van milde leverschade zijn meestal subtieler en minder ernstig.

Een Siamese kat die wordt onderzocht door een dierenarts in de kliniek
Afbeelding credit: Sergey Nivens, Shutterstock

Kan leverfalen worden behandeld?

Als de lever faalt, kan het bepalen van de oorzaak een essentieel onderdeel zijn van het vinden van de juiste behandeling. Leverfalen kan soms worden omgekeerd, afhankelijk van hoe ernstig de leverschade is en hoe agressief het wordt behandeld. De lever is een regeneratief orgaan, dus er is een kans dat katten met leverfalen volledig kunnen herstellen.

De mogelijkheid van herstel hangt af van andere factoren dan de oorzaak, zoals de leeftijd, gezondheid en algehele conditie van de kat. Constante monitoring is nodig voor katten met leverfalen, evenals vloeistoftherapie om hun lichaam te ondersteunen. Het vervangen van verloren vitamine K1 kan het bloed helpen stollen, zuurstof kan worden aangevuld en voeding via een sonde kan ook deel uitmaken van de behandeling.

Als uw kat echter in het eindstadium van leverfalen verkeert en niet reageert op de behandeling, is er meestal weinig meer dat kan worden gedaan, behalve uw kat comfortabel en pijnvrij houden. Dan praat uw dierenarts met u over euthanasie.

Hoe te weten wanneer afscheid te nemen

Het juiste moment weten om afscheid te nemen is vaak het moeilijkste deel van het bezitten van een kat. Ze worden een liefded deel van ons gezin, dus het balanceren van hun behoeften met onze emoties kan extreem moeilijk zijn.

Er zijn een paar dingen om te begrijpen over leverfalen bij het overwegen van euthanasie. Soms raakt de lever heel plotseling onherstelbaar beschadigd, dus eigenaren hebben misschien minder tijd om te beslissen. Andere keren kan de lever langzaam falen en zich in de loop van maanden of jaren ontwikkelen tot leverfalen in het eindstadium. Beide situaties zijn verschrikkelijk en ik heb eigenaren van katten met snel en langzaam leverfalen zien worstelen om een beslissing te nemen.

Bij het praten met deze eigenaren en het helpen verzorgen van hun katten, wordt de kwaliteit van leven vaak besproken. Voor veel van de eigenaren die ik troostte, konden ze zien dat hun kat een slechte kwaliteit van leven had toen hij in het ziekenhuis werd opgenomen met leverfalen. Bloedafnames, sondevoeding, lawaai en pijn worden waarschijnlijk allemaal ervaren door katten die in het ziekenhuis moeten worden gehouden, en dit kan een grote invloed hebben op hun kwaliteit van leven. Als de kat een redelijke kans heeft om te herstellen, vonden veel eigenaren dit een acceptabele prijs om te betalen voor hun kat om gezond te worden en een goede kwaliteit van leven te hebben zodra ze hersteld zijn.

Helaas heeft een kat soms weinig tot geen kans om te herstellen van leverfalen. Leverfalen is vaak ondraaglijk, dus afscheid nemen en ze loslaten kan het vriendelijkste zijn om voor hen te doen.

Veel voorkomende tekenen dat een kat een slechte kwaliteit van leven heeft, zijn onder meer:

 • Moeite hebben om te plassen of poepen, eten of zelfs bewegen
 • Pijn
 • Het onvermogen om zichzelf te verzorgen, te spelen of te krabben
 • Frequent braken en/of diarree
 • Angst
 • Niet langer communiceren met familie of genieten van dingen die ze vroeger leuk vonden
 • Meer slechte dagen hebben dan goede

Het laatste punt is cruciaal; Wanneer de slechte dagen groter zijn dan de goede, moet u nadenken over de kwaliteit van leven van uw kat en of het tijd is om ze te laten inslapen.

kat met intraveneus infuus in dierenkliniek
Afbeelding credit: Yekatseryna Netuk, Shutterstock

Veel eigenaren kunnen rekening houden met de kwaliteit van leven van hun kat als ze in het ziekenhuis moeten worden opgenomen met leverfalen. Zoals eerder vermeld, kan een verblijf in het ziekenhuis voor sommige katten erg verontrustend zijn, en sommige eigenaren hebben zich afgevraagd of het wreed is om hun katten te laten behandelen. Hoewel ik geloof dat we altijd moeten proberen onze huisdieren te behandelen wanneer ze het nodig hebben, is de kans dat een kat herstelt, zelfs na een intensieve behandeling, soms minimaal en wordt besloten om ze in slaap te brengen om ze te bevrijden van pijn en lijden voordat een behandeling is begonnen.

Dit Niet betekenen dat deze eigenaren niet om hun katten geven, of minder voor hen zorgen dan eigenaren die voor een behandeling hebben gekozen. In plaats daarvan waren zij (en hun dierenarts) het ermee eens en begrepen ze dat de stress en pijn die hun kat in het ziekenhuis zou doorstaan, opwoog tegen hun kleine kans op een zinvol herstel.

verdeler-catclaw1

Laatste gedachten

Leverfalen treedt op wanneer de lever aanzienlijk beschadigd is, soms onherstelbaar. De aandoening kan soms worden omgekeerd met de behandeling, maar dit hangt af van de algehele gezondheid en conditie van de kat, de oorzaak van de leverschade en hoe ernstig die schade is.

Bij leverfalen in het eindstadium zijn de bijwerkingen vaak ernstig en beïnvloeden ze verschillende lichaamssystemen, wat betekent dat katten kunnen lijden. Nadenken over de kwaliteit van leven van uw kat en met uw dierenarts bespreken hoe comfortabel ze kunnen worden gehouden, is essentieel bij het overwegen van euthanasie, omdat het soms het vriendelijkste is om ze los te laten.

Het is heel moeilijk om een geliefd huisdier te verliezen. Maar verdriet voelen is normaal en je hoeft het niet alleen te doorstaan. Er zijn hulpmiddelen voor het rouwen van huisdieren die begeleiding en ondersteuning kunnen bieden aan eigenaren die hun katten hebben verloren, en erover praten kan helpen.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: medveda, Shutterstock