Doodt Dawn vlooien op katten? Vet-reviewed effectiviteit uitgelegd

Dawn is een afwasmiddel dat veel verschillende soorten toepassingen heeft die verder gaan dan afwassen. Een van de claims is dat het kan worden gebruikt om vlooien op katten te doden als een oppervlakteactieve stof, maar het is zeker niet de meest effectieve manier om voorgoed van dit ongedierte af te komen. Dit komt omdat Dawn kan volwassen vlooien doden, maar het is niet effectief om ze weg te houden en het is niet de beste optie om vlooieneieren te vernietigen.

Hoewel Dawn misschien een goedkoper alternatief lijkt voor het doden van vlooien, is het niet de beste oplossing en is het vaak gereserveerd voor gebruik voor zeer specifieke gevallen, raadpleeg uw dierenarts. Dit is wat je moet weten voordat je Dawn Original op je kat gebruikt.

kattenpootverdeler

Kan ik Dawn gebruiken om vlooien op mijn kat te doden?

Dawn afwasmiddel heeft een formule die in staat is om volwassen vlooien te doden. Je zou het dus technisch gezien op katten kunnen gebruiken als je in een noodsituatie verkeert en geen medicinale vlooienshampoo bij de hand hebt.

In sommige gevallen zullen katten baat hebben bij een bad met een kleine hoeveelheid Dawn afwasmiddel. Dit mag alleen worden gedaan op aanbeveling van uw dierenarts.

Hoe zit het met kleine kittens? Er is een vlooienbehandelingsspray die kan worden gebruikt vanaf 2 dagen oud die uw dierenarts kan voorschrijven en die effectiever zal zijn dan een wasbeurt met Dawn.

Vlooien sterven niet noodzakelijkerwijs aan een chemische reactie van Dawn afwasmiddel. In plaats daarvan creëert de zeep oppervlaktespanning die voorkomt dat volwassen vlooien in het water drijven. Dus in plaats van een giftige stof voor vlooien te zijn, worden vlooien gedood door Dawn omdat ze niet in staat zijn om naar het wateroppervlak te stijgen en uiteindelijk te verdrinken.

Nadelen van het gebruik van Dawn op katten

Er zijn verschillende nadelen aan het baden van katten met Dawn-zeep, daarom moet het alleen in speciale omstandigheden worden gebruikt. Ten eerste is het belangrijk om te onthouden dat Dawn niets op het etiket aangeeft dat het veilig is om op katten te gebruiken. Het heeft dus geen componenten die bijzonder veilig en gunstig zijn voor katten.

Dawn afwasmiddel bevat ook methylisothiazolinone, een ingrediënt dat wordt geassocieerd met huidallergieën en andere gezondheidsproblemen.

Dawn kan ook heel gemakkelijk de huid van een kat uitdrogen omdat het werkt om olie en vet van oppervlakken te verwijderen. Uw kat kan dus eindigen met een volledig droge huid en vacht, wat vervolgens kan leiden tot andere gezondheidscomplicaties zoals huidirritatie, ontsteking en haaruitval.

Dawn richt zich niet op alle levensfasen van vlooien en is daarom niet effectief in het stoppen van de verspreiding van een vlooienplaag. Het kan helpen om volwassen vlooien op de huid en vacht van een kat kwijt te raken, maar er is geen manier om het te gebruiken om te voorkomen dat vlooien zich door het hele huis en op andere huisdieren of mensen verspreiden. Je kunt dus niet alleen op Dawn afwasmiddel vertrouwen om een vlooienplaag aan te pakken.

kale plekken achter kattenoor
Afbeelding credit: Nataliia Dvukhimenna, Shutterstock

Effectieve manieren om van vlooien af te komen

Vlooien kunnen zeer veerkrachtig zijn en moeilijk uit te roeien uit uw huis. Verwacht dus te verdubbelen en waakzaam te zijn met het verzorgen van uw huisdieren en het schoonmaken van uw huis om volledig van vlooien af te komen.

Het eerste dat u wilt doen, is uw dierenarts raadplegen om de beste medicatie en benodigdheden te bepalen die zullen helpen om van de vlooien op uw kat af te komen. U kunt een breed scala aan shampoos, sprays, kragen en actuele behandelingen vinden die zijn geformuleerd om vlooien te vernietigen. Uw dierenarts kan ook orale medicatie voorschrijven, afhankelijk van de ernst van de vlooienplaag. Vanwege de levenscyclus van vlooien, kunt u verwachten dat het ongeveer een maand duurt voordat uw kat vrij is van vlooien als hij medicijnen gebruikt en 3 maanden om volledig van een plaag af te komen.

Je zult ook willen werken om je huis te ont-vlooien. Vrouwelijke vlooien kunnen dagelijks ongeveer 40 eieren leggen, die uiteindelijk van de huid van uw kat kunnen rollen en op uw meubels en tapijten kunnen landen. Het is dus belangrijk om op de hoogte te blijven van het stofzuigen en wassen en schoonmaken van uw meubels, beddengoed, kleding en stoffering.

U kunt verschillende vlooienbehandelingsproducten voor thuis vinden. Veel van deze producten komen in de vorm van een poeder dat je over de oppervlakken strooit. Deze poeders hebben meestal een soort chemische stof die vlooien bij contact uitdroogt of vernietigt.

Wanneer u uw huis ontslaat, zorg er dan voor dat u kinderen en dieren op veilige locaties bewaart, zodat ze geen chemicaliën inademen of innemen die u gebruikt. Als u een bijzonder ernstig geval van vlooienbesmettingen heeft, is het het beste om contact op te nemen met een ongediertebestrijdingsbedrijf met een vlooienbehandelingsplan dat vlooien agressiever zal verwijderen.

dierenarts die birma kat vasthoudt
Afbeelding credit: Elpisterra, Shutterstock

verdeler-catclaw1

Conclusie

Vlooienplagen zijn vaker wel dan niet extreem frustrerend en ze vereisen meer dan alleen het gebruik van Dawn-afwasmiddel om ze kwijt te raken. Dawn kan in speciale omstandigheden worden gebruikt, maar praat eerst met uw dierenarts. Anders dan dat, is het het beste om met uw dierenarts samen te werken om een behandelplan te ontwikkelen dat zal werken om zo snel en zo effectief mogelijk van vlooien af te komen.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding: ViDI Studio, Shutterstock