Kunnen katten zwangerschap voelen?

Moederdag staat voor de deur, waardoor we ons afvroegen: kunnen katten zwangerschap voelen? Het klinkt misschien als een verhaal van een oude vrouw; er is inderdaad geen betrouwbaar wetenschappelijk bewijs om dit vreemde soort zesde zintuig te valideren. Menig kattenmoeder kan echter haar eigen anekdote geven over hoe het gedrag van een huisdier veranderde nadat ze zwanger werd. Laten we eens onderzoeken waarom dat zou kunnen zijn en hoe u uw kat kunt helpen zich aan te passen aan uw zwangerschap.

zwangere moeder, kind en kat met een Litter-Robot Connect

Hoe kunnen katten zwangerschap voelen?

Ze pikken lichaamstaal en stemming op

Zelfs met al hun dutjes zijn katten kenmerkend alert. Sommigen zouden hen experts noemen in het lezen van lichaamstaal en stemming, vooral als het gaat om hun “favoriete” (lees: favoriete) mens. Omdat een van de vroegste tekenen van zwangerschap vermoeidheid is, zal je kat waarschijnlijk reageren op het feit dat je vaker rust (hallo, kattendutjes!) en dat je – begrijpelijkerwijs – een beetje humeuriger of emotioneler bent. Zelfs een kleine verandering in de lichaamshouding kan de aandacht van uw kat trekken.

Ze hebben een uitstekend reukvermogen

Katten hebben een nog sterker reukvermogen dan veel hondenrassen. Flo Health legt uit: “Tijdens de zwangerschap, [a woman] ervaart diepgaande veranderingen in haar hormonale niveaus, wanneer haar lichaam meer progesteron, oestrogeen en menselijke choriongonadotrofine (hCG) hormonen begint te produceren. Deze veranderingen in haar hormonale niveaus kunnen haar persoonlijke geur beïnvloeden. ”

In feite heeft dit scherpe reukvermogen aangetoond dat katten soms zwangerschap voelen, zelfs voordat vrouwen dat doen. Een anekdote op The Dodo vertelt bijvoorbeeld hoe een vrouw genaamd Lisa een kat adopteerde die het gezelschap van haar man veel liever had dan haar eigen bedrijf – totdat de kat op een dag naar haar begon te miauwen, haar genegenheid zocht en constant met haar opkrulde terwijl ze sliep. Dagen later kwam Lisa erachter dat ze zwanger was.

Ze zoeken warmte op

Tijdens het eerste trimester kan de basale lichaamstemperatuur van een vrouw enigszins stijgen. Omdat de interne lichaamstemperatuur van katten een geroosterde 102 graden Fahrenheit is, moeten ze een groter warmteverlies compenseren dan wij mensen. Katten hebben dus de neiging om warmte op te zoeken, vooral als het uitstraalt van iemand met wie ze al graag knuffelen.

Help uw kat zich aan te passen aan uw zwangerschap

Katten zijn gewoontedieren, dus het is belangrijk om ze dezelfde liefde en aandacht te geven tijdens je zwangerschap. Soms wanneer katten zwangerschap voelen, kunnen ze zelfs meer beschermend tegenover je handelen. Houd je zo lang mogelijk aan je normale routine om te voorkomen dat je kat gedragsproblemen ontwikkelt. Als een kat zich verwaarloosd voelt, kan hij zich agressief gedragen of buiten de kattenbak gaan plassen. Als je je overweldigd begint te voelen, praat dan met je partner of roep de hulp van een vriend in om een ideale routine voor je kat te behouden.

kat met grijze Litter-Robot 3 Connect en ramp

Vanwege zorgen over toxoplasmose moet u de kattenbak niet scheppen tijdens de zwangerschap. Als u in de eerste plaats degene was die de kattenbak eerder heeft schoongemaakt en bang bent dat uw kat hier negatief op zal reageren, kunt u in dezelfde kamer zweven als uw partner, vriend of kind de kattenbaktaken overneemt. Of, als je een zelfreinigende Nest-Robot hebt, hoef je je helemaal geen zorgen te maken over het scheppen! Zorg er wel voor dat iemand anders de afvallade leegt als deze vol raakt.

Voordat de baby arriveert, begin je je kat te laten wennen aan het idee van een baby in huis: help hem vertrouwd te raken met het huilen van een baby en andere geluiden door online opnames af te spelen en stel hem indien mogelijk voor aan de baby van een vriend of familielid.

Tot slot, wanneer de dag komt dat je je kat en baby officieel introduceert, wees dan kalm. Als scherpzinnige lezer van stemming en lichaamstaal, zal je kat eerder goed reageren op deze vreemde bundel van vreugde als je geduldig en bemoedigend blijft. Naar alle waarschijnlijkheid ben je in voor een mooie relatie – lees meer over waarom katten de beste huisdieren voor kinderen zijn!