Kunnen katten zalmhuid eten? Belangrijke feiten en gezondheidsrichtlijnen

Zalm is een all-time favoriete traktatie voor veel katten dankzij het verleidelijke aroma, maar is het veilig om de huid te laten zitten? Zolang de zalm goed gaar is (gewoon, niet met smaakmakers) en je kat geen gevoelige maag heeft, is het goed dat ze het eten met de huid op.

Dat gezegd hebbende, er is veel meer te weten over het voeren van zalm aan katten, inclusief de gezondheidsvoordelen, hoe vaak en hoeveel zalm kan worden gevoerd en hoe het te bereiden, dus lees verder om alle cruciale details te ontdekken.

Klik om verder te gaan:

cat + lijnverdeler

Gezondheidsvoordelen van zalm & zalmhuid

Zalm is niet alleen goed voor katten om met mate te eten, maar het is ook een goede bron van eiwitten en bevat andere voedingsstoffen die gunstig zijn voor je katachtige vriend. Zalm – zowel het vlees als de huid – is een uitstekende bron van de omega-3-vetzuren docosahexaeenzuur (DHA) en eicosapentaeenzuur (EPA). Katten kunnen deze essentiële vetzuren niet zelf produceren, dus moeten ze in hun dieet worden opgenomen. Omega-3 vetzuren ondersteunen de gezondheid van het hart, de hersenen en helpen ontstekingen in het lichaam te verminderen en de mobiliteit van de gewrichten te verbeteren.

Zalm bevat ook omega-6 vetzuren, die in de juiste hoeveelheden samen met omega-3 vetzuren gunstig zijn voor de huid en vacht en bijdragen aan het mooi glanzend houden ervan. Deze vetzuren kunnen ook helpen bij het verminderen van een droge huid en huiduitslag. In feite heeft zalmhuid zelfs hogere niveaus van omega-3 en omega-6 vetzuren dan het vlees zelf.

Zalm is ook een bron van B-vitamines, met name vitamine B12, een andere essentiële voedingsstof die katten uit hun voedsel moeten halen. B12 is belangrijk voor het zenuwstelsel, de spijsvertering en het immuunsysteem van uw kat.

Dat gezegd hebbende, houd er rekening mee dat sommige katten last hebben van visallergieën of -intoleranties, dus zalm zal niet voor elke kat gunstig zijn. Tekenen van voedselallergieën om op te letten zijn jeukende huid, huidontsteking en huiduitslag, overmatige verzorging, haaruitval, braken en diarree. Abnormale toiletgewoonten, zoals vaak persen of poepen, zijn ook tekenen. Zalm kan ook ongeschikt zijn voor katten met onderliggende gezondheidsproblemen of katten met een speciaal dieet. Raadpleeg altijd uw dierenarts als u vragen heeft over het dieet van uw kat.

Rauwe zalmfilet met zilveren huid op witte achtergrond
Afbeelding credit: Vikttor1, Shutterstock

Hoe zalm voor katten te bereiden

Zalm moet grondig worden gekookt en de vinnen, kop en botten moeten worden verwijderd voordat u het aan uw kat aanbiedt. Zoals vermeld in de intro, is het goed om de huid te laten zitten, tenzij je kat een gevoelige maag heeft. Vermijd echter om er te veel van te voeren – het bevat veel vet.

De beste kookmethoden zijn pocheren, braden of grillen. Frituren gaat vaak gepaard met het gebruik van oliën, en deze kunnen de maag van uw kat van streek maken. Je zult ook willen voorkomen dat je extra smaakmakers zoals zout, kruiden, boter en knoflook (giftig voor katten) toevoegt, omdat deze katten ziek kunnen maken.

Kunnen katten rauwe zalm eten?

Volledig gekookte zalm is minder riskant omdat rauwe zalm besmet kan zijn met schadelijke bacteriën, waaronder Listeria monocytogenes, E. Coli, en Salmonella. Deze ziekteverwekkers kunnen katten erg onwel maken en braken, diarree, koorts, lethargie en verlies van eetlust veroorzaken.

Bovendien bevat rauwe zalm een enzym genaamd thiaminase en thiaminedeficiëntie is een potentieel risico voor katten die een dieet consumeren dat voornamelijk bestaat uit rauwe zeevruchten. Dit manifesteert zich met verschillende neurologische symptomen, waaronder gebrek aan coördinatie, toevallen, gebrek aan eetlust, kantelen van het hoofd, pupilverwijding en krullen van de nek. Thiamine tekort kan zelfs fataal zijn.

Kunnen katten zalm in blik eten?

Als ingeblikte zalm in water is verpakt, is het goed voor katten om te eten zolang ze niet te veel hebben. Aan de andere kant is zalm in blik met olie te zwaar voor het spijsverteringsstelsel en moet deze worden vermeden. Het is ook een slecht idee om katten ingeblikte zalm te voeren die zout of andere smaakmakers bevat.

Hoeveel zalm is goed voor katten?

Zalm is een veel voorkomend ingrediënt in veel complete en uitgebalanceerde formules die in de handel verkrijgbaar zijn. Als u voor een van deze formules hebt gekozen, kan het zijn dat uw kat dagelijks zalm eet.

Er is echter een verschil tussen het eten van zalm in de vorm van een nutritioneel complete voedselformule en het eten van verse zalm die thuis wordt bereid. Zalm (of inderdaad, elke soort vis of vlees) alleen kan uw kat niet alle voedingsstoffen geven die ze nodig hebben om gezond te blijven, dus het moet alleen met mate en als een speciale traktatie worden gevoerd.

Als algemene richtlijn mogen traktaties en andere “extra’s” zoals menselijke voedingsmiddelen niet hoger zijn dand 10% van de dagelijkse calorie-inname van een kat. Een manier om zalm aan te bieden is om een of twee keer per week een paar stukjes in de voerbak van je kat te doen.

3 kat face divider

Kunnen katten tonijn eten?

Tonijn is populair bij veel katten om dezelfde reden als zalm – het penetrante aroma is aantrekkelijk voor hen. Net als bij andere soorten vis en vlees, mag tonijn echter alleen in kleine hoeveelheden en af en toe worden aangeboden in plaats van als onderdeel van het hoofddieet van een kat. Katten kunnen niet alle voedingsstoffen die ze nodig hebben alleen uit tonijn halen.

Tonijn kan ook in verband worden gebracht met kwikvergiftiging omdat het een soort vis is die vrij laat wordt geoogst. Gelukkig is het zeer zeldzaam dat katten tonijnkwikvergiftiging ervaren, maar het kan gebeuren als een kat erin slaagt om een overmatige hoeveelheid tonijn te eten. Tekenen zijn onder meer gebrek aan coördinatie, ongecontroleerde oogbewegingen, zwakte, tremoren, convulsies en blindheid.

kat die thuis nat tonijnvoer van het witte bord eet
Afbeelding credit: Veera, Shutterstock

Onveilig menselijk voedsel voor katten

Er zijn veel menselijke voedingsmiddelen, zoals gekookte zalm, waar katten veilig met mate van kunnen genieten. Dat gezegd hebbende, is het belangrijk om je ervan bewust te zijn dat niet elk soort voedsel veilig is voor katten. De redenen waarom deze voedingsmiddelen niet veilig zijn, variëren; Sommige zijn giftig, sommige zijn verstikkingsgevaar en sommige kunnen spijsverteringsproblemen veroorzaken. Onveilige voedingsmiddelen zijn onder meer:

 • Uien
 • Knoflook
 • Bieslook
 • Cafeïne
 • Alcohol
 • Chocolade
 • Rozijnen
 • Druiven
 • Zuivelproducten (inclusief melk)
 • Rauw vlees
 • Rauwe vis
 • Rauwe eieren
 • Lever (wanneer te veel gevoerd)
 • Beenderen
 • Vet snoeisel
 • Gistdeeg
 • Zaden, schillen, bladeren en stenen van vruchten

verdeler-catclaw1

Laatste gedachten

Om samen te vatten, je hebt het groene licht om je kat zalm te geven met de huid erop, zolang het grondig is gekookt met de kop, botten en vinnen verwijderd, en je kat geen onderliggende gezondheidsproblemen heeft. Bovendien mag zalmhuid niet in grote hoeveelheden of te vaak worden aangeboden: het moet worden behandeld als een speciale snack in plaats van een hoofdbestanddeel van het dieet van een kat. Als u vragen of zorgen heeft over het dieet van uw kat, neem dan contact op met een dierenarts voor advies.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding: Lost Mountain Studio, Shutterstock