Kunnen katten hert eten? Belangrijke feiten en gezondheidsrichtlijnen

Het woord “hert” (van het Latijnse werkwoord venari, wat “jagen” betekent) verwijst naar vlees van groot wild, meestal herten. Hoewel het niet het meest typische eiwit is in commercieel kattenvoer, wordt hert gebruikt in sommige voedselformules. Zelfbereid hert is ook veilig voor niet-allergische katten om te eten, zolang het volledig gaar is en alleen met mate wordt aangeboden.

Dat is het korte verhaal, hoor. Er is nog veel meer te weten over hoe je veilig vlees aan katten kunt voeren en hoeveel geschikt is om ze te voeren. Laten we zowel de gezondheidsvoordelen als de risico’s van het voeren van hert aan katten onderzoeken.

Klik om verder te gaan:

cat + lijnverdeler

Houden katten van hertenvlees?

Als je al een tijdje kattenouder bent, zal het al duidelijk zijn geworden dat katten erg kieskeurig kunnen zijn! Terwijl sommige katten graag alles eten wat wordt aangeboden, draaien anderen hun neus op en stalken ze weg, staart in de lucht wanneer je ze zelfs iets durft te presenteren dat ze ontoereikend achten.

Op basis daarvan hangt het echt af van hun persoonlijke smaak of uw kat van hertenvlees houdt. Sommige katten zijn er dol op en sommigen haten het.

kat die uit voerbak eet
Afbeelding credit: Jaromir Chalabala, Shutterstock

Is hert goed voor katten?

Katten zijn obligate carnivoren, wat betekent dat ze afhankelijk zijn van voedingsstoffen uit dierlijke bronnen. Om deze reden kunnen katten genieten van hert en zelfs enkele voedingsvoordelen plukken. Om te beginnen is hert rijk aan eiwitten, wat betekent dat het een bron is van essentiële aminozuren die katten nodig hebben, waaronder taurine. Het is een goede bron van omega-3 en de omega-3 tot omega-6 verhouding is goed uitgebalanceerd.

Hert is ook een goede bron van B-vitamines, vitamine K, zink en ijzer. Bovendien is het magerder en bevat het minder calorieën dan meer gangbaar vlees zoals rundvlees, varkensvlees en lamsvlees. Dat gezegd hebbende, hoe hert wordt bereid voor katten en hoeveel u biedt, is de sleutel om ervoor te zorgen dat uw kat geniet van een gezonde relatie met deze ongewone eiwitbron.

Ten slotte raden we altijd aan om nieuwe en nieuwe eiwitten door uw dierenarts te laten uitvoeren voordat u ze in het dieet van uw kat introduceert, vooral als uw kat een gezondheidstoestand heeft.

Hoe moet ik hertenvlees voorbereiden voor mijn kat?

Hert moet altijd helemaal worden gekookt om ervoor te zorgen dat potentieel schadelijke bacteriën in rauw vlees worden gedood. U moet ook alle botten verwijderen om het risico op verstikking van uw kat te voorkomen.

Bovendien is de manier waarop hert wordt gekookt van het allergrootste belang. Je zult willen voorkomen dat je oliën toevoegt (vooral zware, door de mens gemaakte oliën) omdat deze hard kunnen zijn voor het spijsverteringsstelsel van de kat en smaakmakers zoals zout, boter en knoflook (giftig). Deze zijn allemaal slecht voor katten en kunnen ze zelfs erg onwel maken. Het hert dat u uw kat aanbiedt, moet in kleine, hapklare stukjes worden gesneden.

vuur in de keuken
Afbeelding credit: mon_ter, Shutterstock

Kunnen katten rauw hert eten?

Het voeren van rauw hert aan uw kat is riskant omdat rauw vlees soms gevaarlijke ziekteverwekkers bevat, waaronder Salmonella, E. Colien Listeria. Om deze reden raden de meeste experts helemaal niet aan om rauw vlees aan katten aan te bieden om zowel u als uw kat te beschermen.

Hoeveel hertenvlees kan mijn kat hebben?

Dit is afhankelijk van de vorm waarin het wordt aangeboden. Hert is een eiwit dat soms wordt opgenomen in commerciële diëten, dus als het commerciële dieet van uw kat hert bevat, zullen ze dit elke dag eten. Dit is niet erg, want complete en uitgebalanceerde formules zijn ontworpen om alle voedingsstoffen te bevatten die uw kat nodig heeft.

Aan de andere kant moeten zelfbereid hert en ander vlees alleen als traktaties worden beschouwd. Ze moeten niet worden aangeboden in plaats van een complete en uitgebalanceerde formule, omdat ze op zichzelf gewoon niet voedzaam genoeg zijn om aan alle voedingsbehoeften van een kat te voldoen.

Voedsel buiten de normale voedselformule van uw kat (zoals traktaties en menselijk voedsel) mag slechts ongeveer 10% van de dagelijkse calorie-inname van een kat uitmaken. Het is aan jou hoe en wanneer je het aanbiedt, maar een idee is om af en toe een paar stukjes hert toe te voegen aan de voerbak van je kat als ze ervan genieten.

kat die voedsel eet in de kom
Afbeelding credit: Okssi, Shutterstock

Kunnen katten allergisch zijn voor hert?

Ja. Net als bij andere soorten eiwitten kunnen katten last hebben van een hertenallergie, hoewel dit zeldzaam is. Vaker gemelde kattenvoerallergieën zijn voor kip, rundvlees en vis. Voedselallergieën bij katten kunnen zich presenteren als huidsymptomen, waaronder jeuk, huiduitslag en haaruitval en gastro-intestinale symptomen zoals braken en diarree.

Aan Diagnose van voedselallergieën of overgevoeligheid Dierenartsen kunnen een voedselproef aanbevelen (ook bekend als een eliminatiedieetproef), waarbij uw kat een soort eiwit krijgt dat ze nog nooit eerder hebben gehad. Omdat hert een ongewoon ingrediënt is in kattenvoer dat veel katten nog niet eerder hebben gehad, en het ongebruikelijk is dat katten er allergisch voor zijn, wordt hert soms gebruikt als een ‘nieuwe’ eiwitbron in deze diëten. Het is duidelijk dat hoe meer verschillende eiwitten uw kat eerder in zijn dieet heeft gehad, hoe minder opties beschikbaar zijn als dierenartsen uw kat op een nieuw eiwitdieet willen zetten. Neem contact op met uw dierenarts als u zich zorgen maakt dat uw kat mogelijk lijdt aan voedselallergieën, voordat u zijn dieet verandert.

verdeler-catclaw1

Laatste gedachten

Kortom, katten kunnen stukjes gekookt, gewoon hert eten als een traktatie, maar het mag geen complete en uitgebalanceerde voedselformule vervangen. Hert alleen biedt katten niet alle voedingsstoffen, vitamines en mineralen die ze nodig hebben om te gedijen, en het bereiden van je eigen kattenvoer thuis is vrij moeilijk om goed te krijgen in termen van voeding.

Als je kat geen genoeg kan krijgen van hert, wil je misschien kijken of je een commerciële formule kunt krijgen die met dit vlees is gemaakt. We raden u aan uw dierenarts om hun input te vragen voordat u het dieet van uw kat verandert of nieuw voedsel introduceert, omdat hert misschien niet geschikt is voor alle katten.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding: Firma V, Shutterstock