Skip to Content

De 8 beste feromoonverspreiders en sprays voor katten

Een assortiment feromoonverspreiders en sprays voor katten

Feromoonverspreiders en sprays worden op de markt gebracht als een manier om katten kalm te houden wanneer het stressniveau stijgt. Maar werken ze eigenlijk wel? En welk type feromoonproduct is het beste voor uw eigen nerveuze kat?

Inderdaad, niemand vindt het leuk om zijn kat in nood te zien, vooral wanneer slecht gedrag het eindresultaat is. Deze beoordeling onderzoekt de voor- en nadelen van de beste feromoonsprays en diffusers die beschikbaar zijn, met aanbevelingen die aansluiten bij specifieke behoeften van kattenouders.

In één oogopslag: onze topkeuzes voor de beste feromoonverspreiders en sprays voor katten om te kopen

Wilt u snel de producten bekijken die in dit artikel worden besproken? In de onderstaande vergelijkingstabel hebben we enkele van de belangrijkste kenmerken van elk product uitgelicht. Meer gedetailleerde informatie over elk product vindt u verderop in het artikel.

Het beste voor verlatingsangst

Het beste voor destructieve katten

Het beste voor situationele stress

bSerene Feromoon en Kattenkruid Olie Kalmerende Spray

9.1

Geplukt door 31 mensen vandaag!

bSerene Feromoon en Kattenkruid Olie Kalmerende Spray

 • Bevat kattenkruidolie
 • Bevat 11,6% feline gezichtsferomoon EN 0,5% Nepeta cataria extract (gewoonlijk kattenkruidolie genoemd)
 • Elke fles van 2 ml moet ongeveer 400 sprays bevatten

Waarom vertrouwen op Cats.com?

Al Cats.com beoordelingen zijn ontwikkeld door de lens van een slimme consument. We ontvangen geen vergoeding van de merken die we kiezen om te presenteren, maar selecteren eerder producten op basis van praktijktests en grondig onderzoek.

Om meer te weten te komen over kattenferomoonproducten en hoe ze werken, heb ik gekeken naar een aantal wetenschappelijke studies over hun gebruik en werkzaamheid. Ik heb het assortiment feromoonproducten onderzocht, rekening houdend met wie ze zouden kunnen passen en welke problemen ze waarschijnlijk zullen oplossen. Positieve (en niet-zo-positieve) beoordelingen toonden aan hoe verschillende kalmerende hulpmiddelen werkten voor andere kattenouders. Op basis van deze bevindingen selecteerde ik vier sprays en vier diffusers voor persoonlijk testen met mijn eigen twee katten.

De producten die hier worden getoond, zijn afkomstig van gerenommeerde merken in de huisdierenruimte. Ik gaf prioriteit aan producten waarvan klinisch bewezen is dat ze effectief zijn en die worden aanbevolen door dierenartsen. Ik heb ook rekening gehouden met productontwerp, de hoeveelheid afgegeven feromonen en de kosten.

Wat zijn Cat Feromoon producten?

Katten hebben klieren op hun hoofd, wangen, voetzolen en staart die natuurlijke “feel-good” chemicaliën afgeven die feromonen worden genoemd. Deze geurloze signalen stellen katten in staat om te communiceren en objecten als veilig en vertrouwd te markeren. Dit is de reden waarom je kat je graag kopstoot. Het is hun manier om te zeggen: “Dit is mijn mens – ze zijn veilig.”

Feromoonverspreiders en sprays bootsen deze natuurlijke kat-kalmerende feromonen na om katachtige zenuwen te kalmeren. Op hun beurt moeten ze stress-geïnduceerd gedrag zoals overmatige vocalisatie, krabben, verbergen en vechten tussen katten beteugelen. Ze worden vaak gebruikt in dierenklinieken of asielen om katten te ontspannen. Synthetische feromonen zullen niet voor elke kat werken, maar veel kattenouders melden merkbare verschillen in het gedrag van hun huisdier na het gebruik ervan.

Je vindt twee soorten feromonen die in deze producten worden gebruikt. Het feline gezichtsferomoon is nuttig voor algemene stress en kalmeert katten op individueel niveau. En het moederkat-sussende feromoon (FAP) helpt de vrede te bewaren in huizen met meerdere katten waar vechten een probleem is.

Voor wie zijn feromoonverspreiders en sprays goed?

Feromoonproducten zijn soortspecifiek, wat betekent dat ze niet detecteerbaar of nuttig zijn voor honden, mensen of andere huisdieren. Maar ze zijn volkomen veilig om te gebruiken in de buurt van andere dieren die de ruimte van uw kat delen. Huisdieren en kleine kinderen moeten echter om hen heen worden begeleid.

Feromoonproducten kunnen nuttig zijn voor:

 • Katten met verlatingsangst
 • Huizen met meerdere katten met constante gevechten
 • Tijdens het reizen
 • Uitstapjes naar de dierenarts of trimmer
 • Nieuwe katten aan elkaar voorstellen
 • Katten met situationele stress (dwz: vuurwerk, stormen, luidruchtige huisgasten)
 • Het beteugelen van destructief gedrag afkomstig van zenuwen (dwz: krabben en urinemarkering)
 • Katten ervaren stressvolle veranderingen in hun omgeving (zoals verhuizen of verbouwen)

Mogelijke nadelen van feromoonproducten zijn:

 • Ze kunnen duur zijn (vooral als ze langdurig worden gebruikt)
 • Sommige gebruikers melden storingen zoals diffusers die smelten, lekken of olievlekken achterlaten op muren
 • Sommige sprays kunnen een onaangename geur hebben
 • Ze werken mogelijk niet voor uw kat

Als laatste opmerking, kattenparéNTS moet realistische verwachtingen hebben van de effectiviteit van dit soort producten. Ze werken vaak het beste samen met andere soorten kalmerende hulpmiddelen, zoals kalmerende traktaties, Thundershirts, kalmerende bedden en hulp van een professionele gedragsdeskundige of trainer. Het is ook raadzaam om contact op te nemen met uw dierenarts voor aanhoudende angst om een onderliggende medische aandoening uit te sluiten.

De 10 beste feromoonproducten voor vreedzame katten

Onze ranglijst wordt bepaald door verschillende factoren. Elke kat heeft andere behoeften en voorkeuren, dus hoewel de Feliway Classic Calming Diffuser Kit onze eerste keuze is, is deze misschien niet ideaal voor uw unieke kat.

Om u te helpen bij het kiezen van het juiste feromoonproduct voor uw kat, hebben we onze aanbevelingen uitgesplitst naar kosten, geur, de omstandigheden waaronder ze het beste werken en andere belangrijke overwegingen.

Feliway Classic 30-daagse starter kit kalmerende diffuser

Bekijk op Chewy Bekijk op Amazon

In de wereld van kattenferomoonproducten is Feliway veruit de meest bekende en gerenommeerde. Ik testte de single-cat “Classic” -formule, die het feline gezichtsferomoon vrijgeeft. Feliway heeft ook een multi-cat versie voor het verlichten van spanningen tussen katachtige huisgenoten.

Zoals de meeste diffusers op deze lijst, gaat elke injectieflacon ongeveer 30 dagen mee en moeten de diffuserkoppen om de zes maanden worden vervangen. Kamertemperatuur en luchtstroom kunnen die tijdlijn echter veranderen. Ook vergelijkbaar met de meeste feromoonverspreiders, beslaat de Feliway Classic tot 700 vierkante voet. Dit verwijst naar een open plattegrond, wat betekent dat diffusers slechts in één kamer effectief zijn. Mogelijk moet u meerdere diffusers kopen als uw kat stressvol gedrag vertoont in meerdere kamers.

Om lekkage en brandgevaar te voorkomen, moeten diffusers rechtop staan, met de ventilatieopeningen naar boven gericht. Handig is dat de elektrische pinnen van de Feliway draaien om horizontale stopcontacten te huisvesten. Een ander kenmerk dat mijn aandacht trok, was een groen lampje dat aangaf dat het aan was. Persoonlijk vond ik dit detail leuk, maar sommigen vonden het te helder.

Wanneer aangesloten, voelt deze diffuser warm aan (net als alle geteste diffusers op deze lijst). Het bedrijf merkt op dat sommige gebruikers de eerste 24-72 uur een lichte geur kunnen opmerken, hoewel ik tijdens het gebruik geen geur heb opgemerkt. Een andere potentiële uitkijk is dat stopcontacten een vrij sterke stekkerretentie moeten hebben. Deze dingen zijn vrij zwaar en ik merkte dat ze in bepaalde stopcontacten naar beneden zakten. Dit kan ervoor zorgen dat ze vallen en breken.

Als laatste opmerking, maak je geen zorgen als je niets uit de diffuserkop ziet komen: feromonen zijn onzichtbaar en er zal geen zichtbare damp zijn. Feliway meldt dat u binnen een week verbeteringen in het gedrag van uw huisdier zou moeten opmerken, maar het kan tot 30 dagen duren.

Wat we leuk vonden:

 • Groen indicatielampje
 • Roterende pinnen
 • Dierenarts aanbevolen merk

Wat we niet leuk vonden:

 • De diffuserkop zelf is een beetje omvangrijk / lelijk

bSerene Advanced Pheromone Calming Diffuser Kit

Bekijk op Chewy Bekijk op Amazon

Deze bSerene diffuser is een relatieve nieuwkomer op de markt. Wat me opviel was dat het beide soorten feromonen bevat: gezichts- en borstspier. Het kalmeert katten dus op individueel niveau en helpt hen om met elkaar om te gaan. Dit maakt het een goede keuze voor huishoudens met constante kattengevechten.

Het biedt ook iets meer dekking – 750 vierkante voet versus de gebruikelijke 650-700. Net als de andere diffusers is dit echter gebaseerd op een open plattegrond en zal het slechts in één kamer effectief zijn. Nog een bonus: bSerene flacons zouden langer meegaan dan de meeste andere diffusers. Volgens het bedrijf zou elke navulling ongeveer 45 dagen mee moeten gaan, aanzienlijk langer dan het typische gebruik van 30 dagen.

Het is een klein detail, maar ik waardeerde het gestroomlijnde ontwerp van deze diffuser, die er aanzienlijk slanker uitzag dan de Feliway. Aan de andere kant is het de enige diffuser die we hebben getest die geen roterende elektrische pinnen heeft om horizontale uitgangen te plaatsen.

Wat we leuk vonden:

 • Bevordert de hechting en het vreedzame leven tussen katten
 • Gaat langer mee dan de meeste diffusers (45 dagen vs. 30)
 • Gestroomlijnd ontwerp

Wat we niet leuk vonden:

 • Navullingen zijn aan de prijzige kant
 • Stekker draait niet

ThunderEase kalmerende diffuser

Bekijk op Chewy Bekijk op Amazon

Katten hebben misschien de reputatie onafhankelijke en solitaire wezens te zijn, maar ze kunnen nog steeds last hebben van verlatingsangst. Omdat ze continue rust bieden, hebben diffusers de neiging om meer succes te hebben bij het verlichten van verlatingsangst dan kalmerende sprays, die slechts enkele uren effectief zijn.

Van de makers van het kalmerende ThunderShirt is klinisch bewezen dat deze diffuser voor 90% effectief is van katten. Omdat ik thuis twee katten heb, heb ik de multi-cat formule getest. Maar er is ook een formule met één kat. De diffuselkop is op dezelfde manier ontworpen als de Feliway, met pinnen die voor verschillende uitlaten kunnen draaien. De ThunderEase beslaat 700 vierkante voet.

Wat we leuk vonden:

 • Tanden kunnen roteren
 • Klinisch bewezen effectief
 • Goed voor multi-cat spanning

Wat we niet leuk vonden:

Comfort Zone Multi-Cat Diffuser Kit voor twee kamers

Bekijk op Chewy Bekijk op Amazon

Feromoon diffusers en sprays zijn niet goedkoop. Of je nu een beperkt budget hebt of meerdere diffusers wilt kopen, Comfort Zone biedt een betaalbare optie. Voor $ 35 krijg je twee diffusers en twee navullingen. Deze set is voordelig voor diegenen die diffusers in meer dan één kamer nodig hebben of een vervangende set bij de hand willen hebben.

Comfort Zone had de hoogste feromoonniveaus van de vier diffusers die we hebben getest. Vergeleken met de 2% feromoonsamenstelling van de anderen, bevat Comfort Zone 5% feromonen. Volgens het bedrijf zullen de meeste katten binnen ongeveer twee weken verbeteringen in angstgerelateerd gedrag zien.

Wat we leuk vonden:

 • Betaalbare optie
 • Hogere feromoonsamenstelling
 • Mooi, strak design
 • Tanden kunnen roteren
 • Veiligheidsuitschakelfunctie voorkomt oververhitting

Wat we niet leuk vonden:

 • Sommige beoordelingen vermelden oververhitting en een brandlucht (ik heb dit niet waargenomen)

Sentry Goed Gedrag Kalmerende Spray voor Katten

Bekijk op Chewy Bekijk op Amazon

Reizen met katten is niet voor bangeriken, maar kalmerende feromonen kunnen helpen. Sprays zijn het meest logisch voor het kalmeren van zenuwen tijdens het reizen, omdat ze draagbaar zijn. Sprays zijn ook ideaal voor tijdelijke stressvolle situaties en kunnen direct worden toegepast op het gebied waar uw kat van streek kan raken. In dit geval hun kattendrager.

Terwijl sommige van de andere sprays die we hebben getest behoorlijk sterk naar alcohol rook, was deze Sentry-spray veel aangenamer. De aangename geur maakt het een sterke kanshebber voor beperkte autoreizen waar sterke geuren een probleem zijn. Bovendien was dit de kleinste en lichtste gewichtsspray die ik heb getest. Het zou gemakkelijk zijn om het in je tas of zak te stoppen om naar de dierenarts te brengen.

Wat we leuk vonden:

 • Wetenschappelijk bewezen om katten te kalmeren in stressvolle situaties
 • Lichtgewicht container
 • Lekkere geur

Wat we niet leuk vonden:

 • Bevat 0,01% feromonen (aanzienlijk lager dan andere sprays)
 • Minder volume dan andere sprays (48 ml)

Feliway Classic Kat kalmerende Feromoon Spray

Bekijk op Chewy Bekijk op Amazon

Soms worden katten destructief als ze gestrest zijn. Het is klinisch bewezen dat Feliway’s Classic spray bij 9 van de 10 katten krabben en urinespuiten vermindert. Om uw meubels te sparen, kunnen kattenouders 8-10 pompen rechtstreeks op het object spuiten dat uw kat krabt of markeert.

Het is ook een goede keuze om de kat naar de dierenarts te brengen. De effecten zouden ongeveer vier tot vijf uur moeten duren. Een klacht die we hadden was de vrij sterke geur, die behoorlijk onaangenaam is.

Wat we leuk vonden:

 • Economische keuze (bevat 60 ml voor $ 16)
 • Bewezen om tekenen van stress bij katten te verminderen
 • Ideaal voor stress thuis of uitstapjes naar de dierenarts

Wat we niet leuk vonden:

bSerene Feromoon en Kattenkruid Olie Kalmerende Spray

Bekijk op Chewy Bekijk op Amazon

Raakt je kat in paniek tijdens vuurwerk of onweer? Samen met kalmerende feromonen bevat deze bSerene-spray kattenkruidolie, die katten naar het gesteriliseerde gebied zou moeten trekken. Als je een stressvolle gebeurtenis verwacht, spuit dan een favoriete deken om je kat te verleiden en hun zenuwen te kalmeren. Dit is ook een goede manier om katten kalm te houden tijdens stressvolle activiteiten zoals nagels knippen of verzorgen.

Ik gaf dit een kans met een kattenmand waar mijn kat geen interesse meer in had nadat ik hem had gewassen. Hoewel de geur aanvankelijk zijn interesse wekte, wuifde hij het vrij snel weg. Dit had ook de sterkste geur, dus ik raad het niet aan om op reis te gaan.

Wat we leuk vonden:

 • Bevat kattenkruidolie
 • Bevat 11,6% feline gezichtsferomoon EN 0,5% Nepeta cataria extract (gewoonlijk kattenkruidolie genoemd)
 • Elke fles van 2 ml moet ongeveer 400 sprays bevatten

Wat we niet leuk vonden:

 • Duurste spray
 • Sterkste geur

Comfort Zone Kras controle spray

Bekijk op Chewy Bekijk op Amazon

Een veel voorkomende klacht met betrekking tot sprays is hun schadelijke geuren. Deze Comfort Zone spray is gemaakt met nul parfums en heeft vrijwel geen geur. Dit maakt het een slimme keuze voor mensen (of katten) met gevoelige sniffers. Het zou ook een goede keuze zijn om rechtstreeks op meubels te spuiten, omdat het geen aanhoudende geur achterlaat.

Comfort Zone zegt dat je veranderingen in het gedrag van je huisdier binnen ongeveer 1-2 weken zou moeten opmerken, hoewel sommige katten tot vier weken kunnen duren. Er waren wat klachten over defecte flessen die lekten of het mondstuk dat niet effectief was, maar ik vond dat het prima werkte.

Wat we leuk vonden:

 • Bevat 15% analoog van feline gezichtsferomoon
 • Betaalbaar
 • 90 dagen niet-goed-geld-terug-garantie

Wat we niet leuk vonden:

 • Sommige gebruikers meldden lekkende of defecte flessen

Soorten Cat Calming Pheromone Producten

Synthetische kattenferomonen kunnen een paar verschillende vormen aannemen. Het type dat het beste bij u past, hangt af van hoe u het wilt gebruiken. Overweeg bijvoorbeeld of uw kat 24/7 zenuwcontrole nodig heeft, of dat haar stress meer situationeel is. Overweeg ook of je algemene stress probeert te verminderen, of dat je spanningen tussen katten en vechten moet kalmeren.

 • Sprays: Omdat ze draagbaar zijn, zijn sprays het meest logisch voor stress tijdens het reizen. Sprays zijn beter voor het verminderen van stress in een specifiek deel van het huis, zoals een kattenbak of voerstation.
 • Diffusers: Voor katten die de klok rond ontspanning nodig hebben, zijn diffusers een betere keuze. Deze wapperen voortdurend kalmerende feromonen door een hele kamer.
 • Kragen: Omdat ze overal naartoe gaan waar je kat ook gaat, zijn kalmerende halsbanden logisch voor katten die af en toe naar buiten gaan.

Veelgestelde vragen

Werkt feromoonspray voor katten?

Voor sommige katten wel, maar niet voor alle. Studies hebben aangetoond dat feromoonproducten kunnen helpen bij het verminderen van kattenangst. Maar verschil in omgeving en individuele persoonlijkheden kan leiden tot gevarieerde resultaten.

Wat zijn de bijwerkingen van feromoon diffusers of sprays?

Feromonen zijn natuurlijk en veilig. Katten gebruiken ze als een manier om te communiceren. Deze zijn geen kalmerend middel of een medicijn van welke aard dan ook, dus ze hebben geen bijwerkingen. Sta echter niet toe dat katten (of peuters) deze producten binnenkrijgen.

Hoe lang gaat kattenferomoonspray mee?

Meestal hebben sprays een effect gedurende 4-6 uur. Na die tijd moeten ze opnieuw worden aangebracht. Feromoonverspreiders daarentegen werken de klok rond.