Kunnen katten ahornsiroop eten? Door de dierenarts goedgekeurde risico’s en aanbevelingen

Katten kunnen onvoorspelbare wezens zijn die zich niet aan de regels houden. Als je kat iets wil onderzoeken, dan doet hij dat. Als je kat iets ziet waarvan hij denkt dat het lekker kan zijn op het aanrecht, zullen ze er waarschijnlijk voor gaan. Zo zijn katten nu eenmaal. Dit zorgt ervoor dat katteneigenaren constant proberen te leren wat veilig is voor hun katten om te eten en de dingen die niet goed voor hen zijn. Hoe zit het met ahornsiroop? Kunnen katten ahornsiroop eten? Hoewel ahornsiroop niet giftig is voor katten, komt het hen niet ten goede en bevat het veel suiker, wat je kat niet nodig heeft.

Laten we een diepe duik nemen in de relatie tussen katten en ahornsiroop, zodat je beter kunt begrijpen waarom het het beste is om deze smakelijke siroop niet aan je kat te geven.

cat + lijnverdeler

Wat is Maple Syrup?

Ahornsiroop werd voor het eerst gemaakt door de inheemse bevolking van Noord-Amerika, uit het sap van een esdoorn. Om zich voor te bereiden op de winter, slaan esdoorns zetmeel op in hun stammen en wortels. Dit zetmeel wordt dan suiker die in het latere deel van de winter en het vroege voorjaar in de takken van de boom zal stijgen. De esdoorn wordt afgetapt en er worden gaten in de stam geboord zodat het sap kan worden opgevangen. Zodra het is verwarmd, verdampt het water en wat overblijft is geconcentreerde siroop.

Canada is verantwoordelijk voor de meerderheid van de ahornsiroop die over de hele wereld wordt gevonden – zelfs hun vlag is voorzien van het esdoornblad! De siroop heeft een donkere amberkleur en is rijk aan smaak. Er zijn 90 verschillende soorten ahornsiroop; De smaak is gebaseerd op de leeftijd en variëteit van de boom waar het vandaan komt. Zelfs hoe de siroop wordt getapt en gemaakt, kan van invloed zijn op hoe het smaakt. En alsof dat nog niet genoeg is, zijn ingrediënten zoals karamel, vanille en noten ook toegevoegd aan verschillende recepten.

Emmer gebruikt om sap van esdoorns te verzamelen om ahornsiroop te produceren in Quebec
Image Credit: Marc Bruxelle, Shutterstock

Kunnen katten ahornsiroop eten?

Als je kat een smaak of twee van ahornsiroop heeft, zal het hem geen pijn doen. Ahornsiroop is niet giftig voor katten. Uw kat kan echter maagklachten ervaren als ze grote hoeveelheden ahornsiroop eten, omdat het niet iets is dat ze meestal eten, dus hun lichaam kan het mogelijk niet goed verteren.

Dus als je je afvraagt of je je kat wat ahornsiroop kunt aanbieden, is het niet echt een goed idee. Interessant is dat de meeste katten niet groot zijn in snoep; Ze proeven receptoren die hen in staat stellen om zoet voedsel te proeven. Dit betekent niet dat ze niet van ahornsiroop zullen genieten als het hen wordt aangeboden, maar ze zullen niet noodzakelijkerwijs op zoek gaan naar een zoete traktatie zoals deze. Er is echter niet veel te vinden in ahornsiroop die je kat nodig heeft als onderdeel van hun normale dieet.

De suiker in ahornsiroop

Een van de grootste redenen waarom uw kat geen ahornsiroop als onderdeel van zijn dieet zou moeten hebben, is het suikergehalte. Katten zijn obligate carnivoren, wat betekent dat ze het grootste deel van hun voeding halen uit het vlees dat ze eten. Omdat je kat niet in staat is om de zoetheid van suiker te proeven en suiker die hen geen voedingsvoordelen biedt, is er geen reden om je kat een zoete traktatie zoals ahornsiroop te geven. Ze consumeren gewoon calorieën die ze niet nodig hebben. Het eten van suiker in grote hoeveelheden kan ervoor zorgen dat uw kat op korte termijn last krijgt van gastro-intestinale klachten, gewichtstoename en obesitas als ze het regelmatig consumeren, wat hun risico op het ontwikkelen van kattendiabetes kan verhogen.

garen kogelverdeler

Wat uw kat zou moeten eten

Als u wilt dat uw kat een gezond dieet heeft, moet u zich concentreren op het verstrekken van kattenvoer van hoge kwaliteit dat is geformuleerd voor hun levensfase. Kittens moeten voedsel eten dat speciaal voor hen is samengesteld, omdat hun eiwitbehoeften zelfs hoger zijn dan die van volwassen katten. Zodra een kat oud genoeg is, kunnen ze worden overgeschakeld op volwassen voedsel. Je vindt er veel voedselmerken en opties beschikbaar voor je kat. Je kunt er zelfs voor kiezen om hun voedsel zelf te maken of te kijken naar het voeren van een rauw voedseldieet. De sleutel is om ervoor te zorgen dat u zorgvuldig leest wat er in het voer van uw kat zit en ervoor zorgt dat aan al zijn dieetwensen wordt voldaan. Als u vragen heeft over die behoeften, kunt u contact opnemen met uw dierenarts voor suggesties en hulp.

kat die voedsel uit voerbak eet
Afbeelding credit: TarasBeletskiy, Shutterstock

verdeler-catclaw1

Laatste gedachten

Zoals je kunt zien, is ahornsiroop, hoe lekker het ook is, niet de beste traktatie om je kat aan te bieden. Het is echter niet giftig voor katten. Als je kat toevallig een smaak van ahornsiroop steelt, zouden ze prima moeten zijn. Als ze behoorlijk wat eten, moet je je ogen openhouden voor een beetje maagklachten. Als u twijfelt, neem dan contact op met uw dierenarts voor hulp.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding: showcake, Shutterstock