Kunnen katten fetakaas eten? Door de dierenarts goedgekeurde risico’s en alternatieven

Het is een veel voorkomend scenario: je geniet van een heerlijke snack of maaltijd, en je katachtige vriend kijkt je aan met die smekende ogen (of reikt omhoog met een wanhopige poot!). Als je favoriete traktatie fetakaas is, vraag je je misschien af of het veilig is om een hapje te delen. Hoewel het geen ernstige schade zal veroorzaken, Nee, je moet je kaas niet delen met je kat. Laten we dieper ingaan op de details.

cat + lijnverdeler

Dieetfeiten bij katten

 • Verplicht carnivoren. Dit betekent dat ze voornamelijk dierlijke eiwitten nodig hebben om te gedijen. Hoewel fetakaas wel wat eiwitten bevat, is het niet het soort dat katten nodig hebben voor een optimale gezondheid
 • Lactose-intolerant. De meeste volwassen katten zijn lactose-intolerant. Als kittens hebben ze enzymen die de melk van hun moeder afbreken. Dit neemt echter af naarmate ze groeien, waardoor zuivelproducten moeilijk te verteren zijn.
 • Anders dan mensen in hun voedingsbehoeften. Hoewel sommige menselijke voedingsmiddelen vrij onschadelijk kunnen zijn, missen ze vaak de noodzakelijke voedingsstoffen die katten nodig hebben, andere kunnen zelfs gevaarlijk zijn.
Kat bereikt gerecht met rauw vlees
Afbeelding credit: Nils Jacob, Shutterstock

De samenstelling van fetakaas

 • Zout: Fetakaas staat bekend om zijn zoute smaak, die voor ons heerlijk kan zijn, maar gevaarlijk kan zijn voor katten. Overmatig zout kan leiden tot zoutvergiftiging, wat zich manifesteert als tekenen zoals braken, diarree, tremoren en zelfs epileptische aanvallen. Je kat zou vrij veel feta moeten binnenkrijgen om deze effecten te ervaren, maar het is de moeite waard om hiervan op de hoogte te zijn, en ander zeer zout voedsel.
 • Vet: Hoewel vetten een essentieel onderdeel zijn van het dieet van een kat, is het soort dat in fetakaas wordt aangetroffen niet ideaal. Te veel vet kan gastro-intestinale klachten veroorzaken. Als het gedurende een lange periode wordt geconsumeerd, kan het ook leiden tot obesitas, wat uw kat vatbaar kan maken voor diabetes.
 • AdditievenSommige fetavariëteiten kunnen additieven bevatten zoals knoflook en uien, die giftig zijn voor katten. Deze kunnen gastro-intestinale klachten veroorzaken en in ernstige gevallen leiden tot hemolytische anemie, een gevaarlijke aandoening waarbij de rode bloedcellen worden beschadigd of vernietigd.

garen kogelverdeler

Veilige alternatieven voor fetakaas

 • Kattenvoer van hoge kwaliteit: Altijd de beste keuze voor uw huisdier, kattenvoer van hoge kwaliteit is speciaal samengesteld om aan alle behoeften van een kat te voldoen. Het is qua voedingswaarde uitgebalanceerd en zorgt ervoor dat ze de juiste hoeveelheid eiwitten, vetten en essentiële voedingsstoffen binnenkrijgen.
 • Mager vlees: Als je je kat wilt behandelen, overweeg dan om kleine stukjes gekookt mager vlees zoals kip of kalkoen aan te bieden. Zorg ervoor dat ze gewoon zijn, zonder sauzen of smaakmakers.
 • Katspecifieke traktaties: Er zijn talloze kattentraktaties op de markt die zijn ontworpen om uw huisdier een smakelijke beloning te geven zonder hun gezondheid in gevaar te brengen. Ze zijn vaak verrijkt met toegevoegde voedingsstoffen en komen in verschillende smaken om zelfs de meest kieskeurige eters te verleiden.
Vrouwelijke eigenaar die traktatie geeft aan haar kat
Afbeelding credit: Julija Sulkovska, Shutterstock

Wat te doen als uw kat fetakaas eet

 • Monitor hun gedragAls uw kat een kleine hoeveelheid feta heeft geconsumeerd, zal het waarschijnlijk goed komen. Het is echter essentieel om ze nauwlettend in de gaten te houden voor tekenen van nood, zoals braken of ongewoon gedrag.
 • Houd ze gehydrateerd: Vanwege het hoge zoutgehalte in feta, moet u ervoor zorgen dat uw kat toegang heeft tot vers water om uitdroging te voorkomen.
 • Raadpleeg uw dierenarts: Als u zich zorgen maakt of bijwerkingen opmerkt, raadpleeg dan altijd uw dierenarts. Zij kunnen begeleiding en, indien nodig, behandelingen bieden om eventuele negatieve effecten van de kaas tegen te gaan.

cat + lijnverdeler

Conclusie

Katten zijn nieuwsgierige wezens, vaak gelokt door de verleidelijke smaken en aroma’s van het voedsel waar hun mensen van genieten. En de kleine handeling van het delen van iets lekkers met je katachtige vriend kan de band tussen huisdier en eigenaar versterken. Deze schijnbaar onschuldige daad kan echter soms onbedoeld onze katachtige metgezellen in gevaar brengen. Fetakaas bevat, ondanks zijn heerlijke smaak voor mensen, elementen die niet overeenkomen met de voedingsbehoeften van een kat.

Het begrijpen en respecteren van de unieke biologische en voedingsbehoeften van katten is een essentieel onderdeel van verantwoord huisdierbezit. Hoewel het verleidelijk is om toe te geven aan die smekende ogen en een hapje te delen, is het onze plicht om het welzijn en de gezondheid van onze katachtige vrienden te waarborgen. In plaats van menselijk voedsel, behandel ze met iets dat speciaal is ontworpen voor hun consumptie, waardoor je genegenheid wordt versterkt end zorg zonder hun gezondheid in gevaar te brengen.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding credit: picturepixx, Shutterstock