Kunnen katten watermeloen eten?

Watermeloen is voor mij de smaak van de zomer. Smeekt je kat om een plakje watermeloen?

We gaan kijken of katten watermeloen kunnen hebben, hoeveel ze kunnen hebben en of watermeloen goed is voor katten.

Kort overzicht: Kunnen katten watermeloen eten?

Wat is watermeloen?

Een watermeloen is een vrucht van de klimmende of slepende wijnstok Citrullus lanatus, oorspronkelijk uit Zuid-Afrika, en verwant aan andere meloenen zoals meloenen. Het zijn over het algemeen grote vruchten, tot enkele kilo’s in gewicht, met een harde, gestreepte, groene schil.

Binnenin is watermeloenvlees of pulp een heldere roodroze kleur en is zoet of waterig. Het heeft harde zwarte zaden.

Watermeloen is een verfrissende vrucht die vaak wordt gegeten om de hydratatie te helpen. Het kan worden gegeten met een lepel, in plakjes worden gesneden of worden omgezet in een verfrissende salade met kaas en munt. Het is ook een belangrijk ingrediënt in de traditionele Chinese geneeskunde.

Watermeloen Nutrition Stats

Watermeloenen hebben een van de laagste calorietellingen voor een vrucht en zijn voornamelijk gemaakt van water.

Volgens de USDA bevat 100 g watermeloen zelfs:

Water 91,45 g
Energie 30kcal
Eiwit 0,61 gram
Vet 0,15 g
Koolhydraat 7,55 g
Vezel 0,4 g
Suikers 6,2 g

Dit maakt het een zeer caloriearme snack. Watermeloen is ook een goede bron van sommige vitaminen en mineralen, met name:

Ascorbinezuur 9,1 mg
Vitamine A 28ug
Koper 0,042 mg

Watermeloen Nutritionele Voordelen

Het is niet verwonderlijk dat het hoofdbestanddeel van watermeloen water is. In feite wordt watermeloen vaak aanbevolen als een smakelijke manier om gehydrateerd te blijven in de zomermaanden, vooral omdat het lage aantal calorieën het risico op obesitas door het eten van watermeloen vermindert.

Anders dan water, zijn de belangrijkste bestanddelen van watermeloen koolhydraten, waarvan de meeste natuurlijke plantaardige suikers zijn en het zijn zoete smaak geven.

Watermeloen wordt beschouwd als een goede bron van vitamine C en vitamine A en bevat ook koper, dat moeilijk te vinden is in vleesrijke diëten. Hoewel het kalium en magnesium bevat, zit er meer van deze belangrijke mineralen in veel andere vruchten.

In tegenstelling tot de meeste vruchten, biedt watermeloen niet veel vezels of plantaardige stoffen zoals antioxidanten. Het is echter rijk aan lycopeen, een belangrijke carotenoïde die ook in tomaten voorkomt. Volgens de USDA bevat watermeloen eigenlijk meer lycopeen dan tomaten, gram voor gram.

Kunnen katten watermeloen eten?

Ja! Katten kunnen watermeloen eten! Ondanks dat ze voor het grootste deel carnivoren zijn, genieten veel katten eigenlijk van snacken op watermeloen.

Zoals met alle voedingsmiddelen die geen deel uitmaken van hun gebruikelijke complete en uitgebalanceerde dieet, moet je het met mate voeden. Hoewel watermeloen niet echt veel suiker bevat, kan het genoeg bevatten om maagklachten bij katten te veroorzaken. Om dit te voorkomen, moeten slechts kleine stukjes watermeloen worden gevoerd en slechts af en toe.

Het andere ding om op te letten zijn de watermeloenzaden. Deze zaden kunnen om twee redenen een probleem veroorzaken. Ten eerste zijn de zaden groot genoeg dat ze verstikking kunnen veroorzaken.

Ten tweede, als uw kat op de watermeloenzaden kauwt, geven ze amygdaline af. Hoewel amygdaline op zich geen probleem is, wordt het door het lichaam veranderd in cyanide, een giftige chemische stof. De hoeveelheid cyanide in een of twee zaden is echter niet genoeg om problemen voor uw kat te veroorzaken. Hoewel je ze er indien mogelijk uit moet halen, is het onwaarschijnlijk dat als je kat er een eet die op de grond valt, ze geen nadelige gevolgen hebben. Nog beter, zoek een pitloze variëteit.

Is watermeloen goed voor katten?

Katten kunnen dus watermeloen eten, met mate. Maar heeft watermeloen gezondheidsvoordelen voor katten? Watermeloen heeft een hoog watergehalte en bevat weinig calorieën, dus het zit niet vol met belangrijke voedingsstoffen. Dit kan echter op zich nuttig zijn.

Watermeloen is goed voor hydratatie

Katten zijn niet erg goed in het gehydrateerd houden van zichzelf. Als woestijnbewoners halen ze het grootste deel van hun waterinname uit hun prooi, en heel weinig uit water zelf. Ze hebben geen hoge dorst en zullen vaak geen water zoeken, zelfs als ze een beetje uitgedroogd zijn. Watermeloen is om deze reden geweldig – je kat kan zijn water ‘eten’!

Gehydrateerd blijven kan helpen om het risico op nierziekte en constipatie te verminderen, evenals urineproblemen zoals urinekristallen en cystitis te verbeteren.

Watermeloen bevat Lycopeen

Lycopeen wordt beschouwd als een uitstekende antioxidant en vrije radicalenvanger, die het lichaam van de effecten van oxidatieve stress en chronische ziekten, evenals bepaalde kankers, met name prostaatkanker.

Sommige studies hebben ook gesuggereerd dat lycopeen kan helpen om het lichaam te beschermen tegen herbiciden en het kan ook antischimmelvoordelen hebben. De meeste van deze studies zijn echter uitgevoerd bij ratten of mensen en er zijn geen studies over de voordelen van lycopeen bij katten.

Hoeveel watermeloen kan een kat eten?

Zoals we al zeiden, is matiging de sleutel. Je kat te veel watermeloen geven kan meer problemen veroorzaken dan het oplost, vooral als ze diarree en braken krijgen!

Het suikergehalte van watermeloen betekent ook dat het met voorzichtigheid moet worden gegeven aan diabetische katten.

Qua calorieën hoeft uw kat niet meer dan 10% van zijn calorieën uit al zijn lekkernijen te halen, inclusief watermeloen. Het goede nieuws is dat watermeloen weinig calorieën bevat, dus dit is vrij eenvoudig te doen.

Een kat van 9 pond kan elke dag ongeveer 20 calorieën aan traktaties hebben, wat ongeveer 70 g watermeloen is. Dit is echter waarschijnlijk nog te veel voor de gemiddelde kat!

Ik zou adviseren dat eigenaren van gezelschapsdieren die watermeloen willen delen met hun katachtige vriend beginnen met een stuk dat niet groter is dan een kubus van een halve inch. Vergeet niet om de zaden te verwijderen!

Als je harige vriend van de watermeloen houdt en na 24-48 uur geen nadelige effecten heeft, zoals maagklachten, kun je bewegen om ze de volgende keer iets meer te geven. Ik zou echter niet meer dan een inch kubus per dag voeren.

Laatste gedachten

Katten kunnen watermeloen hebben als een gezonde traktatie, en hoewel het geen vitamine-krachtpatser is zoals andere vruchten, kan het een goede manier zijn om ervoor te zorgen dat ze gehydrateerd blijven. Zoals alle menselijke voedingsmiddelen, is watermeloen niet in balans en mag het niet in grote hoeveelheden of als hoofdmaaltijd aan uw kat worden gevoerd – het is het beste als een occasionele snack naast kattenvoer.

Vergeet echter niet om de zaden te verwijderen en voed niet de harde buitenste huid, die niet verteerbaar is en verstikkingsgevaar oplevert en waarschijnlijk darmobstructie veroorzaakt.