Kunnen katten kaneel eten?

Kaneel is te vinden in de meeste keukenkastjes en wordt vaak gebruikt om smaakstoffen aan gerechten toe te voegen. Je vraagt je misschien af of het veilig is voor je kat om kaneel te eten, of dat ze voedsel kunnen eten dat op smaak is gebracht met dit verwarmende kruid.

Het antwoord is dat nee, katten kunnen geen kaneel eten. Hoewel het door de ASPCA is geclassificeerd als niet-toxisch voor katten, kan het op hoge niveaus giftig worden. Laten we dus eens nader bekijken waarom dit kruid gevaarlijk kan zijn voor onze katachtige vrienden.

Snel overzicht: Kunnen katten kaneel eten

Voordelen van kaneel voor katten

Kaneel is inheems in Sri Lanka, India, Brazilië en Indonesië en groeit aan bomen. De schors krult in wat we kennen als kaneelstokjes nadat het is geoogst en kan vervolgens worden vermalen tot kaneelpoeder.

Er zijn twee hoofdsoorten – Cassia kaneel en Ceylon kaneel. Een veelzijdig kruid, wij mensen gebruiken het in een reeks gerechten. De gezondheidsvoordelen omvatten antioxiderende en ontstekingsremmende eigenschappen en er wordt zelfs gedacht dat het de insulinegevoeligheid verhoogt, de bloedsuikerspiegel verlaagt en het risico op hartaandoeningen vermindert. Maar helaas geldt dit niet voor katten.

Kaneel bevat verbindingen die katten niet kunnen afbreken en het bevat ook cumarine. Coumarine voorkomt dat bloed stolt en kan in grote hoeveelheden zeer gevaarlijk zijn en bloedingen veroorzaken. Kaneel bevat ook fenol dat irritatie en brandwonden op de huid van een kat kan veroorzaken.

Hoeveel kaneel kan een kat eten?

Katten kunnen geen enkele hoeveelheid kaneel eten. Een kleine hoeveelheid op zichzelf zal waarschijnlijk geen schade aanrichten, maar regelmatige inname van kaneel of een grote hoeveelheid kan gevaarlijk zijn.

Accidentele blootstelling of inname van kaneel treedt meestal op wanneer katten kauwen op kaneelbomen of kaneelstokjes, voedsel eten dat op smaak is gebracht met kaneel, likken met kaneel doordrenkte essentiële oliën of diffusers en van het aanraken van kaneeloliën.

Hoe vaak kan een kat kaneel eten?

Kaneel bevat een carbolzuur genaamd fenol, wat deze huidirritatie veroorzaakt, en als het wordt gegeten, kan het ook de binnenkant van de mond irriteren.

Katten mogen nooit kaneel eten, of voedsel dat kaneel bevat. Hoewel het niet giftig is, als een grote hoeveelheid wordt gegeten of een kleine hoeveelheid te vaak wordt gegeten, kunnen toxische niveaus zich ophopen.

Wordt kaneel gebruikt in commercieel kattenvoer?

Kaneel wordt nooit gebruikt in commercieel kattenvoer, omdat het giftig kan zijn wanneer het in hoge concentraties wordt gegeten en katten de smaak ervan niet lekker vinden.

De risico’s van het eten van kaneel voor katten

Hoewel kaneel niet giftig is voor katten, kan het in grote hoeveelheden giftig worden.

Er zijn een aantal redenen waarom katten bijzonder gevoelig zijn voor problemen als ze kaneel eten. Katten missen het leverenzym (glucuronyltransferase) dat nodig is om kaneel af te breken, wat betekent dat het zich ophoopt in de bloedbaan.

Katten hebben ook een zeer dunne huid en kaneelverbindingen worden gemakkelijk over de huid opgenomen in producten zoals essentiële oliën. Kaneel bevat een carbolzuur genaamd fenol, wat deze huidirritatie veroorzaakt, en als het wordt gegeten, kan het ook de binnenkant van de mond irriteren.

Katten hebben een bijzonder goed reukvermogen, dus kunnen worden aangetrokken door de geur van kaneel. Maar accidentele inademing kan hoesten, piepende ademhaling, bronchospasmen en ademhalingsmoeilijkheden veroorzaken.

Lees ook: Veel voorkomende huidproblemen bij katten: oorzaken en behandelingen

Voedingsmiddelen die kaneel bevatten

Als katten een kleine hoeveelheid menselijk voedsel eten dat kaneel bevat, zoals kaneelbroodjes en kaneeltoastcrunch, zijn er waarschijnlijk geen negatieve effecten. Het is echter nog steeds het beste om te voorkomen dat uw kat deze voedingsmiddelen eet. Appels en kaneel bevatten meestal ook rozijnen, die ook giftig zijn voor katten, dus je moet voorkomen dat je kat dit gerecht eet.

Tekenen dat uw kat kaneel heeft gegeten

De effecten van de kaneel op uw kat zullen variëren, afhankelijk van hoeveel ze hebben gegeten.

Een allergische reactie van blootstelling aan de huid of de mondholte veroorzaakt irritatie, roodheid, huiduitslag of zelfs brandwonden. Bij inademing kan kaneel hoesten, piepende ademhaling en ademhalingsmoeilijkheden veroorzaken.

Symptomen van kaneeltoxiciteit door inname van kaneel zijn braken, diarree, een verandering in de hartslag, kortademigheid, lage bloedsuikerspiegel, bloedverdunning, leverziekte en orgaanfalen. Kaneel bevat een verbinding genaamd coumarine, die voorkomt dat het bloed stolt, dus in ernstige gevallen is er een risico op bloedingen na inname van kaneel.

Als u denkt dat uw kat kaneel heeft gegeten, of voedsel dat kaneel bevat, moet u onmiddellijk contact opnemen met uw dierenarts. Het is erg handig voor de dierenartsen als je ze precies kunt vertellen wat je cat heeft gegeten, omdat ze zullen begrijpen en weten hoe ze uw huisdier het beste kunnen behandelen.

Wat gebeurt er als uw kat kaneel eet?

Het is erg handig voor de dierenartsen als u hen precies kunt vertellen wat uw kat heeft gegeten, omdat ze zullen begrijpen en weten hoe ze uw huisdier het beste kunnen behandelen.

Als uw kat kaneel heeft gegeten en een allergische reactie heeft gehad, is een snelle behandeling bij de dierenarts essentieel.

Voor huidreacties wordt het getroffen gebied grondig gewassen met water en milde zeep of wasmiddel om de irriterende stof te verwijderen. De huid kan dan worden behandeld met verzachtende zalven en antibiotica.

Als kaneeltoxiciteit is opgetreden door inname, is de behandeling meestal ondersteunend om het lichaam van uw kat te helpen het toxine te verwijderen en de symptomen te verlichten. Soms wordt de maag grondig weggespoeld onder algemene verdoving (maagspoeling) en wordt actieve kool gegeven om verdere absorptie van kaneelverbindingen in de bloedbaan van de kat te voorkomen.

Uw kat moet enkele dagen in het ziekenhuis bij de dierenarts worden opgenomen en krijgt agressieve vloeistoftherapie, anti-braakmedicatie en medicijnen om de lever te ondersteunen, evenals zuurstoftherapie. Er zullen regelmatig bloedonderzoeken worden uitgevoerd om de orgaanfunctie en de reactie op de behandeling te controleren. Vitamine K zal ook worden gegeven als een tegengif voor de gevaarlijke coumarine die wordt aangetroffen in kaneel om bloedingen te voorkomen.

Lees ook: Kattenbloedonderzoek (verschillende soorten tests, gezondheidstoestanden en kosten)

De prognose voor katten die kaneeltoxiciteit hebben gehad, varieert afhankelijk van de omvang van de symptomen en hoe snel ze worden behandeld. Met een snelle behandeling herstellen de meeste katten goed. Maar als orgaanschade is opgetreden, is de prognose zeer voorzichtig, omdat het erg moeilijk kan zijn om de orgaanfunctie te herstellen.

Houden katten van de smaak van kaneel?

Nee, katten houden niet van de smaak van kaneel. Over het algemeen ruikt of smaakt voedingsmiddelen met kaneelsmaak niet erg aantrekkelijk voor katten.

Laatste gedachten

Kaneel wordt niet gedefinieerd als giftig voor katten, maar het kan nog steeds erg gevaarlijk voor hen zijn. Katten missen het enzym dat nodig is om kaneel af te breken, dus onbedoelde inname of blootstelling gedurende een lange periode kan ervoor zorgen dat de verbindingen zich ophopen in het lichaam van uw kat en giftig worden.

Kaneelvergiftiging kan ernstige ziekte en leverfalen veroorzaken, evenals ademhalingsmoeilijkheden, een lage bloedsuikerspiegel en een verstoorde buik. U moet voorkomen dat uw kat kaneel- of kaneelbevattend voedsel eet en als u denkt dat uw huisdier er een heeft gegeten, neem dan onmiddellijk contact op met uw dierenarts.

Lees ook: Medicijnvergiftiging bij katten: oorzaken, symptomen, behandeling

Veelgestelde vragen

Hoeveel kaneel is giftig voor katten?

Kaneel is technisch gezien niet giftig voor katten. In grote hoeveelheden wordt het echter giftig omdat katten het enzym missen dat nodig is om het af te breken. Om vergiftiging te voorkomen, mogen katten helemaal geen kaneel krijgen.

Houden katten van gemalen kaneel?

Nee, katten houden niet van gemalen kaneel. De geur is onaantrekkelijk voor hen en als het wordt ingeademd, kan het irritatie van de luchtwegen veroorzaken.

Houden katten van kaneel?

Nee, katten houden niet van de smaak van kaneel en de sterke geur heeft de neiging om ze af te schrikken!

Welke kruiden zijn schadelijk voor katten?

Katten kunnen geen knoflook, bieslook, kamille, sint-janskruid, citroengras, munt, oregano of dragon eten.