5 groenten die katten kunnen eten (en 5 om te vermijden!)

Goede katteneigenaren weten dat een van de beste manieren om onze kattenvrienden zo gezond mogelijk te houden, is om goede voeding te bieden.

Veel katteneigenaren zijn zich echter niet bewust van welk voedsel hun katten wel en niet kunnen eten, naast hun normale kattenvoer. Dus, kunnen groenten een rol spelen in het dieet van uw kat? Lees verder om erachter te komen of katten groenten kunnen eten en of ze een gezonde keuze zijn voor uw kat.

Kunnen katten groenten eten?

Het simpele antwoord hierop is: Ja, hoewel er waarschuwingen zijn bij sommige groenten.

Het is prima om het dieet van uw kat aan te vullen met wat groenten, zoals gekookte wortel of broccoli, maar vermijd het geven van bepaalde groenten zoals uien of knoflook aan uw kat, omdat deze giftig zijn en ernstige gezondheidsproblemen kunnen veroorzaken.

Vergeet niet dat katten nooit een volledig plantaardig dieet mogen krijgen en altijd veel van hun voeding moeten krijgen van een op vlees gebaseerd dieet.

Als obligate carnivoren is het eiwit dat katten uit vlees halen het enige type eiwit dat aan hun voedingsbehoeften zal voldoen. Een dieet op basis van vlees is de beste optie om uw kat op zijn best te houden. Neem altijd contact op met uw dierenarts voordat u nieuw voedsel in het dieet van uw kat introduceert.

Veilige groenten voor katten

#1 Broccoli

Broccoli is niet alleen lekker, maar het is ook veilig voor je kat om te eten. Het is extreem gemakkelijk te bereiden en bevat veel antioxidanten. Broccoli is ook een goede bron van ruwvoer, wat uw kat zal helpen met een betere stoelgang en een gezond spijsverteringsstelsel.

#2 Worteltjes

Evenzo zijn wortels een goede bron van vitamines en mineralen. Wortelen zijn een geweldige bron van vitamine A, wat een essentiële vitamine is voor uw kat om in goede gezondheid te blijven. Wortelen zijn een geweldige snack, maar deze moeten met mate worden gegeven. Wortelen zijn niet ideaal voor katten met een voorgeschiedenis van calciumoxalaat blaasstenen of kristallen in hun urine, omdat ze een matige hoeveelheid oxalaten bevatten.

Wortelen kunnen gekookt of rauw worden gegeven, maar idealiter moeten ze eerst worden gekookt om te voorkomen dat ze verstikkingsgevaar voor uw kat worden.

Lees ook: Kunnen katten wortels eten?

#3 Sperziebonen

Veel andere groene groenten zijn volkomen veilig voor uw kat om te eten en kunnen een belangrijke rol spelen in een gezond dieet, waaronder erwten en sperziebonen.

Verse of bevroren sperziebonen (wanneer gekookt) kunnen veel gezondheidsvoordelen hebben. Als u kiest voor ingeblikte sperziebonen, zorg er dan voor dat ze weinig natrium bevatten, omdat te veel hiervan slecht kan zijn voor uw kat.

Sperziebonen kunnen het meest gunstig van allemaal zijn omdat ze dienen als een bron van vezels en kunnen helpen bij het spijsverteringsstelsel van uw kat en de controle over gewichtsverlies. Net als wortels bevatten sperziebonen een matige hoeveelheid oxalaten, dus beperk het voeren bij katten met een voorgeschiedenis van blaasproblemen.

#4 Spinazie

Naast het verstrekken van vitaminen en mineralen, kan spinazie een ontstekingsremmend effect hebben bij katachtigen. Het is echter vooral belangrijk dat spinazie alleen in lage hoeveelheden wordt gegeven, omdat het calciumoxalaat bevat. In kleine doses is dit onschadelijk, maar in grotere hoeveelheden kan het bijdragen aan ernstige urinewegproblemen bij uw kat.

#5 Appels

Het simpele antwoord is: ja, katten kunnen appels eten. Appels zijn een veilig menselijk voedsel voor katten om te eten, hoewel veel katten de smaak niet lekker zullen vinden. Sommige bronnen zullen beweren dat, omdat katten ‘obligate carnivoren’ zijn, ze geen appels kunnen verteren.

Dit is niet waar. ‘Obligate carnivoor’ betekent simpelweg dat katten vlees moeten eten om te overleven, omdat ze niet alle voeding die ze nodig hebben uit plantaardige bronnen kunnen halen. Katten zijn nog steeds in staat om appels en ander plantaardig voedsel te verteren.

Appels mogen niet worden gegeven aan katten met diabetes, omdat ze veel suiker bevatten en ervoor kunnen zorgen dat ze gedestabiliseerd raken. Appels moeten zeer voorzichtig worden gegeven aan katten met IBD, gevoeligheid en chronische gastro-enteritis, omdat deze katten meer vatbaar zijn voor bijwerkingen van het eten van iets buiten de norm. De hoeveelheid en combinatie van soorten vezels in appels kan moeilijk te verteren zijn, waardoor overtollig gas, maagklachten en diarree ontstaan.

Zijn er nadelen aan het voeren van katten groenten?

Kat die sla eet

Er zijn enkele nadelen aan het voeren van je kattengroenten. De meeste hiervan draaien om het voeren van te veel plantaardig materiaal of de verkeerde groenten.

Katten zijn obligate carnivoren, dus ze missen de spijsverteringsenzymen die nodig zijn om bepaalde soorten plantaardige vezels af te breken, dus te veel groenten kunnen de spijsvertering van uw kat verstoren.

Terwijl groenten wel vezels bevatten, die is gunstig voor het spijsverteringsstelsel, groenten bevatten ook koolhydraten. Extra calorieën uit koolhydraten kunnen leiden tot kattenobesitas, een groeiend probleem bij katten. Daarom, terwijl katten veilig groenten kunnen eten, is het belangrijk dat ze alleen in kleine hoeveelheden aan hen worden gegeven.

Hoewel het over het algemeen als veilig wordt beschouwd om uw kat de meeste groenten te voeren – als ze perfect gekookt en bereid zijn – moeten sommige groenten worden vermeden omdat ze gevaarlijk zijn voor katten of omdat katten moeite hebben om ze te verteren.

Enkele van de groenten om weg te blijven van zijn:

Groenten om te vermijden

#1 Uien, bieslook en knoflook

Leden van het geslacht Allium zoals uien, bieslook, knoflook en prei zijn giftig omdat ze een verscheidenheid aan zwavelhoudende oxidanten hebben die katten moeilijk kunnen afbreken. Deze verbindingen veroorzaken schade aan rode bloedcellen, waardoor het lichaam van de kat ze vernietigt, wat kan leiden tot bloedarmoede.

Deze groenten zijn giftig in alle vormen (van rauw tot gekookt en zelfs in poedervorm). Inname van elke hoeveelheid zal enige schade aan rode bloedcellen veroorzaken, maar ziekte treedt op wanneer de hoeveelheid beschadigde rode bloedcellen groter is dan het vermogen van het lichaam om meer te produceren.

De hoeveelheid die een toxiciteit veroorzaakt, varieert op basis van de concentratie van die oxidatiemiddelen, maar knoflook is de krachtigste van de groep. Symptomen van deze toxiciteit zijn braken, diarree, vermoeidheid, moeizame ademhaling, bleek of geel tandvlees en rode tot bruingekleurde urine.

#2 Tomaten

Rijpe tomaten zijn op zichzelf niet gevaarlijk voor katten om te eten. Tomatenbladeren, stengels en andere delen van de tomatenplant zijn echter giftig en een tomaat die nog niet rijp is, kan gastro-intestinale problemen veroorzaken.

#3 Avocado’s

Avocado’s zijn een gezonde en trendy snack voor ons, maar voor katten kunnen ze problemen veroorzaken. Avocado’s hebben een vetgehalte dat net te hoog is voor katten. De zaden kunnen ook een verstikkings- of darmobstructiegevaar vormen

Lees meer: Pancreatitis bij katten: oorzaken, symptomen, behandeling

Voordelen van groenten voor katten

Kat eet salade

Hoewel ze geen essentieel onderdeel zijn van het kattendieet, hebben groenten wel enkele voedingsvoordelen voor katten.

Vergeet niet dat groenten geen essentieel onderdeel zijn van het dieet van uw kat, en hoewel katten geen groenten alleen kunnen eten, kunnen ze voedingsvoordelen voor de gezondheid bieden.

Over het algemeen kunnen katten de meeste groenten eten. Ze kunnen wat gemengd met hun normale dieet waarderen voor variatie. Als algemene vuistregel, zorg ervoor dat traktaties en supplementen niet meer dan 10% van de calorie-inname van uw kat uitmaken. Groenten bevatten voedingsstoffen zoals magnesium, kalium, vezels, vitamines en antioxidanten, die nuttig kunnen zijn om het immuunsysteem van uw kat te stimuleren en te helpen bij de spijsvertering.

Groenten kunnen dienen als een caloriearm alternatief voor normale kattentraktaties, maar zoals met alle voedingsplannen, moet u eerst uw dierenarts raadplegen over de specifieke behoeften van uw kat.

U vindt veel verschillende groenten op de markt, maar zorg ervoor dat u uw kat alleen groenten aanbiedt die veilig en heilzaam zijn.

Conclusie

Over het algemeen worden de meeste groenten als veilig beschouwd, maar mogen ze alleen als een occasionele traktatie worden gegeven en mogen ze niet de kern van het dieet van een kat vormen.

Raadpleeg altijd je dierenarts en doe onderzoek naar welke groenten geschikt zijn. Als groenten een overstuur veroorzaken voor uw kat of als uw kat onwel lijkt na het eten van groenten, moet u advies inwinnen bij uw dierenarts.

Veelgestelde vragen

Hoeveel groente kan ik mijn kat geven?

Als je je kat wat groenten wilt geven, bak of stoom dan en snijd ze in kleine stukjes. Bied de groenten alleen aan of pureer ze en meng ze door het normale voedsel van je kat.

Ten minste 90 procent van de aanbevolen dagelijkse calorie-inname van uw kat moet afkomstig zijn van kattenvoer van hoge kwaliteit, met niet meer dan 10 procent afkomstig van traktaties, maar deze traktaties kunnen groenten bevatten.

Zijn groenten goed voor katten?

Katten hebben eigenlijk geen groenten nodig in hun dieet, maar ze kunnen er veel veilig eten. In kleine doses kunnen groenten van waarde zijn voor uw kat, maar ze mogen geen belangrijk onderdeel van hun dieet vormen. Om ervoor te zorgen dat uw kat alle voedingsstoffen krijgt die hij nodig heeft, moet u investeren in kattenvoer van goede kwaliteit.

Kunnen katten elke dag groenten eten?

U hoeft uw kat niet elke dag van groenten te voorzien; katten kunnen ze het meest waarderen als ze een paar keer per week als traktatie worden gegeven.

Ook al worden groenten als extreem gezond beschouwd voor ons, het overschrijden van de 10 procent van de dagelijkse calorie-inname van uw kat betekent dat u problemen riskeert met te veel koolhydraten, wat kan leiden tot obesitas.

Kan ik mijn kat te veel groente geven?

Elk voedsel heeft het potentieel om uw kat onwel te maken als het te veel wordt gegeten, dus het is het beste om groenten te beperken tot af en toe een traktatie.