Kunnen katten voelen of je ze niet leuk vindt?

Niet iedereen is een kattenmens – sommige mensen zijn kattenliefhebbers, terwijl anderen een hekel hebben aan of zelfs bang zijn voor katten. Natuurlijk, als je een kattenmens bent, is het moeilijk om te begrijpen wat er niet leuk is, en je kunt je zelfs zorgen maken over de gevoelens van je harige familielid.

Immers, als je kat zich realiseert dat een persoon hem niet leuk vindt, zal hij dan niet gekwetst of beledigd zijn? Nou, eigenlijk niet. Laten we eens kijken waarom katten het niet kan schelen als je ze niet leuk vindt, en sommigen geven er misschien zelfs de voorkeur aan!

Weten katten of mensen ze niet leuk vinden?

Katten zijn zich behoorlijk bewust als het gaat om mensen en hun gevoelens.

Katten zijn zich behoorlijk bewust als het gaat om mensen en hun gevoelens. Ze herkennen menselijke emoties zoals verdriet, geluk, depressie, woede en angst en zullen hun gedrag aanpassen afhankelijk van de stemming van hun mens.

Het is ontroerend om te denken dat katten ons willen opvrolijken als we verdrietig zijn, en als je van katten houdt, dan zal een knuffel met je spinnende kat de dingen waarschijnlijk een beetje beter laten voelen.

Maar wat als een kattenknuffel niet erg aantrekkelijk is, of zelfs je idee van de hel? Katten pikken ook vibes en sociale signalen op die hen laten weten of een persoon een kattenmens is. Dus als je niet van katten houdt, zal een kat het zeker weten.

Lees ook: 8 manieren om een bange en angstige kat te helpen zelfverzekerd te zijn

Welke tekenen kunnen een kat vertellen dat je ze niet leuk vindt?

Als je niet van katten houdt en je bezoekt een vriend die dat wel doet, denk je misschien dat je je gevoelens goed verborgen houdt. Je zult echter veel subtiele signalen afgeven met je gedrag en hun kat zal ze oppikken. Hier zijn enkele voorbeelden:

Lichaamstaal

Hoewel de kat misschien niet het hele spectrum van je gedrag begrijpt, zijn ze slim en oplettend genoeg om op te merken dat je niet geïnteresseerd of op scherp staat.

Als er een kat rondloopt en je bent er niet enthousiast over, zul je je waarschijnlijk een beetje ongemakkelijk gedragen. Als je zit, kun je je knieën en voeten bij elkaar houden, je handen op je schoot houden en je rug licht gebogen houden. Je zult waarschijnlijk gespannen en stijf lijken, in plaats van ontspannen, en je zou kunnen friemelen.

U kunt ook oogcontact met de kat vermijden en ze goed in de gaten houden of oogcontact volledig vermijden. Hoewel de kat misschien niet het hele spectrum van je gedrag begrijpt, zijn ze slim en oplettend genoeg om op te merken dat je niet geïnteresseerd of op scherp staat.

Lees ook: Hoe te zien of een kat boos is

Toon van de stem

Angstige kat

Katten herkennen de toon in de stemmen van mensen en kunnen deze informatie gebruiken om te beslissen of ze worden verwelkomd … of niet!

Katten herkennen de toon in de stemmen van mensen en kunnen deze informatie gebruiken om te beslissen of ze worden verwelkomd … of niet! Als iemand die van katten houdt met hen praat, zouden ze de neiging hebben om een hogere toonhoogte, zang, stem te gebruiken die vergelijkbaar is met wat velen gebruiken wanneer ze met baby’s praten.

Hun stem kan ook zachter en kalmerender zijn. Als je niet van katten houdt, zijn er waarschijnlijk sporen van angst, irritatie, zenuwen of woede in je stem, en de meeste katten zullen dat oppikken.

Lees ook: Missen katten hun baasje als ze weg zijn?

Gebrek aan erkenning

Je zou kunnen denken dat door een kat volledig te negeren, je helemaal geen signalen afgeeft.

Je zou kunnen denken dat door een kat volledig te negeren, je helemaal geen signalen afgeeft. Maar eigenlijk zal een gebrek aan erkenning, vooral als ze proberen je aandacht te trekken, een voor de hand liggende manier zijn om een kat te laten zien dat je geen contact met hem wilt.

Dit betekent dus dat als ze je benaderen, miauwen of op de stoel naast je springen, dit niet is omdat je je gevoelens niet duidelijk hebt gemaakt.

Lees ook: Waarom is mijn kat zo wanhopig op zoek naar aandacht? Top 10 Redenen

Nerveuze energie

Als je bang bent voor katten of angstig om ze heen, zal de kat je zenuwen oppikken. Dit komt omdat je gespannen zult zijn, je ademhaling zal veranderen en je lichaamsbewegingen schokkerig en minder ontspannen zullen zijn.

Vermijding

Het is niet alleen het vermijden van oogcontact dat het spel weggeeft. Als je actief weggaat van een kat wanneer ze je naderen of verschuifbaar wegloopt als ze in de buurt zijn, maak je duidelijk dat je ze niet leuk vindt.

Worden katten boos als je ze niet leuk vindt?

Katten lijken geen negatieve emotie te voelen wanneer een persoon ze niet leuk vindt, sterker nog, ze lijken het best leuk te vinden.

Mensen zijn sociale wezens, van wie velen aardig gevonden willen worden en voor mensen willen zorgen, alsjeblieft. Als iemand je vertelt dat hij je niet leuk vindt, kan dit kwetsend en verontrustend zijn en je het gevoel geven dat je iets verkeerd hebt gedaan. Dankenvolledig, katten lijken dit helemaal niet te ervaren.

Katten lijken geen negatieve emotie te voelen wanneer een persoon ze niet leuk vindt, sterker nog, ze lijken het best leuk te vinden. Maar waarom?

Lees ook: Weten katten wanneer je verdrietig bent?

Waarom houden katten van mensen die geen kattenmensen zijn?

Lijkt raar, toch? Met alle liefde die beschikbaar is van de kattenmensen van de wereld, waarom trekken katten naar mensen die niet veel van katten houden? Afgezien van het misschien proberen om ze te converteren, zijn hier een paar mogelijke redenen:

Ze hebben controle

Als ze een niet-kattenliefhebber benaderen, hebben ze minder kans om overmatig contact te krijgen en kunnen ze de schoten roepen wanneer ze willen dat de kattenknuffels voorbij zijn.

Veel huisdierouders vinden het leuk om hun katten overvloedige hoeveelheden genegenheid te tonen. Dit betekent frequente en langdurige knuffels, eindeloos aaien en bijna continu contact. Dit is geweldig voor ons eigenaren van gezelschapsdieren, omdat het aaien van onze katten stress kan verlichten en ons humeur en welzijn kan verbeteren.

Maar zelfs als uw kat graag geaaid wordt, wordt het soms een beetje veel voor onze katachtige familieleden. Als ze een niet-kattenliefhebber benaderen, hebben ze minder kans om overmatig contact te krijgen en kunnen ze de schoten roepen wanneer ze willen dat de kattenknuffels voorbij zijn.

Lees ook: Waarom is mijn kat zo wanhopig op zoek naar aandacht? Top 10 Redenen

Ze kunnen ontsnappen

Als ze een persoon kiezen die niet zo van hen houdt, weten ze dat ze kunnen vertrekken wanneer ze maar willen.

Hoewel een kattenmens het nooit van plan zou zijn, kunnen katten zich soms een beetje gevangen of claustrofobisch voelen als ze worden geknuffeld of overmatig worden geaaid. Als ze een persoon kiezen die niet zo van hen houdt, weten ze dat ze kunnen vertrekken wanneer ze maar willen. De persoon zou waarschijnlijk zelfs blij zijn als ze vertrokken.

Lees ook: Hoe een kat te aaien – de 3 basis do’s en don’t’s

Contact is minimaal

Iemand die niet van katten houdt, zal ze waarschijnlijk alleen aanraken als het absoluut moet, dus overenthousiast contact is niet aan de orde.

Soms, als je je kat aait, is minder meer. Het is heerlijk om met je vingers door de vacht van je poesje te kunnen lopen, en veel katten genieten ervan, maar soms wordt het een beetje veel voor ze. Iemand die niet van katten houdt, zal ze waarschijnlijk alleen aanraken als het absoluut moet, dus overenthousiast contact is niet aan de orde.

Ze voelen zich veilig

Je kat is nog steeds dol op je en je kunt ze nog steeds veel meer bieden dan iemand die niet van katten houdt.

Een combinatie van weg kunnen komen wanneer ze willen, en niet overweldigd worden door menselijk contact, betekent dat uw kat zich misschien het veiligst voelt bij iemand die geen kattenliefhebber is.

Hoe kun je je band met je kat verbeteren als je een kattenliefhebber bent?

Als je een kattenliefhebber bent, is niet alles verloren. Je kat is nog steeds dol op je en je kunt ze nog steeds veel meer bieden dan iemand die niet van katten houdt. Om je band echter verder te versterken, waarom zou je je gedrag niet aanpassen door een paar tips van de donkere kant te nemen?

Overdrijf het niet

Het is echt verleidelijk als we van onze katten houden om ze alle genegenheid te geven die we kunnen verzamelen.

Het is echt verleidelijk als we van onze katten houden om ze alle genegenheid te geven die we kunnen verzamelen. Ze geven ons hart immers zo’n vol gevoel dat we ze alle liefde in één keer willen tonen. Als je het echter een beetje afzwakt, zal het niet zo overweldigend zijn voor je kat en zou je band erdoor moeten verbeteren.

Lees ook: 10 verrassende feiten over kattensnorharen die je misschien niet wist

Geef ze de ruimte

Probeer je kat niet te achtervolgen of te volgen. Als ze weggaan, is dat omdat ze er genoeg van hebben en wat tijd alleen willen. Dit is vooral moeilijk voor jonge mensen, die de beste bedoelingen hebben, maar overprikkeld kunnen raken als de kat in de buurt is.

Geef ze controle

Laat je kat naar je toe komen en lees zijn gedrag en lichaamstaal goed door. Als je tekenen in het gedrag van je kat ziet dat hij weg wil of niet meer aangeraakt wil worden, respecteer dat dan. Kijk uit voor dingen als een zwiepende staart, geen spinnen, worstelen, knabbelen en krabben.

Samenvatting

Het lijkt misschien vreemd, maar katten houden van de onafhankelijkheid en controle die een niet-kattenliefhebber hen geeft. Katten vinden het leuk om de dienst uit te maken en genegenheid te tonen op hun voorwaarden. Als je ze de controle teruggeeft, zal je band verbeteren en kun je nog steeds genieten van kitty-knuffels wanneer de tijd rijp is.

Lees ook: Waarom is mijn kat niet aanhankelijk?

Veelgestelde vragen

Kunnen katten voelen wanneer je ze niet leuk vindt?

Katten weten wanneer mensen ze niet leuk vinden. Ze pikken hun lichaamstaal, gedrag en toon op. Verwacht echter niet dat het hen stoort – katten houden nogal van people die ze niet leuk vinden!

Kunnen katten voelen wanneer je ongelukkig bent?

Katten kunnen menselijke emoties zoals verdriet en woede voelen en het is bekend dat ze hun gedrag veranderen wanneer hun eigenaren depressief zijn.

Houden katten van mensen die hen niet mogen?

Katten kunnen zich aangetrokken voelen tot mensen die ze niet leuk vinden omdat ze controle hebben over de interactie en niet vast komen te zitten in een overijverige knuffel die langer duurt dan ze zouden willen.

Hoe laat je een kat weten dat je hem niet leuk vindt?

Je hoeft een kat niet te vertellen dat je hem niet leuk vindt, hij zal het al weten van je gedrag en lichaamstaal. Als u echter geen contact met hen wilt, kunt u weggaan of de katteneigenaar vragen of ze de kat uit de kamer kunnen verplaatsen totdat u bent vertrokken.