Kunnen katten verkouden worden van mensen?

Huiskat rustend op een bed.

Shutterstock.com

Je ligt in bed met een zware verkoudheid en plotseling begint je kat te niezen en er onwel uit te zien. Het is gemakkelijk om aan te nemen dat je kat verkouden is geworden. Maar de menselijke verkoudheid is (zoals veel virussen) soortspecifiek en kan alleen bij mensen overleven.

Katten kunnen niet verkouden worden van mensen, hoewel ze niet immuun zijn voor alle menselijke respiratoire virussen. Honderden virussen veroorzaken verkoudheidssymptomen bij mensen, enkele van de meest voorkomende zijn het humaan rhinovirus en respiratoir syncytieel virus (RSV). Sommige veel voorkomende kattenspecifieke ziekten veroorzaken echter vergelijkbare symptomen en veel andere aandoeningen kunnen de loopneus van uw kat veroorzaken.

Snel overzicht

01

De virussen die de verkoudheid bij mensen veroorzaken, kunnen niet worden overgedragen op uw kat.

02

Katten kunnen verkoudheidssymptomen ontwikkelen als gevolg van veel voorkomende kattenspecifieke aandoeningen.

03

Het is onwaarschijnlijk dat ziekten zoals COVID-19 en influenzavirussen tussen mensen en katten overgaan.

Gaan luchtweginfecties over tussen mensen en katten?

Ja, sommige virussen gaan af en toe over tussen soorten. Ziekten die tussen mens en dier overgaan, staan bekend als zoönosen of zoönotische ziekten. Zeer virulente vogelgriepstammen blijken over te gaan op mensen en andere zoogdieren en tussen mensen en katten. In Europa zijn katten experimenteel besmet met stammen van het menselijke griepvirus. Bovendien zijn antilichamen tegen het menselijke influenzavirus geïdentificeerd bij katten. Het opzetten van een immuunrespons toont aan dat natuurlijke overdracht mogelijk is. Symptomen bij katten zijn naar verwachting afwezig of mild. Maar met virussen die voortdurend muteren en evolueren, is dit misschien niet altijd het geval.

Van het SARS-CoV-2-virus, dat Covid-19-infecties bij mensen veroorzaakt, is ook aangetoond dat het tussen mensen en katten overgaat. Nogmaals, de symptomen zijn vaak milder bij katachtigen. Het coronavirus dat COVID-19 veroorzaakt, moet echter niet worden verward met het katachtige coronavirus, dat alomtegenwoordig is in de kattenpopulatie en kan leiden tot de ontwikkeling van infectieuze peritonitis bij katten (FIP).

Wat kan verkoudheidssymptomen bij katten veroorzaken?

Schattige Schotse vouwkat met een uitdrukking alsof hij op het punt staat te niezen

Shutterstock.com

Kattengriep is een verzamelnaam voor ziekten die verkoudheidsverschijnselen bij katten veroorzaken. In de meeste gevallen worden deze bovenste luchtweginfecties (URI) veroorzaakt door feline herpesvirus (of feline rhinotracheitis virus) of feline calicivirus. Geen van beide kan overgaan tussen katten en mensen. Veel voorkomende symptomen van deze infecties zijn:

De ernst van de aandoening kan enorm variëren. Sommige katten hebben helemaal geen symptomen, terwijl anderen extreem ziek kunnen zijn en ziekenhuiszorg nodig hebben. Secundaire bacteriële infecties kunnen de aandoening compliceren en kunnen leiden tot longontsteking. Pasteurella multocida is zo’n bacterie in de luchtwegen van gezonde katten die een vervelende infectie kan veroorzaken wanneer uw kat onwel wordt.

Primaire bacteriële infecties kunnen ook verkoudheidsachtige symptomen veroorzaken. Chlamydophila felis is een veel voorkomende oorzaak van milde symptomen van de bovenste luchtwegen en pijnlijke, waterige ogen bij kittens. Bordetella bronchiseptica-infecties kunnen hoesten en borstinfecties veroorzaken die ernstig kunnen zijn, vooral bij zeer jonge katten.

Andere oorzaken van respiratoire symptomen bij katten

Het is belangrijk om te weten dat er veel andere oorzaken zijn van niezen en hoesten bij katten. Kattenastma is een veel voorkomend probleem dat kan leiden tot piepende ademhaling en hoestbuien. Allergieën kunnen astma veroorzaken of kunnen uw kat gewoon de snuifjes geven.

Als uw kat niest en een nasale afscheiding heeft die niet opruimt, kan hij chronische rhinitis (neusholteontsteking) hebben. Rhinitis kan worden veroorzaakt door primaire ontstekingsziekte, een vreemd lichaam, aanhoudende allergieën, bacteriële en virale infecties, schimmelinfecties en af en toe kanker.

Als uw kat echter tekenen heeft van een snelle of moeizame ademhaling, moet u onmiddellijk veterinaire hulp inroepen. Ademhalingsmoeilijkheden kunnen worden veroorzaakt door ontsteking of obstructie van de bovenste luchtwegen. Toch is het vaker een symptoom van longproblemen en kan het het gevolg zijn van longontsteking, hartaandoeningen of vocht in de borst.

Hoe zorg je voor je kat met verkoudheidsklachten

Kat in de buurt van een vrouw die niest

Shutterstock.com

Als u zich zorgen maakt dat uw kat onwel is, plan dan zo snel mogelijk een reis naar uw dierenarts. Zij kunnen uw kat grondig beoordelen en beslissen of er tests of medicatie nodig zijn. Eenmaal thuis is het cruciaal om de symptomen van uw kat zorgvuldig in de gaten te houden voor het geval ze plotseling verergeren. De meeste symptomen zullen snel verdwijnen met een beetje TLC thuis. Zorg ervoor dat ze goed eten en drinken om ze gevoed te houden en goed gehydrateerd. Stinkend voedsel zoals gekookte vis kan hen helpen om te eten.

Het is een goed idee om uw kat binnen te houden, beperkt tot een deel van het huis, zodat ze in bed kunnen rusten met hun voedsel, water en kattenbak in de buurt. U kunt loopogen en neuzen reinigen met een zoutoplossing met een schone doek om ze comfortabeler te maken. Ook als uw kat tolereert dat hij in een stoombad is (bijvoorbeeld wanneer u een douche neemt) of als u toegang heeft tot een luchtbevochtiger, bevochtigt dit de longen en helpt het om hun luchtwegen vrij te maken.

Overdracht van ziekten, met name virale infecties, is uiterst zeldzaam tussen mensen en katten. Ons begrip van deze omstandigheden verandert echter voortdurend. Het is dus logisch om voorzichtig te zijn met onze huisdieren. Als u of uw kat onwel is, zorg dan voor een goede hygiëne, was de handen na elke interactie en houd hun beddengoed, kommen en kattenbak schoon. Op die manier kunt u er zeker van zijn dat u uw best doet om u en uw kat veilig te houden.

Gerelateerde voorwaarden:

Veelgestelde vragen

Hoe kan ik mijn kat beschermen tegen respiratoire virussen?

Herpes- en calicivirusvaccinaties zijn op grote schaal beschikbaar en effectief. Zodra uw kat deze virussen heeft opgelopen, lopen ze het risico op opflakkeringen van de ziekte levenslang, dus het is essentieel om ze vanaf jonge leeftijd te voorkomen. Als u een immuungecompromitteerde kat heeft, zal het stoppen van contact met andere katten hun risico op het oplopen van kattengriep verminderen.

Evenzo, als uw kat onwel is, houd hem dan binnen. Buitenkatten kunnen virussen verspreiden naar andere katten in de buurt. Als nieuwe katten het huishouden binnenkomen, kan een quarantaineperiode verstandig zijn, vooral als ze wachten op hun eerste vaccinaties.

Hoe lang duurt een kat verkouden?

De meeste virale verkoudheden duren ongeveer 1-2 weken bij katten en de symptomen zouden geleidelijk moeten verbeteren na de eerste dag of twee. Als uw kat na een paar dagen niet beter is, raadpleeg dan uw dierenarts om er zeker van te zijn dat er geen tekenen zijn van een ernstigere infectie. Als uw kat op enig moment moeizaam of snel ademend is, raadpleeg dan onmiddellijk een dierenarts.

Cats.com maakt gebruik van hoogwaardige, geloofwaardige bronnen, waaronder peer-reviewed studies, om de beweringen in onze artikelen te ondersteunen. Deze inhoud wordt regelmatig beoordeeld en bijgewerkt op nauwkeurigheid. Bezoek onze
Over ons pagina om meer te weten te komen over onze normen en om te voldoen aan onze veterinaire beoordelingsraad.

  1. Frymus, T., Belák, S., Egberink, H., et al. (2021). Influenza virus infecties bij katten. Virussen. 13(8), 1435

  2. Stout, A.E., André, N.M., Jaimes, J.A., et al. (2020). Coronavirussen bij katten en andere gezelschapsdieren: Waar past SARS-CoV-2/COVID-19? Veterinaire Microbiologie 247, 108777