Kunnen katten tomaten eten?

kunnen katten tomaten eten

Als huisdierouders, wanneer we proberen gezond te zijn, kunnen we een salade bestellen. Misschien wel de belichaming van gezond voedsel, een eenvoudige kom salade bevat verse ingrediënten zoals tomaten, komkommer, sla en andere caloriearme saladegroenten.

Deze saladegroenten zitten boordevol vitamines, mineralen en antioxidanten. Dus, wat als u wilt dat uw katachtige familielid ook profiteert van deze supergezonde ingrediënten? Kunnen katten tomaten eten?

Kort overzicht: Kunnen katten tomaten eten?

Welnu, de waarheid is dat hoewel een kleine hoeveelheid volledig rijpe tomaat waarschijnlijk geen schade zal aanrichten, onderrijpe tomaten giftig zijn en daarom slecht voor katten.

Daarom, als je op zoek bent naar een gezonde snack voor je katachtige vriend, zijn er betere, minder risicovolle opties.

Kunnen katten tomaten hebben – Tomaten Nutrition Stats

Een plak rauwe tomaat (50g) bevat de volgende voedingsstoffen. Het is echter belangrijk om te onthouden dat uw kat mogelijk niet alle voedingsstoffen kan gebruiken, omdat ze mogelijk niet biologisch beschikbaar zijn.

Calorieën (kcal) 8
Eiwit (g) 0.40
Vet (g) 0.10
Koolhydraten (g) 1.45
Vezels (g) 0.55
Suiker (g) 1.30
Natrium (mg) 2.5
Calcium (mg) 4.5
Fosfor (mg) 10.75
Zink (mg) 0.28
Kalium (mg) 106.75

Tomaten voedingswaarden

Vaak aangezien voor een groente, is een tomaat eigenlijk een vrucht. Terwijl water het grootste deel van een tomaat uitmaakt (maar liefst 95%!), Bestaat de rest voornamelijk uit koolhydraten en vezels.

Ze zijn een bron van de antioxidant vitamine C en vitamine K1, die van vitaal belang is voor de bloedstolling. Bovendien bevatten ze de B-vitamine folaat en kalium, wat essentieel is voor de hartfunctie en -circulatie.

Zijn tomaten slecht voor katten?

Tomaten bevatten belangrijke vitaminen en mineralen zoals vitamine C, K, B9 en kalium. Vitamine C, ook bekend als ascorbinezuur, is een antioxidant en is van vitaal belang voor groei en herstel. Katten kunnen echter hun eigen vitamine C maken, dus het is geen essentiële vitamine zoals bij mensen.

Vitamine K heeft een vitale rol bij de bloedstolling, dus het is behoorlijk belangrijk voor je kat. Kalium is belangrijk voor de zenuw- en spierfunctie, het handhaven van de bloeddruk en de vochtbalans.

Hoewel deze potentiële voordelen geweldig klinken, zijn er veel veiligere alternatieven voor tomaten die je je pootgenoot kunt voeren zonder je zorgen te maken. Dus, hoewel het risico van een kleine hoeveelheid rijpe tomaat verwaarloosbaar is, is het echt het risico waard als er veilig voedsel is dat u kunt aanbieden?

Hoeveel tomaten kan een kat eten?

Hoeveel tomaten kan een kat eten

Als je kat een kleine hoeveelheid rijpe tomaat heeft gegeten, bijvoorbeeld een halve cherrytomaat, mag hij niet onwel worden.

Zoals hierboven vermeld, is het zeer onwaarschijnlijk dat rijpe tomaten uw kat schade toebrengen. De giftige verbinding solanine is alleen in aanzienlijke hoeveelheden aanwezig in onderrijpe tomaten en de tomatenplant zelf. Daarom, als uw kat een kleine hoeveelheid rijpe tomaat heeft gegeten, bijvoorbeeld een halve cherrytomaat, mag hij niet onwel worden.

Aan de andere kant bevatten de tomatenstengel en de bladeren en stengel van de tomatenplant allemaal grotere hoeveelheden solanine. Dus zelfs een kleine hoeveelheid kan ervoor zorgen dat uw kat onwel wordt.

Kunnen katten tomatensaus of soep eten?

Het is het veiligst om tomaten helemaal te vermijden, zelfs als saus, vooral omdat ze geen voeding bieden die je kat niet uit ander voedsel kan halen. Als u echter besluit om uw kat kleine hoeveelheden rijpe tomaat te voeren met de stengel verwijderd, moet u dit slechts af en toe doen.

Vergeet niet dat zolang het voedsel van uw kat qua voedingswaarde compleet is, het alles bevat wat ze nodig hebben om gezond te zijn. Alle kleine extra’s die je ze geeft, zullen niet alleen hun calorie-inname voor de dag verhogen; het kan ook de balans van voedingsstoffen die door hun kattenvoer worden geleverd, verstoren.

Worden tomaten gebruikt in commercieel kattenvoer?

Het zal je misschien verbazen dat sommige commerciële kattenvoer tomaten bevat. Het is echter belangrijk om te onthouden dat rijpe tomaten geen risico vormen voor de gezondheid van uw kat omdat ze geen solanine bevatten.

Wees dus niet gealarmeerd als je tomaten ziet op het ingrediëntenetiket van het voedsel van je kat; het wordt vaak gebruikt als vulmiddel, met het extra voordeel van extra voedingsstoffen.

De risico’s van het eten van tomaten voor katten

De risico's van het eten van tomaten voor katten

Als u een van de tekenen opmerkt of vermoedt dat uw kat misschien heb je aan je tomatenplant geknabbeld, moet je meteen contact opnemen met een dierenarts.

Natuurlijk is een van de belangrijkste risico’s van het eten van tomaten voor katten als ze delen van de tomatenplant of groene, onrijpe tomaten eten. Als uw kat solaninevergiftiging krijgt, kan hij van zijn voedsel afgaan en ernstig braken en diarree, dribbelen, zwakte en een langzame hartslag ontwikkelen.

Als u een van deze tekenen opmerkt of vermoedt dat uw kat aan uw tomatenplant heeft geknabbeld, moet u onmiddellijk contact opnemen met een dierenarts.

Andere risico’s van het voeren van uw kat tomaten zijn niet gerelateerd aan de tomaten zelf. Ten eerste bevatten gerechten die tomaten bevatten vaak ook uien of knoflook, die ernstig giftig zijn voor katten.

Bakvetten en oliën die worden gebruikt om tomaten te koken, kunnen de ingewanden van uw kat irriteren of een pijnlijke aanval van pancreatitis veroorzaken. Vermijd ook het gebruik van zout, peper, chili of andere smaakmakers die uw kat van streek kunnen maken.

Houden katten van de smaak van tomaten?

Over het algemeen lijken katten niet veel van tomaten te houden. Maar er zijn altijd uitzonderingen op de regel! Dus als je kat een beetje een vreemde eend in de bijt is en van tomaten houdt, is het het beste om toegankelijke tomatenplanten uit je huis, kas of tuin te verwijderen.

Samenvatting

Als het gaat om het voeren van je kat een smakelijke en voedzame traktatie, is het het beste om niet naar de tomaten te grijpen. Hoewel rijpe tomaten veilig zijn voor uw kat om in kleine hoeveelheden te eten, zijn er betere opties die er zijn.

Als je katachtige vriend geniet van de smaak van tomaten, houd ze dan veilig door ervoor te zorgen dat ze geen toegang hebben tot tomatenplanten. Ten slotte, als u vermoedt dat uw kat een deel van een tomatenplant heeft gegeten, moet u met uw dierenarts praten voor dringend advies.

Veelgestelde vragen

Wat gebeurt er als een kat een tomaat eet?

Als uw kat rauwe, rijpe tomaat eet zonder stengel of extra ingrediënten, mogen er geen toxische effecten zijn. Houd er echter rekening mee dat onderrijpe tomaten of tomaten gekookt met smaakmakers of andere ingrediënten een reëel risico vormen voor uw kat en moeten worden vermeden.

Waarom eten katten tomaten?

Sommige katten genieten van de smaak van tomaten, hoe vreemd dat ook is! Wees echter voorzichtig als ze de smaak te pakken krijgen, want ze kunnen besluiten om je tomatenplanten te eten. Tomatenplanten en onrijpe tomaten bevatten de verbinding solanine, die giftig is voor katten.

Zal tomatensaus katten pijn doen?

Tomatensaus bevat geen solanine, maar dat betekent niet dat het veilig is voor je kat om te eten. Tomatensaus, ook wel tomatenketchup genoemd, bevat veel suiker en zout. Beide ingrediënten zijn slecht voor je kat.

Zijn cherrytomaten giftig voor katten?

Cherrytomaten zijn gewoon een soort kleine tomaat. Elke onderrijpe tomaat bevat solanine, dus je moet geen groene cherrytomaatjes aan je kat voeren. Rijpe cherrytomaten hebben geen solanine, maar je voelt je misschien meer op je gemak om ze te vermijden ten gunste van veiligere, voedzamere opties.