Kunnen katten zoete aardappelen eten?

Zoete aardappelen zijn een veel voorkomende menselijke voedselbron, bekend om hun hoge niveaus van gezonde vezels en antioxidanten. Verrassend genoeg zijn ze slechts in de verte verwant aan witte aardappelen en zijn ze qua voedingswaarde heel anders.

Als kattenbezitters vraag je je misschien af of katten zoete aardappelen eten en of er voedingsvoordelen zijn. Welnu, het korte antwoord is dat onze katachtige vrienden kleine hoeveelheden gekookte aardappelen kunnen eten, hoewel het onwaarschijnlijk is dat ze veel voedingsvoordelen zullen behalen.

Snel overzicht: Kunnen katten zoete aardappelen eten

Zoete aardappel voedingsstatistieken

Hier is wat basisvoedingsinformatie voor zoete aardappelen. Deze cijfers hebben betrekking op 180 g rauwe zoete aardappel (ongeveer één grote aardappel), dus kan variëren voor gekookte zoete aardappelen of ingeblikte zoete aardappelen.

Calorieën (kcal) 162
Vet (g) 0.2
Koolhydraten (g) 37
Suikers (g) 5.4
Vezels (g) 3.9
Eiwit (g) 3.6
Vitamine A (mcg) 1730
Vitamine C (mg) 35.3
Kalium (mg) 855

Zoete aardappel Voedingswaarden

Zoete aardappelen zijn een uitstekende bron van vezels, gezonde koolhydraten, kalium en sommige vitamines, vooral vitamine A. Dus zijn ze geschikt als kattenvoer?

Katten zijn obligate carnivoren en halen meestal alle voeding die ze nodig hebben uit vlees. Het spijsverteringsstelsel van een kat is niet goed ontworpen om met groenten om te gaan, en dus is het onwaarschijnlijk dat ze veel gezondheidsvoordelen zullen behalen door het eten van zetmeelrijk voedsel zoals aardappelen.

Voordelen van zoete aardappel voor katten

Kleine hoeveelheden zoete aardappel kunnen een waardevolle vezelbron bieden, die het spijsverteringsstelsel ten goede kan komen en constipatie kan voorkomen. Ze zijn ook een goede bron van bepaalde vitamines en mineralen, waaronder antioxidanten. Deze kunnen echter allemaal worden verkregen uit uw gebruikelijke kattenvoerbrokken zonder groenten aan hun dieet toe te voegen.

Lees ook: De 7 beste kattenvitaminen en -supplementen

Hoeveel zoete aardappel kan een kat eten?

Zoete aardappel kan een waardevolle vezelbron zijn, die het spijsverteringsstelsel ten goede kan komen en constipatie kan voorkomen

Katten zijn obligate carnivoren en niet erg goed aangepast om groenten te eten. Dit betekent dat ze alleen in kleine hoeveelheden mogen worden gegeven.

Katteneigenaren kunnen het gekookte product, zoals gestoomde zoete aardappelen, aardappelpuree of gebakken zoete aardappelen, veilig in kleine hoeveelheden geven, zonder toegevoegde smaakmakers. Te veel zoete aardappel kan maagklachten veroorzaken. Rauwe zoete aardappel mag nooit worden gegeven, omdat dit zal leiden tot spijsverteringsproblemen.

Hoe vaak kan een kat zoete aardappel eten?

Zoete aardappel en andere groenten of zetmeelrijk voedsel mogen geen groot deel uitmaken van het voedsel van uw kat en mogen alleen af en toe worden gevoerd. Zoete aardappelen staan bekend om hun hoge gehalte aan koolhydraten, die obesitas bij onze katten kunnen veroorzaken, dus aardappeltraktaties moeten niet vaak worden gegeven.

Worden zoete aardappelen gebruikt in commercieel kattenvoer?

Ja, sommige commerciële diëten gebruiken zoete aardappel als ingrediënt. Commercieel kattenvoer is meestal gebaseerd op dierlijke eiwitten, waaraan het spijsverteringsstelsel van katten is aangepast, maar gebruik veilige groenten, aardappelen en peulvruchten als toegevoegde vulstoffen. Zoete aardappel wordt vaak gebruikt als vulmiddel dat ook fungeert als een spijsverteringshulpmiddel.

De risico’s van het eten van zoete aardappel voor katten

Ongekookte aardappelen kunnen spijsverteringsproblemen en een maagklachten veroorzaken, dus moeten worden vermeden.

De ASPCA vermeldt de zoete aardappel als niet-giftig voor katten, inclusief zoete aardappelranken, scheuten en stengels. Er zijn echter een paar dingen om op te letten.

Overindulgence

Te veel zoete aardappel kan maagklachten veroorzaken en het hoge niveau van koolhydraten kan gewichtstoename en obesitas veroorzaken als het te vaak wordt gegeven – net alsof we te veel chips of frietjes eten.

Rauwe zoete aardappelen

Ongekookte aardappelen kunnen spijsverteringsproblemen en een maagklachten veroorzaken, dus moeten worden vermeden. Gekookte aardappelen zijn meer geschikt als je ze als kattenvoer wilt voeren.

Kruiderijen

Zoete aardappelen zijn veilig, maar je moet nog steeds altijd het recept controleren, omdat sommige van de vaak toegevoegde smaakmakers gevaarlijk kunnen zijn.

  • Marshmallows – het hoge suikergehalte wordt niet aanbevolen voor katten.
  • Uien en knoflook – deze zijn beide giftig voor katten en moeten in elke hoeveelheid worden vermeden.
  • Zout – te veel zout veroorzaakt overmatige dorst en kan onevenwichtigheden in natrium- en kaliumspiegels veroorzaken die leiden tot nierproblemen. Ingeblikte zoete aardappelen zijn vaak erg hoog in salt en mag niet aan katten worden gegeven.
  • Boter – dit is een veel voorkomend ingrediënt in aardappeltraktaties, maar rijk aan vet, wat kan leiden tot gewichtstoename. Veel katten zijn ook intolerant voor zuivel.

Deze smakelijke groente is veilig voor katten, als ze in kleine hoeveelheden worden gevoerd en gewoon worden gehouden. Gestoomde zoete aardappelen of gebakken zoete aardappelen zijn ideaal, net als gewone puree van zoete aardappel.

Lees ook: Wat kunnen katten eten? 36 menselijke voedingsmiddelen die katten kunnen eten – en 8 ze kunnen het niet!

Houden katten van de smaak van zoete aardappel?

Katten zijn carnivoren, dus hun favoriete smaken en geuren zijn meestal vlezig of visachtig. Veel katten zijn echter nieuwsgierige wezens en houden ervan om nieuwe smaken en texturen uit te proberen, en kunnen heel goed genieten van het proeven van een kleine hoeveelheid aardappel, zelfs als ze er niet veel voedingsvoordeel uit halen.

Veelgestelde vragen

Wat gebeurt er als een kat zoete aardappelen eet?

Gekookte zoete aardappelen zijn volkomen veilig om in kleine hoeveelheden aan katten te worden gegeven. Een lichte maagklachten is mogelijk, maar ongebruikelijk als slechts een kleine hoeveelheid wordt gegeven. Rauwe zoete aardappelen of aardappelen met verschillende toegevoegde kruiden moeten worden vermeden.

Hoeveel zoete aardappel kan ik mijn kat geven?

Het hoofdvoer van uw kat moet zijn gebruikelijke droge brokjes of natvoer zijn. Kleine hoeveelheden (maximaal een volle eetlepel wordt aanbevolen) zoete aardappel kunnen als u wilt aan uw kattenvoer worden toegevoegd, maar het voedingsvoordeel voor uw kat zal klein zijn.

Zijn zoete aardappelen goed voor katten en honden?

Ze bevatten een goede hoeveelheid vezels, wat goed is voor het verminderen van constipatie, en bevatten enkele vitamines en mineralen. Ze zijn waarschijnlijk gunstiger voor honden, die alleseters zijn, dan katten, die carnivoren zijn.

Is rauwe zoete aardappel goed voor katten?

Nee, rauwe aardappelen mogen nooit aan katten worden gevoerd, omdat dit waarschijnlijk maagklachten zal veroorzaken.