Kunnen katten stikken in haarballen? Wat u moet weten!

Hoewel het kijken en horen van een kat die een haarbal ophoest een behoorlijk onaangename en zelfs verontrustende ervaring is als je nieuw bent in het kattenouderschap, is het niet ongebruikelijk dat katten op deze manier haarballen verdrijven. Maar kunnen katten stikken in haarballen? In sommige gevallen – vooral die met bijzonder grote haarballen – kunnen ze stikken in een haarbal.

Het kan een tijdje duren voordat sommige katten een haarbal hebben geëlimineerd. Wanneer een kat een haarbal niet kan passeren, kan dit leiden tot gevaarlijke situaties zoals verstikking of een verstopping in het darmkanaal of de maag van uw kat1. In dit bericht geven we je een heads-up over de symptomen van verstikking bij katten en wat je moet doen als je kat stikt.

3 katten gezichtsverdeler

Wat zijn haarballen?

Katten zijn kieskeurig over het schoonhouden van zichzelf, wat betekent dat zelfverzorging deel uitmaakt van hun dagelijkse routine. Wanneer een kat dit doet, trekt zijn ruwe tong losse en dode haren uit zijn vacht weg en slikt de kat deze haren vervolgens in.

Dit kan een opeenhoping van haar in de maag veroorzaken, die de kat op een gegeven moment zal verdrijven door te braken. Dit is wat vaak wordt beschreven als “het ophoesten van een haarbal”. Elke kat kan haarballen hebben, maar ze komen vooral veel voor bij langharige katten en tijdens het verharingsseizoen.

jonge kat zittend op houten tafel met haarbal
Afbeelding Credit: RJ22, Shutterstock

Zijn haarballen normaal?

Ja, en het is vrij normaal dat katten af en toe haarballen ophoesten.

Tekenen van een haarbal zijn onder meer:

 • Kokhalzen
 • Kokhalzen
 • Gehurkt laag bij de grond
 • De nek uitrekken
 • Hoesten

Wanneer zijn haarballen gevaarlijk?

Hoewel het niet vaak gebeurt, kunnen haarballen in sommige gevallen een darmblokkade veroorzaken, die dodelijk kan zijn als er geen behandeling wordt gezocht. Symptomen van een blokkade zijn braken, buikpijn, niet naar de badkamer gaan, lethargie, verlies van eetlust en herhaaldelijk kokhalzen zonder een haarbal te produceren.

kat verstikt
Afbeelding Credit: JackieLou DL, Pixabay

Als u vermoedt dat uw kat een obstructie heeft veroorzaakt door haarballen of een ander voorwerp, neem dan onmiddellijk contact op met uw dierenarts om ze te laten behandelen. Behandeling voor obstructies omvat vaak het operatief verwijderen van de haarbal, hoewel soms een endoscoop wordt gebruikt.

Haarballen kunnen ook gevaarlijk zijn als ze ervoor zorgen dat katten stikken.

Je moet uitkijken voor de volgende symptomen van verstikking:

 • Strijden om lucht
 • In paniek lijken
 • Kwijlen
 • Kokhalzen of kokhalzen
 • Deinende borstkas zonder geluiden van lucht die er doorheen gaat
 • Poten aan de mond
 • Wrijven met hun gezicht over de grond

kattenpootverdeler

Wat te doen als een kat stikt (3-stappengids)

Als u geen lucht door de luchtpijp van uw kat hoort gaan of als ze andere verstikkingssymptomen vertonen, doe dan het volgende (instructies volgens het advies van Hill’s Pet):

1. Wikkel je kat in

Het is belangrijk om uw kat stil te houden terwijl u hem helpt om verwondingen aan u (d.w.z. krabben) te voorkomen. Wikkel je kat in een handdoek of deken om hem in bedwang te houden.

thematische pauze

2. Kijk in de mond van je kat

Kijk in de bek van je kat en kijk of je alles wat ervoor zorgt dat ze stikken met de hand kunt verwijderen. Je kunt ook voorzichtig een pincet gebruiken als je je hand niet in hun mond kunt krijgen. Probeer niets te verwijderen als u het voorwerp / de haarbal niet kunt zien waardoor uw kat zich verslikt om irritatie van zijn keel te voorkomen.

thematische pauze

3. Doe een “Cat Heimlich Manoeuvre”

Als uw kat is ingestort en/of niet ademt, is uw volgende stap om een aan de kat aangepaste versie van de Heimlich-manoeuvre uit te voeren. Doe dit alleen in het geval van een instorting of als uw kat is gestopt met ademen.

Belangrijk: Als je kat een touwtje in zijn keel heeft, forceer het dan niet als je het er niet gemakkelijk uit kunt trekken. Het zit waarschijnlijk ergens op vast en moet door een dierenarts worden verwijderd.

Volg deze stappen:


 • Leg je kat op zijn zij en leg een hand op zijn rug om hem stabiel te houden. Als alternatief kunt u uw kat op uw buik / borst leggen, maar zorg ervoor dat u zijn hoofd omhoog houdt en zijn voeten laat bungelen.

 • Plaats je vuist (met je andere hand) in het zachte gebied net onder de ribben van je kat. Stoot ongeveer vijf keer omhoog met je vuist in snelle en stevige maar zachte bewegingen.

 • Kijk nog eens in de bek van je kat en kijk of je het voorwerp kunt verwijderen. Als u het object niet ziet, tikt u op de rug van uw kath je hand stevig en kijk weer in hun mond. Herhaal indien nodig stap twee.

 • Wanneer het voorwerp naar buiten is gekomen, doe dan wat kleine ademhalingen in de neus van uw kat terwijl hun mond gesloten is. Dit is om te proberen ze weer te laten ademen.

 • Breng uw kat onmiddellijk naar een dierenarts om hem te laten controleren, of uw kat weer normaal ademt of niet. Bel uw dierenarts zodat zij zich kunnen voorbereiden op uw komst.

kattenpootverdeler

Laatste gedachten

Om samen te vatten, haarballen zijn iets dat elke kat af en toe ophoest, maar in ernstige gevallen kan een bijzonder grote haarbal ervoor zorgen dat uw kat stikt. Een haarbalobstructie in het darm- of spijsverteringskanaal is ook een ernstige situatie die een veterinaire behandeling vereist.

Om deze reden is het belangrijk om altijd waakzaam te zijn voor tekenen van mogelijke haarbalblokkades en om je bewust te zijn van de tekenen van verstikking en wat je moet doen als je kat zich verslikt.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: Montakan Wannasri, Shutterstock