Waarom rolt mijn kat rond op zijn rug? 6 Veelvoorkomende redenen

Katten doen allerlei dingen die wij mensen niet altijd kunnen begrijpen. Naarmate we onze huiskatten leren kennen, kunnen we veel van hun eigenaardigheden, maniertjes en communicatie gaan begrijpen. Er is echter altijd iets nieuws te leren over hen – zoals waarom sommige katten graag op hun rug rollen.

Waarom vertonen katten precies dit gedrag? Er zijn toevallig een paar redenen waarom een kat op zijn rug kan rollen. Hier is een lijst met de meest voorkomende, zodat je hopelijk in de toekomst beter met je kat kunt communiceren.

divider-catclaw1De 6 redenen waarom katten op hun rug rollen

1. Ze willen aandacht

Katten kunnen besluiten om op hun rug te rollen omdat ze aandacht willen. Ze kunnen stoppen, vallen en beginnen rond te rollen vlak voor je voeten terwijl je op de bank staat of zit. Als je kat op zijn rug blijft rollen wanneer je hem aandacht geeft, is de kans groot dat dit precies de reden is dat hij het gedrag in de eerste plaats vertoont. Ze willen gewoon je aandacht!

Als ze om een andere reden op hun rug rollen, zullen ze waarschijnlijk wegrennen wanneer je ze aandacht probeert te geven, zoals ze aaien.

grijs-en-gember-schildpad-tabby-kat-rollen-op-de-dirt_-SJ-Duran_shutterstock
Bron: SJ Duran, Shutterstock
thematische pauze

2. Ze krabben zichzelf

Een andere veel voorkomende reden dat katten op hun rug rollen, is om zichzelf eenvoudigweg te verlichten van jeuk. Hun rug kan gewoon jeuken en ze zullen op de grond rollen om de jeuk te krabben. Dit zal spanning verlichten en hen helpen ontspannen.

Bij het krabben voor jeukverlichting heeft een kat de neiging om met zijn rug over de grond te wrijven door zijn hoofd en kont in verschillende richtingen te bewegen om een wervelende beweging te maken. Je merkt misschien dat ze alleen gelaten willen worden terwijl ze dit doen, maar ze kunnen het waarderen dat je tijdens de gelegenheid aan hun buik en benen krabt. Hoe dan ook, jeukverlichting is waar ze naar op zoek zijn.

thematische pauze

3. Ze tonen een teken van comfort en respect

Een andere reden dat je kat misschien op zijn rug rolt, is om je te laten zien dat hij zich op zijn gemak voelt in jouw aanwezigheid en dat hij je genoeg vertrouwt en respecteert om je kwetsbaar te zijn om je heen. Een kat zou nooit op zijn rug rollen en zijn buik blootleggen op een vreemde plek of voor mensen of dieren waar ze zich niet veilig bij voelen.

Daarom, als uw kat u regelmatig zijn buik laat zien en zonder tekenen van stress te vertonen, kunt u er zeker van zijn dat hij zich op zijn gemak voelt bij u en dat hij u respecteert als een metgezel en vertrouwenspersoon.

calico-kat-rollen-in-de-dirt_Cathleen-Wake-Gorbatenko_shutterstock
Bron: Cathleen Wake Gorbatenko, Shutterstock
thematische pauze

4. Ze proberen gezond te blijven

Alle dieren, inclusief mensen, moeten hun spieren strekken om gezond en mobiel te blijven, ongeacht hun leeftijd, maar vooral als ze ouder worden. Dus soms rollen katten rond op hun rug om hun spieren te strekken en hun lichaam in goede conditie te houden. Als een kat op zijn rug rolt om zijn spieren te strekken, zullen ze waarschijnlijk tegelijkertijd zijn armen en benen strekken.

thematische pauze

5. Ze voelen zich speels

Rondrollen op hun rug kan een teken zijn dat een kat zich dartel voelt en wil spelen. Ze kunnen beginnen met op hun rug te rollen, en dan zullen ze hun poten gebruiken om te proberen naar speelgoed, meubels of zelfs de benen van mensen te grijpen terwijl ze langslopen. Ze kunnen ook op hun rug rollen om een leuke speelsessie te beëindigen en hun laatste beetje energie kwijt te raken voordat ze zich settelen voor een dutje.

Zwarte-kat-rollen-en-spelen-in-de-garden_Jelena990_shutterstock
Bron: Jelena990, Shutterstock
thematische pauze

6. Ze willen het andere geslacht aantrekken

Een interessante reden voor een kat om op zijn rug rond te rollen, is om te proberen het andere geslacht aan te trekken. Dit is meer typisch bij katten die niet zijn gesteriliseerd of gecastreerd. Wanneer een vrouwelijke kat loops wordt, is het gebruikelijk dat ze op hun rug rollen terwijl ze miauwen en janken om mannelijke aandacht te trekken. De beste manier om te voorkomen dat een kat op zijn rug rolt om een partner te krijgen, is door hem te laten steriliseren of castreren.

3 katten gezichtsverdeler

Bepalen waarom uw kat op zijn rug rolt

Om te bepalen waarom je kat op zijn rug rolt, moet je op zoek gaan naar tekenen van ander gedrag dat gepaard gaat met het rollen, zoals het bewegen van zijn hoofd en benen of reiken naar een speeltje. Let goed op tijdens de act en je zou in staat moeten zijn om de tekenen te zien waarom ze het doen.

Kat die met de mens speelt
Afbeelding credit: Florian Höllmüller, Pixabay

divider-catclaw1Conclusie

Er is geen reden om gealarmeerd te zijn wanneer een kat op zijn rug begint rond te rollen. Ze zijn waarschijnlijk gewoon speels of krabben aan een vervelende jeuk. Als u echter nieuwsgierig bent naar waarom uw kat dergelijk gedrag vertoont, zou deze gids u moeten helpen erachter te komen!

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: Sheila Fitzgerald, Shutterstock