Kunnen katten sterven van stress? – Het schokkende antwoord!

We zijn er allemaal geweest. Op het moment dat er iets mis lijkt met je kat, stel je je het ergste voor. Je hart slaat op hol, ogen zwellen op van tranen en je vraagt de gevreesde “wat als”, en wenst dat je kat je kan vertellen wat er mis is, zodat je het probleem snel kunt oplossen.

Klinkt bekend? Nou, hier is het korte antwoord op je vraag: katten kunnen sterven aan stress in ernstige situaties. Ze kunnen ernstig ziek worden van stressgerelateerde medische problemen als deze problemen niet snel worden aangepakt.

Daarom is het essentieel om aandacht te besteden aan veel voorkomende tekenen van stress bij katten en zo snel mogelijk een oplossing te vinden. Als u dat niet doet, kunt u later een levensbedreigend gezondheidsprobleem tegenkomen.

divider-catclaw1Acute stress versus chronische stress

Om uw kat beter te begrijpen, moeten we het verschil begrijpen tussen acute en chronische stress.

Acute stress is tijdelijk, zoals een autorit of een ongewenste bezoeker in huis. Dit soort stress komt en gaat, dus het is onwaarschijnlijk dat uw kat ernstige gezondheidsproblemen zou ervaren met acute stress.

Chronische stress is terugkerend, meestal veroorzaakt door iets dat niet gemakkelijk kan worden verwijderd, zoals een nieuwe baby of een recente operatie.

Beide soorten stress signaleren de vecht- of vluchtzintuigen in het lichaam. Hoewel stress een negatieve connotatie heeft, kan een beetje stress goed zijn voor het lichaam. Stress is een alarm in ons hoofd dat ons vertelt dat we aanpassingen moeten doen. Het helpt mensen en dieren te overleven in het wild.

Chronische stress kan echter schadelijk zijn. Chronische stress verheft de vecht- of vluchtzintuigen, die het lichaam na verloop van tijd kan saboteren.

We willen zeker niet dat er iets slechts gebeurt met onze katten, dus hier zijn de tekenen van stress en wat je kunt doen om je kat zo koel te houden als een komkommer.

een schattige feloranje kat knuffelen stress_RJ22_shutterstock
Afbeelding Credit: RJ22, Shutterstock

cat + lijnverdeler

6 tekenen dat uw kat gestrest is

1. Niet eten of drinken

Het weigeren van voedsel of water wordt verwacht bij zieke of gestreste katten. Helaas kan het ernstig worden als uw kat langer dan 48 uur voedsel en water weigert.

We weten allemaal wat er gebeurt als je kat water weigert. Een kat kan echter hepatische lipidose of leververvetting ontwikkelen zonder voedsel. Dit is wanneer de lever vetten niet efficiënt verwerkt.

Wat te doen:

Je kat hoeft niet veel te eten, maar met een paar hapjes eten kom je al een heel eind. Probeer iets verleidelijks aan te bieden, zoals natvoer of babyvoeding. Dit kan je kat ook gehydrateerd houden.

Waterfonteinen zijn uitstekend om katten aan te moedigen meer water te drinken. Het druppelende geluid van water verleidt katten meer dan stilstaande plassen water in standaard waterbakken.

Uw dierenarts kan eetlustopwekkende middelen, vloeistoftherapie en antibiotica proberen in ernstigere situaties.

thematische pauze

2. Problemen met kattenbakken

kat op een wegwerp kattenbak
Afbeelding Credit: Mr.Piya Meena, Shutterstock

Het is slechts een kwestie van tijd voordat een katteneigenaar te maken krijgt met een vervelend kattenbakprobleem. Wanneer een kat weigert een kattenbak te gebruiken, is er duidelijk iets mis. Het probleem is dat het vinden van de oplossing enig onderzoek van uw kant vereist.

Wat te doen:

De eerste tekenen van stress bij katten hebben meestal betrekking op een urineweginfectie (UTI). Typische tekenen van een urineweginfectie zijn:

  • Urineren buiten de kattenbak
  • Rode of oranje tint in de urine (meestal een teken van bloed)
  • Huilen bij het plassen
  • Kristallen in de urine

Een kat met een urineweginfectie moet worden gezien door een dierenarts onmiddellijk. In eerste instantie is een urineweginfectie niet levensbedreigend, maar het kan een ernstig probleem worden als het onbehandeld blijft. Vooral mannelijke katten kunnen ziek worden van uretterblokkade.

Als het probleem strikt gedragsmatig is, is het toevoegen van meer kattenbakken een goede plek om te beginnen. Probeer een nieuwe kattenbakvulling, verplaats de kattenbak naar een ander gebied en verwijder alles wat uw kat als toilet gebruikt.

Zorg er natuurlijk voor dat de kattenbak van je kat schoon is en ook vers strooisel heeft.

thematische pauze

3. Verbergen

Katten verstoppen zich in allerlei hoekjes en gaatjes als ze gestrest zijn. Sommige katten kunnen zich zelfs dagen verstoppen voordat ze hun gezicht laten zien.

Wat te doen:

Laat je kat zich verstoppen zolang hij toegang heeft tot voedsel, water en een kattenbak. U wilt ook controleren of uw kat regelmatig eet en drinkt.

Je zult merken dat veel katten zich graag verstoppen in hun kattenbakken als ze versteend zijn. Dit is een rode vlag. Het is oké voor een kat om zich ongemakkelijk te voelen, maar we willen niet dat onze katten zich verstoppen in hun eigen stank. Probeer je kat eruit te halen en om te leiden naar een betere schuilplaats.

thematische pauze

4. Vocalisatie

boze kat miauwen buiten
Afbeelding Credit: Piqsels

Heb je je kat ooit horen huilen of miauwen alsof hij huilt? Katten miauwen normaal gesproken naar mensen als een manier om te krijgen wat ze willen. Andere keren is het een manier om ons op de hoogte te stellen van hun ontevredenheid.

Wat te doen:

Probeer je kat af te leiden met wat genegenheid of een activiteit. Pak het favoriete speelgoed van je kat, open een raam of probeer te knuffelen.

thematische pauze

5. Agressie

Stressgerelateerde agressie is meestal omgeleide agressie, wat betekent dat je kat spanning heeft opgebouwd en die kracht loslaat op iets of iemand die niets met elkaar te maken heeft.

Wat te doen:

De eerste stap zou zijn om de agressie om te buigen naar iets gezonds. Probeer met je kat te spelen of mee te nemen op een wandeling. Zoek manieren voor uw kat om de energie te gebruiken op iets dat geschikt is in plaats van op iemand of een ander huisdier.

thematische pauze

6. Overmatige verzorging of krabben

bengaalse kattenverzorging zelf
Afbeelding Credit: Ilona Koeleman, Shutterstock

Verzorging en krabben zijn stressgerelateerde eigenaardigheden die vergelijkbaar zijn met nagelbijten. Het is iets dat katten doen om hun zenuwen te kalmeren als de stress te veel is. Katten zijn van nature hygiënisch, maar te veel verzorging kan huidirritatie veroorzaken.

Wat te doen:

Er zijn verschillende manieren om uw kat thuis en met de hulp van een dierenarts te kalmeren. De eerste stap is om een kegel op je kat te zetten. Ja, je kat zal het haten, maar het is beter dan te kijken hoe hij zichzelf rauw verzorgt.

Zodra de kegel aan is, kun je thuis remedies zoals Feliway, CBD en een paar andere eerder genoemde tips proberen om je kat af te leiden.

Als je kat nog steeds krabt, kun je het beste een afspraak maken met een dierenarts.

divider-catclaw1Inpakken

Katten zijn moeilijk te lezen, dus wees niet te hard voor jezelf als je de tekenen van stress niet meteen opmerkt. Elke katteneigenaar heeft de frustraties van een gestreste kat ervaren.

Je kat lijkt misschien dwaas om zich op deze manier te gedragen, maar ze hebben hun redenen. Het begrijpen van katten kost tijd en elke kat is uniek in het uiten van stress en frustratie. Naarmate je je kat leert kennen, leer je hoe je beter met stress kunt omgaan.

Bronnen
thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: Mantikorra, Shutterstock

Het bericht Kunnen katten sterven van stress? – Het schokkende antwoord! verscheen eerst op Excited Cats.