Kunnen katten slagroom eten?

kunnen katten slagroom eten

Misschien heb je net je favoriete Starbucks-drankje gepakt met een grote berg slagroom erop en toont je kat plotseling enige interesse om te proeven. Of misschien ben je een van die wildebrassen die slagroom rechtstreeks uit het blik eten en vraag je je af of je kat het net zo lekker zou vinden als jij.

Hoe dan ook, als je hier bent vraag je je één ding af:

Kunnen katten slagroom eten? Hoewel een kleine hoeveelheid slagroom (een paar likjes) geen kwaad kan voor uw kat is er niets positiefs aan het voeren van uw kat slagroom. Het zuivelgehalte zal waarschijnlijk de maag van uw kat van streek maken, de suiker zal in vet veranderen en uw kat proeft er niet eens de zoetheid van!

Maar dat is nog maar het topje van de ijsberg of moeten we zeggen de kers op de top?

Laten we eens wat dieper ingaan op de slagroomvraag, te beginnen met wat er eigenlijk in slagroom zit!

Slagroom ingrediënten

Als we kijken naar de klassieke Reddi-Wip zien we de volgende ingrediëntenlijst:

Room, water, suiker, maïsstroop, vetvrije melk, minder dan 2% van: Natuurlijke en kunstmatige smaakstoffen, Mono-en Diglyceriden, Carrageen. Drijfgas: Lachgas.

Hoewel dat er voor mensen niet echt gezond uitziet, hebben katten een heel ander spijsverterings- en biologisch systeem. In feite is er een groot verschil tussen onze natuurlijke voeding en die van uw kat…

Uw kat is een vleeseter

Maar uw kat is niet zomaar een vleeseter. Katten zijn zogenaamde obligate carnivoren of echte vleeseters. Dat betekent dat uw kat vlees nodig heeft om te overleven en alle benodigde voedingsstoffen binnen te krijgen.

Het betekent ook dat uw kat in de loop van miljoenen jaren is geëvolueerd om eiwitten en vetten van dieren te verteren en niet dingen zoals koolhydraten en maïsstroop. En als uw kat een probleem heeft met de spijsvertering, zult u dat zeker te weten komen als het tijd is om de kattenbak schoon te maken.

Maar je denkt misschien “Slagroom bevat zuivel en dat is een dierlijk product…dus wat is het probleem?” Nou, het zal je misschien verbazen, maar het is niet alleen moeilijk om de suiker in slagroom te verteren, maar de zuivel is ook niet zo geweldig.

Katten zijn eigenlijk Lactose Intolerant!

Hoewel katten vaak worden afgebeeld als drinkers van melk uit een schoteltje, vooral in de klassieke tekenfilms waarmee ik ben opgegroeid, zijn ze eigenlijk lactose-intolerant. Zoals de meeste zoogdieren, hebben kittens een speciaal enzym dat hen in staat stelt de melk van hun moeder te verteren. Maar als ze opgroeien, “schakelt het gen dat dit enzym genereert uit na het spenen, en daarna kunnen ze die melk niet meer drinken.”

Dit is eigenlijk de norm voor zoogdieren en mensen zijn niet alleen de enige zoogdieren die melk drinken van andere soorten, wij zijn ook de enigen die dat doen tot op volwassen leeftijd. Dus hoewel katten dierlijke eiwitbronnen nodig hebben en graag koemelk consumeren “wordt het algemeen beschouwd als een slechte gewoonte: lactose in zuivelproducten is onverteerbaar en wordt afgebroken door darmbacteriën, wat leidt tot diarree.”

Interessant is dat katten en andere lactose-intolerante zoogdieren meestal wel geitenmelk kunnen drinken en dat er zelfs speciale “kattenmelk” producten op de markt zijn. U kunt meer te weten komen over deze en enkele andere dingen die katten kunnen drinken in dit artikel.

Houden katten eigenlijk wel van slagroom?

Als het erop aankomt uit te zoeken of katten een bepaald voedsel wel of niet kunnen eten, denk ik dat het altijd belangrijk is je af te vragen of ze het eigenlijk wel zouden willen. En zo ja…waarom?

Katten zouden waarschijnlijk slagroom willen eten vanwege de dierlijke vetten en eiwitten die het bevat. Vet is een waardevolle bron in de natuur en een smakelijke traktatie voor elke carnivoor- vooral een echte carnivoor zoals uw kat.

Mensen denken misschien ten onrechte dat katten geïnteresseerd zijn in de unieke smaak van zoetheid in slagroom en andere suikerhoudende lekkernijen, maar de realiteit is dat uw vleesetende kat niet eens zoet kan proeven. Dat komt omdat ze de vereiste smaakreceptoren missen om zoet voedsel te proeven.

Dit is heel logisch als je het vanuit evolutionair perspectief bekijkt. Smaakpapillen helpen dieren (ook ons) het juiste voedsel te vinden en de slechte te vermijden. Suiker is zo goed als nutteloos voor je kat en hun spijsverteringsstelsel heeft een beperkt vermogen om het te verwerken, dus het zou niet verwonderlijk moeten zijn dat smaak gewoon niet aantrekkelijk voor hen is.

In plaats daarvan pikken hun smaakreceptoren de hartige vette smaken van de melk op!

Hoe zit het met niet-zuivel slagroom?

Als zuivel zo’n groot probleem is voor onze katten (ook al zijn ze er dol op), hoe zit het dan met niet-zuivel slagroom – is dat veilig voor katten om te eten?

Niet-zuivel slagroom is niet veel beter en ook al is het lactose-vrij het zit nog steeds boordevol plantaardige ingrediënten die je carnivore kat niet zal kunnen verteren. Laten we eens een snelle blik werpen op de ingrediëntenlijst van de amandelmelk variant van Reddi-Wip:

Amandelmelk (water, amandelen), kokosroom, suiker, minder dan 2% mono- en diglyceriden, drijfgas lachgas.

Nogmaals, hoewel er geen echte melk in zit, zit er nog steeds veel suiker en planten in die katten nooit hebben kunnen verteren, dus het is nog steeds het beste om het te vermijden.

Kunnen Katten Pupuccino’s Van Starbucks Eten?

Pupuccionos (een combinatie van het woord “cappuccino” en “pup”) is gewoon een klein kopje slagroom dat gemaakt is voor honden. Het is een onderdeel van het beruchte geheime menu van Starbucks en honden zijn er gek op.

Maar is dit speciale drankje voor huisdieren beter voor katten dan gewone slagroom?

Niet echt! Er is niets speciaals aan deze slagroom dat het veiliger maakt voor katten. Nogmaals, in de meeste gevallen zal een kleine hoeveelheid slagroom geen probleem zijn, maar het heeft gewoon geen enkele zin als traktatie voor onze katachtige vrienden. Het andere probleem met een pupucciono is dat ze vrij groot zijn, omdat ze gemaakt zijn voor honden. Dus als je echt wilt dat je kat een pupucciono proeft, zorg er dan voor dat ze niet het hele bekertje kunnen gebruiken!

Doet slagroom pijn bij katten?

Bij vragen als deze, is de eerste autoriteit die u moet raadplegen uw dierenarts, omdat de leeftijd, gezondheid en algemene conditie van uw individuele kat een rol zullen spelen. Maar over het algemeen zullen kleine hoeveelheden slagroom (een paar likjes) geen grote problemen veroorzaken voor uw kat. Vergeet niet dat uw kat lactose-intolerant is, wat betekent dat uw kat het moeilijk zal hebben om slagroom te verteren. Het hoge vetgehalte zal ook fungeren als een smeermiddel voor het spijsverteringskanaal van uw kat, wat het proces alleen maar zal versnellen en een krachtige formule voor diarree creëert.

Zelfs als het spijsverteringskanaal van een kat in staat is om af en toe slagroom te verwerken, zal het hoge suiker- en vetgehalte snel de kilo’s doen toenemen. Zwaarlijvigheid is al een probleem voor de meerderheid van de katten en het is gemakkelijk het meest waargenomen voedingsprobleem.

Het is ook belangrijk om te onthouden hoe klein uw katachtige vriend eigenlijk is! Terwijl een klodder slagroom minuscuul is in vergelijking met je totale lichaamsgewicht, is je kat in de meeste gevallen nog niet eens 10% van je lichaamsgewicht! Dus vermenigvuldig dat kloddertje met 10! Daarom kan het zo moeilijk zijn om te zeggen wat een kleine of grote hoeveelheid is, want wat voor ons klein is, kan voor uw kat als groot worden beschouwd.

In het ergste geval kan een kat zoveel slagroom eten dat hij uitdroging krijgt als gevolg van maagklachten, braken en diarree. Hoewel het moeilijk is om echt te definiëren wat een grote of kleine hoeveelheid slagroom is, kunt u het beste uw dierenarts raadplegen als u ooit onzeker bent.

Welke traktaties mogen katten hebben?

Als slagroom uit den boze is, wat kunnen katten dan als lekkernij hebben?

Het eerste wat we willen doen is de traktaties soort-geschikt houden. Dat betekent simpelweg dat het overeenkomt met wat katten van nature eten en zoals we al besproken hebben zijn onze katten full-time carnivoren. Dat betekent dat de beste traktaties afkomstig zijn van dieren en rijk zijn aan proteïnen. We willen er ook zeker van zijn dat het niet te veel calorieën bevat, zodat onze occasionele traktatie niet te veel kilo’s bevat.

Een van mijn favoriete opties is bottenbouillon. Je kunt het kant-en-klaar op Amazon kopen of zelf maken, maar hoe dan ook, het is een voedingsrijke traktatie waar de meeste katten gek op zijn. Het is ook volledig in lijn met de natuurlijke voeding van uw kat, omdat het afkomstig is van dieren. U kunt meer lezen over de voordelen van bottenbouillon voor katten in dit artikel.

Tonijn is een geweldige optie omdat het soortgeschikt is en rijk aan eiwitten. Zoals elke traktatie kan het echter uit de hand lopen en je wilt niet overdrijven met tonijn. U kunt ook overwegen om alleen tonijnwater te gebruiken om uw kat wat extra smaak te geven met minder calorieën en een verminderde blootstelling aan kwik. U kunt meer lezen over de voordelen van tonijnwater in dit artikel.

Vergeet niet, dat hoewel wij mensen van zoete traktaties houden, dat niet betekent dat onze katten dat ook doen. In feite kunnen ze niet eens de suiker proeven die ons aantrekt tot dingen als slagroom in de eerste plaats. In plaats van na te denken over wat wij lekker vinden, moeten wij de vlees-georiënteerde smaakpapillen van onze kat begrijpen!

Slotgedachten

Hoewel dat misschien meer is dan je verwachtte te leren toen je vroeg of katten wel of geen slagroom kunnen eten, hoop ik dat je ervan genoten hebt! Door in detail in te gaan op zaken als de obligate carnivoor aard van onze kat en het onvermogen om zoet te proeven leer je niet alleen meer over slagroom, maar ook welke andere traktaties ze lekker zouden kunnen vinden, samen met welke traktaties ze beter kunnen vermijden.

Dus hoewel veel katten zullen gaan voor een smaak van slagroom ze zijn veel meer geïnteresseerd in het vetgehalte dan iets anders en er zijn veel gezondere manieren om ze dat lekkere vet dan een klodder suiker gevulde slagroom!