Kunnen katten popcorn eten?

Als je ontspant in je thuisbioscoop met een kom popcorn, is de kans groot dat je een stuk laat vallen. Maar wat gebeurt er als je kat de popcorn eet?

Is popcorn veilig voor katten om te eten? Het goede nieuws is dat popcorn niet giftig is voor katten, maar er zijn enkele dingen waar je op moet letten voordat je expres popcorn aan je kat voert.

Kort overzicht: Kunnen katten popcorn eten?

Wat is popcorn?

Popcorn komt van de pitten van een variëteit van maïs genaamd Zea mei. Het is nauw verwant aan maïskolf (ook bekend als suikermaïs), maar wordt al duizenden jaren gefokt voor de harde, ondoordringbare buitenste schil van de pit. Dit, in combinatie met het harde zetmeel binnenin, is de reden dat popping corn ‘popt’ bij verhitting tot 450oF.

Gepopte pitten kunnen worden gekocht in zakken met verschillende smaken, zoals karamelmaïs, gezouten popcorn en boterpopcorn. In de hartige vorm heeft popcorn onlangs een revolutie genoten als gezonde snack. Popcorn kan ook ongepopt worden gekocht, hetzij als pitten om op een fornuis te knallen, of in een voorgesmaakbare magnetronzak.

Popcorn Nutrition Statistieken

Er zijn zoveel verschillende soorten popcorn, en ze kunnen op zoveel verschillende manieren worden gekookt, dat de voedingsstatistieken voor popcorn enorm kunnen variëren. Sommige soorten popcorn worden beschouwd als een gezonde traktatie, andere zijn ongezond en mogen niet vaak worden gegeten.

We keken naar 100 g voorgepopte (kant-en-klare) gewone popcorn, die de USDA vermeldt als ongeveer:

Water 2.44%
Energie 486kcal
Eiwit 10,27 g
Vet 23,44 g
Koolhydraat 61,73 g
Vezel 11,5 g
Suikers 0,69 g

Daarnaast kan popcorn een paar micronutriënten bevatten, waaronder vitamines en mineralen zoals:

Fosfor 284 mg
Niacine 1,83 mg
Folaat 25ug
Kalium 261 mg
Magnesium 114 mg
Natrium 313mg

Popcorn Nutritionele Voordelen

Popcorn bestaat voornamelijk uit koolhydraten en vetten, met een kleine hoeveelheid eiwit. Dit maakt het een uitstekende snack voor mensen, maar minder goed voor katten. Katten hebben een eiwitrijk, vetrijk dieet nodig en hebben geen behoefte aan koolhydraten.

Hoewel popcorn sommige mineralen en B-vitamines bevat, zijn deze niet in voldoende grote hoeveelheden voor uw kat om er een voedingsvoordeel uit te halen. Er zijn geen bekende gezondheidsvoordelen aan het eten van popcorn.

Kunnen katten popcorn eten? Is popcorn goed voor katten?

Als je kat net een stuk popcorn heeft gestolen of het momenteel op de grond slaat, maak je geen zorgen – popcorn staat niet op de ASPCA-lijst met giftig voedsel.

Maar dat betekent niet dat popcorn als snack aan katten moet worden gegeven – het is niet zo gezond en heeft een aantal extra problemen waar kattenouders op moeten letten.

Popcorn is rijk aan koolhydraten

Popcorn bestaat voornamelijk uit koolhydraten en vet, met een kleine hoeveelheid eiwit. Hoewel dit een natuurlijke combinatie kan zijn voor het menselijke spijsverteringsstelsel, zijn katten geëvolueerd op basis van vleesgebaseerde diëten. Hoewel katten obligate carnivoren zijn, kunnen ze koolhydraten verteren als onderdeel van een uitgebalanceerd dieet. Te veel koolhydraten kunnen echter hun spijsverteringsstelsel verstoren en leiden tot gewichtstoename, insulineresistentie en diabetes.

Popcorn is verstikkingsgevaar

Popcorn is licht en luchtig, wat betekent dat het gemakkelijk is om in te ademen. De popcornstukjes zijn de perfecte maat om ingeklemd te raken in de keel of longen, waardoor verstikking ontstaat. In feite mag popcorn niet worden gevoerd aan kinderen jonger dan 4 jaar vanwege het gevaar – en dieren lopen ook risico.

Als uw kat een stuk popcorn heeft gesnoven en lijkt te stikken of in nood is, moet u uw dierenarts bellen voor noodinstructies.

Hoewel de meeste katten die popcorn eten niet zullen stikken, is het een duidelijk risico en een die ik niet graag zou nemen, vooral omdat popcorn niet gezond is voor je harige vriend en geen voedingswaarde voor hen bevat.

Popcorn Toppings

Een ding dat we tot nu toe alleen hebben aangestipt, zijn de verschillende toppings die popcorn kan bevatten. Veel van deze toppings maken popcorn minder gezond en sommige kunnen zelfs giftig zijn.

Boter Popcorn

Zelfgemaakte boterpopcorn bevat waarschijnlijk alleen boter en misschien een beetje olie. Hoewel het veel vet bevat, zijn deze ingrediënten niet giftig voor katten. Nogmaals, ze mogen niet regelmatig worden gegeven en er is een klein risico dat ze maagklachten veroorzaken, maar je hoeft je kat niet naar de dierenarts te haasten als ze zelfgemaakte butte hebben gegetenr popcorn.

Magnetronpopcorn met botersmaak en voorgepopte boterpopcorn zijn echter een andere zaak. Dit kan kunstmatige boteraroma’s gebruiken, diacetyl genaamd, waarvan is aangetoond dat het longziekten veroorzaakt die vaak ‘popcornlong’ worden genoemd bij mensen en ratten.

Gezouten popcorn

De hoge niveaus van natriumchloride in gezouten popcorn kunnen overmatige dorst en verhoogd urineren veroorzaken en bijdragen aan een hoge bloeddruk. Voldoende zout kan zelfs natriumvergiftiging bij katten veroorzaken.

Karamel Popcorn

Karamel popcorn is extreem hoog in suiker. Het kan ook kruiden bevatten zoals nootmuskaat of kaneel, die giftig kunnen zijn voor katten.

Met chocolade bedekte popcorn

Het spreekt voor zich dat het eten van popcorn bedekt met chocolade slecht is voor katten, dus ze zouden zeker geen chocoladepopcorn moeten krijgen.

Hoeveel popcorn kan een kat eten?

Het is onwaarschijnlijk dat je katachtige vriend per ongeluk nadelige gevolgen ondervindt van het per ongeluk eten van een enkele pit van gepopte maïs, zolang ze niet de pech hebben om te stikken. Zelfs een paar stukjes popcorn zullen waarschijnlijk prima zijn.

Popcorn is echter niet goed voor katten. Het bevat geen waardevolle voeding voor hen en is meestal gemaakt van koolhydraten, die katten niet nodig hebben in hun dieet. Katten die regelmatig popcorn eten, hebben ook meer kans om zwaarlijvig te worden en diabetes te krijgen. Het is geen goed idee om katten opzettelijk popcorn te geven, maar als ze een beetje pakken terwijl je niet kijkt, komt het waarschijnlijk goed.

Als je kat een grote hoeveelheid popcorn eet, is het waarschijnlijk dat hij spijsverteringsproblemen krijgt. Dit zal meestal snel voorbijgaan, maar neem contact op met uw dierenarts als ze lusteloos worden of geen water kunnen vasthouden.

Laatste gedachten

Popcorn is niet giftig of giftig voor katten, maar het is ook niet goed voor hen. Het is het beste om te voorkomen dat je je kat opzettelijk popcorn geeft, maar als ze een stuk of twee eten dat op de grond is gevallen, is het onwaarschijnlijk dat ze te veel problemen hebben.

Controleer de verpakking om er zeker van te zijn dat de popcorn geen additieven of smaakstoffen bevat die giftig zijn voor katten en pas op voor diarree als ze te veel hebben gegeten.

Veelgestelde vragen

Is popcorn veilig voor katten?

Gewone popcorn is niet giftig voor katten. Het is echter een verstikkingsgevaar. Het bevat ook geen voedingswaarde voor katten, dus het is geen goede keuze voor een gezonde snack en mag geen deel uitmaken van het dieet van uw kat.

Kunnen katten rauwe popcorn eten?

Het is geen goed idee om rauwe popcorn aan katten te voeren. Het zal echter waarschijnlijk geen kwaad doen en de popcorn moet onveranderd door het spijsverteringsstelsel bewegen. De taaie zaadlaag op de maïskorrel is erg moeilijk te verteren, wat betekent dat rauwe popcornkorrels waarschijnlijk zonder problemen in de kattenbak terechtkomen.

Kunnen katten beboterde popcorn eten?

Een of twee stukjes beboterde popcorn als eenmalige oorzaak zullen waarschijnlijk geen probleem veroorzaken. Beboterde popcorn is echter geen goed menselijk voedsel voor katten omdat het nauwelijks eiwitten en veel koolhydraten en vet bevat. Als de popcorn voorgeboterd kwam, is er ook het risico op bijwerkingen van de diacetyl, die longproblemen kan veroorzaken bij inademing.

Is maïs schadelijk voor katten?

Van maïs is niet bekend dat het schadelijk is voor katten en katten kunnen de meeste soorten maïs veilig eten. Katten moeten een compleet kattenvoer krijgen, dat maïs kan bevatten. Maïs is geen ‘vulmiddel’ in kattenvoer, het biedt voeding, maar ze mogen er niet te veel van hebben.