Kunnen katten varkensvlees eten?

Als katteneigenaren willen we dat onze huisdieren een gevarieerd en uitgebalanceerd dieet hebben. En zoals we allemaal weten, zijn katten obligate carnivoren en moeten ze vlees eten om gezond te blijven. De meeste commerciële kattenvoeding gebruikt kip, kalkoen of eend als hoofdingrediënt en bevat alle eiwitten die uw kat nodig heeft.

Dus extra vlees in hun dieet voegt niet veel voedingswaarde toe, maar het is wel af en toe een smakelijke traktatie.

Snel overzicht: kunnen katten varkensvlees eten?

Je hebt waarschijnlijk gemerkt dat varkensvlees niet vaak voorkomt op kattenvoeretiketten en je vraagt je misschien af of het veilig is voor katten om te eten. Katten kunnen varkensvlees eten, maar alleen met mate, omdat het een paar risico’s met zich meebrengt, dus laten we eens goed kijken en meer te weten komen voordat je je katachtige vriend een vlezige traktatie aanbiedt!

Nutritionele statistieken

Varkensvlees is een vleesproduct van varkens en is zeer eiwitrijk. Het bevat verschillende niveaus van vet, afhankelijk van de snit en is ook rijk aan B-vitamines en ijzer.

Een portie varkensvlees van 100 gram bevat:

Calorieën 297
Eiwit 7g
Water 53%
Koolhydraten 0
Vet 20,8 g

Voedingswaarde feiten

Varkensvlees is rijk aan eiwitten en kan deel uitmaken van een gezond uitgebalanceerd dieet. Eiwit is vooral belangrijk voor het onderhoud en herstel van spieren en weefsel in het lichaam. Het helpt om gezonde spieren op te bouwen, wat voordelen kan hebben voor de fysieke functie en prestaties.

Andere voordelen van varkensvlees komen van taurine, creatine en beta-alanine, die belangrijk zijn voor de spierfunctie, het verminderen van vermoeidheid en het verbeteren van de fysieke prestaties.

Varkensvlees zit boordevol B-vitamines die belangrijk zijn voor energie, metabolisme, hersenfunctie en DNA-synthese. Het bevat ook ijzer, dat essentieel is voor het transport van zuurstof in rode bloedcellen.

Voordelen van varkensvlees voor katten

Hoewel katten kleine hoeveelheden van bepaalde stukken varkensvlees kunnen eten, moet het zonder been en gewoon zijn zonder sauzen.

Katten zijn obligate carnivoren, wat betekent dat ze vlees nodig hebben om gezond te blijven. Het is het taurinegehalte in vlees dat vooral belangrijk is voor katten; taurine is essentieel voor het behoud van een gezond gezichtsvermogen, spijsvertering, hartspierfunctie en immuniteit.

Het is ook belangrijk bij het handhaven van normale zwangerschappen en bij de ontwikkeling van de foetus. Taurine is een essentieel aminozuur (eiwitbouwsteen) dat katten uit voedsel moeten halen, omdat ze het niet zelf kunnen maken. Ze moeten veel vlees eten om deze essentiële voedingsstof te verkrijgen, en een tekort kan erg gevaarlijk zijn.

Varkensvlees is ook een goede bron van B-vitamines en ijzer om katten te helpen gezonde rode bloedcellen, energieniveaus en hersenfunctie te behouden.

Lees ook: Wat te doen als je bloed in de ontlasting van je kat ziet?

Hoeveel varkensvlees kan een kat eten?

U moet varkensvlees alleen in kleine porties aan uw kat voeren als een occasionele traktatie, en onthoud altijd dat traktaties slechts 10% van de dagelijkse voedselinname van uw kat mogen uitmaken. Een paar kleine stukjes gekookte karbonade zijn OK, maar niet meer dan dit.

Om uw kat veilig varkensvlees te voeren, moet het worden uitgebeend, omdat botten een verstikkingsgevaar kunnen zijn. Het varkensvlees moet grondig worden gekookt zonder smaakstoffen of kruiden. Geef je kat nooit rauw varkensvlees of rauw vlees.

Lees ook: Kunnen katten rauw vlees eten?

Hoe vaak kan een kat varkensvlees eten?

Varkensvlees mag niet te vaak voorkomen in het dieet van uw kat. Kattenvoer met varkenssmaak is OK, maar gekookt varkensvlees mag slechts één keer per week worden gevoerd of als een occasionele traktatie.

Wordt varkensvlees gebruikt in commercieel kattenvoer?

Varkensvlees wordt soms gebruikt als ingrediënt in commercieel kattenvoer, maar het is niet het meest voorkomende vlees dat wordt gebruikt. De meeste kattenvoeding gebruikt kip, rundvlees, eend of vis als vleesbron in plaats van varkensvlees omdat het zo veel vet en zout bevat.

De risico’s van het eten van varkensvlees voor katten

Voer nooit rauw varkensvlees; eet altijd vlees, inclusief varkensvlees, uit en kook het voordat u het aan uw kat serveert.

Vlees is een essentieel onderdeel van het dieet van uw kat, maar varkensvlees is niet hetzelfde als kip of kalkoen en mag niet de belangrijkste eiwitbron van een kat zijn.

Varkensvlees heeft een extreem hoog vetgehalte in vergelijking met ander vlees. Overtollig vet draagt bij aan gewichtstoename en obesitas, waardoor het risico van uw kat op het ontwikkelen van diabetes of gewrichtsaandoeningen met vroege aanvang toeneemt.

Het hebben van een hoger vetgehalte betekent ook dat er eigenlijk minder eiwit in de portie varkensvlees zit, omdat het eiwit is vervangen door vet. Dit betekent dat uw kat niet zoveel voedingswaarde uit varkensvlees zal halen als uit ander vlees.

Te veel vet kan ook het risico verhogen dat katten pancreatitis ontwikkelen – een ontsteking van de alvleesklier die braken, diarree kan veroorzakenhea, en buikpijn. Deze aandoening kan mild en van voorbijgaande aard zijn of kan ervoor zorgen dat katten zich erg onwel voelen en betekenen dat ze bij de dierenarts moeten blijven voor behandeling.

Het andere probleem met varkensvlees is het hoge zoutgehalte. Katten zijn een beetje gevoeliger voor zout dan mensen, dus te veel kan uitdroging veroorzaken, of in extreme gevallen kan het zoutvergiftiging veroorzaken en ze erg onwel maken.

Katten mogen nooit rauw varkensvlees krijgen, omdat het parasieten kan bevatten. De rondworm Trichinella en de lintworm Taenia worden vaak aangetroffen in rauw varkensvlees, maar worden gedood tijdens het kookproces.

Als ze worden geconsumeerd, kunnen deze wormen zich voortplanten in het spijsverteringskanaal van uw kat en ervoor zorgen dat ze een verstoorde buik, gewichtsverlies en een verhoogde eetlust hebben.

Varkensbotten en ribben zijn gevaarlijk voor katten, omdat ze verstikkingsgevaar kunnen opleveren of vast kunnen komen te zitten in het spijsverteringskanaal en een obstructie kunnen veroorzaken. Vermijd andere verwerkte varkensvleesproducten, zoals varkensworsten. Varkenskorsten zijn eigenlijk gewoon varkensvet, dus ze zijn zeker niet veilig voor katten.

Houden katten van de smaak van varkensvlees?

Katten houden van de smaak van elk vlees, inclusief varkensvlees! Ze zullen waarschijnlijk de voorkeur geven aan ander vlees, zoals kip of rundvlees, maar de meeste katten zullen genieten van een kleine portie varkensvlees of kattenvoer met varkenssmaak als het aan hen wordt aangeboden.

Laatste gedachten

Katten moeten vlees eten om de essentiële voedingsstof taurine te verkrijgen, maar varkensvlees mag niet hun belangrijkste bron van vlees zijn. Hoewel het een zeer hoog eiwitgehalte heeft, bevat het helaas te veel vet en zout om veilig te zijn voor katten om regelmatig te eten.

Als je je katachtige vriend zo nu en dan wilt trakteren op een kleine portie varkensvlees als traktatie, is het veilig zolang het varkensvlees is uitgebeend en grondig is gekookt. Verwerkte varkensvleesproducten zijn niet veilig voor katten en u kunt beter vasthouden aan kip of kalkoen als de belangrijkste eiwitbron van uw kat.

Lees ook: De 7 beste eiwitrijke koolhydraatarme ingeblikte kattenvoeding

Veelgestelde vragen

Is het OK voor katten om varkensvlees te eten?

Ja, het is veilig voor katten om varkensvlees te eten, maar alleen met mate omdat het een hoog vet- en zoutgehalte heeft.

Waarom is varkensvlees slecht voor katten?

Varkensvlees is slecht voor katten in grote hoeveelheden, dus het zou niet hun belangrijkste bron van vlees moeten zijn. Varkensvlees heeft een zeer hoog vetgehalte, wat kan bijdragen aan gewichtstoename en obesitas, en het risico op diabetes kan verhogen. Varkensvlees heeft ook een hoog zoutgehalte, wat uitdroging kan veroorzaken.

Kunnen katten ziek worden van het eten van varkensvlees?

Katten kunnen ziek worden van het eten van rauw varkensvlees, omdat het vervelende parasieten kan bevatten. Ze kunnen ook ziek worden van het eten van te veel varkensvet, omdat het pancreatitis kan veroorzaken, een pijnlijke ontstekingsaandoening.

Welk voedsel is verboden voor katten?

Katten kunnen geen uien, knoflook, chocolade, druiven, rozijnen of cafeïne eten omdat ze zeer giftig zijn en levensbedreigende ziekten kunnen veroorzaken.