Kunnen katten pinda’s eten?

Pinda’s zijn een populaire snack in de mensenwereld, met veel mensen die ervan genieten tijdens home movie-avonden of bioscoopreizen. Ze zijn de perfecte snack voor onderweg als je op roadtrip gaat.

Het is een veel voorkomende misvatting dat pinda’s noten zijn, maar eigenlijk maken ze deel uit van de peulvruchtenfamilie, zoals linzen en bonen. Sommige mensen zijn allergisch voor pinda’s en deze allergieën kunnen behoorlijk ernstig zijn. Toch, voor degenen die dat niet zijn, kunnen pinda’s worden genoten als onderdeel van een gezond dieet.

Dus, hoe zit het met onze katachtige vrienden? Kunnen ze af en toe genieten van een pinda? Hoe zit het met allergieën? Kunnen katten allergisch zijn voor pinda’s zoals hun huisdierouders dat kunnen?

Kort overzicht: Kunnen katten pinda’s eten?

Hoewel gewone, ongezouten pinda’s die uit hun schaal worden verwijderd niet giftig zijn voor katten, zijn er nog steeds een paar redenen waarom ze geen geweldige snackkeuze zijn voor je harige familieleden. Een van deze redenen is het risico op allergie.

Andere redenen zijn het risico op verstikking en het hoge vetgehalte. Laten we dus meer te weten komen over de mogelijke voordelen en risico’s van pinda’s voor katten.

Pinda Nutritionele Statistieken

De onderstaande tabel toont de voedingsinformatie voor een klein handje rauwe pinda’s (5 gram). Het is belangrijk om te onthouden dat de voedingswaarde wordt gewijzigd door te roosteren en smaakstoffen of smaakmakers toe te voegen.

Calorieën (kcal) 28.4
Eiwit (g) 1.3
Vet (g) 2.5
Koolhydraten (g) 0.8
Vezels (g) 0.4
Suiker (g) 0.2
Natrium (mg) 0.9
Calcium (mg) 4.6
Fosfor (mg) 19.1
Kalium (mg) 35.3
Ijzer 0.2

Pinda Voedingswaarde Feiten

Zoals je kunt zien, zijn pinda’s een goede bron van eiwitten en zijn ze relatief laag in koolhydraten. Echter, alle gezonde-voedsel-brownie-punten die pinda’s winnen door laag in suikers te zijn, verliezen ze zeker door veel vet te hebben.

Natuurlijk is niet al het vet slecht. Met mate zijn pinda’s een geweldige bron van essentiële vetzuren en lijken ze niet te leiden tot gewichtstoename bij mensen. Pinda’s zijn ook rijk aan B-vitamines, vitamine E en sporenelementen zoals koper en mangaan. Ze bevatten ook grote hoeveelheden van de mineralen magnesium en fosfor.

Voordelen van pinda’s voor katten

Er zijn geen specifieke voordelen van het voeren van pinda’s aan uw kat ten opzichte van andere traktatie-opties. Pinda’s zijn een geweldige bron van eiwitten en katten hebben eiwitten nodig voor de groei en het herstel van hun lichaamsweefsels.

Omdat katten echter carnivoren zijn, moet het grootste deel van dit eiwit dierlijk eiwit zijn in plaats van plantaardig. De goede vetten in pinda’s zijn geweldig om de huid en vacht van uw kat gezond te houden, evenals een rol in hun zenuwstelsel en immuunsysteem.

De vitaminen, mineralen en sporenelementen in pinda’s zijn goed voor het hart, de botten en de tanden van uw kat en het handhaven van de bloeddruk.

Hoeveel pinda’s kan een kat eten?

Hoewel ze niet giftig zijn, kan het hoge vetgehalte van pinda’s leiden tot maagklachten bij katten.

Ondanks dat het vol zit met voedingsstoffen, is het het beste om je kat geen pinda’s te geven. Als u uw kat af en toe een gezonde traktatie wilt geven, zijn er veel betere opties dan pinda’s.

Als u echter besluit om uw kat wat pinda’s aan te bieden, moet u een paar richtlijnen volgen. Ten eerste moeten alle pinda’s die u aanbiedt uit hun schelpen worden verwijderd en vrij zijn van kruiden of smaakstoffen.

Je moet je kat geen gezouten pinda’s aanbieden, alleen droge geroosterde of gekookte, ongezouten pinda’s. Idealiter zou je ook geen hele pinda’s moeten voeren, omdat deze een verstikkingsgevaar kunnen zijn.

Zoals met elk nieuw voedsel, moet u in eerste instantie een kleine hoeveelheid aanbieden om te zien of het zorgwekkende symptomen veroorzaakt, zoals allergieën, braken of diarree. Als je eenmaal weet dat je kat het aankan om een kleine hoeveelheid pinda te eten, kun je een of twee geplette of gehalveerde pinda’s tegelijk aanbieden.

Hoe vaak kan een kat pinda’s eten?

Het grootste deel van het dieet van uw kat moet bestaan uit dierlijke eiwitten omdat het carnivoren zijn. Eventuele extra traktaties en weetjes moeten tot een minimum worden beperkt, zodat je purrfecte vriend nog steeds de voedingsstoffen krijgt die ze nodig hebben.

Het is het beste om je kat helemaal geen pinda’s te geven, maar als je dat echt wilt, moet je ervoor zorgen dat je ze niet vaker dan om de paar weken aanbiedt. Ze moeten idealiter één keer in een blauwe maan worden gegeven, of helemaal niet.

Worden pinda’s gebruikt in commercieel kattenvoer?

Pindakaas is een onderdeel van een behoorlijk aantal hondentraktaties, maar het wordt minder vaak gebruikt voor kattentraktaties, misschien omdat kats geven de voorkeur aan vis- of vleessmaken.

Zolang pindakaas echter geen xylitol bevat, is het veilig om af en toe een kleine hoeveelheid aan uw kat te geven. En natuurlijk voorkomt het geven van pindakaas in plaats van hele pinda’s elk risico dat je kat verstikt.

De risico’s van het eten van pinda’s voor katten

Pinda’s zijn geen goede snackkeuze voor katten omdat ze een verstikkingsrisico vormen en veel vet bevatten.

De belangrijkste zorg bij het voeren van pinda’s aan uw kat is dat, hoewel ze niet giftig zijn, ze niet bedoeld zijn om deel uit te maken van een vleesetend dieet. Elke keer dat u uw kat een traktatie of voedsel van uw bord geeft, loopt u het risico dat ze minder van hun kattenvoer eten.

Hun kattenvoer bevat de dierlijke eiwitten die ze nodig hebben en de juiste balans van vitamines en mineralen, dus het is het beste om niet te veel met hun dieet te knoeien. Daarom wordt aanbevolen dat het dieet van uw kat bestaat uit 90% tot 95% kattenvoer en slechts 5% tot 10% traktaties en weetjes.

Een ander risico van het eten van pinda’s voor katten is dat ze vaak zout of andere smaakmakers en smaakstoffen bevatten om ze extra lekker te maken voor ons mensen. Te veel zout is niet alleen ongezond voor je trouwe viervoeter; het kan zelfs leiden tot zoutvergiftiging, wat fataal kan zijn. Door ervoor te zorgen dat u uw kat alleen gewone pinda’s geeft die zijn gepelde en geplet of gespleten, helpt u ook het risico op verstikking te voorkomen.

Ten slotte kunnen katten, net als mensen, allergisch zijn voor pinda’s. Pinda’s bevatten veel eiwitten, waardoor een allergie waarschijnlijker is. Gelukkig zijn pinda’s geen veel voorkomende keuze als het gaat om het geven van een traktatie aan je kat.

Houden katten van de smaak van pinda’s?

Elke kat is anders, en hun smaak ook! Sommige katten lijken het leuk te vinden om pinda’s te eten, terwijl anderen helemaal niet geïnteresseerd zijn. Het lijkt er zeker op dat de meeste katten de voorkeur geven aan visachtige of vlezige smaken en geuren die krachtiger zijn, dus pinda’s lijken in vergelijking misschien een beetje saai.

Samenvatting

Het is echt verleidelijk om onze harige familieleden te verwennen met menselijk voedsel, vooral de speciale traktaties die we zelf graag eten. Het lijkt misschien goed om je kat af en toe een gewone, ongezouten pinda of twee te geven, maar het is de moeite waard om naar andere gezondere opties te kijken.

Het is belangrijk om te onthouden dat traktaties slechts af en toe moeten worden gegeven, hoe gezond ook. Dit zorgt ervoor dat uw kat de voeding krijgt die hij nodig heeft om een lang en gezond leven te leiden.

Veelgestelde vragen

Zijn pinda’s giftig voor katten?

Pinda’s zijn niet giftig voor katten, maar dat betekent niet dat je ze aan je kat moet voeren. Zelfs gewone, ongezouten en gepelde pinda’s kunnen de maag van uw kat van streek maken, allergische symptomen veroorzaken of de balans van hun voeding verstoren. Pinda’s in hun schelpen en pinda’s met smaak of kruiden moeten helemaal worden vermeden.

Kunnen katten droge geroosterde pinda’s hebben?

Katten kunnen droge geroosterde pinda’s hebben, omdat ze zonder het zout niet giftig zijn voor uw huisdier. Ze zijn echter nog steeds geen goede keuze voor uw kat. Als je je kat metgezel wilt behandelen, bied hem dan een kleine hoeveelheid kip of kalkoen of zelfs een klein beetje vis aan.

Waarom kunnen katten geen pinda’s hebben?

Katten mogen geen pinda’s eten omdat ze carnivoren zijn. Dit betekent dat het grootste deel van hun dieet dierlijke eiwitten moet zijn. Niet alleen lopen extra traktaties zoals pinda’s het risico de balans van hun voeding te verstoren, maar smaakstoffen, smaakmakers en pindadoppen kunnen gezondheidsproblemen veroorzaken.