Kunnen katten klaver eten? Veelvoorkomende Kruiden Onderzocht


Katten zijn nieuwsgierige wezens en vinden het heerlijk om aan planten te knabbelen. Klaver, ook wel de “geluksplant” genoemd, is een van de vele planten die giftig zijn voor je katachtige. De bittere smaak van de plant zou katten en honden moeten afschrikken van het eten ervan, maar als je kat zich tegoed doet aan zo’n plant, kan het niet zo’n “goed geluk” zijn voor je harige vriend. De ernst van de vergiftiging kan afhangen van het soort klaverplant, de ingenomen hoeveelheid, en de gezondheid van uw kat.

verdeler-katklauw1

Klaver Toxiciteit

De klaverplant bevat de giftige eigenschap, oxaalzuur en mag niet worden ingenomen. Hoewel een kleine consumptie van bladeren geen vergiftiging zou moeten veroorzaken, vertonen de tekenen van vergiftiging door het eten van grote hoeveelheden van de plant, zich niet onmiddellijk. Als de symptomen onbehandeld blijven, kan dit leiden tot nierfalen.

In het geval dat u uw katachtige betrapt op het knabbelen aan een klaverbladplant, of het vertoont tekenen van vergiftiging, bel dan onmiddellijk uw dierenarts.

een kat die zich ziek voelt en lijkt over te geven
Beeld Krediet: chie hidaka, Shutterstock

Tekenen van Klaververgiftiging

 • Diarree
 • Lethargie
 • Bloed in de urine
 • Overgeven
 • Pijn
 • Tremors
 • Verlies van eetlust
 • Kwijlen

Tekenen van nierfalen

Acuut nierfalen kan onder andere het gevolg zijn van het eten van iets giftigs, zoals een plant. Wanneer een kat iets giftigs eet en de nieren het afval niet goed uit het bloed kunnen verwijderen, beginnen de nieren te falen. Als gevolg daarvan kan uw kat er ongelukkig en lusteloos uitzien, en kan hij zijn eetlust verliezen.

Symptomen van acuut nierfalen

 • Anorexia
 • Bloederige diarree
 • Bloed in braaksel
 • Overmatig drinken
 • Uitdroging
 • Zwakheid
 • Depressie
 • Slechte adem
 • Aanvallen

Als het nierfalen pijn veroorzaakt bij uw kat, kunt u merken dat hij zijn poten verstijft of zijn rug kromtrekt. Elk van deze tekenen rechtvaardigt een telefoontje naar uw dierenarts.

Rode Klaver

Rode klaver (Trifolium pratense)
Image Credit: Dendoktoor, Pixabay

Inheems in Europa, Noordwest-Afrika en West-Azië, de rode klaver is een kruidachtige plant die zelf niet giftig is, maar de schimmel die zich op de plant ontwikkelt kan uw kat vergiftigen en moet worden vermeden.

Witte klaver

witte klaver
Image Credit: Zoosnow, Pixabay

Witte klaver, ook bekend als Nederlandse klaver, is een andere kruidachtige klaverplant. Als deze laagblijvende struik ouder wordt, krijgt hij roze getinte, witte bloesems. De bladeren bevatten glycosiden die veranderen in blauwzuur en kunnen ook giftig zijn voor uw kat en moeten worden vermeden of uit zijn omgeving worden verwijderd.

kattenpootverdeler

Giftige Kruiden

Er is zoveel plezier in het bereiden en eten van een zelfgekookte maaltijd. Daarbij moeten we ons bewust zijn van de kruiden die mogelijk giftig kunnen zijn voor onze katten. Naast klaver zijn er verschillende andere kruiden die giftig zijn voor katten.

 • Marjolein: De zichtbare tekenen van vergiftiging door marjolein zijn misselijkheid, braken, speekselen en diarree. Als uw kat braakt samen met diarree, houd dan veel water bij de hand om uitdroging te voorkomen.
 • Oregano: Als uw kat een kleine hoeveelheid Oregano consumeert, kan hij wat lichte maagklachten krijgen door de maag-darm irriterende stoffen die in het kruid zitten. Sommige katteneigenaren, die geloven dat de essentiële olie in oregano veilig is voor katten, gebruiken het in huismiddeltjes die giftig kunnen zijn voor de kat en leiden tot onomkeerbare leverschade. Bij regelmatig gebruik kunnen vergiftigingsverschijnselen optreden, zoals braken, misselijkheid, diarree, een moeizame ademhaling, irritatie van de bek, instorting en leverproblemen.
 • Dragon: Als uw kat dragon eet, kan hij lichte maagklachten krijgen, zoals diarree en braken.
 • Laurierblad: Kleine hoeveelheden laurierblad kunnen ernstige spijsverteringsproblemen veroorzaken zoals braken en diarree en uitdroging tot gevolg hebben. Door de moeilijke vertering en de scherpe randen van een laurierblad zijn katten gevoelig voor een scheur in de darm of een verstopping in hun spijsverteringskanaal.
 • Cannabis: Wanneer een kat cannabis binnenkrijgt of inhaleert, raakt hij bedwelmd en zal hij zijn coördinatie verliezen. Ze kunnen luidruchtig, hyperactief en gedesoriënteerd zijn. De intoxicatie kan kwijlen of braken veroorzaken. Als de vergiftiging ernstig is, kan uw huisdier last krijgen van toevallen en beven, en mogelijk in coma raken.
 • Bieslook: Het innemen van bieslook kan bij katten op twee manieren ziekte veroorzaken. De mildste vorm is maagklachten en buikpijn, braken, diarree, kwijlen, en irritatie van de mond. Een ernstigere aandoening veroorzaakt door bieslook is Heinz lichaamsanemie, een aandoening waarbij de rode bloedcellen scheuren of vernietigd worden. De symptomen zijn koorts, zwakte, verkleurde huid, gebrek aan eetlust, bleke lippen, mond en tandvlees, snelle ademhaling en hartslag, lethargie, verkleurde urine en instorting.
 • Cacao: Chocoladevergiftiging bij katten uit zich in braken, verlies van eetlust, diarree, rusteloosheid, trillen, toevallen, hijgen, snelle ademhaling en hartslag, toegenomen dorst en urineren, en coma. Als u vermoedt dat uw kat chocolade heeft gegeten, bel dan onmiddellijk uw dierenarts, omdat deze symptomen snel kunnen verlopen en dodelijk kunnen zijn. In het geval van chocoladevergiftiging is het niet aan te raden thuis braken op te wekken.
 • Jakobsschelpen: Als uw kat een sint-jakobsnoot heeft gegeten, let dan op symptomen als hijgen, zwakte, bloederige urine, braken, diarree, lusteloosheid, snelle hartslag, bloedarmoede, bemoeilijkte ademhaling en instorting.
 • Kamille: Vergiftigingsverschijnselen van kamille zijn onder meer contactdermatitis, braken, diarree en verlies van eetlust.
 • Munt (in overmaat): Bij overmatige consumptie zijn de symptomen van muntvergiftiging: maagklachten, diarree, hoofdpijn, krampen, braken, huidirritatie en leverschade.
 • Lavendel (in overmaat): Als uw kat op lavendel knabbelt, kan hij alleen last krijgen van zijn maag. Aangezien katten niet over de specifieke leverenzymen beschikken om de verbindingen in etherische oliën te verwerken, kan de concentratie van de oliën in de plant dodelijk zijn.
 • Citroengras en verbena: Als uw kat in kleine hoeveelheden aan citroengras knabbelt, kan hij slechts lichte symptomen ondervinden, zoals maagklachten. De essentiële olie in citroengras is echter dodelijk. In kleine hoeveelheden kan de cumulatieve werking van de etherische olie in citroengras uw kat vreselijk ziek maken. De symptomen van citroengrasvergiftiging zijn onder andere maagpijn en -klachten, zwelling van de buik, braken, gebrek aan eetlust, koorts, shock en maag- en darmklachten. Andere, ernstiger symptomen wanneer katten grote hoeveelheden binnenkrijgen zijn zwakte in de achterpoten, urineverlies, chronische blaasontsteking, en moeite met het elimineren van lichaamsafval. Interessant is dat sommige integratieve dierenartsen gecontroleerde doses van de droge plant gebruiken om diarree en maagdarmontsteking te behandelen, evenals lokale huidinfecties.
Zieke kat medicijnen
Image Credit: een foto, Shutterstock

Houd in gedachten dat het gif in veel van de planten die giftig zijn voor katten cumulatief is. Dit betekent, dat kleine hoeveelheden, na verloop van tijd, kunnen opbouwen en je kat extreem ziek kunnen maken.

kat + lijnverdeler

Conclusie

Of het nu lichte maagklachten of ernstige complicaties veroorzaakt, plantenvergiftiging is niet leuk voor uw kat en kan ook voor u stressvol en zorgwekkend zijn. Het simpele feit is dat we kamerplanten kunnen kiezen die veilig zijn en de planten die een gezondheidsrisico voor uw kat kunnen vormen kunnen elimineren. Kruiden worden echter elke dag gebruikt om de smaak van ons voedsel te verrijken en u wilt misschien dat ze in uw huis blijven. Neem in dat geval voorzorgsmaatregelen en houd ze buiten het bereik van uw kat. Als ze per ongeluk worden ingenomen, neem dan onmiddellijk contact op met uw dierenarts of het antigifcentrum.

thematische onderbreking

Featured Image Credit: Carabo_Spain, Pixabay